Ξεκινώντας αυτό το δύσκολο άρθρο θα ήθελα να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε για τα καλάμια spinning το οποίο είναι ο διαχωρισμός τους σε αυτά που απευθύνονται για ψάρεμα με fixed spool μηχανισμό και σε αυτά που απευθύνονται για bait casting μηχανισμό.

Τα πρώτα λέγονται spinning και τα δεύτερα casting ή bait casting και διαφέρουν στην τοποθέτηση των οδηγών αφού αν χρησιμοποιούμε bait casting μηχανισμό οι οδηγοί πρέπει να είναι στην πάνω μεριά του blank κατά την διάρκεια του ψαρέματος ενώ το αντίθετο συμβαίνει αν χρησιμοποιούμε fixed spool μηχανισμό. Επίσης η κατανομή των οδηγών είναι διαφορετική σε ένα spinning και ένα casting καλάμι όπως και ο αριθμός τους ή το είδος τους. Άρα ένα καλάμι που αναγράφει τον όρο casting δεν μπορεί να ψαρευτεί ποτέ με fixed spool μηχανισμό και ένα spinning καλάμι δεν μπορεί να ψαρευτεί με bait casting μηχανισμό. Προσέξτε πολύ αυτή την λεπτομέρεια για να μην βρεθείτε με ένα καλάμι που σας είναι άχρηστο. Ένας εύκολος τρόπος να ξεχωρίσετε ένα casting καλάμι από ένα spinning είναι να παρατηρήσετε τον πρώτο μεγάλο οδηγό του καλαμιού που στα casting καλάμια είναι χαμηλού προφίλ και πολύ κοντά στον μηχανισμό.

 

Περί φιλοσοφίας

2 PERIFILOSOFIAS

Εμάς μας ενδιαφέρει σε αυτό το άρθρο να κατανοήσουμε την φιλοσοφία κατασκευής ενός spinning καλαμιού. Έτσι λοιπόν η κατασκευή γίνεται με γνώμονα τρεις σημαντικούς παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το ρόλο που παίζει το καλάμι spinning στο ψάρεμα.

  • Ο πρώτος παράγοντας είναι το μικρό βάρος του καλαμιού το οποίο προσδίδει ευκολία στην χρήση αλλά βοηθάει και στο να κρατάμε δυνάμεις κατά την διάρκεια του ψαρέματος. Εύκολα καταλαβαίνει κάνεις ότι όταν ένα καλάμι έχει για το μέγεθος του μικρό βάρος είναι πιο εύκολο στην χρήση του από ένα το οποίο στο ίδιο μέγεθος έχει μεγαλύτερο βάρος. Οι κινήσεις μας γίνονται πιο αρμονικά και πιο σταθερά, γεγονός που είναι και το ζητούμενο στο spinning. Επίσης οι επαναλαμβανόμενες ρίψεις κουράζουν άρα το καλάμι μας πρέπει οπωσδήποτε να είναι ελαφρύ ώστε να μπορούμε να ψαρεύουμε για ώρες χωρίς την παραμικρή ενόχληση από κούραση.

  • Ο δεύτερος παράγοντας είναι το ζύγισμα του καλαμιού που του δίνεται κατά την διαδικασία παραγωγής και κατά την φιλοσοφία του εκάστοτε κατασκευαστή. Το καλό ζύγισμα είναι απαραίτητο ώστε να μπορούμε να στέλνουμε τα τεχνητά μας με ακρίβεια χιλιοστού στο σημείο που θέλουμε να πέσουν. Οι διαφορετικές φιλοσοφίες που ακολουθούν οι κατασκευαστές στο ζύγισμα οφείλεται στο γεγονός ότι ο καθένας από εμάς διαθέτει το δικό του στυλ ψαρέματος. Έτσι διαμορφώνοντας το στυλ σας σίγουρα θα συναντήσετε και το κατάλληλα ζυγισμένο καλάμι που θα γίνει ένα με το χέρι σας και θα σας συντροφεύει στα ψαρέματα σας.

  • Ο τελευταίος παράγοντας είναι η συμπεριφορά του καλαμιού η οποία κατά την κατασκευή καθορίζεται με βάση τις ανάγκες μας. Αυτές δεν είναι άλλες από το εύρος του βάρους των τεχνητών που θέλουμε να ρίξουμε, την διάμετρο πετονιάς ή νήματος που χρησιμοποιούμε, από το μέγεθος-μαχητικότητα των ψαριών που θέλουμε να ψαρέψουμε και τέλος από τον τρόπο που χειριζόμαστε τους διάφορους τύπους τεχνητών δολωμάτων. Με την σειρά τους αυτοί οι τρεις παράμετροι είναι υπεύθυνοι για το τελικό αποτέλεσμα ρυθμίζοντας την δύναμη επαναφοράς (power) και την καμπύλη κύρτωσης του καλαμιού (action) για τα οποία θα μιλήσουμε πιο κάτω.

Ανακεφαλαιώνοντας ένα καλάμι το οποίο είναι κατάλληλο για την τεχνική του spinning έχει κατασκευαστεί με γνώμονα το μικρό βάρος, το σωστό ζύγισμα και με συμπεριφορά σύμφωνα με τις ανάγκες της τεχνικής και κατ’ επέκταση τις δικές μας προσωπικές ανάγκες. Όπως καταλαβαίνετε τα καλάμια spinning κατασκευάζονται με τελείως διαφορετική φιλοσοφία από τα καλάμια των άλλων τεχνικών και η ποικιλία στην οποία θα τα συναντήσετε είναι τόσο μεγάλη που δίκαια λένε κάποιοι ότι υπάρχει ένα καλάμι για τα γούστα του καθένα από εμάς.

 

Οι ιδιότητες «power» και «action»

3 POWER & ACTION

Πολλοί εξειδικευμένοι κατασκευαστές καλαμιών spinning έχουν υιοθετήσει ένα απλό σύστημα για να κατηγοριοποιήσουν τα διαφορετικά είδη καλαμιών που κατασκευάζουν. Το σύστημα αυτό βασίζεται σε δυο ιδιότητες του καλαμιού οι οποίες είναι το action και το power.

  • 4 action chart 2To action του καλαμιού αφορά την καμπύλη κύρτωσης του καλαμιού αλλά για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι πρέπει να αναφερθούμε πιο αναλυτικά σε αυτό το θέμα. Ένα καλάμι χωρίς οδηγούς, θέση μηχανισμού και λαβή ονομάζεται blank. To blank είναι το πρώτο και κύριο στάδιο κατασκευής ενός καλαμιού. Η εκάστοτε εταιρία καθορίζει το action του καλαμιού ανάλογα το σημείο που το blank αρχίζει να κάμπτετε-λυγίζει όταν δεχτεί την μέγιστη πίεση. Οι μετρήσεις αυτές γίνονται από την εταιρία σε ειδικό χώρο και έτσι κάθε blank παίρνει το δικό του χαρακτηρισμό μόλις τελειώσουν οι μετρήσεις. Οι βασικοί χαρακτηρισμοί που υπάρχουν είναι : Extra Fast (XF), Fast (F), Moderate (M) και Slow (S). Με πιο απλά λόγια ένα καλάμι που χαρακτηρίζεται με action Extra Fast αρχίζει να λυγίζει κοντά στην κορυφή του καλαμιού ενώ ένα καλάμι με χαρακτηρισμό Slow λυγίζει από πολύ χαμηλά σχεδόν πάνω από το σημείο όπου θα τοποθετηθεί η επάνω λαβή του καλαμιού. Η καμπύλη κύρτωσης των blank σε σχέση με τον χαρακτηρισμό τους φαίνονται στα σχήματα. Δυστυχώς ούτε σε αυτό το θέμα (όπως και σε πολλά αλλά θέματα ορολογίας του spinning) υπάρχει ομοφωνία από τους κατασκευαστές. Έτσι για παράδειγμα το moderate μπορεί να το συναντήσετε ως regular ή medium ή… και πάει λέγοντας.

5 power

  • Η ιδιότητα power ενός καλαμιού αναφέρεται στο πόση πίεση χρειάζεται για να λυγίσει πλήρως ένα καλάμι. Αυτό που μας δείχνει το power είναι η δύναμη επαναφοράς που διαθέτει ένα καλάμι δηλαδή πόσο σκληρό ή μαλακό είναι. Η χρησιμότητα του έγκειται στο να μπορούμε να μεταχειριζόμαστε με επιτυχία συγκεκριμένα εύροι βάρους τεχνητών και επίσης καθορίζει την διάμετρο πετονιάς ή νήματος που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα μας. Τα μεγέθη των πετονιών και τα ελάχιστα και μέγιστα βάρη των τεχνητών αναφέρονται συνήθως από τις εταιρίες μαζί με το power του καλαμιού. Οι μετρήσεις για τον χαρακτηρισμό γίνονται επίσης στο blank και σε ειδικό περιβάλλον από την κάθε εταιρία ενώ οι κατηγόριες που υπάρχουν είναι : Ultra Light (UL), Light (L), Medium Light (ML), Medium (M), Medium Heavy (MH), Heavy (H), Extra Heavy και (XH).


Δυστυχώς το σύστημα αυτό κατηγοριοποίησης των καλαμιών spinning δεν συναντάτε συχνά από εταιρείες μαζικής παραγωγής καλαμιών οι οποίες κατέχουν και το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Τα καλά και ακριβά καλάμια διαθέτουν το σύστημα αυτό οπότε όποιος μπορεί να παραγγείλει ένα τέτοιο καλάμι θα πρέπει να κατανοεί πλήρως τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

1 PROLOGOS

Μετά την ανάγνωση αυτού του κειμένου ίσως να είστε πιο προβληματισμένοι από ότι πριν για την επιλογή του καλαμιού σας. Πολλές είναι οι ορολογίες και ακόμα περισσότερες είναι οι έννοιες. Όμως σκεφτείτε ότι όταν καλούμαστε να επιλέξουμε το αυτοκίνητο μας, συγκρίνουμε ιπποδυνάμεις, καταναλώσεις, μεταξόνια, συστήματα και άλλα πολλά. Γιατί λοιπόν να μην γνωρίζουμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά των καλαμιών spinning ώστε να κάνουμε το ίδιο;

 

Ένθετο

Παρακάτω θα δείτε πίνακες χαρακτηριστικών των καλαμιών spinning από τρεις διαφορετικές αγορές : Η.Π.Α.-Ιαπωνία-Ευρώπη. Μπορείτε να παρατηρήσετε τα διαφορετικά στοιχεία και τις διαφορετικές μονάδες μετρήσεως της κάθε αγοράς όπως σας περιγράψαμε στο άρθρο.

Χαρακτηριστικά καλαμιού από αμερικάνικη αγορά (Εταιρεία St Croix)

Mojo Inshore Spinning Rods:

Model

Length

Power

Action

PCS

Line Weight

Lure Weight

Rod Weight

Handle

*MIS70MLF

7'

ML

Fast

1

6 – 14

1/8 - 1/2

4.4

1

*MIS76MLF

7'6"

ML

Fast

1

6 – 14

1/8 - 1/2

4.8

1

*MIS70MF

7'

M

Fast

1

8 – 17

3/8 - 3/4

4.9

1

*MIS76MF

7'6"

M

Fast

1

8 – 17

3/8 - 3/4

5.1

1

*MIS70MHF

7'

MH

Fast

1

10 – 20

1/2 - 11/4

5.1

2

*MIS76MHF

7'6"

MH

Fast

1

10 – 20

1/2 - 11/4

6.1

2

*MIS70HF

7'

H

Fast

1

15 – 30

3/4 - 2

5.9

2

*MIS76HF

7'6"

H

Fast

1

15 – 30

3/4 - 2

6.7

3

*New for 2011

 

Χαρακτηριστικά καλαμιού από ευρωπαϊκή αγορά (Εταιρεία Shimano)

SPEEDMASTER SPINNING SEA BASS

Model Number

Length (m)

Weight (g)

Transport Length (cm)

Number of Sections

Guides

Casting Weight (g)

SSM21SBMH

2.10

159

108

2

6

10-50

SSM24SBM

2.40

159

123

2

6

7-35

SSM27SBH

2.70

209

138

2

9

20-60

SSM30SBHP

3.00

263

153

2

10

30-80

SSM30SBXHP

3.00

281

153

2

10

70-120

SSM33SBHP

3.30

289

169

2

11

30-80

SSM33SBXHP

3.30

310

169

2

11

70-120

SSM36SBHP

3.60

317

184

2

12

30-80

Χαρακτηριστικά καλαμιού από ιαπωνική αγορά (Εταιρεία Tenryu)

TENRYU