Πραγματικά δεν γνωρίζω άλλη τεχνική που να περιλαμβάνει τέτοια γκάμα αρπαχτικών ψαριών όπου το μέγεθος τους αποτελεί τρόπαιο για τον ψαρά της ακτής. Το shore jigging είναι πόλος έλξης για όλους εμάς που θέλουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο ψάρι αλλά και να ζήσουμε στιγμές μάχης που η αδρεναλίνη χτυπάει... κόκκινο!

Αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος πιστεύω, που αποκτά όλο και περισσότερους φίλους του ψαρέματος. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της τεχνικής αυτής είναι ότι μπορούμε να ψαρέψουμε σε όλη την υδάτινη στήλη δηλαδή στην επιφάνεια, στα μεσόνερα και στον πυθμένα της θάλασσας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε συλλήψεις διαφορετικών ειδών ψαριών που οι συνήθειες τους ως προς το που κινούνται στην υδάτινη στήλη, ποικίλουν. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα αναλύσουμε τα είδη των ψαριών που θα συναντήσουμε ανάλογα με το βάθος στο οποίο βρίσκονται συνήθως.

Επιφάνεια

jffjkjfhkfh
Κοντά στην επιφάνεια θα έρθουμε αντιμέτωποι με ψάρια που έχουν αποθέματα ενέργειας ικανά να μας ζορίσουν αρκετά όπως οι παλαμίδες και γενικά τα τονοειδή. Αλλά είδη ψαριών που θα στοχεύσουμε ακόμα είναι οι λούτσοι και οι κυνηγοί.


Ντάσκα ή καρβούνι (Euthynnus alletteratus)

741083_276004212525021_672167403_o

Ανήκει στα τονοειδή και όπως καταλαβαίνετε υπερτερεί σε δύναμη από πολλά θαλάσσια αρπακτικά, επιπελαγικό είδος αλλά σε σχέση με τα άλλα είδη τόνου προσεγγίζει πιο πολύ την ακτογραμμή πράγμα που κάνει ευκολότερες τις συναντήσεις μαζί του, θερμόφιλο και φτάνει περίπου τα 12 κιλά σε βάρος.


Παλαμίδα (sarda sarda)

10928053_630215857103853_1031802282_n

Ανήκει στα σκομβριδή, αν και κάποιοι την κατατάσσουν στα τονοειδή. Μετακινείτε επί το πλείστον κοπαδιαστά και συνήθως την αναζητούμε νωρίς το ξημέρωμα καθώς και αργά το σούρουπο. Μέγιστο βάρος που έχει δημοσιευθεί είναι τα έντεκα κιλά αλλά το σύνηθες στα νερά μας είναι από ένα ως έξι κιλά.


Λούτσος (Sphyraena sphyraena)

IMG_6034

Τον βρίσκουμε όλο τον χρόνο και φθάνει συνήθως τα πέντε με έξι κιλά βάρος. Είναι από τα πρώτα ψάρια που θα πιάσουμε ξεκινώντας αυτή την τεχνική γιατί χτυπάει χωρίς κανένα ενδοιασμό στο χρώμα και στον τύπο των πλάνων που χρησιμοποιούμε. Ψαρεύετε όλη την ημέρα αν και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα τις πρώτες πρωινές ώρες και το σούρουπο. Προσοχή χρειάζεται όταν τον ξαγκιστρώνουμε γιατί έχει κοφτερή οδοντοστοιχία.


Κυνηγός η λαμπούκα (Coryphaena hippurus)

kinigos

Ψάρι εποχικό με εντόνους χρωματισμούς που το συναντάμε κυρίως τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Η σύλληψη του προσφέρει έντονα συναισθήματα κατά την διάρκεια της μάχης, λόγω κυρίως των αλμάτων που κάνει εκτός του νερού με στόχο να απαγκιστρωθεί και... δυστυχώς κάποιες φορές τα καταφέρνει!

Μεσόνερα

DSC00681

Αδιαμφισβήτητα το κυρίαρχο είδος ψαριού που θα συναντήσουμε εδώ είναι το μαγιάτικο. Μια μάχη μαζί του μένει αξέχαστη, ακόμα και αν έχουμε να κάνουμε με τα μικρότερα του είδους. Εκτός από αυτό, μπορούμε όμως ακόμα να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια είδη επιφάνειας που προαναφέρθηκαν όπως οι παλαμίδες, τα τονοειδή κ.τ.λ. τα οποία συνηθίζουν να κυνηγούν σε τέτοια βάθη.


Μαγιάτικο (Seriola dumerili)

967953_630216273770478_2093135018_n

Είναι από τα είδη που θα δοκιμαστεί ο εξοπλισμός αλλά και η... ψυχραιμία μας λόγω της αστείρευτης δύναμης που διαθέτει. Δεν είναι λίγες οι αναφορές σε μάχες όπου το ψάρι έχει κερδίσει, ειδικά όταν αυτό είναι ενήλικο δηλαδή ψάρια των 6 κιλών και άνω! Το shore jigging είναι από τις ελάχιστες τεχνικές με τις οποίες θα συναντηθούμε με αυτό το είδος ψαριού και αποτελεί το όνειρο καθενός που ασχολείται με αυτήν.

Πυθμένας

11091221_667874420004663_426764161_nreg

Τα είδη ψαριών που κινούνται στον πυθμένα και έχουμε μεγάλες πιθανότητες να συλλάβουμε είναι τα λεγόμενα “μαύρα” δηλαδή οι ροφοί και οι στείρες. Επίσης, άλλα είδη που θα συναντήσουμε είναι τα λεγόμενα “κόκκινα” με βασικό εκπρόσωπο τις συναγρίδες αλλά και πιο σπάνια τα φαγκριά και τα τσαούσια. Θα... χαραμίσουμε πολλούς πλάνους κατά την αναζήτηση τους λόγω της συνεχόμενης επαφής αυτών με το ανάγλυφο του βυθού άλλα είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα μας αποζημιώσει!


Συναγρίδα (Dentex Dentex)

201121_245336512258458_1941702421_o

H βασίλισσα της θάλασσας! Το όνειρο κάθε παράκτιου ψαρά, νέου ή παλιού, λόγω των εντόνων συναισθημάτων που μας προκαλεί η συνάντηση μαζί της αλλά και για την... γεύσης της! Συνήθως αρέσκεται να κυνηγάει όταν ο ήλιος είναι ψηλά, όμως για να την ξεγελάσουμε με ένα κομμάτι... μολύβι μην νομίζετε ότι θα είναι μια εύκολη υπόθεση!  

Στείρα (Epinephelus costae)

Cernia dorata

Όπως όλα τα μαύρα, αν δεν αντιληφθούμε άμεσα το δάγκωμα της στον πλάνο, κινδυνεύουμε να μας βραχώσει. Συνήθως όμως, το βράχωμα της είναι επιπόλαιο και με λίγη τύχη θα πάρουμε αυτό το ψάρι με τους υπέροχους χρωματισμούς.


Ροφός (Epinephelus guaza)

rofos

Ο βασιλιάς του βυθού! Σε αντίθεση με την στείρα άμα καταφέρει και βραχώσει, οι πιθανότητες να γίνει η σύλληψη δεν είναι υπέρ μας. Άμα δε πιαστεί κοντά στο θαλάμι του το οποίο γνωρίζει τέλεια μιας και είναι το σπίτι του, τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα. Το βάρος του μπορεί να φθάσει και τα 60 κιλά αλλά τα ψάρια που συνήθως βγαίνουν με shore jigging είναι πολύ πιο μικρότερα.


anoigma

Αυτά ήταν σε γενικές γραμμές τα ψάρια του shore jigging, χωρίς βέβαια να λείπουν και οι εκπλήξεις σπάνιων συλλήψεων, όπως ο ερυθρός και ο μακρύπτερος τόνος, το τσαούσι, τα ξιφιόπουλα, τα φαγκριά, οι σφυρίδες, οι πίγγες και πολλά ακόμα αρπαχτικά είδη που υπάρχουν στην χώρα μας. Αν νομίζετε ότι η τεχνική αυτή είναι μια τεχνική που δίνει συχνά ψάρια θα σας απογοητεύσω.... Για να πιάσουμε ψάρια, οι τρεις παρακάτω λέξεις, νομίζω ότι αποτυπώνουν ακριβώς τις δυσκολίες της : Εξάντληση, Επιμονή και Ιδρώτας!!! Τι είναι αυτό που μας κάνει όμως να τρελαινόμαστε με το shore; Μα φυσικά το μέγεθος των ψαριών και οι μάχες που μας προσφέρει! Για αυτό εξοπλιστείτε, βρείτε βράχια με απότομο βάθος, διαλέξτε πλάνο και πιστέψτε με, οι έντονες συγκινήσεις θα 'ρθουν…

logo