Ποτέ μου δεν περίμενα ότι η τεχνική του Shore Jigging θα με πείσει να βάλω το υποβρύχιο ψάρεμα σε δεύτερη μοίρα, αλλάζοντας το ψαροτούφεκο με ένα καλάμι και ένα μηχανισμό. Το ψάρεμα αυτό, μέχρι στιγμής μου έχει χαρίσει πολύ δυνατές συγκινήσεις, ειδικά με αυτά που γνωρίζουμε ως “μαύρα ψάρια”. Τι εννοώ; Λέγοντας "μαύρα" εννοούμε τον ροφό, την πίγκα, την στήρα και τη σφυρίδα τα οποία ανήκουν στην μεγάλη οικογένεια των Σερρανίδων. Είναι ψάρια που εμφανίζουν κρυπτική κυρίως συμπεριφορά και γι αυτό τα αναζητάμε κοντά στον πυθμένα της θάλασσας.

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθώ στην συμπεριφορά τους αλλά και τη δική μας στρατηγική για το καθένα ξεχωριστά, σύμφωνα πάντα με τη δική μου εμπειρία και γνώση. Ευτυχώς, με βοήθησε πολύ το ψαροτούφεκο ώστε να αποκρυπτογραφήσω τις συνήθειες τους και να διαμορφώσω την ανάλογη στρατηγική αλλά το κυριότερο... να αναγνωρίζω τους τόπους που ενεδρεύουν!

Συμπεριφορά των μαύρων ψαριών και που θα τα αναζητήσουμε

mayra6

Όπως προανέφερα αυτά τα ψάρια εμφανίζουν κυρίως κρυπτική συμπεριφορά, αυτό σημαίνει ότι τα ψάχνουμε κοντά στον πυθμένα της θάλασσας. Θα πρέπει δηλαδή να δουλεύουμε τον πλάνο ή την σιλικόνη μας κυρίως χαμηλά. Το κάθε ένα ξεχωριστά ανάλογα με τον τόπο οπού ζει, κρύβεται σε σκιές βράχων, άμμο ή ποσειδώνια επιλέγοντας κατά κύριο λόγο το "καρτέρι" για να συλλάβουν την λεία τους. Όσο περίεργο και αν φαίνεται η ταχύτητα που λαμβάνουν το θήραμά τους, είναι αστραπιαία και συνήθως καταφεύγουν αμέσως στο θαλάμι τους για να το φάνε ή να το χωνέψουν. Όταν λοιπόν χτυπήσουν στον πλάνο μας ή την σιλικόνη συμπεριφέρονται ακριβώς έτσι, γι αυτό και το τράβηγμα που θα μας κάνουν στο καλάμι θα είναι ακαριαίο και θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Οι ώρες που συνηθίζουν να τρώνε τα συγκεκριμένα ψάρια είναι κυρίως στο ξημέρωμα άλλα και στο σούρουπο. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πάρουμε ένα τέτοιο ψάρι τις συγκεκριμένες ώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μας χτυπήσει στον πλάνο ή την σιλικόνη μας την υπόλοιπη μέρα.

Τα σημεία που θα επιλέξουμε για να κάνουμε shore jigging στοχεύοντας σε αυτά τα ψάρια μπορεί να είναι σε κάβους, βράχια, λιμάνια και γενικά σημεία που είναι κοφτά και έχουν απότομα βάθη. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβουμε την μορφολογία του βυθού, είναι η ανίχνευση με μολύβι. Δένοντας ένα μολύβι σε ένα παράμαλλο μικρής διαμέτρου πετονιάς κάνουμε βολές περιμετρικά του ψαρότοπου που θα επιλέξουμε και σέρνουμε το μολύβι στον πάτο του βυθού έως την ακτή.

mayra_shmeia

Τα μαύρα θα τα ψάξουμε σε βαθιά νερά κοντά στην ακτή

Χρησιμοποιούμε μικρή διάμετρο πετονιάς στο παράμαλλο έτσι ώστε εάν σκαλώσει το μολύβι, να μπορέσουμε με ένα απαλό τράβηγμα να κόψουμε την πετονιά. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε στο περίπου εάν στον πάτο της θάλασσας υπάρχει άμμος, σκαλοπάτια, βράχια κ.λπ.. Αυτή είναι γενικά η συμπεριφορά όλων των μαύρων ψαριών αλλά από είδος σε είδος υπάρχουν και κάποιες διαφορές. Για αυτό ας δούμε ένα ένα τα ψάρια αυτά.

Ροφός

Ας ξεκινήσουμε με τον αναμφισβήτητα, κατά τη γνώμη μου, βασιλιά της θάλασσας τον Ροφό. Γιατί τον θεωρώ βασιλιά; Γιατί πολύ απλά όταν σε μια περιοχή υπάρχει ένας μεγάλος ροφός της τάξεως των τριών κιλών και πάνω, έχω παρατηρήσει ότι στην περιοχή αυτή, μαζεύονται διάφορα άλλα είδη ψαριών επειδή νιώθουν και βρίσκουν προστασία κοντά του. Ζει σε θαλάμια ή σε μεγάλα μονόπετρα όπου κρύβουν λαβύρινθους και περνά όλη του τη ζωή χωρίς να απομακρυνθεί πολύ από αυτά. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να δουλεύουμε τους πλάνους και τις σιλικόνες τελείως χαμηλά κάνοντας 4- 5 χτυπήματα στον πλάνο μας και μετά να τον αφήνουμε πάλι να πατώσει, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσει τον πλάνο και να επιτεθεί.

mayra1

Ροφός : ο βασιλιάς!

Είναι ψάρι ερμαφρόδιτο, γεννιέται θηλυκό και για τις ανάγκες της περιοχής όπου ζει εξελίσσεται σε αρσενικό όταν πια έχει ξεπεράσει το βάρος των εννέα με δέκα κιλών. Αυτό συμβαίνει για να καλύψει την γονιμοποίηση των θηλυκών όταν ο αρσενικός της περιοχής εκλείψει. Τον ροφό τον συναντάμε από δύο μέτρα βάθος, σε πετρώδεις βυθούς, σε απότομα κοψίματα και σχισμές και σε μεγάλα μονόπετρα. Βέβαια, μετά από το ανελέητο κυνηγητό που έχει υποστεί για το πολύτιμο κρέας του, πια ζει σε πολύ βαθιά νερά τα οποία συνήθως επισκεπτόμαστε για ψάρεμα με Shore.

Πίγκα

Η Πίγκα είναι ένα ψάρι που συγγενεύει με τον ροφό και την στείρα αλλά ξεχωρίζει από το σαγόνι της που προεξέχει και το μέγεθος της ουράς της που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των άλλων. Είναι και αυτή ερμαφρόδιτο ψάρι και συμπεριφέρεται περισσότερο σαν πελαγίσιο παρά σαν μαύρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που τις έχω συναντήσει να κυνηγάνε παρέα με κοπάδι μαγιάτικων στα... μεσόνερα! Ζει σε θαλάμια αλλά αρέσκεται να ανεβαίνει κοντά στο θεμοκλινές (ζεστά θαλάσια ρεύματα) ανάλογα την ώρα και την εποχή για να αναζητήσει τη τροφή της. Η ανάκτηση του πλάνου εδώ μπορεί να γίνει με πιο γρήγορα χτυπήματα, φτάνοντας τον μέχρι και τα μεσόνερα.

mayra4

Πίγκα : Ξεχωρίζει από το σαγόνι της που προεξέχει και το μέγεθος της ουράς της που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη των άλλων

Λόγω του πιο υδροδυναμικού της σχήματος σε σχέση μα τα υπόλοιπα μαύρα ψάρια και έχοντας πελαγίσια συμπεριφορά, κατά την σύλληψή της θα μας μπερδέψει αρκετά στην περίπτωση που μας χτυπήσει στα μεσόνερα. Στην προσπάθειά της να ξεφύγει κινείται με μεγάλη ταχύτητα και δύναμη προς τον πάτο της θάλασσας ώστε να βραχώσει. Εάν υπάρχουν δυνατά ρεύματα στην θαλάσσια περιοχή έχουμε περισσότερες πιθανότητες να συλλάβουμε ένα τέτοιο ψάρι μίας και κυνηγάνε την τροφή τους κόντρα στο ρεύμα. Σε αντίθεση με τα άλλα ψάρια της κατηγορίας της είναι εποχιακό ψάρι. Την συναντάμε σε πιο ρηχά νερά κυρίως την άνοιξη, αλλά αυτό από περιοχή σε περιοχή της Ελλάδας αλλάζει. Την βρίσκουμε σε βάθη πάνω από 20 μέτρα σε βραχώδη βυθό, σε σχισμές, σκαλοπάτια και μονόπετρα αλλά και στα μεσόνερα.

Στήρα

Η στήρα σε σχέση με τα υπόλοιπα μαύρα ψάρια είναι μικρότερη σε μέγεθος και κιλά. Την ξεχωρίζουμε από της χαρακτηριστικές κίτρινες γραμμές που φέρει κατά μήκος του σώματός της στο πλάι και συνήθως τα μεγαλύτερα άτομα του είδους της έχουν πιο λευκή κοιλιά, άλλα αυτό δεν είναι απαραίτητο, εξαρτάται από τον τόπο που κινείται. Είναι και αυτή ερμαφρόδιτο ψάρι,όπως και τα υπόλοιπα που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Πολλές φορές ζει κοπαδιαστά με άλλες στήρες ή και μόνη της και δεν θα την βρούμε κάθε φορά στο ίδιο μέρος.

mayra8

Στήρα : Την ξεχωρίζουμε από της χαρακτηριστικές κίτρινες γραμμές που φέρει κατά μήκος του σώματός της στο πλάι και συνήθως τα μεγαλύτερα άτομα του είδους της έχουν πιο λευκή κοιλιά

Σε αυτή την περίπτωση δουλεύουμε τον πλάνο με μέτρια σε ταχύτητα χτυπήματα, κοντά στον πάτο της θάλασσας αλλά και αν ανέβουμε αρκετά ψηλά αυτό δεν είναι πρόβλημα μιας και έχει την τάση να κυνηγάει το θήραμά της μέχρι και την επιφάνεια! Αξιόλογα ψάρια θα συναντήσουμε από το βάθος των 15 μέτρων και κάτω. Τα μέρη οπού επιλέγει να ζει είναι μικρές σχισμές, σε θαλάμια και σε απότομες εναλλαγές του βυθού κοντά σε δυνατά ρεύματα. Έχει τη φήμη του λαίμαργου ψαριού και την συναντάμε σε βραχώδης ή μεικτούς βυθούς με ποσειδώνια.

Σφυρίδα

Ένα από τα περιζήτητα ψάρια για την νόστιμη σάρκα του είναι η σφυρίδα. Τα χαρακτηριστικά πράσινα μάτια, οι άσπρες γραμμές στα πλαϊνά του κεφαλιού της και οι έντονες ρίγες στο υπόλοιπο σώμα της είναι αυτές που την ξεχωρίζουν. Είναι ερμαφρόδιτο ψάρι και την βρίσκουμε σε βάθη μεγαλύτερα των δέκα μέτρων. Σε σχέση με τα υπόλοιπα μαύρα ψάρια, διαθέτει πολλά μικρά και κοφτερά δόντια, πράγμα που την καθιστά επικίνδυνη σε περίπτωση που έχει καταπιεί τον πλάνο ή τη σιλικόνη μας. Μπορεί να καταφέρει να κόψει το παράμαλλο και έτσι να χάσουμε τον πλάνο ή την σιλικόνη μας και φυσικά το ίδιο το ψάρι. Ένα καλό tip όταν γνωρίζουμε πως ο βυθός έχει άμμο είναι πως όταν πατώνει το δόλωμα μας, καλό είναι να το σύρουμε λίγο, δημιουργώντας ένα μικρό νέφος. Με αυτό τον τρόπο κινούμε την περιέργεια της έτσι ώστε να το εντοπίσει πιο εύκολα.

mayra3

Σφυρίδα : Τα χαρακτηριστικά πράσινα μάτια, οι άσπρες γραμμές στα πλαϊνά του κεφαλιού της και οι έντονες ρίγες στο υπόλοιπο σώμα της είναι αυτές που την ξεχωρίζουν

Επιλέγει μέρη όπου βρίσκεται άμμος (κυρίως τη λεγόμενη "λασποτραγάνα") και λόγω της παραλλαγής που παίρνει για να μπορέσει να στήσει ενέδρα, αν και είναι πιο επιθετική στην λεία της σε σχέση με τον ροφό. Όταν δε η άμμος περιέχει και άργυλο την βοηθάει να δημιουργεί θαλάμια και λαβύρινθους μέσα σε αυτή. "Είναι ψάρι που το διακατέχει η περιέργεια και δεν είναι καθόλου απίθανο να το συναντήσουμε να αιωρείται αρκετά μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας. Μπορούμε να δουλέψουμε τον πλάνο χαμηλά στον βυθό αλλά και λίγο ψηλότερα με όχι πολύ γρήγορα χτυπήματα.

Στρατηγική, Κάρφωμα και μάχη

Όπως είπαμε όταν το ψάρεμα μας, στοχεύει στη σύλληψη ενός μαύρου ψαριού θα πρέπει να δουλεύουμε τον πλάνο ή την σιλικόνη μας κατά κύριο λόγο κοντά στον πάτο της θάλασσας. Πολλές φορές έχει συμβεί να πάρουμε χτύπημα την ώρα που βυθίζεται ο πλάνος ή σιλικόνη μας, γι αυτό και θα πρέπει πάντα να είμαστε σε ετοιμότητα για να προλάβουμε να κλείσουμε το pick up και να καρφώσουμε άμεσα. Από την στιγμή που θα χτυπήσει το ψάρι, θα πρέπει το κάρφωμα να γίνει έγκαιρα και ειδικά στα πρώτα μέτρα να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανάκτηση για να μπορέσουμε να ξεκολλήσουμε το ψάρι από τον βυθό, αποφεύγοντας τυχών βραχώματα.

mayra9

Κατά την διάρκεια της μάχης έως και το τέλος θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα χωρίς να δίνουμε στο ψάρι κανένα περιθώριο αντίδρασης, γιατί είναι πολύ πιθανόν ακόμη και κάτω από τα πόδια μας να βραχώσει. Τελευταία, όσον αφορά τα φρένα μας θα πρέπει να τα έχουμε αρκετά σφιγμένα, έχοντας πάντα υπόψιν τις αντοχές του νήματος μας και του παράμαλλου, για τον ίδιο λόγο του βραχώματος, μιας και είναι το βασικότερο πρόβλημα που θα συναντήσουμε όταν στο αγκίστρι μας βρεθεί ένα τέτοιο μάχιμο ψάρι της κατηγορίας αυτής.

mayra7
Εδώ δημιουργείται το ερώτημα : "Τι εξοπλισμό θα χρειαστούμε για τόσο δύσκολη μάχη;". Πλέον στο εμπόριο υπάρχει μια ικανοποιητική γκάμα αξιόπιστων καλαμιών shore jigging, ανάλογα με το ποσό που μπορεί ο καθένας να διαθέσει. Εγώ προσωπικά στην επιλογή μου προσέχω στο καλάμι το action. Διαλέγω καλάμια σκληρά και νευρικά που να μπορούν να δουλεύουν τους πλάνους χωρίς να υπάρχουν "μπουκώματα" όταν τους χτυπάω. Νευρικό για να έχω άμεση επαφή με τον πλάνο μου, χτυπώντας τον με κάθε μου κίνηση και σκληρό έτσι ώστε στο αγκίστρωμα του ψαριού να μπορέσω γρήγορα να ξεκολλήσω το ψάρι από τον βυθό χωρίς να λυγίσει υπερβολικά το καλάμι χάνοντας το control. Η επιλογή του μηχανισμού μας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να ζυγίζεται σωστά με το καλάμι που έχουμε, δηλαδή το βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα έτσι ώστε να μη μας κουράζει. Συνήθως βάζουμε μηχανισμούς μεγέθους 4000 έως 6000, άλλα αυτό από εταιρία σε εταιρία αλλάζει.

Σε αυτό που θα πρέπει επίσης να δοθεί βάση είναι ο μηχανισμός μας να έχει σωστά και γραμμικά φρένα. Όσον αφορά το νήμα και την επιλογή του παράμαλλου, προτιμώ να χρησιμοποιώ νήμα διαμέτρου από 0,25mm έως 0,30mm και παράμαλλο fluorocarbon από 0,40mm έως 0,50mm.

Σιλικόνες, πλάνοι και assist hook

Μπορούμε να δουλέψουμε όλων των ειδών τους πλάνους μπροστόβαρους, πισώβαρους, μεσόβαρους ή inchiku αρκεί να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, να είναι τύπου slow. Επιλέγω αυτού του τύπου πλάνους έτσι ώστε να βυθίζονται πιο αργά άλλα και για να δουλέψουν σωστά δεν απαιτούν πολύ γρήγορα χτυπήματα. Θα πρέπει να τεστάρουμε την κάθε μία κατηγορία ξεχωριστά, έτσι ώστε να δούμε πώς δουλεύει ο κάθε πλάνος που έχουμε στην κατοχή μας για να μπορέσουμε να τον χειριστούμε σωστά με τα ανάλογα χτυπήματα που απαιτεί. Επίσης ο χρωματισμός για μένα δεν έχει σχεδόν καμία σημασία αρκεί να έχει έντονες αντανακλάσεις έτσι ώστε να τους κινήσει την περιέργεια.

manra_planoi

Τα γραμμάρια που μπορούμε να κινηθούμε είναι από 40gr έως 100gr ανάλογα με το βάθος, τα ρεύματα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, είναι πιστεύω υπέρ αρκετοί για το παράκτιο ψάρεμα. Όσον αφορά τα assist hook, εγώ προτιμώ το μονό και όχι το διπλό όταν απευθύνομαι στα συγκεκριμένα ψάρια λόγω της μορφολογίας του βυθού ώστε να αποφύγω τα λεγόμενα σκαλώματα, καθώς και γιατί δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, σε σχέση με άλλα ψάρια, να ξαγκιστρωθεί ένα μαύρο ψάρι ή να σκιστεί ή να μην καρφωθεί αν χτυπήσει. Τέλος καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε χταποδάκια σιλικόνης σε διάφορους έντονους χρωματισμούς για να καλύψουμε το assist hook, ξεγελώντας ακόμα καλύτερα τα ψάρια και κάνοντας πιο δελεαστικό τον πλάνο μας.

mayra5

Ένας άλλος πετυχημένος τρόπος για να ψαρέψουμε αυτή την κατηγορία των ψαριών και να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι οι σιλικόνες. Κινούνται πιο φυσικά στο νερό και δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις στο να τις δουλέψουμε σωστά. Ακόμη και ένας αρχάριος θα μπορούσε να ψαρέψει με αυτές, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα. Τις ψαρεύουμε με αργή και απλή ανάκτηση έχοντας το καλάμι μας ψηλά και με αραιά μικρά χτυπηματάκια, προσέχοντας να μην ανεβαίνει πολύ ψηλά μιας και στοχεύουμε σε μαύρα ψάρια. Ο χρωματισμός επίσης δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο, πάρα μόνο η κίνηση που κάνουν μέσα στο νερό. Εάν θέλουμε να σιγουρέψουμε το ψάρι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα δεύτερο αγκίστρι στο πίσω μέρος της σιλικόνης, δηλαδή έναν "κλέφτη" όπως ονομάζεται. Εγώ επιλέγω μολυβοκεφαλές από 40gr έως 60gr ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν και το βάθος που θα έχει ο ψαρότοπος που θα επιλέξω.

Προσέχουμε για να έχουμε

mayra2

Μικρά σε ηλικία ψάρια καλό είναι να τα απελευθερώνουμε

Το πιο σημαντικό κομμάτι απ' όλα είναι ο σεβασμός προς την θάλασσα γιατί αν προσέχουμε θα έχουμε. Όσο νόστιμη και αν είναι η σάρκα των μαύρων ψαριών θα πρέπει πάντα να απελευθερώνουμε τα μικρότερα άτομα του κάθε είδους, ειδικά όταν πρόκειται για τον ροφό μίας και όπως προανέφερα συνεισφέρει κατά πολύ στην αύξηση του πληθυσμού των άλλων ψαριών που βρίσκονται στην περιοχή οπού ζει. Μην ξεχνάμε πως όλα είναι μια αλυσίδα και η παρέμβαση του ανθρώπου όταν γίνετε με λάθος τρόπο έχει δραματικές συνέπειες προς την φύση. Είναι πολύ σημαντικό να τα αφήνουμε πίσω, δίνοντας τους την ευκαιρία να αναπτυχθούν ώστε να γίνει σωστά ο κύκλος της αναπαραγωγής τους. Ελπίζω να σας έδωσα χρήσιμες πληροφορίες για να κάνετε ένα ευχάριστο ψάρεμα όπως είναι το shore jigging με αξιόλογα αποτελέσματα και εύχομαι να είστε τυχεροί να ζήσετε δυνατές συγκινήσεις!