Όλα αυτά τα χρόνια, έχω δεχτεί εκατοντάδες ερωτήσεις για τις σιλικόνες που κυρίως επικεντρώνονται σε εταιρείες, μεγέθη και χρώματα. Το εντυπωσιακό είναι ότι δεν θυμάμαι ποτέ κανείς να με ρώτησε για τα jigheads που αποτελούν το 70% της επιτυχίας στο ψάρεμα μας με σιλικόνες! Φυσικά, όποιος «κόλλησε» το μικρόβιο, ανακάλυψε από μόνος του την σημαντικότητα της μολυβοκεφαλής ή αλλιώς jighead. Σε μια σειρά από άρθρα θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τα πάντα γύρω από αυτήν ώστε όποιος θέλει να ξεκινήσει να έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται.

 

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πάρα πολλά σχήματα μολυβοκεφαλών σε διαφορετικά μεγέθη και με διαφορετικό νούμερο αγκιστριού. Υπάρχουν ακόμα και μολυβοκεφαλές χωρίς αγκίστρι ή μολυβοκεφαλές με πρόσθετες γλώσσες ή λεπίδες. Το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθούμε από όλα αυτά είναι το σχήμα και έπειτα θα περάσουμε στα επιμέρους θέματα όπως αγκίστρι, μεγέθη κ.α..

MEROS2_5

Έτσι λοιπόν, οι παραλλαγές της μορφής του κεφαλιού είναι τόσες πολλές γιατί πραγματικά επηρεάζει τα μέγιστα την κίνηση της σιλικόνης που θα ψαρέψουμε. Η ίδια σιλικόνη, με διαφορετική μολυβοκεφαλή μετατρέπεται σε ένα άλλο δόλωμα στα μάτια του ψαριού. Αυτή είναι και η μαγεία του ψαρέματος με σιλικόνες δηλαδή ότι μπορείς αυτοσχεδιάζοντας να «φτιάξεις» το δόλωμα που θέλεις, με την κίνηση που θέλεις να έχει μέσα στο νερό.

MEROS2_4

Σε αυτό το δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με δύο τύπους : Shad head & “9” Shad head. Πρόκειται για δυο τριγωνικά jighead με ελάχιστες διαφορές στο σχήμα αλλά πολλές στην ουσία…

Τριγωνικό σχήμα : Το πιο σπάνιο και το πιο… απαραίτητο!

MEROS2_1

Η εξάπλωση της χρήσης σιλικόνων στην χώρα μας γίνεται με ραγδαίο ρυθμό και βέβαια την ευθύνη έχουμε και εμείς από αυτό το site που σας βομβαρδίζουμε συνεχώς με άρθρα και παρουσιάσεις. Βέβαια, όλο αυτό είναι δύσκολο να το ακολουθήσει η ελληνική αγορά που βασανίζετε από την κρίση, με συνέπεια να μην μπορεί να ρισκάρει να εισάγει προϊόντα που θα γίνουν αγαπητά στο μέλλον. Γιατί τα γράφω αυτά; Για να σας προϊδεάσω για το γεγονός ότι θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε τα jigheads με τα οποία θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.

MEROS2_3

Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι είναι απαραίτητα γιατί υπάρχουν εκεί έξω ένας τόνος σιλικόνες που δεν μπορούν να ψαρευτούν χωρίς αυτές. Βέβαια, άμα με ρωτάτε γιατί εισάγονται οι σιλικόνες και όχι τα jigheads τους τότε θα πρέπει να ξεφύγουμε από το θέμα και να περάσουμε στον Φρόυντ, τον Άντλερ και τον Παβλώφ… οπότε ας μείνουμε αυστηρά στις τριγωνικές μολυβοκεφαλές. Οι δύο τύποι που αποτελούν αυτές έχουν όνομα που παραπέμπει άμεσα (Shad head & “9” Shad head) σε ποιες σιλικόνες ταιριάζουν και αυτές είναι οι τύπου Shad. Εκτός όμως από αυτού του τύπου σιλικόνες ταιριάζουν απόλυτα και σε σιλικόνες πεπλατυσμένες με διχαλωτή ουρά που ανήκουν στην μεγάλη κατηγορία που ονομάζεται soft jerkbaits. Όλες οι σιλικόνες που προαναφέραμε υπάρχουν σε πληθώρα στα καταστήματα ειδών αλιείας σε ποικιλία μεγεθών.

MEROS2_10

Ας εξετάσουμε το σχήμα αυτών των δυο τύπων. Θα ξεκινήσουμε με τον πιο σπάνιο τύπο που είναι ο “9” Shad head αλλά μπορεί να περιγραφεί πολύ πιο εύκολα. Πήρε το όνομα του από την… απόδοση του δηλαδή ότι είναι σίγουρο ότι σε πρωινό ψάρεμα μέχρι της 09:00 θα έχεις βγάλει ψάρι! Πρόκειται για μια τριγωνική κεφαλή που μοιάζει με το κεφάλι ψαριού δηλαδή ένα ανισοσκελές ορθογώνιο τρίγωνο όπου η μεγαλύτερη από τις κάθετες πλευρές του παίζει τον ρόλο του πάνω μέρους του κεφαλιού για αυτό κατά μήκος του βρίσκεται το κρικάκι. Υπάρχουν και τέτοια jigheads με σχήμα ορθογώνιο τρίγωνο αλλά το κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι στο πλάι (δηλαδή τα μάγουλα) είναι κάθετη λεία επιφάνεια. Αυτή είναι και η διαφορά τους από τα Shad Head τα οποία στο πλάι είναι στρογγυλεμένα δίνοντας τους ένα πιο κωνικό σχήμα από τα “9”.

MEROS2_6

Βεβαία οι παραλλαγές των σχημάτων κάνουν πολύ δύσκολη την κατηγοριοποίηση τους με αποτέλεσμα να μπορείς άνετα να μπερδέψεις ένα bullet jighead ή ένα fish jighead με ένα Shad jighead. Γενικά, το σχήμα αυτών των δύο τύπων δημιουργήθηκε για να προσομοιάσει το κεφάλι ψαριού όπως η σαρδέλα στην θάλασσα ή το Shad στις λίμνες. Και στους δύο τύπους πρόκειται για μια απλή τριγωνική μορφή jighead, χωρίς εγκοπές στο κάτω μέρος ή οτιδήποτε άλλο όπως ας πούμε το Sabot Head (Erie) που είναι μεν τριγωνικό αλλά διαθέτει μεγάλη καρίνα στο κάτω μέρος. Αφού καταλάβαμε όλοι ελπίζω για τι πράγμα μιλάμε ας προχωρήσουμε στην ουσία.

Βασική χρησιμότητα

MEROS2_9

Η ανάγκη κατασκευής τέτοιου σχήματος έγινε για δύο λόγους. Ο βασικότερος ήταν για να δώσει μια πιο ελικοειδή κίνηση στην σιλικόνη κατά την ελεύθερη πτώση της στον βυθό, σε αντίθεση με τις μπάλες ή τα football που κατευθύνονται σε ευθεία γραμμή. Μάλιστα τα “9” κάνουν πολύ πιο ελικοειδή κίνηση σχεδόν σαν πραγματικό ψάρι που χτυπημένο βυθίζεται αβοήθητο. Επίσης, το σχήμα αυτό μπορεί να δώσει -ανάλογα τον κατασκευαστή- και ένα μικρό τρέμουλο στην σιλικόνη μας κατά την πορεία της προς το βυθό.

MEROS2_8

Ο δεύτερος λόγος ήταν η πλεύση “side-to-side” της σιλικόνης. Πράγματι, “χτυπώντας” την σιλικόνη με twitchs, μπορούμε να της δώσουμε εύκολα κίνηση με απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, δεξιά και αριστερά. Ειδικά αν χρησιμοποιούμε σιλικόνες με διχαλώτη ουρά και όχι shads, τότε μπορούμε να τις ψαρέψουμε ακόμα και στον αφρό σαν... surface! Και αυτή για μένα είναι μια πολύ καλή χρησιμότητα αυτών των jigheads ειδικά του τύπου “9”. Ακόμα και αν έχει καιρό, μας δίνετε η δυνατότητα να τις ψαρέψουμε στον αφρό, ξεγελώντας τα αρπακτικά και έτσι να αντικαταστήσουμε τα σκληρά τεχνητά επιφανείας.

MEROS2_11

Όμως η χρησιμότητα τους είναι εξίσου αναγκαία και στον βυθό αφού μας δίνετε η δυνατότητα να παρουσιάσουμε ένα πολύ αληθοφανή δόλωμα στα μάτια των ψαριών. Απλά, σε αντίθεση με την μπάλα, εδώ τα jerks είναι πολύ πιο έντονα ενώ ο χρόνος ελεύθερης πτώσης είναι ακόμα μεγαλύτερος. Στην πράξη ανεβάζουμε πολλές φορές την σιλικόνη μας μέχρι τα μεσόνερα ή ακόμα και την επιφάνεια, αφήνοντας την να βυθιστεί για πολύ ώρα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι τα περισσότερα χτυπήματα γίνονται στην κάθοδο και είναι πολύ δύσκολο να τα καταλάβουμε ώστε να καρφώσουμε έγκαιρα. Ένα μικρό tip είναι να ελέγχετε το νήμα με τα δάκτυλά σας χωρίς να ασκείται δύναμη, εφόσον πάντα έχετε αφήσει την σιλικόνη να βυθιστεί με ανοιχτό το πικ απ. Αν έχετε κλειστό το πικ απ, τότε κρατήστε το καλάμι σας όρθιο στις 45 μοίρες στον ορίζοντα και με το παραμικρό άγγιγμα, καρφώστε απότομα. Υπάρχουν κάποια ψάρια όπως οι πονηρεμένοι λούτσοι που δεν θα καταλάβετε παρά ένα μικρό “τακ” στην κορυφή του καλαμιού οπότε ας είσαστε σε εγρήγορση.

Σε ρεύματα

MEROS2_7


Τα Shad Head είναι ιδανικά για ψάρεμα σε μέρη με έντονα ρεύματα αν πάντα το μέγεθος τους είναι τέτοιο ώστε να μην παρασύρεται από αυτά. Οι “περιπετειώδης” κίνηση τους προς τον βυθό μαζί με το σπρώξιμο από το ρεύμα μπορούν να ξεγελάσουν οποιοδήποτε αρπαχτικό. Σε αυτές τις συνθήκες, τα jerks μπορούν να είναι μικρότερης έντασης ενώ και οι μεγάλες παύσεις μπορούν να επιφέρουν το πολυπόθητο χτύπημα. Κάτι αξιοσημείωτο που μου έτυχε με μικρά Shad Head και σιλικόνες, σε μέρος με έντονα ρεύματα και αέρα, ήταν όταν μετά την ρίψη έκλεινα το πικ απ και απλώς κόντραρα την σιλικόνη προς τον βυθό. Μετά από αρκετή ώρα έπαιρνα χτύπημα, χωρίς η σιλικόνη να έχει ακόμα πατώσει! Αυτή είναι μια καλή τεχνική σε εκβολές ποταμών.

 

Μεγέθη Shad Head και αγκίστρια

MEROS2_2

Μιλάμε για ένα σπάνιο jighead οπότε και τα μεγέθη είναι και αυτά σπάνια. Ειδικά όσοι ασχολούνται με το LRF θα βρουν πολύ δύσκολα κάποια τέτοια μολυβοκεφαλή. Οποίος έχει πρόσβαση σε αγορές από το εξωτερικό όμως, θα βρει μια μεγάλη ποικιλία από αυτές τόσο σε διαφορετικά βάρη όσο και σε διαφορετικά μεγέθη αγκιστριών. Το καλό είναι ότι υπάρχουν και κάποιες από αυτές που αντί για αγκίστρι, έχουν κρίκο όπου μπορούμε να βάλουμε εμείς ότι αγκίστρι θέλουμε : offset, texas, κανονικό ή μακρύλαιμο.

MEROS2_12

Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι το που βρίσκεται το κρικάκι από όπου δένουμε την παραμάνα. Όσο πιο μακριά από το ρύγχος της βρίσκεται, τόσο μεγαλώνει η γωνία της θέσης της σιλικόνης μέσα στο νερό. Σε βαθιά νερά θέλουμε το κρικάκι πολύ πίσω κοντά στο σώμα της σιλικόνης ενώ για ψάρεμα στον αφρό, αν είναι στην μέση και λίγο μπροστά, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα ώστε να της δώσουμε πλεύση side-to-side.

MEROS2_13

Εύχομαι να σας βοήθησα να γνωρίσετε αυτήν την τόσο χρήσιμη μολυβοκεφαλή. Στην συνέχεια αυτής της σειράς θα γνωρίσουμε και άλλα πιο εντυπωσιακά σχήματα.

Πατήστε εδώ για το 1o ΜΕΡΟΣ :

JIGHEAD_MEROS1_ANOIGMA