Στο εμπόριο υπάρχουν πολλά διαφορετικά τεχνητά δολώματα, τόσο σε μέγεθος, σε τύπο, όσο και σε χρώματα, σε σημείο μάλιστα που αρκετές φορές η ποικιλία αυτή αγγίζει την υπερβολή. Όμως, ποιος από εμάς μπορεί να πει ότι δεν του έχει τύχει, μέσα από αυτήν την ποικιλία, να του τραβήξει το βλέμμα κάποιο πολύ μικρό σε μέγεθος τεχνητό;

1

Έτσι και εγώ, όταν αποφάσισα να ξεκινήσω να ασχολούμαι πιο σοβαρά με αυτήν την τεχνική, έτρεξα σε όλα τα καταστήματα ειδών αλιείας στην πόλη μου ώστε να εξοπλιστώ με διάφορα τεχνητά. Χαμένος στην κυριολεξία από την ποικιλία των τεχνητών πού έβλεπα μπροστά μου, προσπαθώντας να βρω μια άκρη, ξεκίνησα να αγοράζω κάποια μεγάλα minnow σε αληθοφανείς χρωματισμούς τα οποία «δούλευαν» στον τόπο μας εκείνη την εποχή. Εκτός από αυτά τα τεχνητά, την προσοχή μου τράβηξε ένα μικρότερο τεχνητό των εφτά εκατοστών που έμοιαζε πολύ με μαρίδα το οποίο αγόρασα περισσότερο από… καταναλωτισμό παρά από πραγματική ανάγκη! Εκείνη την περίοδο είχα γνωρίσει τον Γιώργο, που έκανε spinning αρκετό καιρό πριν από εμένα στα λιμάνια της πόλης μου, ψαρεύοντας λαβράκια και γοφάρια. Οι επιτυχίες του είχαν έρθει όλες με minnow μεγέθους από 10 εκ. και πάνω και φυσικό ήταν να ακολουθήσω τον ίδιο δρόμο και εγώ. Κάθε βράδυ λοιπόν, βρισκόμασταν για ψάρεμα στο παλιό λιμάνι αφού εκεί είχαν κάνει την εμφάνιση τους κάποια λαβράκια. Οι πρώτες μου «μεγάλες» επιτυχίες στο spinning ήταν γεγονός και σαν όλους τους νέους spinners «έπινα νερό» στα πρώτα τεχνητά που μου έδωσαν αυτές τις επιτυχίες που στην προκειμένη περίπτωση δεν ήταν άλλα από τα μεγάλα minnow.

8

Εντωμεταξύ το μικρό minnow που είχα αγοράσει δεν βγήκε καθόλου από την θήκη του, εκτός από την πρώτη φορά που το έριξα στο νερό για να δω πως πλέει. Άλλωστε δεν χρειάστηκε αφού τα μεγαλύτερα τεχνητά, όπως είπα, ξεγελούσαν άνετα τα λαβράκια στο λιμάνι. Τα ψάρια μας έκαναν την τιμή να μείνουν για αρκετό διάστημα στο μέρος και οι επιτυχίες συνεχίστηκαν για κάποιες μέρες. Στην πορεία όμως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν και όλο και πιο δύσκολα καταφέρναμε να ξεγελάσουμε κάποιο από αυτά. Αν και τα ψάρια βρίσκονταν εκεί, κανένα πλέον δεν έδειχνε ενδιαφέρον για τα μεγάλα minnow και η προσοχή τους ήταν στραμμένη στο κυνήγι της αθερίνας η οποία υπήρχε σε αφθονία παντού.


2

Έτσι εφόσον όλα τα μεγάλα τεχνητά είχαν δοκιμαστεί με αποτυχία, σκέφτηκα πως ίσως έχει έρθει η ώρα να δοκιμάσω και το μικρό τεχνητό, περισσότερό από περιέργεια και λιγότερο πιστεύοντας πως θα μπορούσε να κάνει την διαφορά. Πέρασα το μικρό minnow από την παραμάνα και περπάτησα στην άκρη του μόλου, εκεί που τα κοπάδια αθερίνας κολυμπούσαν «κολλημένα» σχεδόν στο ντόκο. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν από το πουθενά τρία λαβράκια και προσπάθησαν να στριμώξουν την αθερίνα. Χωρίς δεύτερη σκέψη, το τεχνητό έπεσε μέσα στο τρομαγμένο μπουλούκι και ξαφνικά το ένα λαβράκι από τα τρία επιτέθηκε κατευθείαν στο μικρό τεχνητό. Σε λίγα δευτερόλεπτα το ψάρι βρισκόταν στην απόχη και εγώ έμεινα σαστισμένος καθώς ότι νόμιζα πως ήξερα μέχρι εκείνη την στιγμή για την «αξιοπιστία» των μεγάλων minnow, γκρεμίστηκε! Από τότε κατάλαβα ότι πρέπει να δοκιμάζω διάφορα μεγέθη τεχνητών και να πειραματίζομαι, ώστε να δω τι είναι αυτό που τα ψάρια προτιμούν περισσότερο. Αυτός ήταν και ένας από τους βασικός λόγους που μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τα μικρά minnow απόκτησαν την δικιά τους θήκη μέσα στην τσάντα μου, αφού ακόμα και σήμερα μπορούν να κάνουν την διαφορά και να δουλέψουν εκεί που κάθε άλλο τεχνητό θα αποτύχει. Αυτό συνέβη φέτος στα μέρη μου.

Στην περιοχή έκαναν την εμφάνιση τους πολλά λαβράκια τα οποία σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές που χτυπούσαν σε όλα τα τεχνητά, αυτή τη χρονιά έδειχναν άρνηση στο να δαγκώσουν ένα τεχνητό μεγάλο σε μέγεθος. Όσες προσπάθειες και αν κάναμε, τόσο εγώ αλλά και φίλοι, να τα ψαρέψουμε με μεγάλα τεχνητά, όλες ήταν αποτυχημένες και δεν καταφέραμε να πιάσουμε ούτε ένα ψάρι. Αντίθετα, όταν αλλάξαμε τα μεγάλα τεχνητά μας με πολύ μικρότερα η διαφορά ήταν μεγάλη και οι επιτυχίες πολλές από όλους. Με τα μικρά αυτά τεχνητά θα ασχοληθούμε σε αυτό το άρθρο.


Περιγραφή των μικρών minnow

9

Με τον όρο λοιπόν μικρά minnow εννοούμε τα τεχνητά που το μήκος τους ξεκινάει από τα τρία περίπου εκατοστά και φτάνει έως τα εφτάμιση εκατοστά το πολύ, ενώ το βάρος τους είναι πολύ μικρό, με ορισμένα να μην ξεπερνούν σε βάρος τα τρία γραμμάρια. Πολλά μάλιστα από αυτά τα τεχνητά έχουν απίστευτη ομοιότητα με τα μικρά ψαράκια που συναντάμε στην θάλασσα, και βλέπουμε να δέχονται

4

επίθεση από τα μεγαλύτερα αρπαχτικά ψάρια. Τα μικρά minnow μπορούμε να τα βρούμε όπως και τα μεγάλα σε αμέτρητους χρωματισμούς, τόσο για την θάλασσα όσο και για τα γλυκά νερά, ενώ και το σχήμα τους διαφέρει από μοντέλο σε μοντέλο. Έτσι υπάρχουν κάποια που το σχήμα τους είναι στενόμακρο και άλλα που το σχήμα τους είναι κοντόχοντρο. Τα στενόμακρα τεχνητά προορίζονται κυρίως για ψάρεμα στην θάλασσα αφού μοιάζουν περισσότερο με σαρδελάκι, αθερίνα ή μικρό κεφαλόπουλο ενώ τα κοντόχοντρα δεν μοιάζουν και πολύ με κάποιο ψάρι και προτείνονται κυρίως για ψάρεμα στα γλυκά νερά, παρόλο που ορισμένα από αυτά αποδίδουν εξίσου καλά και στην θάλασσα. Επίσης, τα μικρά minnow θα τα συναντήσουμε σε διάφορες κατηγορίες πλευστότητας όπως floating, suspending και sinking, ενώ και η γλώσσα τους διαφέρει από το ένα τεχνητό στο άλλο τόσο στο σχήμα όσο και στο μέγεθος. Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι επιλογές μας για ένα μικρό minnow είναι πολλές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να βρούμε τεχνητά που το καθένα θα έχει την δικιά του ιδιαίτερη πλεύση, καθώς και τεχνητά που θα ψαρεύουν τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και χαμηλότερα από αυτήν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εξαιτίας του μικρού σχήματος και βάρους αυτών των τεχνητών ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψάρεμα τους θα πρέπει να είναι και ο ανάλογος. Έτσι ένα καλάμι για ελαφρύ spinning θα μας βοηθήσει να χειριστούμε με άνεση τα μικρά minnow, τόσο κατά την βολή όσο και για να τούς δώσουμε την πλεύση που επιθυμούμε. Το καλάμι μας θα πρέπει να διαθέτει ευαισθησία στην κορυφή και να μην είναι άκαμπτο, ώστε να μας μεταδίδει την κίνηση του τεχνητού μέσα στο νερό. Συγχρόνως θα πρέπει να είναι και δυνατό ώστε αν χρειαστεί να καταφέρει να κουράσει κάποιο μεγάλο ψάρι. Όσον αφορά τον μηχανισμό, εννοείται ότι μιλάμε για μικρό μέγεθος και καλό είναι να είναι εφοδιασμένος με ψιλή πετονιά ή ψιλό νήμα αφού οι χοντρές πετονιές και τα χοντρά νήματα κόβουν την φόρα των τεχνητών μας κατά την βολή και χαλάνε την πλεύση τους. Αφού πήραμε μια εικόνα για τον εξοπλισμό που είναι ιδανικός για το ψάρεμα τους και περιγράψαμε τα χαρακτηριστικά τους, πάμε να δούμε σε ποιες συνθήκες ψαρεύονται.


Ψαρεύοντας με μικρά minnow

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα από συζητήσεις που έχω κάνει με spinners γύρω από τα τεχνητά δολώματα, είδα πως τα μικρά minnow τους απασχολούν στα ψαρέματα τους εδώ και πολλά χρόνια. Ορισμένοι μάλιστα που έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα σε αυτό το ψάρεμα, στην αρχή ψάρευαν μόνο με μικρά τεχνητά αφού ήταν δύσκολο να βρουν μεγαλύτερα. Η αποτελεσματικότητα αυτή των μικρών minnow από το χθες στο σήμερα, με έκανε να καταλάβω την διαχρονική αξία αυτών των τεχνητών.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Έτσι ο κάθε spinner σήμερα μπορεί να έχει για σύμμαχο στο ψάρεμα αυτή την τόσο ενδιαφέρον κατηγορία τεχνητών, αρκεί να του το επιτρέπουν ορισμένες συνθήκες ώστε να τα χρησιμοποιήσει. Τα μικρά minnow, λόγω του μικρού τους βάρους δεν θα μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε όταν θα ψαρέψουμε κόντρα σε δυνατό άνεμο, αφού σε αυτές τις συνθήκες δεν θα καταφέρουμε να πετάξουμε το τεχνητό μας ούτε λίγα μέτρα μακριά. Επίσης, σε συνθήκες πού επικρατεί έντονος κυματισμός, χωρίς να υπάρχει καθόλου αέρας, το ψάρεμα με μικρά τεχνητά είναι αδύνατόν. Σε αυτήν την περίπτωση, που θα τη συναντήσουμε κυρίως στο σπάσιμο του καιρού, θα δούμε το τεχνητό μας να μην μπορεί να κάνει σωστή πλεύση μέσα στα κύματα, αφού στο κατέβασμα του κύματος το τεχνητό βγαίνει έξω από το νερό. Ένας ακόμα περιορισμός των μικρών minnow που έχει να κάνει με το βάρος τους είναι και η εμβέλεια της βολής. Τα ελαφριά αυτά τεχνητά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο όταν τα ψάρια βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από εμάς. Έτσι, το ψάρεμα τους μας απασχολεί κυρίως σε λιμάνια ή λιμενοβραχίονες που εισχωρούν μέσα στην θάλασσα καθώς και έξω από αυτά ενώ λιγότερο σε κάποια παραλία. Αυτό βέβαια κρύβει την δικιά του μαγεία, αφού έτσι έχουμε οπτική επαφή με το τεχνητό μας, και αρκετές φορές θα μπορέσουμε να δούμε την επίθεση από κάποιο ψάρι.

6

Στη περίπτωση τώρα των καχύποπτων ψαριών, ένα μικρό minnow μπορεί να κάνει την διαφορά και να δώσει άλλο νόημα στο ψάρεμα. Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε παρατηρήσει -ο καθένας στα μέρη που ψαρεύει- πώς όταν εμφανίζεται κάποιο καινούριο τεχνητό κάνει την διαφορά στην αρχή και στην συνέχεια αρχίζει η φθίνουσα πορεία του. Πόσο μάλιστα όταν όσοι ψαρεύουν στα ίδια μέρη με εμάς, χρησιμοποιούν το ίδιο τεχνητό. Επόμενο είναι λοιπόν τα ψάρια να μαθαίνουν ένα τεχνητό που περνάει συνεχώς πάνω από το κεφάλι τους, και να το αγνοούν, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο. Σε αυτό βοηθάνε και τυχόν ξαγκιστρώματα, με αποτέλεσμα τα ψάρια να γίνονται με το πέρασμα του χρόνου ακόμα πιο επιφυλακτικά απέναντι στα τεχνητά μας. Το μικρό minnow με την κίνηση του μπορεί να ξεγελάσει πιο εύκολα κάποιο δύσπιστο ψάρι από ένα μεγαλύτερο τεχνητό ακόμα και αν έχει χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό στο ίδιο μέρος και από πολλούς ψαράδες. Ο λόγος είναι γιατί η πλεύση του και η παρουσία του μέσα στο νερό είναι πιο διακριτική στα μάτια των ψαριών. Όλοι καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό ειδικά σε μέρη που έχουν ήρεμα και καθαρά νερά καθώς σε αυτές τις συνθήκες είναι ακόμα πιο δύσκολό να ξεγελάσουμε κάποιο ψάρι.

Τέλος, μια άλλη συνθήκη στα ψαρέματα που θα χρησιμοποιήσουμε μικρά minnow, είναι ο περιορισμός που θέτουν οι μικρές σαλαγκιές τους. Πρέπει να δείξουμε προσοχή στην μάχη με κάποιο μεγάλο ψάρι, αφού η σαλαγκιές αυτών των τεχνητών είναι αδύναμες και αν τις ζορίσουμε πολύ μπορεί να ανοίξουν ακόμα και να σπάσουν. Την λύση σε αυτό το ζήτημα μπορούν να μας την δώσουν κάποια αγκίστρια που υπάρχουν για τεχνητά, τα οποία αντικαθιστούν τις σαλαγκιές και θα τα βρούμε κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Για την αποτελεσματικότητα αυτών των αγκιστριών επιφυλάσσομαι και ίσως να ασχοληθούμε σε κάποιο μελλοντικό άρθρο με αυτά. Πάμε τώρα να δούμε σε ποια ψάρια απευθυνόμαστε κυρίως με τα μικρά minnow.


Ψάρια που στοχεύουμε

high 1 038

Ειδικά όταν μιλάμε για μικρά minnow ο κύριος στόχος στα ψαρέματα μας είναι το λαβράκι. Το ψάρι αυτό πονηρεύει πολύ εύκολα απέναντι στα τεχνητά μας δολώματα, και με την επιφυλακτικότητα του μας κάνει πολλές φορές να νοιώθουμε ότι μας… κοροϊδεύει!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μου έχει τύχει αρκετές φορές, σε ψαρέματα που έχω κάνει για λαβράκια, να ρίξω ένα μεγάλο σε μέγεθος τεχνητό και τα ψάρια να εξαφανιστούν φοβισμένα. Σε τέτοιες αντίστοιχες περιπτώσεις έχω καταφέρει να πάρω κάποιο λαβράκι μόνο με κάποιο μικρό minnow. Το μικρό τεχνητό κάνει λιγότερο θόρυβο κατά την βολή από ένα μεγαλύτερο, ενώ αν του κόψουμε την φόρα λίγο πριν πέσει στο νερό, εμποδίζοντας την πετονιά ή το νήμα να ξετυλιχτεί με το χέρι μας, αυτό θα πέσει σχεδόν αθόρυβα στην επιφάνεια της θάλασσας χωρίς να τρομάξει τα ψάρια. Ψαρεύοντας τα λαβράκια με τα μικρά minnow, δεν είναι λίγες οι φορές που θα έχουμε και συλλήψεις από τα λαίμαργα, μικρά, άτομα του είδους. Τα μικρά αυτά λαβράκια, πολλές φορές εξαφανίζουν το τεχνητό μας μέσα στο στόμα τους, και καλό είναι αν το ψάρι δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά να το απελευθερώνουμε.

10

Εκτός από το λαβράκι, με τα μικρά minnow έχουμε ψαρέψει με μεγάλη επιτυχία και άλλα ψάρια, όπως είναι τα σαφρίδια και τα μελανούρια. Με τα μικρά αυτά τεχνητά, των οποίων η ανάκτηση γινόταν με μέτρια και αργή ταχύτητα, καταφέραμε να έχουμε αρκετές συλλήψεις αυτών των ψαριών στα ψαρέματα μας. Αυτό έκανε το ψάρεμα μας πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό, αφού τα ψάρια αυτά χαρίζουν ωραίες στιγμές μάχης με τον ελαφρύ εξοπλισμό που χρησιμοποιούμε. Σε ορισμένα από αυτά τα ψαρέματα που δεν βλέπαμε τα ψάρια να κυνηγούν στην επιφάνεια της θάλασσας την δουλειά έκαναν πολύ καλά μικρά minnow με μεγάλη γλώσσα που κατέβαιναν πιο κάτω από αυτήν.

11

Τέλος, υπάρχουν και οι λούτσοι με τα γοφάρια, τα οποία είναι ψάρια που δεν θα διστάσουν να επιτεθούν σε ένα μικρό τεχνητό δόλωμά. Τα ψάρια αυτά όμως είναι καλύτερα να ψαρευτούν με μεγάλα τεχνητά, αφού το ρίσκο που παίρνουμε είναι μεγάλο. Τα κοφτερά δόντια αυτών των ψαριών δεν παίζουν, ενώ η χρήση σύρματος μπροστά στο παράμαλλο θα χαλάσει την όλη διακριτικότητα των μικρών μας τεχνητών.
Συνοψίζοντας λοιπόν, τα μικρά minnow δεν θα μας απασχολήσουν στις ακραίες συνθήκες του spinning ή όταν τα ψάρια θα τρώνε σαν τρελά οτιδήποτε τεχνητό πέσει μέσα στο νερό. Σίγουρα όμως θα κάνουν την διαφορά τις δύσκολες μέρες, πού τα ψάρια θα είναι διστακτικά στο να δαγκώσουν οποιοδήποτε τεχνητό δόλωμα. Εκεί οφείλεται και η διαχρονική τους αξία σε αυτό το συναρπαστικό ψάρεμα!

.