Όλοι περιμένουμε τις διακοπές για να εξασκήσουμε επιτέλους την αγαπημένη μας τεχνική το spinning. Το πολύβουο όμως καλοκαίρι δεν μας δίνει καλές πιθανότητες καθώς τα αρπαχτικά αναζητούν την ηρεμία τους από τους ανθρώπους. Ευτυχώς υπάρχει ο λούτσος που δεν καταλαβαίνει από κάτι τέτοια…Άμα ψαρεύεις όλο τον χρόνο, τότε το καλοκαίρι θες να κάνεις μια αποχή από το ψάρεμα. Έτσι όλα αυτά τα χρόνια έκανα λίγα spinning ψαρέματα την συγκεκριμένη εποχή και αυτά ήταν βραδινά, περισσότερο για βόλτα με φίλους, πάρα από ανάγκη για ψάρεμα. Η τακτική ήταν απλή : παίρναμε σβάρνα τα λιμάνια, αργά την νύχτα, προς αναζήτηση λούτσων, μέχρι να βγει ο ήλιος για τα καλά και μετά είχε μπανάκι, φραπέ και ύπνο στην παραλία. Το τελευταίο σκέλος γινόταν αν δεν υπήρχαν άλλες υποχρεώσεις…

Η καλοκαιρινή συμπεριφορά

kalokairi_loytsoi1

Σε αντίθεση με τον χειμώνα, το καλοκαίρι τα λιμάνια σφύζουν από ζωή και πολλά κοπάδια από μικρά ψάρια κάνουν την εμφάνιση τους. Οι λούτσοι, επειδή την ημέρα υπάρχει πολλή φασαρία στις ακτές, κυνηγούν στο λιμάνι σούρουπο, βράδυ και πρωί. Μετά αποτραβιούνται ανοιχτά σε ξέρες, βραχώδης απόμερες ακτές ή άλλα σημεία που δεν θα έχουν ενοχλήσεις από την ανθρώπινη παρουσία. Επίσης, αυτήν την εποχή υπάρχει η μεγαλύτερη κίνηση από σκάφη που αναστατώνουν νερά και μικρά ψάρια οπότε δίνουν ευκαιρίες για ένα εύκολο γεύμα.

kalokairi_loytsoi2

Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα νερά είναι πιο ζεστά από οποιαδήποτε άλλη εποχή, η συμπεριφορά του λούτσου γίνεται πολύ ενεργητική από την νωχελική του χειμώνα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα χτυπήσουν σε ότι και να τους ρίξουμε. Ίσα ίσα που τώρα μπορούν και διαλέγουν τι θα κυνηγήσουν οπότε θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλη μας την μαεστρία σε περίτεχνες γρήγορες πλεύσεις.

Για πάντα σιλικόνες!

kalokairi_loytsoi3

Αυτά τα καλοκαιρινά ψαρέματα μου άφησαν κουσούρι… Προσπαθώντας να ξεγελάσω τους λούτσους με γρήγορες πλεύσεις με πολλά μικρά στοπ, παρασυρόμουν και δεν έδινα χρόνο στα ψάρια να φάνε το δόλωμα με αποτέλεσμα να ακολουθούν την σιλικόνη μέχρι την άκρη του ντόκου. Πολλές συλλήψεις έγιναν ακριβώς εκεί, μπροστά στα πόδια μου, κάνοντας πλεύση την σιλικόνη πέρα δώθε χωρίς να έχω περιθώρια να μαζέψω άλλο νήμα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που έπρεπε να πείσω τον εαυτό μου να… κατεβάσει δυο ταχύτητες ώστε να έρθει το πολυπόθητο χτύπημα. Η συνταγή του καλοκαιριού όμως δεν άλλαξε ποτέ : πάντα σιλικόνες!

kalokairi_loytsoi4

Δεν χρειάστηκε να κάνω καμία προσπάθεια πειραματισμών με σκληρά τεχνητά αφού πάντοτε συναντούσα spinners που ψάρευαν δίπλα με αυτά. Χρησιμοποιούσαν minnows όλων των ειδών αλλά κυρίως πολύ μεγάλα και φυσικά τον «σφάχτη» Sayoris. Εκτός από κάποιο ψάρι το ξημέρωμα και το πρωί, δεν είχαν καμία τύχη μπροστά στις σιλικόνες. Μιλάμε για πολύ μεγάλη διαφορά χτυπημάτων και ο λόγος ήταν απλός : τα ψάρια χτυπούσαν μεσόνερα και πάτο. Αλλά ακόμη και στον αφρό το πρωί ή το σούρουπο, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι λούτσοι προτιμούσαν την τρελή πλεύση της σιλικόνης από ένα minnow.

Ποιες σιλικόνες;

kalokairi_loytsoi5

Η αλήθεια είναι ότι το 90% των εμπειριών μου είναι με σιλικόνες τύπου jerkbait δηλαδή με ουρά μονοκόμματη ή διχαλωτή. Με τα shad δεν τα πήγα καλά στην αρχή και μόλις τα δυο τελευταία χρόνια άρχισα να τα χρησιμοποιώ. Πιστεύω ότι όλοι εμείς οι «ειδικοί» θα πρέπει να μιλάμε για αυτά που ξέρουμε και να παραδεχόμαστε ότι κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζουμε. Για αυτό, παρόλο που στην συνέχεια δεν θα διαβάσετε τίποτα για shads, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν την διαφορά στο ψάρεμα σας. Μετά από αυτήν την σημαντική για μένα διευκρίνιση, ας πάμε παρακάτω.

Fish head και σιλκόνη με μονοκόμματη ουρά

Fish head και σιλκόνη με μονοκόμματη ουρά

Τα λιμάνια που επιλέγω το καλοκαίρι για ψάρεμα, επιδιώκω να έχουν βαθιά νερά γύρω στα δέκα μέτρα ώστε οι λούτσοι να τα επισκεφτούν λιγότερο δύσπιστα. Άλλωστε στα ρηχά λιμάνια, η σιλουέτα τους είναι πιο ευδιάκριτη στα ψάρια και τους ανθρώπους. Εκεί χρησιμοποιώ fish head jigheads από δεκαπέντε μέχρι τριάντα γραμμάρια και τριγωνικές ή μπάλες που όμως να μπορούν να δώσουν μια τρελή κίνηση κατά την κάθοδο της σιλικόνης στον βυθό, όσο και κατά τα jerks.

Σιλικόνη με διαχαλωτή ουρά

Σιλικόνη με διαχαλωτή ουρά

Στις τριγωνικές και τις μπάλες αρματώνω τις σιλικόνες με την διχαλωτή ουρά και στις υπόλοιπες τις σιλικόνες με την μονοκόμματη ουρά. Από εταιρείες σιλικόνων που μου έχουν δουλέψει είναι αρκετές όπως Berkley, Sakura, Delalande, Lunker City, Dragon, Megabass κ.α. αλλά το κοινό τους χαρακτηριστικό ήταν το μεγάλο μήκος από 4΄ έως 7΄ ίντσες. Για τα χρώματα, τα πράγματα πάντα ήταν απλά : ρεαλιστικά, άσπρα και πρασινωπά στα δύσκολα.

Πλεύσεις όχι για… νευρικούς

kalokairi_loytsoi9

Το να περιγράψω τις πλεύσεις για τόσες διαφορετικές μολυβοκεφαλές και σιλικόνες, τόσο στον βυθό όσο και στον αφρό, είναι πολύ δύσκολο. Θα σας δώσω όμως κάποιες κατευθύνσεις για να πάρετε τα βασικά και από εκεί πέρα θα πρέπει να κάνετε και εσείς κανά πειραματισμό… Άλλωστε αυτό είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι στο spinning. Σε ότι θα πούμε, θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι δεν πρέπει και εσείς να το παρακάνετε με γρήγορη πλεύση γιατί θα αποκτήσετε… κουσούρι!

  • Στον βυθό & μεσόνερα

Ας ξεκινήσουμε από τις πλεύσεις στον βυθό που έχουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς θα τις χρησιμοποιήσετε όλη την νύχτα. Ότι αναφέρουμε για αυτές ισχύουν και για ψάρεμα στα μεσόνερα, απλά η ανάκτηση στην πρώτη περίπτωση αρχίζει από τον βυθό και στην δεύτερη αρκετά πιο πάνω από αυτόν. Οι διαφορές των δύο τύπων σιλικόνης (διχαλωτή και μονοκόμματη ουρά) είναι μεγάλες και η διαφορετική επιλογή jighead που αναγκαζόμαστε να κάνουμε λόγω του σχήματος τους, τις κάνει μεγαλύτερες. Η πλεύση της μονοκόμματης σιλικόνης είναι η εξής :

anaktisi_jerkbait1

Την αφήνουμε να πατώσει, σέρνουμε ελαφρώς σιγά για μια μανιβελιά ώστε να ανακατέψουμε τον βυθό και έπειτα κάνουμε δύο με τρία δυνατά κοφτά jerks. Την αφήνουμε ένα με δυο δευτερόλεπτα να βυθίζεται, χαμηλώνοντας το καλάμι και επαναλαμβάνουμε πάλι τα jerks. Ακολουθούμε αυτήν την διαδικασία μέχρι να έρθει έξω.

anaktisi_2

Για την διχαλωτή ουρά σιλικόνη, η διαδικασία είναι η ίδια με την διαφορά ότι κάνουμε ένα με δύο μεγάλα jerks και την αφήνουμε το διπλάσιο χρόνο να βυθίζεται ή ακόμα και παραπάνω ανάλογα το βάρος της μολυβοκεφαλής. Ο λόγος που υπάρχουν διαφορές στην πλεύση των δύο τύπων σιλικόνων είναι γιατί η διχαλωτή με την τριγωνική μολυβοκεφαλή δουλεύει καλύτερα μόνη της όταν βυθίζεται ελεύθερα ενώ η μονοκόμματη «παίρνει ζωή» από τα jerks. Αυτές ήταν οι βασικές πλεύσεις και εσείς τώρα μπορείτε να τις διανθίσετε με διάφορους τρόπους όπως μικρά διαστήματα σταθερής ανάκτησης ή πολύ περισσότερα jerks ή οτιδήποτε άλλο σκέφτεστε.

  • Στον αφρό

Το επόμενο σετ πλεύσεων αφορά το ψάρεμα στην επιφάνεια ή στον αφρό όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Εδώ έχουμε δυο τελείως διαφορετικές πλεύσεις για τους τύπους σιλικόνης που αναφερόμαστε. Θα ξεκινήσουμε με την μονοκόμματη :

afro_slug

Μόλις πέσει στο νερό η σιλικόνη μας περιμένουμε δύο με τρία δευτερόλεπτα να βυθιστεί και συγχρόνως κατεβάζουμε την κορυφή του καλαμιού στο νερό. Έπειτα αρχίζουμε δυναμικά twitches (τινάγματα) ώστε αυτή να διαγράφει ένα συνεχόμενο ζικ-ζακ δηλαδή κίνηση side-to-side αλλά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Συνεχίζουμε μέχρι έξω αλλά ανά μικρά διαστήματα κάνουμε σταθερή ανάκτηση για να δώσουμε χρόνο στον λούτσο να επιτεθεί. Αν καταλάβατε από την περιγραφή, προσπαθούμε να μιμηθούμε την πλεύση ενός minnow.

afro_fish n fish

Η πλεύση της σιλικόνης με διχαλωτή ουρά στοχεύει στο να μιμηθούμε ένα surface. Για αυτό κλείνουμε το πικ απ πολύ πιο πριν πέσει η σιλικόνη στο νερό και αρχίζουμε τα jerks (κορυφή καλαμιού σε όρθια θέση). Αυτή την φορά θέλουμε η σιλικόνη να κάνει side-to-side κίνηση πάνω στην επιφάνεια του νερού και προσπαθούμε μερικές φορές να πετάγεται λίγο, σαν τα άλματα που κάνουν τα μικρά ψάρια για να σωθούν από τον θηρευτή τους. Αν έχουμε οπτική επαφή με τον λούτσο που κυνηγά την σιλικόνη, τότε κάντε λίγο σταθερή ανάκτηση για να προλάβει να χτυπήσει.

Σιλικόνη με διχαλωτή ουρά

Σιλικόνη με διχαλωτή ουρά

Αυτός ήταν ένας βασικός μπούσουλας για τις πλεύσεις αλλά θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι ακόμα και τα διαφορετικά βάρη μολυβοκεφαλής αλλάζουν τους χρόνους που είπαμε παραπάνω.

Καλοκαιρινές πατέντες

kalokairi_loytsoi10

Ένας άλλος τρόπος για να ξεγελάσετε τους λούτσους το καλοκαίρι και προπαντός την νύχτα, είναι τα πλανάκια μέχρι 40 γραμμάρια. Πολύ χρήσιμα, ειδικά αν υπάρχει πάρα πολύ ψιλό μέσα στο λιμάνι. Η πλεύση τους μοιάζει λίγο με αυτήν της διχαλωτής ουράς στον βυθό, μόνο που θέλει περισσότερο χρόνο να τα αφήσουμε να βυθίζονται μετά από τα jerks. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε με τα πλανάκια είναι τα assist hook τα οποία είναι από νήμα και το κόβουν εύκολα οι λούτσοι. Αν μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με σύρμα τότε δεν θα έχετε πρόβλημα.

kalokairi_loytsoi12

Εμένα μου έχουν δουλέψει επίσης και τα ταπεινά κουτάλακια σε αυτές τις συνθήκες αλλά δεν μιλάμε για εκατόμβες. Το πολύ να έχω πάρει δυο λούτσους με αυτά. Τέλος, ας μην ξεχνάτε ότι οι μπούκες αποτελούν hot spot το σούρουπο και το ξημέρωμα γιατί εκεί θα είναι οι λούτσοι, καρτερεύοντας για την είσοδο και έξοδο των κοπαδιών στο λιμάνι. Από την άλλη θα πρέπει να πούμε δυο σημαντικά λόγια για τις σιλικόνες και τους λούτσους. Όποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτές πρέπει να τις μάθει, να τις μελετήσει για να μπορεί να ξέρει τι χρειάζεται να κάνει την ώρα της πλεύσης.

kalokairi_loytsoi13

Ξεκινήστε με απλά πράγματα όπως να μετράτε μέχρι να φτάσει στον βυθό. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρετε που είναι τα μεσόνερα αλλά και ποια μολυβοκεφαλή φτάνει πρώτη ή τελευταία στο πάτο της θάλασσας. Απλά πράγματα αλλά αρκετά για να σας βάλουν στο κλίμα. Από την άλλη αν δεν θέλετε να κουραστείτε καλοκαιριάτικα… πάρτε ένα minnow που είναι σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα σας βγάλει ένα λούτσο!

Καλό καλοκαίρι πάντα με αυτούς που αγαπάτε!

Καλό καλοκαίρι πάντα με αυτούς που αγαπάτε!