Τα τελευταία χρόνια το spinning έχει καθιερωθεί στην χώρα μας ως η πιο δημοφιλή τεχνική ψαρέματος από την ακτή.

Καμία σχέση με το μακρινό 2004 όταν έγραφα το πρώτο άρθρο μου, τότε που ακόμα και η λέξη spinning ήταν μια άγνωστη λέξη. Όπως ήταν φυσικό, λίγο μετά, μου ζητήθηκε από το περιοδικό να γράψω ένα άρθρο που θα εξηγεί τι είναι αυτή η τεχνική. Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύω γιατί πιστεύω ότι θα δώσει μια ιδέα περί τίνος πρόκειται σε όποιον ξεκινάει τώρα, αλλά κυρίως γιατί πιστεύω ότι θα αναζοπυρώσει σε όλους τους παλιούς το πάθος για spinning!

 

Τι είναι spinning;

Τα μεγάλα ψάρια αφήνουν αξέχαστες αναμνήσεις

Τα μεγάλα ψάρια αφήνουν αξέχαστες αναμνήσεις

Η κυριολεκτική μετάφραση της αγγλικής λέξης spinning είναι περιδίνηση-στριφογύρισμα και δεν έχει πια καμία άμεση σχέση με τον τρόπο ψαρέματος. Ιστορικά, η ονομασία της τεχνικής, προήλθε από τα πρώτα τεχνητά δολώματα, τις περιστροφικές πεταλούδες, οι οποίες έφεραν την επανάσταση στο ψάρεμα των γλυκών νερών. Άλλωστε, όπως πολλές άλλες τεχνικές που εφαρμόζουμε σήμερα στη θάλασσα, το spinning γεννήθηκε στα γλυκά νερά. Μια άλλη ονομασία της τεχνικής (και πιο διαδεδομένη στο εξωτερικό) είναι το «lure fishing» όπου «lure» σημαίνει τεχνητό δόλωμα και «fishing» το ψάρεμα. Χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο και το αναφέρω για λόγους ενημερωτικούς αφού στην χώρα μας η τεχνική αυτή έγινε γνωστή ως spinning.

Το αιφνίδιο χτύπημα φέρνει στιγμιαίο ανέβασμα της αδρεναλίνης που το διαδέχεται η αγωνία της πάλης

Το αιφνίδιο χτύπημα φέρνει στιγμιαίο ανέβασμα της αδρεναλίνης που το διαδέχεται η αγωνία της πάλης

Αν, τώρα, θέλουμε να μιλήσουμε για την ουσία της λέξης spinning στην ορολογία του ψαρέματος, τότε spinning είναι εκείνη η τεχνική ψαρέματος κατά την οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά τεχνητά δολώματα, τα οποία ρίχνονται και σύρονται με την βοήθεια καλαμιού και μηχανισμού, με στόχο να προκαλέσουν τα ένστικτα των ψαριών. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται κυρίως από την ακτή αλλά μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί και από σκάφος, κάτι που συνηθίζεται πολύ περισσότερο σε άλλες χώρες. Στις θάλασσες μας απευθύνεται σε συγκεκριμένα είδη ψαριών όπως είναι το λαβράκι, το γοφάρι, ο λούτσος, η παλαμίδα ή η λίτσα. Τα διαφορετικά αυτά είδη επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το spinning είναι μια τεχνική που αποσκοπεί σε αρπαχτικά ψάρια τα οποία συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους άλλα είδη ψαριών. Λόγω λοιπόν της φύσης των αρπακτικών, τα τεχνητά δολώματα τα οποία χρησιμοποιούμε είναι κυρίως απομιμήσεις μικρών ψαριών σε διάφορες μορφές και σχήματα. Οι κύριοι εκπρόσωποι των τεχνητών δολωμάτων είναι οι απομιμήσεις μικρών ψαριών από πλαστικό ή ξύλο balsa, τα δολώματα από σιλικόνη σε απομίμηση χελιού, ψαριού και σκουληκιού και τέλος τα κουταλάκια και οι πλάνοι από μέταλλο. Το καλάμι και ο μηχανισμός είναι τα όπλα που διαθέτουμε σε αυτήν την τεχνική ώστε να καταφέρουμε να βγούμε νικητές στην μάχη με τους θηρευτές που στην προκείμενη περίπτωση γίνονται… θύματα!


Τι σημαίνει spinning;

Διασχίζοντας παραλίες κάνοντας spinning…

Διασχίζοντας παραλίες κάνοντας spinning…

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν έως τώρα απλά περιγράφουν αναφορικά την τεχνική αλλά δεν φανερώνουν τι είναι αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Η μεγάλη διαφορά της σε σχέση με τις άλλες τεχνικές είναι ότι στο spinning πάντοτε βρισκόμαστε σε κίνηση και ποτέ δεν επιλέγουμε ένα σημείο στο οποίο θα ψαρέψουμε. Δηλαδή, με πιο απλά λόγια στις άλλες τεχνικές στήνουμε το εξοπλισμό μας σε ένα σταθερό σημείο ενώ στο spinning απλά τον κουβαλάμε μαζί μας και ψαρεύουμε περπατώντας, ευρύτερες περιοχές κατά μήκος της ακτής. Αυτή η συνεχής κίνηση είναι που έχει χαρακτηρίσει το spinning περισσότερο σαν μια «βόλτα για ψάρεμα» παρά κανονικό ψάρεμα. Όπως καταλάβατε όποιος θέλει να ασχοληθεί πρέπει να έχει στο νου του ότι θα διανύσει αρκετά χιλιόμετρα κατά την διάρκεια της ενασχόλησης του με το spinning. Επίσης τα χιλιόμετρα αυτά θα γίνουν περπατώντας πάνω σε βράχια, διασχίζοντας παραλίες, σκαρφαλώνοντας στο εξωτερικό μέρος λιμενοβραχιόνων ακόμα και μέσα στο νερό!!! Αν χαρακτηρίζαμε τις τεχνικές ψαρέματος ως αθλήματα του στίβου τότε το spinning δίκαια θα έπαιρνε τον χαρακτηρισμό «μαραθώνιος»! Σε αυτήν την τεχνική τίποτα δεν είναι στάσιμο. Ρίχνουμε το τεχνητό μας, μαζεύουμε, ξαναρίχνουμε, ξαναμαζεύουμε. Αν δεν γίνει τίποτα περπατάμε, αλλάζουμε θέση και αρχίζουμε πάλι από την αρχή την ίδια διαδικασία. Φαίνεται μονότονο και μερικές φορές είναι, αλλά υπάρχουν κάποια δεδομένα που αναφέρονται στην συνέχεια και που σίγουρα θα σας βάλουν σε σκέψεις.

Τα απότομα βράχια είναι ένα από τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουμε

Τα απότομα βράχια είναι ένα από τα εμπόδια που θα συναντήσουμε

Μια άλλη διαφορά που έχει το spinning σε σχέση με άλλες τεχνικές είναι ο τρόπος που πιάνονται τα ψάρια. Στο casting για παράδειγμα έχουμε προειδοποίηση για τα τσιμπήματα των ψαριών, τα οποία φαίνονται από τους διάφορους ειδοποιητές αλλά και από την κορυφή του καλαμιού. Στα ψαρέματα με φελλό έχουμε προειδοποίηση των τσιμπημάτων από τον ίδιο το φελλό. Στα ψαρέματα με καρούλια έχουμε άμεση προειδοποίηση των τσιμπημάτων από την ίδια την πετονιά που κρατάμε στο χέρι μας. Στο spinning δεν έχουμε καμία προειδοποίηση και φυσικά δεν έχουμε τσιμπήματα. Όλα γίνονται αιφνίδια, την ώρα μάλιστα που εμείς μαζεύουμε πετονιά, γεγονός που πολλαπλασιάζει το αρχικό μας σοκ. Εκείνη την στιγμή, που κρατάει χιλιοστά του δευτερόλεπτου, η αδρεναλίνη μας ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα ασχέτως αν κάνουμε χρόνια spinning ή είναι η πρώτη μας φορά. Σε καμία άλλη τεχνική δεν υπάρχει αυτό το έντονο, επαναλαμβανόμενο και βέβαια χαρούμενο ξάφνιασμα. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που ασυναίσθητα σφίγγουμε τα δόντια μας περιμένοντας το χτύπημα όταν τα ψάρια βρίσκονται μέσα στο οπτικό μας πεδίο. Αυτό το ξάφνιασμα πιστεύω ότι είναι ο βασικός λόγος που το spinning αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς φίλους. Κανείς δεν το χορταίνει και κανείς δεν πρόκειται να το χορτάσει.

Βαρύ spinning από παραλία

Βαρύ spinning από παραλία

Τέλος, το spinning διαφέρει λόγω μιας ιδιομορφίας που το χαρακτηρίζει ως μοναχικό ψάρεμα. Μπορεί να κάνουν spinning σε ένα σημείο πέντε άτομα και ο καθένας να είναι τόσο απορροφημένος στο ψάρεμά του, ώστε να μην ανταλλάξει ούτε μια ματιά με τους φίλους του κατά την διάρκεια του ψαρέματος. Ένας λόγος που γίνεται αυτό, είναι επειδή το spinning είναι ενεργητικός τρόπος ψαρέματος και επιπλέον στην τεχνική αυτή δίνουμε πολλή σημασία στην παρατήρηση της θάλασσας. Ένας σπίνερ ποτέ δεν γυρίζει την πλάτη του στην θάλασσα και ποτέ δεν γυρίζει το κεφάλι του για να συνομιλήσει με το φίλο του. Πάντα έχει καρφωμένα τα μάτια στο νερό για να ανιχνεύσει την παραμικρή κίνηση ψαριών, αλλά και για να κατανοήσει τα ρεύματα, τους αφρούς και τα κύματα. Με αυτό το τρόπο προσπαθεί να φανταστεί τι γίνεται μέσα στο νερό, που ενεδρεύουν τα ψάρια, πόσα σκαλώματα και εμπόδια θα συναντήσει το τεχνητό, ποιο είναι το καλύτερο σημείο που πρέπει να στείλει το τεχνητό, τι πλεύση θα κάνει σε αυτό, ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να ρίξει και τι αντίσταση θα συναντήσει από τα ρεύματα. Δεν είναι σπάνιο όταν πηγαίνουν δυο φίλοι για spinning, και ο ένας είναι έμπειρος ενώ ο άλλος τώρα ξεκινάει, να παρατηρείται το εξής φαινόμενο: ο έμπειρος βλέπει ψάρια και τα δείχνει στο φίλο του αλλά εκείνος δεν μπορεί να τα δει. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ο έμπειρος φίλος διαθέτει όραση με ακτίνες Χ, απλά η συνεχής παρατήρηση της θάλασσας τον μαθαίνει να αποκωδικοποιεί πολλά πράγματα που για κάποιον που δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία φαντάζουν ανύπαρκτα. Όλη αυτή η διαδικασία απαιτεί λογική και συνάμα φαντασία, απασχολώντας την σκέψη μας κατά την διάρκεια ενός ψαρέματος, με συνέπεια να περνούν οι ώρες και τα λεπτά χωρίς να το έχουμε πάρει είδηση.Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με το spinning;

spin eisagogi (10)

Κακά τα ψέματα ο ελεύθερος χρόνος μας είναι τόσο ασφυκτικά πιεσμένος που ακόμα και οι προετοιμασίες για το ψάρεμα γίνονται στο πόδι έτσι ώστε να κερδίσουμε όσο πιο πολύ ψαρευτικό χρόνο μπορούμε. Το spinning έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα του χρόνου με μια άποψη απλότητας, κατά κάποιο τρόπο… τσιγγάνικη, χωρίς προετοιμασίες, με συνεχείς μετακινήσεις και λιγοστά εργαλεία. Θα έλεγα ότι είναι περισσότερο μια βόλτα για ψάρεμα παρά οργανωμένο ψάρεμα. Αρκεί ένα τηλεφώνημα για να μαζευτεί η παρέα και να οριστεί η αρχή της περιπλάνησης, η οποία μπορεί να διαρκέσει από μια ώρα και λίγα μέτρα ως… ένα ολόκληρο βράδυ ή ολόκληρη μέρα και καμπόσα χιλιόμετρα! Προσωπικά αυτό που με συναρπάζει περισσότερο είναι η αίσθηση, του να προσπαθείς να ξεγελάσεις τον θηρευτή της θάλασσας μιμούμενος το θήραμα και να παλέψεις μαζί του στα ίσα και παλικαρίσια, δίνοντας τις ίδιες ευκαιρίες στον εαυτό σου και στο ψάρι για το τελικό αποτέλεσμα. Ούτως ή άλλως αυτή είναι και η αρχή του αθλητικού ψαρέματος.

9.Η ποικιλία των τεχνητών δολωμάτων είναι πολύ μεγάλη σε είδος, σε τύπο, σε μέγεθος και σε χρώμα

Η ποικιλία των τεχνητών δολωμάτων είναι πολύ μεγάλη σε είδος, σε τύπο, σε μέγεθος και σε χρώμα

Επειδή όμως το ερώτημα αυτό είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί με επιχειρήματα θα γυρίσω πίσω το χρόνο και θα προσπαθήσω να περιγράψω τα πρώτα μου συναισθήματα σε αυτήν την τεχνική, ώστε να καταλάβετε γιατί εγώ ασχολήθηκα με το spinning. Καταρχήν πρέπει να ομολογήσω ότι τα πράγματα για μένα ήταν εύκολα, αφού είχα τους ανθρώπους να με καθοδηγήσουν, και το πιο σημαντικό είχα έμπρακτες αποδείξεις ότι «βγαίνουν ψάρια» με αυτήν την τεχνική. Παρόλα αυτά μου πήρε καιρό μέχρι να δω αποτελέσματα. Στην αρχή αυτό που μου έδινε θάρρος ήτανε το πείσμα μου να κατανοήσω όλες τις λεπτομέρειες που με οδηγούσαν στην αποτυχία. Η αλήθεια ήταν ότι δεν πίστευα ότι μπορεί να κοροϊδέψω τα ψάρια με ένα πλαστικό «ψαράκι» που δήθεν έκανε κινήσεις όμοιες με τραυματισμένου ψαριού, παρόλο που το είχα δει να συμβαίνει στους φίλους μου. Από τις πολλές αποτυχίες μου, είχα φτάσει στο σημείο να πιστεύω ότι κάτι μαγικό έκαναν και ότι θέλει χρόνια εξάσκησης ώστε να μπορείς να δώσεις πνοή σε αυτό το άψυχο αντικείμενο. Η διαπίστωση μου αυτή δεν ήταν πολύ μακριά από την πραγματικότητα, με μόνη ένσταση τα πολλά χρόνια και τη… μαγεία. Η πρώτη επιτυχία και το πρώτο λαβράκι με βρήκε με πολλά αναπάντητα ερωτήματα, αλλά από την άλλη μου χάρισε ένα χαμόγελο σαν από διαφήμιση οδοντόκρεμας και φυσικά την απαραίτητη δύναμη για χίλιες ακόμα ρίψεις. Το πρώτο αξιόλογο ψάρι με βρήκε με πολύ διαφορετικά ερωτήματα και φούσκωσε την αυτοπεποίθηση μου σαν παγώνι… Σιγά, σιγά με το καιρό οι ψαριές σταθεροποιήθηκαν και ξέφυγαν από την λογική της τύχης. Τα ερωτήματα βεβαία, ποτέ δεν σταμάτησαν, ούτε πρόκειται να σταματήσουν να υπάρχουν και συνεχώς θα γεννιούνται καινούργια, κάτι που είναι και η βασική αιτία που με κάνει ακόμα να ασχολούμαι με το spinning.