Αφροί, δυνατοί κρότοι, παφλασμοί και βίαια χτυπήματα έξω από το νερό, συνθέτουν ένα σκηνικό μοναδικό!

Αναμφισβήτητα η σύλληψη ενός ψαριού στην επιφάνεια της θάλασσας με spinning, προσφέρει τέτοια συγκίνηση που καμία άλλη τεχνική ψαρέματος δεν μπορεί να δώσει. Όσοι έχουν βιώσει αυτήν την εμπειρία σίγουρα καταλαβαίνουν τι εννοώ. Από την άλλη όσοι δεν είχατε αυτή την τύχη θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα μέσα από αυτές τις σελίδες.

Λίγη μαγεία

foto 1

Σέρνοντας ένα τεχνητό popper ή surface ελπίζουμε σε ένα χτύπημα στην επιφάνεια της θάλασσας. Για να καταλάβετε τι ιδιαίτερο έχει αυτό το χτύπημα φανταστείτε ένα άλλου τύπου τεχνητό που κάνει πλεύση μέσα στο νερό. Την στιγμή που το ψάρι θα επιτεθεί, επέρχεται το ευχάριστο «ξάφνιασμα», η αδρεναλίνη στιγμιαία ανεβαίνει και η μάχη αρχίζει. Αυτή είναι η αίσθηση που κάνει το spinning την πιο δημοφιλή τεχνική στον κόσμο. Τώρα πολλαπλασιάστε αυτήν την αίσθηση επί δέκα για να καταλάβετε τι σημαίνει ένα χτύπημα στον αφρό.

anoigma

Αυτό συμβαίνει γιατί με τα τεχνητά επιφανείας μπορούμε να έχουμε επιπλέον οπτική αλλά και ακουστική επαφή του χτυπήματος. Δεν σέρνουμε απλά ένα τεχνητό περιμένοντας να «κολλήσει» κατά την διάρκεια της πλεύσης του, προσηλωμένοι στην κορυφή του καλαμιού μας, έχοντας τα μάτια κλειστά και τα αυτιά βουλωμένα. Αντίθετα γινόμαστε θεατές σε ένα έργο όπου όλες οι αισθήσεις μας βρίσκονται σε εγρήγορση, προκαλώντας την απόλυτη έκρηξη αδρεναλίνης! Δεν προσπαθούμε να φανταστούμε πως πλέει το τεχνητό μας μέσα στο νερό γιατί τώρα μπορούμε να το δούμε να διαγράφει πλεύση στην επιφάνεια. Μπορούμε να δούμε το ψάρι να κυνηγά και να χτυπά αλλά και να ακούσουμε την έκρηξη που συνοδεύει ένα επιτυχημένο ή ακόμα και αποτυχημένο χτύπημα. Τέλος, αν είμαστε τυχεροί, μπορούμε να δούμε καρέ, καρέ την στιγμή της σύλληψης σαν να παρακολουθούμε ένα ντοκυματέρ όπου όμως πρωταγωνιστές είμαστε εμείς. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν μόνο ένα μικρό μέρος της μαγείας του ψαρέματος με τεχνητά επιφανείας. Οι εικόνες δεν σταματούν εδώ αφού στην πράξη ποικίλουν ανάλογα το είδος του ψαριού, το τύπο και το μέγεθος του τεχνητού όπως και την κατάσταση της

Τεχνητά χωρίς «ταμπού»

foto 3

Αν και είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσουμε ένα τεχνητό δόλωμα, υπάρχει κάτι σαν μπούσουλας όπου κάθε τεχνητό βρίσκει την κατηγορία του. Έτσι ένας γενικός διαχωρισμός είναι βάση το βάθος στο όποιο κινείται το τεχνητό. Άρα τα τεχνητά που κινούνται κατά την πλεύση κοντά στην επιφάνεια ή και πάνω από αυτήν ανήκουν στην κατηγορία «Topwater» ενώ τα υπόλοιπα που κινούνται μέχρι και κοντά στον βυθό ανήκουν στην κατηγορία «Crankbait». Η κατηγορία «Topwater» που μας ενδιαφέρει διαθέτει τέσσερεις βασικές υποκατηγορίες : τα minnow, τα popper, τα surface και τα proper. Από αυτά μόνο τα popper και τα surface κάνουν πλεύση κυρίως πάνω στο νερό, «ανακατώνοντας» την θάλασσα. Η παράξενη όμως, σχεδόν ψεύτικη πλεύση τους, δικαιολογημένα φοβίζει κάποιον που έχει μάθει να εμπιστεύεται την αληθοφανή πλεύση των minnow. Καταλαβαίνω ότι πρέπει να ξεπεράσει κάποιος τα ταμπού του για να εμπιστευτεί ένα

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

τέτοιο τεχνητό δόλωμα. Άλλωστε και η δική μου επαφή με το μαγικό κόσμο αυτών των τεχνητών δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Όταν πρωτοείδα την τελείως ανορθόδοξη πλεύση ενός popper, η πρώτη σκέψη μου ήταν ότι το ψάρι που θα χτυπούσε σε κάτι που δεν έμοιαζε να κινείται με τίποτα σχετικό με το θαλάσσιο περιβάλλον, θα πρέπει να ήταν πολύ απελπισμένο. Παρόλα αυτά έπεισα τον εαυτό μου να δώσει μια ευκαιρία σε αυτά τα «περίεργα» τεχνητά, δοκιμάζοντας τα σε ένα μέρος όπου υπήρχαν πολλά μικρά λαβράκια τα οποία αδιαφορούσαν για την αληθοφανή πλεύση των minnow. Μόλις το μικρό popper άρχισε να διαγράφει την πορεία του, εκτινάσσοντας πίδακες νερού και αφήνοντας πίσω του αφρούς, συνέβη κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Τα λαβράκια άρχισαν να κυνηγούν όλα μαζί το popper εξαπολύοντας το ένα μετά το άλλο άστοχες επιθέσεις. Ήταν τόσο μεγάλο το σάστισμα που ασυναίσθητα ανέβασα την ταχύτητα πλεύσης στο μικρό popper ώστε να μην μου το… κατασπαράξουν! Έμεινα αποσβολωμένος να κοιτώ μια το popper και μια την γραμμή από αφρούς που είχε σχηματιστεί πάνω στην επιφάνεια της ήρεμης θάλασσας. Στην επόμενη ρίψη, έσφιξα τα δόντια και μείωσα ταχύτητα στο κανονικό. Αυτό που έγινε ήταν ακόμα πιο τρομακτικό. Μέσα από την φρενίτιδα των μικρών λαβρακιών, ξεπρόβαλε η φιγούρα ενός μεγαλύτερου το όποιο με μια εκρηκτική κίνηση βύθισε το τεχνητό. Αυτό το γεγονός άλλαξε μια για πάντα τον τρόπο που ψαρεύαμε, εγώ και το ψαρευτικό μου ταίρι ο Άρης. Για σχεδόν ένα χρόνο, δοκιμάζαμε την αποτελεσματικότητα των popper σε όλες τις καταστάσεις και σε όλα τα είδη των ψαριών. Είχαμε ξεπεράσει κατά πολύ τα ταμπού μας, σε σημείο οι σαλαγκιές των minnow να σκουριάζουν μέσα στα κουτιά τους. Όμως επειδή στο spinning οι προκλήσεις δεν σταματούν, βρεθήκαμε πάλι στο ίδιο σταυροδρόμι.

 

Ο μαγικός κόσμος της πλευρικής κίνησης

foto 5

Ως τότε αγνοούσαμε την ύπαρξη των τεχνητών surface, μέχρι που έπεσε τυχαία στα χέρια μας το Skitter Walk της Rapala. Αν θέλαμε να κάνουμε μια απλή περιγραφή των τεχνητών αυτών θα λέγαμε ότι μοιάζουν πολύ στο σχήμα τους με minnow αλλά είναι πιο φαρδιά προς το κεφάλι ενώ λεπταίνουν προς την ουρά. Επίσης δεν έχουν γλώσσα και το κρικάκι που δένουμε την πετονιά βρίσκεται στο μπροστά μέρος του κεφαλιού. Η απουσία γλώσσας προκάλεσε την περιέργεια μας, όπως θα μπορούσε να συμβεί και στον καθένα που δεν έχει ξαναδεί τέτοιο τεχνητό. Εντωμεταξύ στα μέρη που ψαρεύαμε με popper τα ψάρια είχαν πια συνηθίσει την παρουσία τους. Η πρώτη ρίψη που έκανα με το Skitter Walk ήταν πολύ απογοητευτική καθώς το έφερα στην ακτή με συνεχόμενη πλεύση. Το θέαμα έμοιαζε σαν minnow που είχε μπερδευτεί η πετονιά με την μεσαία σαλαγκιά… Απορήσαμε με την τόσο χάλια πλεύση και το συζητήσαμε για λίγο ώστε να αποκλείσουμε

foto 4

αυτήν την πλεύση και να σχεδιάσουμε τις επόμενες. Η αμέσως επόμενη επιλογή ήταν να το σύρω με συνεχόμενη πλεύση που κατά διαστήματα θα διακόπτονταν από τινάγματα με την βοήθεια του καλαμιού. Το πρώτο τίναγμα που έκανα ήταν βίαιο, λόγω της συνηθείας από τα popper που το χείλος τους προβάλει αντίσταση στο νερό, όποτε το surface απλώς σηκώθηκε στον αέρα για να προσγειωθεί λίγο πιο μπροστά. Μείωσα την δύναμη στο μισό αλλά το μόνο που κατάφερα ήταν να μειώσω την απόσταση στον αέρα. Το τρίτο τίναγμα έγινε πολύ μαλακά, προσφέροντας μας για πρώτη φόρα το θέαμα της πλευρικής κίνησης. Το Skitter Walk έγειρε στο πλάι αφήνοντας ένα ίχνος στην ήρεμη επιφάνεια, ίδιο με αυτό που αφήνει ένα σκάφος όταν στρίβει απότομα. Κοιταχτήκαμε, έχοντας το ύφος που μαρτυρούσε ότι είχαμε κάνει μια μεγάλη ανακάλυψη. Έφερα το τεχνητό γρήγορα έξω και χωρίς να ανταλλάξουμε κουβέντα, το εκσφενδόνισα όσο πιο μακριά μπορούσα. Άρχισα να το σύρω με συνεχόμενη ροή ενώ παράλληλα εκτελούσα μικρά κοφτά τινάγματα με την βοήθεια της κορυφής του καλαμιού. Το Skitter Walk πλάγιαζε σπρώχνοντας το νερό, μια δεξιά μια αριστερά. Τότε έγινε το απίστευτο! Τα μέχρι τότε αδιάφορα λαβράκια σηκώθηκαν στην επιφάνεια και άρχισαν να καταδιώκουν το τεχνητό ώσπου κάποιο από αυτά το σταμάτησε. Έβγαλα το ψάρι και έδωσα το τεχνητό στον Άρη για να δοκιμάσει και αυτός. Το ίδιο αποτέλεσμα! Αυτό ήταν. Παίζαμε όλο το βράδυ σαν δυο μικρά παιδιά που τους χάρισαν καινούργιο παιχνίδι. Για τις επόμενες βδομάδες μετά από αυτήν την εμπειρία, δεν κάναμε τίποτα άλλο από το να τσακωνόμαστε για το ποιος θα χρησιμοποιήσει το Skitter Walk, αφού δεν βρίσκαμε άλλο στην αγορά. Τέλος σε αυτήν τη διαμάχη έδωσαν τα δυνατά σαγόνια ενός μεγάλου ψαριού που θρυμμάτισαν το τεχνητό. Εκ τότε με τιτάνια υπομονή, αναζητήσαμε τέτοιου τύπου τεχνητά και μετά από πολύ κόπο και χρήμα καταφέραμε να βρούμε αρκετά από διάφορες εταιρίες. Το καθένα από αυτά είχε το δικό του τρόπο πλεύσης αλλά αυτό που είχαν κοινό ήταν ο επιφανειακός παροξυσμός που δημιουργούσαν στα ψάρια και για να λέμε την αλήθεια και σε μας.

 

Twitching, walk-the-dog κ.τ.λ

yperpsaria 022

Όλα τα τεχνητά popper και surface παρουσιάζονται από τις εταιρίες με διάφορους τεχνικούς όρους, στην προσπάθεια να εξηγηθεί η χρήση και οι ικανότητες τους. Πολλές φορές αυτοί οι όροι συγχέονται και περιγράφουν το ίδιο πράγμα ενώ άλλες φορές χρησιμοποιείται ο ίδιος όρος για να περιγράψει δυο διαφορετικά πράγματα. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται γενικά σε όλη την ορολογία του spinning αφού διαφορετικές εθνικότητες εισάγουν και μεταφράζουν όρους ανάλογα την δική τους οπτική γωνιά του θέματος. Εγώ θα προσπαθήσω όσο πιο απλά να μεταφράσω και να εξηγήσω τους πιο συνήθης όρους χωρίς να διεκδικώ το αλάθητο αλλά έχοντας την ελπίδα ότι στο μέλλον οι γνώσεις μου ή γνώσεις κάποιου άλλου θα ρίξουν περισσότερο φως στο τούνελ.

entheto 4 popper

Splashing : Ο όρος αυτός περιγράφει την ικανότητα των popper να σπρώχνουν με το κοίλο κόψιμο του κεφαλιού τους το νερό, δημιουργώντας πίδακα που συνοδεύεται από τον ανάλογο ήχο. Κάθε popper δημιουργεί διαφορετικό ήχο ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί σαν δυνατός, υπόκωφος, απαλός, ρεαλιστικός κ.α ανάλογα πως τον χαρακτηρίζει η κάθε εταιρία. Στην πράξη αρκεί να κοιτάξουμε το σχήμα του κοψίματος στο κεφάλι για να καταλάβουμε την αντίσταση που θα προβάλει στην επιφάνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «φασαριόζικου» popper είναι το Hydro Popper της Yo-zuri με το εξογκωμένο κοίλο χείλος. Twitching : Η ορολογία αυτή χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαδικασία τινάγματος του καλαμιού με κοφτές κινήσεις του καρπού μας. Αναφέρεται σαν εντολή του ψαρά στο καλάμι και όχι σαν συμπεριφορά του τεχνητού. Popping : Το popping είναι μια ιδιότητα των popper κατά την διάρκεια ενός μαζέματος στην ακτή. Δηλώνει το άφρισμα του νερού που δημιουργεί όταν σπρώχνει το νερό, άσχετα αν εμείς επιλέξουμε γρήγορη, αργή ή κανονική με σταματήματα πλεύση.

 

Side-to-side : Τα τεχνητά που μπορούν να γλιστρούν με το πλάι (πλευρική κίνηση) πάνω στο νερό έπειτα από τίναγμα του καλαμιού λέγεται ότι έχουν Side-to-side κίνηση.

chihuahua

Walk-the-dog : Ο ευρηματικός αυτός χαρακτηρισμός αναφέρεται σε συγκεκριμένη πλεύση ενός τεχνητού στην επιφάνεια. Όταν το τεχνητό εκτελεί κοφτές πλάγιες κινήσεις με αντίθετη φορά μετά από κάθε τίναγμα λέμε ότι το τεχνητό έχει walk-the-dog πλεύση. Στην πράξη αυτές οι πλάγιες κινήσεις μπορεί να είναι από πολύ σφιχτές μέχρι πολύ ανοιχτές στην ίδια ταχύτητα πλεύσης για διαφορετικά τεχνητά. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχουν walk-the-dog τεχνητά αλλά τεχνητά με ικανότητα πλεύσης walk-the-dog. Όλα τα surface τεχνητά έχουν τέτοια ικανότητα πλεύσης ενώ μόνο μερικά από τα popper διαθέτουν τέτοια ικανότητα.


Surface

entheto 3 surface

Η κατηγορία των surface δεν είναι ξεκάθαρη λόγω του marketing των εταιριών και της ιδιότυπης πλεύσης κάποιον τεχνητών που δημιουργούν ξεχωριστή κατηγορία από μόνα τους αλλά κάποιοι τα συμπεριλαμβάνουν σε αυτά. Έτσι τα τεχνητά της κατηγορίας surface μπορεί να τα συναντήσετε σαν Pencil baits, Stick baits, WTD ή ακόμα με το γενικό όρο Topwater. Το θέμα όμως δεν είναι το όνομα αλλά να καταλάβουμε όλοι γιατί μιλάμε. Μια πλήρης περιγραφή θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την χρήση τους. Πρόκειται για τεχνητά χωρίς καμία τύπου γλώσσα, με σχήμα μακρύ αλλά πιο φαρδύ από των κλασσικών minnow και με το περισσότερο ζύγισμα (βάρος) να βρίσκεται στην ουρά. Τις περισσότερες των περιπτώσεων είναι επιπλέον (Floating) και άμα τα αφήσουμε ακίνητα πάνω στην επιφάνεια θα επιπλέουν κατακόρυφα με το κεφάλι έξω από το νερό. Τα βυθιζόμενα (Sinking) τεχνητά αυτής της κατηγορίας διαφέρουν στο γεγονός ότι εκτελούν την ίδια πλεύση με τα επιπλέον όμως μέσα στο νερό και λιγότερο στην επιφάνεια. Αυτά τα τεχνητά λόγω της ιδιόμορφης πλεύσης τους μέσα στο νερό μπορεί να τα συναντήσετε με την ονομασία twitch bait. Για να ενεργοποιήσετε την πλεύση ενός surface πρέπει να κάνετε τινάγματα με την κορυφή του καλαμιού όσο πιο χαμηλά γίνεται, κρατώντας σταθερό ρυθμό ανάκτησης της πετονιάς. Από εκεί και πέρα μπορείτε να πειραματιστείτε με σταματήματα ή βίαια τινάγματα ώστε το τεχνητό να αναπηδήσει πάνω στο νερό σαν ψάρι που προσπαθεί να ξεφύγει. Όλα τα παραπάνω ισχύουν σε ήπιες συνθήκες γιατί όταν ψαρεύουμε με καιρό αρκεί μόνο να κρατάμε επαφή με το τεχνητό και το κύμα θα κάνει την δική μας δουλειά

arms pencil

Ένα θέμα που θα σας απασχολήσει ιδιαίτερα είναι το μεγάλο ποσοστό άστοχων επιθέσεων όταν ψαρεύουμε με αυτά τα τεχνητά. Η πλευρική τους κίνηση καταφέρνει να ξεγελάσει εύκολα τους θηρευτές αλλά τους προκαλεί σύγχυση την τελευταία κρίσιμη στιγμή του χτυπήματος, αναγκάζοντας τους να υπολογίσουν λάθος. Ακόμα όμως και όταν πιαστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτό το πιάσιμο να είναι επιπόλαιο. Εδώ μεγάλο ρόλο θα παίξουν οι σαλαγκιές του τεχνητού που πρέπει να είναι εξαιρετικής διατρητικής ικανότητας αλλά συγχρόνως απόλυτα άκαμπτες. Δυστυχώς λίγα είναι τα τεχνητά που διαθέτουν τέτοιες σαλαγκιές όποτε για να ανεβάσετε τα ποσοστά επιτυχίας σας θα πρέπει να προβείτε σε αλλαγή των εργοστασιακών με κάποιες από το εμπόριο. Εγώ μετά από μεγάλη περιπλάνηση έχω κατασταλάξει σε συγκεκριμένη εταιρία αλλά επειδή ο καθένας έχει την δικιά του θεωρητική άποψη για αυτό το θέμα δεν θέλω να επηρεάσω κανένα. Απλά αν και μικρός σε ηλικία θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή : δοκιμάστε πρακτικά τις σαλαγκιές σας και μετά σχηματίστε άποψη.

 

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων…

foto 15-epif paroj

Γράφοντας παλιότερα ένα άρθρο με τίτλο «Popper, όχι για καρδιακούς» θέλησα να μεταδώσω τον ενθουσιασμό και την συγκίνηση που μας προσέφεραν αυτά τα τεχνητά. Αργότερα συνάντησα ανθρώπους που με ρωτούσαν με ύφος συνωμοτικό αν όντως δουλεύουν αυτά τα ιδιότροπα τεχνητά. Πολλοί από αυτούς δεν κατάφεραν να δουν απόδοση και πίστεψαν λογικά ότι το όλο θέμα είναι ένα τρυκ εντυπωσιασμού. Από την άλλη μεριά βρήκα ανθρώπους που κατάφεραν να ζήσουν τις παραπάνω στιγμές αξιοποιώντας τα τεχνητά αυτά, γεγονός που μου έδωσε μεγάλη χαρά. Αυτή τη φορά για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις θέλω να αναλύσω ένα θέμα που δεν έχει άμεση σχέση με το άρθρο αυτό. Το spinning για μένα και τους φίλους μου δεν είναι μια τεχνική που υπάρχουν απόλυτοι κανόνες και μαγικά τεχνητά. Είναι μια συνεχόμενη αναζήτηση όπου το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι πρέπει να διαθέτεις ανοιχτό μυαλό για να την ευχαριστηθείς και συγχρόνως να βελτιωθείς. Αν ψάχνετε μέσα από αυτές τις σελίδες το υπέρ-τεχνητό που προσελκύει όλα τα ψάρια ότι πλεύση και να του κάνετε, κάτω από όλες τις συνθήκες και σε όλα τα μέρη της χώρας μας, αυτό που σας εγγυώμαι είναι ότι σίγουρα δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Άρα το κατά πόσο θα κάνουν την διαφορά τα surface και τα popper στο ψάρεμα σας δεν εξαρτάται τόσο πολύ από αυτά αλλά περισσότερο από εσάς.