Η πανέμορφη Ελλάδα μας θεωρείται από τις πλέον ζεστές χώρες και ιδιαίτερα από αρχές Μάη, ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα σε σημείο που μπορούμε να πούμε ότι ''ήρθε το καλοκαίρι''.

Μαζί με το καλοκαίρι όμως, πάμε να δούμε τι άλλο μπορεί να έρθει στα χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής της πανέμορφης χώρας μας. Πρώτα απ΄όλα μεγάλα κοπάδια από αθερινιό -δηλαδή την γνωστή σε όλους μας αθερίνα- κατακλύζουν τις ακτές μας λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και εάν προσθέσουμε σε αυτό και την εκκόλαψη των αυγών των περισσότερων ψαριών τα οποία αναπαράχθηκαν την περίοδο της άνοιξης, καταλαβαίνουμε ότι από τον μεγάλο όγκο μικρόψαρων έχει στηθεί ένα καλοστρωμένο τραπέζι με αφθονία φαγητού για τους καλοκαιρινούς θηρευτές.

kyrezis_kokkalia9

Αυτοί συνήθως είναι λούτσοι, γοφάρια, ζαργάνες, μελανούρια, λίτσες, λιτσομελάνουρα και βέβαια ο πιο διαδεδομένος κυνηγός στην περιοχή που ψαρεύω τα κοκκάλια. Έτσι όλοι στην ψαρευτική μου παρέα μόλις ανέβει η θερμοκρασία φωνάζουμε : '' Ήρθε το καλοκαίρι... Ήρθαν τα κοκκάλια!!''.

Λίγα λόγια για το κοκκάλι

kyrezis_kokkalia4

Το κοκκάλι ανήκει στην οικογένεια των καραγκίδων, η επιστημονική του ονομασία είναι ''Trachurus Mediterraneus'' ή "Yellow Horse Mackerel" και παρά το μικρό σχετικά μέγεθός του είναι ιδιαίτερα επιθετικό και μαχητικό ψάρι. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν επίσης τα μαγιάτικα, οι λίτσες, τα ψαλίδια ή λιτσομελανούρα και φυσικά τα σαβρίδια που όπως αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο ο Γιώργος Φενερλής, είναι σχεδόν πανομοιότητα με τα κοκκάλια, με πιο τρανταχτή διαφορά τον χρωματισμό της ράχης τους που στα σαβρίδια είναι πρασινωπός ενώ στα κοκκάλια κίτρινος. Ας δούμε όμως πότε, που και με ποιους τρόπους θα αλιεύσουμε κοκκάλια τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Πότε και που

kyrezis_kokkalia8

Το πότε θα τα ψαρέψουμε είναι σχετικά εύκολο γιατί τα κοκκάλια είναι ιδιαίτερα δραστήρια όλες τις ώρες της ημέρας και πολλές φορές και κατά την διάρκεια της νύκτας εάν υπάρχει δυνατός φωτισμός στην περιοχή. Βέβαια οι αντίξοες συνθήκες εξαιτίας των μεγάλων θερμοκρασιών που επικρατούν την εποχή αυτή κάνουν ιδιαίτερα εξοντωτικό το ψάρεμά τους όταν ο καυτός ήλιος βρίσκεται ψηλά, με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε ευκολότερα, χαλώντας έτσι την διασκέδαση αυτού του ψαρέματος, αναζητώντας διαρκώς παγωμένο νερό και σκιά.

kyrezis_kokkalia10

Καλύτερες ώρες θεωρώ τις πρώτες πρωινές και αργά το απόγευμα που οι θερμοκρασίες είναι σχετικά πιο ανθρώπινες και παρατηρείται και μεγαλύτερη δραστηριότητα των συγκεκριμένων ψαριών. Βέβαια πολλές φορές ψαρεύω την νύχτα έχοντας εντοπίσει φωτεινά σημεία με ιδιαίτερη συγκέντρωση ''ψιλού'', γόνου δηλαδή όπου τα κοκκάλια, πραγματικά κάνουν πάρτι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τώρα όσον αφορά το ''που'' πραγματικά σας λέω ''παντού''!! Όπου υπάρχει γόνος και αθερίνα να΄ στε σίγουροι ότι κάπου εκεί καραδοκούν και τα κοκκάλια με σκοπό να μειώσουν την ακόρεστη πείνα τους. Πολύ καλά σημεία θεωρούνται τα λιμάνια, όπου σταθερά έχουμε συγκέντρωση μικρόψαρων, και αποτελούν την πρώτη επιλογή μας άλλα και σε αμμώδεις ή βραχώδεις παραλίες. Ιδιαίτερα τα απάγκια σημεία, όπου ο γόνος συσσωρεύεται για να προφυλαχτεί από την θαλασσοταραχή, πρέπει να προστεθούν οπωσδήποτε στις επιλογές μας.

Τρόποι Ψαρέματος

kyrezis_kokkalia3

Τα κοκκάλια όντας πολύ επιθετικά ψάρια μπορούν να ψαρευτούν σχεδόν με όλους τους τρόπους ψαρέματος όπως το casting, το εγγλέζικο, το feeder, από βάρκα αλλά και με όλες τις τεχνικές του spinning οι οποίες και μας ενδιαφέρουν περισσότερο.

LRF

kyrezis_kokkalia6

Ναι, με την νέα μόδα στο χώρο του spinning το ψάρεμά τους, γίνεται πραγματικά άκρως διασκεδαστικό και απολαυστικό. Τα μικροσκοπικά σιλικονάκια, πλανάκια και mimmows που χρησιμοποιούμε σ΄ αυτήν την τεχνική είναι ιδανικά σε μέγεθος γι΄ αυτά τα ψάρια και σε συνδυασμό με τα πολύ λεπτά εργαλεία και τα λίγα φρένα στον μηχανισμό η διασκέδαση και η αδρεναλίνη έρχεται σε μεγάλες δόσεις.

LIGHT SPINNING

kyrezis_kokkalia5

Με ελαφρύ εξοπλισμό spinning και με καλάμια ψαρέματος μέχρι 20-25 γρμ. c.w. το πολύ και μηχανισμό μέχρι 2500, χρησιμοποιώντας βέβαια δολώματα μεγαλύτερα από το LRF μπορούμε να έχουμε εξίσου ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να έχουμε κάποια σύλληψη κοκκαλιού, κάνοντας spinning για λούτσους ή γοφάρια και σε τεχνητό δυσανάλογο σε μέγεθος απ΄ ότι ο θηρευτής μας, αφήνοντάς μας άναυδους να αναρωτιόμαστε τι σκέφτονταν όταν επιτέθηκε σε ένα minnow των 15-18 εκατοστών.

LIGHT SHORE JIGGING

kyrezis_kokkalia7

Στο light shore και με πλανάκια από 20 έως 40 gr και ειδικά όταν τα κοκκάλια κυνηγάνε από το βυθό έως τα μεσόνερα σε βαθύτερα σημεία οι επιτυχίες είναι αρκετές και συνήθως σε μεγαλύτερου μεγέθους ψάρια. Πολλές φορές όμως μου έχουν χτυπήσει και στο shore με πλάνους από 60-100 gr όμως λόγο χοντρότερων εργαλείων η διασκέδαση ήταν μηδαμινή αφού δεν υπάρχει περιθώριο μάχης με το ψάρι.

Η καταφρονεμένη μπομπάρδα

kyrezis_kokkalia1

Πολλοί αποδοκιμάζουν το συγκεκριμένο τρόπο ψαρέματος και τον θεωρούν απαρχαιωμένο. Εγώ αντιθέτως ξεκίνησα με τον συγκεκριμένο τρόπο την τεχνική του spinning -όπως και πολλοί άλλοι που ασχολούνται με αυτήν εδώ και χρόνια- γιατί απλούστατα τότε δεν υπήρχαν καλάμια LRF και HRF που είναι πολύ της μόδας σήμερα.

kyrezis_kokkalia2

Με τον συγκεκριμένο τρόπο μπορείς να στείλεις ένα μικρο σιλικονούχο χελάκι το γνωστό σε όλους μας ''RAGLOY'' σε πραγματικά πολύ μακρινή απόσταση από την ακτή. Δοκιμάστε το είτε με απλή ανάκτηση, είτε με jerks ώστε να αναπηδά η μπομπάρδα δημιουργώντας αναταραχή σαν να κυνηγάει κάποιο ψάρι και θα εκπλαγείτε από τις επιτυχίες στα κοκκάλια και όχι μόνο.

TIPS : 1. Mπορείτε επίσης αντί για το κλασσικό '' raglou'' να το αντικαταστήσετε με κάποιο minnow μέχρι πέντε εκατοστά ή με κάποιο σιλικονούχο δόλωμα LRF και να μετατρέψετε μια κακή μέρα όπου τα ψάρια αρνούνται να φάνε πεισματικά σε άκρως αποδοτική 2. Βάζοντας ένα jighead στο raglou, κατεβάζουμε το δόλωμα μας πιο βαθιά με αποτελέσμα να ξεγελάμε πιο εύκολα τα κοκκάλια.