Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολλοί spinners επιλέγουν το νήμα για να γεμίσουν τον μηχανισμό τους.

Όμως η χρήση του νήματος στο ψάρεμά μας, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι η πετονιά και δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά απογοητευόμαστε και το απορρίπτουμε ως επιλογή. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για όλα αυτά που πρέπει να έχετε υπόψιν σας για το νήμα και την χρήση του ώστε να μπορείτε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τα πλεονεκτήματα του.

 

Τα βασικά

1 BASIKA

Προτού ξεκινήσουμε να μιλάμε για το νήμα και την χρήση του, ας θυμηθούμε κάποια πράγματα που νομίζω ότι είναι λίγο πολύ γνωστά σε όλους. Τα περισσότερα νήματα αποτελούνται από ίνες πλεγμένες μεταξύ τους, των οποίων το υλικό είναι το πολυαιθυλενίο(PE) που είναι δέκα φορές πιο ανθεκτικό από το ατσάλι. Για αυτό το λόγο η χρήση του δεν περιορίζεται μόνο στο ψάρεμα αλλά χρησιμοποιείται στην κατασκευή πανιών για ιστιοπλοϊκά, αλεξίσφαιρων γιλέκων κ.α.. Τα περισσότερα νήματα για ψάρεμα είναι τετράκλωνα δηλαδή σχηματίζονται από την πλέξη τεσσάρων κλώνων ενώ ο κάθε κλώνος αποτελείται από πολλές ίνες. Έκτος από αυτά -που είναι και τα πιο συνηθισμένα- υπάρχουν νήματα τρίκλωνα, εξάκλωνα και οκτάκλωνα. Τα εξάκλωνα και οκτάκλωνα θεωρούνται ανώτερης ποιότητας νήματα και έχουν πολύ μεγάλη αντοχή σε σχέση με τα άλλα νήματα στην ίδια διάμετρο.

2 BASIKA

Τέλος, επειδή όλα τα νήματα έχουν μικρότερη αντίσταση στην τριβή και την φθορά από μια οποιαδήποτε πετονιά, οι εταιρίες προσθέτουν σε πολλά από αυτά, κάποιου τύπου επικάλυψη ώστε να τα ενισχύσουν. Αυτή η επικάλυψη μπορεί να είναι σιλικόνη, κερί ή οτιδήποτε άλλο επιτρέπει η τεχνολογία να χρησιμοποιηθεί. Ακόμα όμως και με αυτή την επικάλυψη, ένα νήμα το πολύ να έχει την ίδια αντίσταση στην τριβή με μια νορμάλ πετονιά ενώ από την άλλη υπάρχουν κάποιες πετονιές που έχουν είκοσι φορές παραπάνω αντίσταση από το νήμα. Επίσης η επικάλυψη μαζί με τα θετικά της φέρνει και ένα μεγάλο αρνητικό : το κάνει πιο άκαμπτο με αποτέλεσμα να μην τυλίγεται καλά στην μπομπίνα των spinning μηχανισμών και να κατσαρώνει.

3 BASIKA
Τα περισσότερα νήματα κατασκευάζονται με γνώμονα τις ανάγκες των spinning ψαρεμάτων της λίμνης και των ποταμών του κόσμου όπου το αγοραστικό κοινό είναι πολλάκις μεγαλύτερο από αυτό της θάλασσας. Σε αυτά τα περιβάλλοντα οι ψαράδες χρησιμοποιούν κατά κόρον baitcasting μηχανισμούς που ανάμεσα στα άλλα θετικά τους, δεν έχουν πρόβλημα να ψαρευτούν με νήμα, όσο σκληρή επικάλυψη και αν αυτό διαθέτει, γιατί κατά την ρίψη και κατά το μάζεμα, το νήμα τυλίγεται και ξετυλίγεται σε ευθεία και όχι σε σπείρα όπως στους spinning μηχανισμούς. Όμως στην χώρα μας το 99% των ψαράδων χρησιμοποιεί spinning μηχανισμούς για αυτό νήματα με πολλή επικάλυψη που χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης στο εξωτερικό, είναι ακατάλληλα για τις δικές μας ανάγκες. Γενικά το νήμα αποδίδει τα μέγιστα στους baitcasting μηχανισμούς από ότι στους spinning και θα πρέπει να διαλέξουμε με προσοχή τι χαρακτηριστικά θα έχει προτού γεμίσουμε με αυτό την μπομπίνα μας. Άρα αποφύγετε να αγοράσετε κάποιο άκαμπτο νήμα με πολύ επικάλυψη διότι για να στρώσει σωστά στην μπομπίνα του μηχανισμού σας, θα χρειαστεί να περάσει αρκετός καιρός και πολλά βασανιστικά ψαρέματα ώσπου να φύγει η σιλικόνη από πάνω του.


Πλεονεκτήματα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, πολλοί επιλέγουν το νήμα αντί για την πετονιά για να γεμίσουν την μπομπίνα του μηχανισμού τους. Ας δούμε λοιπόν επιγραμματικά ποια είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας απόφασης.

  • Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του νήματος είναι ότι έχει μεγαλύτερο όριο θραύσης από μια πετονιά αντίστοιχης διαμέτρου. Αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να ψαρέψουμε μεγάλους θηρευτές της θάλασσας με μεγαλύτερη ασφάλεια, να έχουμε ευκολότερες και πιο μακρινές ρίψεις των τεχνητών και τέλος να μπορούμε να γεμίσουμε με περισσότερα μέτρα τον μηχανισμό.

  • Ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νήματος έναντι της πετονιάς είναι ότι το νήμα έχει σχεδόν μηδενική ελαστικότητα. Για την ακρίβεια έχει περίπου 4% όταν μια πετονιά μπορεί να επιμηκυνθεί από 20 έως 40%. Τα άμεσα πλεονεκτήματα που απορρέουν από αυτήν του την ιδιότητα είναι η αμεσότητα στο κάρφωμα, η απόλυτη αίσθηση της κίνησης των τεχνητών, η ευχέρεια να εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο τις αρετές του εξοπλισμού μας και το γεγονός ότι μπορούμε να ψαρέψουμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τεχνητά δολώματα όπως οι πλάνοι, οι καλαμαριέρες και τα σιλικόνουχα δολώματα.

5 pinakas nhma petonia

 

Χαρακτηριστικά

Για αυτούς τους λόγους επιλέγουμε το νήμα αντί για πετονιά στο ψάρεμά μας. Ας περάσουμε λοιπόν στο επόμενο θέμα που είναι τα χαρακτηριστικά των νημάτων. Κοιτώντας μια συσκευασία θα παρατηρήσουμε ότι μας δίνετε η διάμετρος του νήματος, το όριο θραύσης του (κοινώς η αντοχή του) και τα μέτρα στα οποία διατίθετ

6 XARAKTHRISTIKA

  • Λόγω του ότι το νήμα αποτελείται από κλώνους πλεγμένους σε μια ενιαία κλωστή, είναι πολύ δύσκολο να του προσδώσουμε μια ακριβή διάμετρο. Ακόμη και τα πιο «στρογγυλά» νήματα δεν είναι δυνατό να είναι στρογγυλά. Έτσι, όλα τα νήματα αναγράφουν μια διάμετρο που είναι κατά προσέγγιση ώστε να έχουμε μια ιδέα για το πόσο παχύ ή λεπτό είναι το νήμα που θα διαλέξουμε σε σχέση με κάποιο άλλο. Παρόλα αυτά, αν συγκρίνουμε νήματα διαφορετικών εταιρειών που αναφέρουν την ίδια διάμετρο θα δούμε ότι ακόμα και οπτικά διαφέρουν μεταξύ τους, άλλα πολύ και άλλα λιγότερο. Αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιο έχει πολύ περισσότερη επικάλυψη από κάποιο άλλο. Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι μετρήσεις των διαμέτρων γίνονται από την εκάστοτε εταιρεία οπότε η αξιοπιστία τους επαφίεται αποκλειστικά στο κατά πόσο ευσυνείδητη και ειλικρινή είναι η κάθε μια από αυτές απέναντι στον καταναλωτή. Τέλος, νήματα που απευθύνονται στην ιαπωνική αγορά, η διάμετρος τους χαρακτηρίζεται από μια κλίμακα που ονομάζεται «PE».

    Στην Ιαπωνία για να περιορίσουν την σύγχυση ανάμεσα στους ψαράδες καθιέρωσαν ένα σύστημα αξιολόγησης της διαμέτρου όπου ένα νούμερο παραπέμπει σε μια συγκεκριμένη διάμετρο. Αυτή η κλίμακα υπήρχε από πολύ παλιά και χρησιμοποιούταν για την μέτρηση της διαμέτρου της ίνας μεταξιού και ονομαζόταν «gouw». Η ίδια κλίμακα ισχύει τόσο για τις πετονιές όσο και για τα νήματα. Άρα αν διαλέξετε μια ιαπωνική πετονιά ή νήμα όπου δεν αναφέρεται η διάμετρος αλλά μόνο ένα νούμερο PE, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα :

7 pinakas pe

 

  • 8888888Τα περισσότερα νήματα αναφέρουν ένα όριο θραύσης σε λίμπρες και όχι σε κιλά. Το όριο θραύσης αποτελεί το βασικό μέτρο σύγκρισης μεταξύ των νημάτων που κυκλοφορούν στον εμπόριο, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την διάμετρο. Νήματα ίδιας διαμέτρου μπορεί να έχουν μεγάλη διαφορά ορίου θραύσης. Ο λόγος είναι η διαφορετική πλέξη και ποιότητα των ινών που αποτελούν το κάθε νήμα. Και εδώ οι μετρήσεις γίνονται από την εκάστοτε εταιρεία συνεπώς για την αξιοπιστία τους ισχύουν τα ίδια που αναφέραμε για την διάμετρο.

  • Τέλος, όσον αφορά τα μέτρα στα οποία διατίθεται το νήμα, το μόνο που μπορούμε να επισημάνουμε είναι ότι υπάρχει περίπτωση να αναγράφεται με μονάδα μέτρησης τις γυάρδες και όχι τα μέτρα. Μια γυάρδα αντιστοιχεί με 0,9144 μέτρα, οπότε μπορείτε να κάνετε την μετατροπή ώστε να γνωρίζετε πόσα μέτρα νήμα θα αγοράσετε.

9
Έχοντας επιλέξει το νήμα για μάνα στην μπομπίνα του μηχανισμού σας θα πρέπει να γνωρίζετε κάτι ακόμα. Σε αντίθεση με την πετονιά το νήμα μπορεί να μας τραυματίσει -ειδικά όταν χρησιμοποιούμε μεγάλες διαμέτρους- αν το τεχνητό σκαλώσει κάπου πίσω μας την ώρα της ρίψης. Αλλά ακόμα και με τις επαναλαμβανόμενες ρίψεις, μπορεί το δάχτυλό μας να τραυματιστεί από την τριβή μαζί του, ειδικά αν ψαρεύουμε με βαριά δολώματα όπως οι πλάνοι. Κάποιο προστατευτικό ή ένα ζευγάρι γάντια θα μας προφυλάξουν στα σίγουρα από κάποιο ενδεχόμενο τραυματισμό αλλιώς θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί.Αυτά ήταν όσο μπορούσαμε να πούμε για το νήμα και ελπίζω να σας φανούν χρήσιμα. Σίγουρα κάποιος που τώρα ξεκινάει να ασχολείται με την τεχνική του spinning θα του είναι πολύ πιο εύκολο και προπαντός οικονομικό να επιλέξει την πετονιά για μάνα. Παρόλα αυτά τα πλεονεκτήματα του νήματος είναι τόσα πολλά που σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Με λίγη υπομονή και σωστές επιλογές ίσως να μην έχετε πρόβλημα ποτέ.