Ο Βόλος είναι πόλη της Θεσσαλίας, χτισμένη στο εσώτατο σημείο του Παγασητικού κόλπου, όπως μπορεί κανείς να δει και στον χάρτη. Μέσα στην πόλη του Βόλου βρίσκεται το κεντρικό λιμάνι στο οποίο θα επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο άρθρο. Λόγω εργασιακών υποχρεώσεων και φόρτου εργασίας δεν υπάρχει ο χρόνος για μακρινά ψαρέματα. Έτσι έχω επιλέξει ως κύριο μου ψαρότοπο αυτό το λιμάνι.

 

Το λιμάνι του Βόλου λοιπόν, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που ασχολείται με το spinning ή θέλει να ασχοληθεί με αυτού του είδους το ψάρεμα. Είναι αρκετά μεγάλο και το βάθος του δεν ξεπερνά τα έντεκα μέτρα. Τα είδη των ψαριών που θα συναντήσουμε είναι τα γοφάρια, τα λαβράκια, σπάνια οι λίτσες και ακόμη πιο σπάνια μικρά τονοειδή όπως οι παλαμίδες. Το κύριο αλίευμα που θα αναζητήσουμε αυτήν την εποχή όμως είναι το γοφάρι. Εμείς θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε κυρίως ανάμεσα από αγκυροβόλια σκαφών όπου και κυνηγούν κυρίως αυτά τα ψάρια την λεία τους και στα οποία θα συναντήσουμε αρκετά εμπόδια. Εξού λοιπόν, και ο τίτλος!


Εξοπλισμός για.. εμπόδια!

manolidis5

Ας μιλήσουμε για τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψάρεμα των γοφαριών. Ανάμεσα στα σχοινιά, όπως βλέπετε και από τις φωτογραφίες, δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους από την μεριά μας τουλάχιστον, γιατί παντού στα 3-4 μέτρα μπροστά μας υπάρχουν κάβοι. Πριν ακόμη ρίξουμε πρέπει να σκεφτούμε πώς θα βγάλουμε το ψάρι, να μπορούμε δηλαδή να το περάσουμε κοντά από τα σχοινιά. Γενικά αν δεν ρισκάρουμε να ψαρέψουμε ανάμεσα από τους κάβους δύσκολα θα αποζημιωθούμε με την σύλληψη ενός καλού ψαριού.

manolidis4

Έτσι η επιλογή ενός δυνατού εξοπλισμού spinning αποτελεί μονόδρομο. Ένα καλάμι με fast action με μήκος από 2,70μ και πάνω και casting weight 15gr-50gr ή 12gr-60gr -αυτό αλλάζει βέβαια από εταιρεία σε εταιρεία- και ένας μηχανισμός της τάξεως των 2500 ή των 3000 γεμισμένος με καλής ποιότητας νήματος PE 1.5, είναι ότι πρέπει κατά την γνώμη μου. Μετά από την δοκιμή πολλών καλαμιών και μηχανισμών έχω καταλήξει στο Yamaga Early όσο αφορά το καλάμι και για μηχανισμό έχω επιλέξει τον Certate 3012h της Daiwa γεμισμένο με νήμα Duel PE 1.5. Όσο για παράμαλλο ένα 0,35mm καλής ποιότητας και κατά προτίμηση αόρατο είναι ότι πρέπει.


Τεχνητά και γοφάρια

manolidis7

Στο λιμάνι υπάρχει ένας μόνιμος πληθυσμός γοφαριών, ο οποίος αυξάνεται από τέλη καλοκαιριού και μετά, με αποκορύφωμα τις αρχές χειμώνα όπου το λιμάνι κατακλύζεται από ψάρια με στόχο να ζευγαρώσουν και μετά να φύγουν. Μπορείτε να φανταστείτε πως όταν έρχονται ψάρια για ζευγάρωμα θα υπάρχουν και τα ανάλογα μεγάλα θηλυκά όπου πολλές φορές ξεπερνούν τα 7-8 κιλά. Προσωπικά επιλέγω να ψαρεύω κυρίως από το σούρουπο και μετά λόγω υποχρεώσεων, πολλές φορές μέχρι και το ξημέρωμα. Στατιστικά οι περισσότερες συλλήψεις γοφαριών έχουν σημειωθεί τις νυχτερινές ώρες. Βέβαια δεν λείπουν και οι συλλήψεις μέρα αλλά είναι αναλογικά λιγότερες από ότι οι συλλήψεις το βράδυ. Γενικά για να επιλέξουμε το σημείο του λιμανιού που θα ψαρέψουμε αρκεί μια βόλτα για να δούμε τα κυνήγια που πραγματοποιούν τα γοφάρια. Πιστέψτε με... μόνο απαρατήρητα δεν περνούν τα κυνήγια αυτά.

manolidis2

Η περιοχή που θα τα ψαρέψουμε αλλάζει ανάλογα την εποχή. Το φθινόπωρο το λιμάνι γεμίζει με ζαργάνες τις οποίες, στριμώχνουν τα γοφάρια προκειμένου να τραφούν. Στην προκειμένη περίπτωση θα δοκιμάσουμε την τύχη μας με κάποιο τεχνητό που μοιάζει σε ζαργάνα. Μια τέτοια επιλογή που σας προτείνω γιατί μου δούλεψε, είναι το Stylo 210 της Jack Fin. Αργότερα τον χειμώνα που φεύγουν οι ζαργάνες από το λιμάνι, τα ψάρια συγκεντρώνονται στην ανατολική πλευρά του λιμανιού και αυτήν την φορά επικεντρώνονται στο κυνήγι των κεφαλόπουλων. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που συναντούμε κεφαλόπουλα κατακρεουργημένα από γοφάρια. Εδώ επιλέγω να ψαρέψω με τεχνητά κυρίως λευκών αποχρώσεων 15+ εκατοστών. Λευκά γιατί λόγω της θολότητας του νερού και της έλλειψης φωτεινότητας γίνονται πιο εύκολα αντιληπτά από τα ψάρια. Στο λιμάνι το Max-Rap της Rapala, και ειδικά ο λευκός χρωματισμός κατέχει το σκήπτρο του πιο αποδοτικού τεχνητού αλλά εγώ επιλέγω να ψαρεύω με τεχνητά της Duo λόγω καλύτερων βολών και πιο ποιοτικών χαρακτηριστικών.


Κατά την μάχη αλλά και μετά...

manolidis1

Όταν έρθει το πολυπόθητο χτύπημα, πρέπει να μας βρει ψύχραιμους γιατί δεν υπάρχουνε περιθώρια λάθους ανάμεσα στα σχοινιά. Από την αντίσταση που προβάλλει το ψάρι πρέπει να πράξουμε κατάλληλα. Συνήθως επιλέγω να σφίγγω λίγο παραπάνω τα ήδη προρυθμισμένα φρένα από τα 2,5 κιλά που τα έχω. Τα βάζω στα 3+ έτσι ώστε το ψάρι να μην κάνει ανεξέλεγκτα φευγιά. Αφού μπορούμε να το κοντράρουμε γιατί να μην το κάνουμε; Για αυτό άλλωστε έχουμε επιλέξει αυτού του είδους τον βαρύ εξοπλισμό. Όταν καταλάβω πως το ψάρι είναι μεγάλο της τάξεως των 4-5 κιλών προσπαθώ να το κουράσω μέσα, μακρυά από τα σχοινιά, ακόμη και αν χρειαστεί κάποιες φορές να χαλαρώσω λίγο τα φρένα.

manolidis10

Ο λόγος που το κάνω αυτό είναι γιατί θέλω, όταν θα το φέρω προς το μέρος μου, περνώντας το ανάμεσα από τα σχοινιά, να είναι εξαντλημένο ώστε να μην έχουμε κάποιο πρόβλημα στο απόχιασμα. Έχω παρατηρήσει πως όταν το καλάμι μου κατά την μάχη με το ψάρι είναι κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας το γοφάρι δεν πηδάει τόσο πολύ εκτός νερού κάτι το οποίο θα σας φανεί χρήσιμο γιατί όσες πιο πολλές φορές πηδάει το ψάρι εκτός νερού τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες ξαγκιστρώματος του. Αυτό είναι κάτι που ξεχωρίζει το γοφάρι από τα άλλα ψάρια. Επίλογο στην μάχη θα δώσει ο γάντζος ή η απόχη από πετονιά, προσαρτημένα σε ένα μακρύ κοντάρι που έχω πάντα μαζί. Προσωπικά επιλέγω, είτε να γατζώνω το ψάρι, είτε να το αποχιάζω μόνος ακόμη και αν είναι κάποιος δίπλα μου. Το κάνω αυτό γιατί πολλοί είτε πανικοβάλλονται στην όψη ενός μεγάλου ψαριού, είτε δεν έχουν την εμπειρία στο χειρισμό του γάντζου ή της απόχης με αποτέλεσμα να έρθει το αντίθετο αποτέλεσμα και να ξεφύγει το ψάρι. Έτσι είναι λίγα άτομα στα οποία βασίζομαι να με βοηθήσουν να βγάλω το ψάρι εκτός νερού. Στον ένα ειδικά οφείλω και ένα από τα καλά ψάρια που έχω βγάλει στο λιμάνι.

manolidis8

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ μου είχε χτυπήσει ένα ψάρι 3,200 κιλά μετά από ένα πολύωρο ψάρεμα. Ψαρεύοντας το και καθώς ερχόταν κοντά, είδαμε πως το ψάρι ήταν ίσα ίσα πιασμένο. Τότε ο καλός μου φίλος το κάρφωσε με την σαλαγκιά του στα 3-4 μέτρα πριν φτάσει το ψάρι στον ντόκο. Περιττό να σας πω, πως με το που το κάρφωσε με την σαλαγκιά, το τεχνητό έφυγε από το στόμα του. Αυτό είναι ένα παράδειγμα για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι ένα έμπειρο έτερον ήμισυ στο ψάρεμα. Αφού βγάλουμε το ψάρι, καλό θα ήταν να του κάνουμε ευθανασία προκειμένου να μην ταλαιπωρείται και να μην αλλοιώνεται η γεύση του γιατί στους μύες εκκρίνεται γαλακτικό οξύ που κατεβάζει το PH του κρέατος από 7,5 σε 5,5 με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η ποιότητα του κρέατος του.

 

Χόμπι είναι...

manolidis3

Κάτι τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι να επιδεικνύουμε σεβασμό στην θάλασσα και να ψαρεύουμε με σύνεση, γιατί είμαστε χομπίστες και όχι “ψαροπώληδες”. Προσωπικά επιλέγω ψάρια κάτω του κιλού να τα απελευθερώνω και είναι μια τακτική που καλό είναι να ακολουθείται από τους περισσότερους αν θέλουμε να έχουμε ψάρια στην θάλασσα μας. Το λιμάνι του Βόλου είναι ένας πολύ καλός τόπος για να αναζητήσουμε μεγάλα γοφάρια σχεδόν όλο τον χρόνο. Αξίζει να δοκιμάσετε να ψαρέψετε στο λιμάνι μας και θα χαρώ ιδιαίτερα εγώ ο ίδιος να πάμε να ψαρέψουμε μαζί να σας δείξω στην πράξη το πώς και το γιατί..

AnglerManiaDotComWebsiteLogo1Διεύθυνση: Βενιζέλου 13, Ορμίδια Λάρνακας, Κύπρος. Τ.Κ.: 7530.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: Ντίνος Παναγή: 0035799580233, Σπύρος Πουλημένος: 6948520332
Σελίδα στο Facebook: https://www.facebook.com/anglermania?fref=ts