“Shore Slow”... δυο λέξεις αλλά μια ολοκαίνουργια τεχνική που ανακάλυψα τυχαία πριν ένα χρόνο, κάνοντας περιήγηση σε forum της Ιαπωνίας! Η ονομασία της τεχνικής και μόνο, μου προκάλεσε το ενδιαφέρον οπότε άρχισα να γράφω αυτές τις δύο λέξεις σε όλες τις μηχανές αναζήτησης και να ξεψαχνίζω τα κείμενα και τα λιγοστά βίντεο που υπήρχαν στο ίντερνετ!Τα forum της Ιαπωνίας μιλούσαν για μια νέα τεχνική που χρειάζεται εξειδικευμένο εξοπλισμένο -ειδικά για το καλάμι- και η μόνη εταιρία που φαινόταν ότι έβγαζε καλάμια Shore Slow τότε ήταν η Palms. Στο παιχνίδι γρήγορα μπήκε και η Daiwa και η Major Craft ενώ μάλιστα παρατήρησα ότι αυτό έγινε με γρήγορους ρυθμούς για να προλάβουν να καλύψουν τις ανάγκες της νέας αγοράς που δημιούργησε το Shore Slow. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

To... υβρίδιο του Shore Jigging & Slow-pitch Jigging!

shore_slow2

“Τι είναι αυτή η καινούργια τεχνική και τι διαφέρει από τις άλλες;” είναι το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Όπως όλοι ξέρουμε το Shore Jigging εφαρμόζεται από την στεριά και το Slow Jigging από το σκάφος. Οι φίλοι μας, οι Ιάπωνες έκαναν μια τέτοια αλχημεία και ένωσαν αυτές τις δυο τεχνικές δηλαδή στεριά και θάλασσα! Κάνοντας όμως αρκετό καιρό Shore Jigging και λιγοστές Slow με σκάφη φίλων, προσπαθούσα να καταλάβω τι μπορεί να συνδέει αυτές τις δύο τεχνικές. Η απάντηση ήταν απλή!

sxhma_shoreslow1

Η ανάγκη ήρθε από το γεγονός ότι στο Shore Jigging, οι πλάνοι δεν μένουν πολύ ώρα στον βυθό με αποτέλεσμα τα ψάρια που δεν είναι σε κυνηγετική διάθεση ή δεν μπορούν να “πιάσουν” τους πλάνους, να μην δελεάζονται από τις γρήγορες και έντονες εμφανίσεις του μπροστά στα μάτια τους. Αντίθετα στο Slow Jigging από σκάφος, οι πλάνοι μένουν πολύ ώρα στο βυθό, τρεμοπαίζοντας μπροστά στα μάτια των ψαριών, με αποτέλεσμα να ξεγελάμε ακόμα και αυτά που δεν έχουν διάθεση να τραφούν. Το να κάνεις το ίδιο όμως από την ακτή με τον εξοπλισμό του Shore δεν ήταν τόσο εφικτό γιατί εμείς ψαρεύουμε σε απόσταση και όχι κάθετα όπως στο σκάφος.

shore_slow14

Οπότε οι Ιάπωνες ψαράδες πειραματίστηκαν και δημιούργησαν από το μηδέν νέα σειρά καλαμιών με χαρακτηριστικά που μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε Slow Jigging... από την ακτή! Έτσι γεννήθηκε μια νέα τεχνική και για να διαχωριστεί από τις άλλες μεθόδους ψαρέματος, ονομάστηκε Shore Slow (!) και αποτελεί πια επίσημα ένα παρακλάδι του Shore Jigging. Στα δικά μας νερά έχει εφαρμογή από την ακτή σε κάθε είδους βυθό από 10 έως 70 μετρά βάθος και απευθύνεται σε όλα τα είδη ψαριών, ασχέτως μεγέθους, με κυρίαρχα και πιο σύνηθες θηράματα τις στείρες, τα φαγκριά και τις συναγρίδες.

Στην πράξη

shore_slow5

Τι καλύτερο από το να μπορείς με τον πλάνο σου να σαρώνεις τον βυθό και μάλιστα για περισσότερη ώρα; Αυτό το γεγονός με έπεισε ότι θα ανεβάσω την απόδοση μου και έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ εντατικά με αυτήν την νέα τεχνική. Στην αρχή, μου φαινόταν όλα εύκολα στην θεωρία. Σκέφτηκα όπως θα σκεφτόταν ο καθένας, δηλαδή παίρνουμε ένα καλάμι του Shore, βάζουμε πλάνους του Slow και απλά κάνουμε κινήσεις όπως από το σκάφος στην πορεία προς την ακτή.

slow_shore_banner

Όμως όταν πήγα να τα εφαρμόσω στην πράξη τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά... Στην βάρκα κάνουμε Slow κάθετα και έχουμε άλλη μετάδοση πληροφοριών του πλάνου μας ενώ από στεριά θα έπρεπε να έχω την ίδια αίσθηση από απόσταση. Έπρεπε να συμπεριλάβω δηλαδή στην εξίσωση την απόσταση ρίψης, το βάθος που θα ψαρέψω σε σχέση πάντα με την θέση μου από την στεριά.

Τα πρώτα καλάμια για Shore Slow!

Τα πρώτα καλάμια για Shore Slow!

Έπρεπε να οργώνω τον πάτο να κρατάω τον πλάνο μου χαμηλά στο βυθό και παράλληλα να του δίνω την κατάλληλη κίνηση που θα προκαλέσει οποιοδήποτε πιθανό θήραμα να τον δαγκώσει. Αυτό ήταν κάτι πολύ δύσκολο από στεριά και έτσι άρχισα να αλλάζω καλάμια, προσπαθώντας να προσεγγίσω το κατάλληλο καλάμι που θα μου έδινε την κίνηση που θα ήθελα στον πλάνο μου. Για εξειδικευμένα καλάμια Shore Slow ούτε λόγος, αφού τότε υπήρχε μόνο η Palms και είχε εξαντλήσει το απόθεμα καλαμιών της ενώ η επόμενη παραγωγή είχε ήδη δυο μήνες αναμονή παράδοσης.

shore_slow11

Εννοείται ότι καμιά άλλη εταιρεία δεν είχε καλάμια για Shore Slow τότε που άρχισα τους πειραματισμούς. Πέρα όμως από τα καλάμια ήθελα να μάθω 100% ποια είναι η σωστή κίνηση και πλεύση των Slow πλάνων ώστε να έχω την γνώση που χρειάζεται για να ψαρέψω από την ακτή. Έτσι, το επόμενο μου βήμα ήταν να μπω στην βάρκα να κάνω Slow Jigging, βιντεοσκοπώντας τις κινήσεις μου και την μύτη του καλαμιού σε περίπτωση που χτυπούσε κάποιο ψάρι. Ήθελα να μπορώ να δω το βίντεο μετά και να αναλύσω τις κινήσεις μου ώστε να προσπαθήσω να τις προσομοιάσω και από την στεριά. Όσο το μελετούσα και προσπαθούσα να οργανώσω τον κατάλληλο εξοπλισμό (καλάμι-μηχανισμό-πλάνους κ.τ.λ.) τα πράγματα στο ψάρεμα μου άλλαξαν και οι πρώτες επιτυχίες δεν άργησαν να έρθουν!

Πλεύση και κίνηση

shore_slow9

Εδώ είναι ίσως και το πιο δύσκολο κομμάτι της τεχνικής άλλα είναι και αυτό που θα μας δώσει ένα καλό θήραμα. Κατά την διάρκεια της πλεύσης, η μύτη θα πρέπει να είναι ψηλά και οι κινήσεις μας χαλαρές αργές τεχνικές με ρυθμό και πολλές εναλλαγές. Θα κάνουμε την ρίψη μας και μόλις πατώσει ο πλάνος θα πρέπει να πάρουμε γρήγορα τα λάσκα άλλα χωρίς να εκτιναχθεί γρήγορα ο πλάνος μας από τον βυθό. Θα κάνουμε μερικές αργές ανακτήσεις με την κορυφή ψηλά τινάζοντας 2-3 φορές ελαφριά το καλάμι προς τα πίσω.

shore_slow10

Μετά τις πρώτες αργές ανακτήσεις που θα υπολογίσουμε ότι ο πλάνος μας έχει σηκωθεί 5-6 μετρά από τον βυθό, σταματάμε, επιταχύνουμε για μερικές ακόμα και ανοίγουμε το πικ-απ ώστε να ξανακατεβεί ο πλάνος κάτω. Ξεκινάμε ξανά με ήρεμες ρυθμικές ανακτήσεις με την κορυφή ψηλά αλλά ανακτήσεις διαφορετικού τύπου αυτήν την φορά. Εάν στις πρώτες ανακτήσεις κάναμε ολόκληρη περιστροφή με την μανιβέλα τώρα θα κάνουμε μισή ή τέταρτο.

shore_slow13

Θα πρέπει το σώμα μας και το χέρι μας να προσαρμοστεί με το καλάμι έτσι ώστε να δώσουμε την κίνηση που απαιτείται, για να μπορεί το καλάμι μας να δουλεύει τον πλάνο ήρεμα και μαλακά. Αυτή είναι η βασική τεχνική ψαρέματος των πλάνων στο Shore Slow αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές παραλλαγές και πειραματισμοί που μπορείτε να ακολουθήσετε. Άλλωστε είμαστε ακόμα στην γέννηση της τεχνικής...

Εξοπλισμός : Τι θα χρειαστούμε;

shore_slow3

Μετά από όλη αυτήν την ενασχόληση μου, διαπίστωσα ότι η τεχνική του Shore Slow είναι μια πολύ ιδιαίτερη τεχνική στην οποία θα πρέπει να δώσουμε βάση σε πολλά πράγματα για να έχουμε επιτυχία. Καταρχήν θα χρειαστούμε ένα σετ καλάμι-μηχανισμό καλά ζυγισμένο, σωστές διατομές σε νήμα και παράμαλλο για να έχουμε ακριβής μετάδοση πληροφοριών στον πλάνο μας όταν είναι στο βυθό και τέλος θα χρειαστούμε κάλο αρμάτωμα στον πλάνο μας με ποιοτικά αγκίστρια που δεν συγχωρούν σε οποιαδήποτε επαφή με το θήραμα. Θα αναφέρω περιληπτικά τα χαρακτηριστικά ώστε να πάρετε μια ηδέα για το κάθε ένα από τα παραπάνω και στο μέλλον θα κάνουμε ξεχωριστή αναφορά όπου χρειάζεται με μεγαλύτερη ανάλυση.

shore_slow18

Για καλάμι θα χρειαστούμε ένα μήκους από 2.70 έως 3.00 μετρά με πολύ μαλακή δράση κορυφής σε πρώτο και δεύτερο οδηγό. Από εκεί και κάτω το blank θα πρέπει να είναι σκληρό. Για να σας δώσω μια εικόνα, φανταστείτε ένα Heavy καλάμι Shore Jigging μεσαίας κατηγορίας με δράση κορυφής... medium σπινοκάλαμου! Με την μαλακή δράση κορυφής θα μπορούμε να δώσουμε την κίνηση που απαιτείται στους πλάνους μας και με την σκληρή συμπεριφορά του υπόλοιπου καλαμιού θα μπορούμε να παλέψουμε κάποιο αξιόλογο θήραμα. Το c.w. του καλαμιού μας θα πρέπει να είναι από 30 έως 90γρ και από εκεί και πέρα να είναι ένα αξιόπιστο τεχνικό καλάμι.

shore_slow15

Για μηχανισμό θα επιλέξουμε ελαφριούς 4000 και 5000 με μια σχέση ταχύτητας γύρω στο 5.7:1 ενώ τεράστια σημασία θα παίξουν τα φρένα τα όποια πρέπει να έχουν σωστές ρυθμίσεις γιατί θα χρειαστούν στο strike και στην μάχη. Θα το εφοδιάσουμε με νήμα PE 2.0 (κατά προτίμηση x8 οκτακλώνο) και παράμαλλο fluorocarbon από 0,37 έως και 0,43 mm με ένα solid Νο4 να περιμένει στην άκρη για προσθέσουμε τον πλάνο μας.

Πλάνοι και αρμάτωμα

shore_slow6

Οι πλάνοι που θα επιλέξουμε και το αρμάτωμα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την τεχνική αυτή. Θα πρέπει να επιλέξουμε short jigs 20 έως 60 γρμ. για βάθη από 15 έως 35 μέτρα και 60 έως 80 γρμ. για βάθη από 35 έως 60μ με κύρια χρώματα το χρυσό, ασημί και ροζ. Το αρμάτωμα με διπλό assist θα πρέπει να είναι σωστό σε ίσες αποστάσεις για να μην μπερδεύει κατά τα χτυπήματα το ένα με το άλλο.

shore_slow16

Μπορούμε να βάλουμε διπλό assist μπροστά και διπλό πίσω ή μονό assist, πάντα επενδυμένα με τρέσα εντόνου χρωματισμού η οποία παίζει μεγάλη σημασία στο καμουφλάζ, δίνοντας στο αγκίστρι μια εικόνα σαν ουρά ψαριού και δεν χαλάει την πλεύση του πλάνου μας. Τα αγκίστρια μας θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας και να καρφώνουν με το άγγιγμα.

Μπες στο πνεύμα!

shore_slow8

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω κάτι. Το κυριότερο για να αγαπήσετε το Shore Slow είναι ότι πρέπει να μπορείτε να μπείτε στο πνεύμα του. Εμένα η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε πολύ η επαφή με το Slow Jigging από σκάφος και σε συνδυασμό με την εμπειρία μου στο Shore μπόρεσα να κάνω τις συγκρίσεις και να μπω γρήγορα στην λογική. Σε αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσω τον κάλο μου φίλο Γιώργο Καζούλη που ένα ολόκληρο χρόνο με “ανέχτηκε” στο σκάφος του! Μιλάμε για τελείως διαφορετικό τρόπο ψαρέματος από το Shore Jigging όπου την ένταση αντικαθιστά η ψυχραιμία και ο σταθερός, χαλαρός ρυθμός!

shore_slow4

Έχουμε πολλά να πούμε ακόμα...

Μακάρι να έχετε την δυνατότητα να μπείτε σε ένα σκάφος και να δείτε πως είναι το Slow Jigging προτού ασχοληθείτε με το Shore Slow. Όπως και να έχει, εμείς θα αναλύσουμε τα πάντα από την αρχή μέχρι το τέλος ώστε να πάρετε τις σωστές βάσεις και να μην χάσετε χρόνο σε άσκοπους πειραματισμούς. Έχουμε πολλά ακόμα να πούμε όπως κατάλληλες ώρες, ποιοι πλάνοι αποδίδουν καλύτερα, σε τι βυθούς πρέπει να ψάξουμε τα ψάρια, ποιοι καιροί ευνοούν την τεχνική και πολλά άλλα. Το μόνο που μπορώ να σας εγγυηθώ είναι ότι θα γνωρίσετε μια τεχνική με πολλά μυστικά που αν εφαρμοστεί σωστά τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν όσον αφορά την ποσότητα αλλά και την ποιότητα των ψαριών!!

banner_anyfishing