Αυτό το άρθρο αποτελεί έναν γενικό οδηγό για όποιον θέλει να μάθει για το Shore Jigging και γιατί όχι να τον βοηθήσει να κάνει τα πρώτα βήματα του σε αυτήν την τεχνική. Εδώ θα βρείτε όλες τις βασικές πληροφορίες για τον εξοπλισμό αλλά και για το που μπορεί να γίνει. Πρώτα από όλα όμως ας ξεκινήσουμε με το βασικό ερώτημα “τι είναι το Shore Jigging;”.


blaxos2

Σκοπός αυτής της τεχνικής είναι με τις κινήσεις από τα καλάμια ψαρέματος Shore Jigging και ταυτόχρονα με το μάζεμα του μηχανισμού να δώσουμε ζωή σε ένα κομμάτι μέταλλο και έτσι να καταφέρουμε να δελεάσουμε τα αρπακτικά που βρίσκονται στην περιοχή που ψαρεύουμε, να φάνε το δόλωμα μας. Μια επίπονη τεχνική που πολλές φορές φέρνει στα όρια την υπομονή και την αντοχή μας, που όμως όλα αυτά τα ξεχνάμε αμέσως με την σύλληψη του πρώτου μας ψαριού και της συγκίνησης που θα μας προσφέρει!

Καλύτερα σημεία για αυτήν τη τεχνική είναι οι κάβοι με απότομα κοφτά νερά, βραχώδεις βυθούς, λιμάνια ακόμα και από παραλίες που ο βυθός βαθαίνει απότομα. Αν έχουμε πληροφορίες ότι σε κάποια περιοχή είδαν κυνηγητά από ψάρια μπορούμε κάλλιστα να δοκιμάσουμε και ας είναι ρηχά τα νερά, εξασκώντας την τεχνική μας στα μεσόνερα η ακόμα και στην επιφάνεια.

Καλάμι

blaxos1

Για αυτήν την τεχνική θα χρειαστούμε καλάμια από 2,70 έως 3,20 μέτρα και με c.w. από 40 έως 180 γρμ.. Ανάλογα την περιοχή και τα είδη ψαριών που κυνηγάμε θα διαλέξουμε και τον κατάλληλο c.w. καλαμιού! Για παράδειγμα αν στοχεύουμε σε ψάρια έως ένα με πέντε κιλά και ψαρεύουμε σε ρηχά νερά χωρίς δύσκολο βυθό, θα διαλέξουμε ένα light καλάμι έως 80 γρμ. χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παλέψουμε και κάποιο μεγαλύτερο ψαρί ακόμα και εφτά κιλά. Αν ο βυθός που θα ψαρέψουμε είναι δύσκολος με βράχια που μπορεί να κρατάει ''μαύρα'' ψάρια -για παράδειγμα ροφούς, στείρες, σφυρίδες κ.τ.λ.- θα πάμε σε ένα πιο σκληρό καλάμι με c.w. από 60 έως 120 γρμ. αν θέλουμε να μπορούμε να τραβήξουμε το ψάρι από τον βυθό χωρίς τον κίνδυνο να βραχώσει! Για τα πολύ μεγάλα μαύρα και για ψάρια όπως μεγάλα μαγιάτικα, τόνοι και μεγάλες συναγρίδες, η επιλογή του καλαμιού είναι μονόδρομος. Χρειαζόμαστε όσο πιο μεγάλο c.w. γίνεται ώστε να έχουμε ελπίδες να βγούμε νικητές από μια τέτοια μάχη.

Μηχανισμός, νήμα & παράμαλλο

BLAXOS3

Ο μηχανισμός που θα διαλέξουμε πρέπει καταρχήν να είναι σωστά ζυγισμένος με το καλάμι για να είναι ξεκούραστο το σύνολο. Με λίγα λόγια ανάλογα το c.w. του καλαμιού, επιλέγουμε το ανάλογο μέγεθος μηχανισμού. Γενικά, το μέγεθός στους shore jigging μηχανισμούς κυμαίνεται από 4000 έως 20 000 και αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να έχει αρκετά δυνατά φρένα, να είναι σχετικά γρήγορος και το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου τα φρένα του να είναι γραμμικά! Τον μηχανισμό θα τον γεμίσουμε με νήμα και όχι με πετονιά για να μην έχει καθόλου ελαστικότητα έτσι ώστε με κάθε χτύπημα του καλαμιού να έχουμε άμεση ανταπόκριση του πλάνου αλλά και καλύτερο κάρφωμα του ψαριού. Για παράμαλλο θα χρησιμοποιήσουμε πετονιά fluorocarbon με διάμετρο 0,40 mm έως 0,50 mm και μάκρος 1 με 1.5 μέτρο περίπου στις περισσότερες των περιπτώσεων. Και εδώ ισχύει ο κανόνας ότι ανάλογα τον εξοπλισμό διαλέγουμε μεγαλύτερου ή μικρότερου διαμετρήματος fluorocarbon παράμαλλο όπου στην άκρη του θα έχουμε μόνιμα δεμένο ένα solid ring.

Πλάνοι

blaxos4

Πολλοί με ρωτάνε τι πλάνο να πάρω, ποιός δουλεύει καλύτερα κ.τ.λ.. Η σωστή απάντηση -αν και δεν αρέσει- είναι ότι θα πρέπει να πειραματιστεί ο καθένας με διάφορους πλάνους και χρωματισμούς όπως και γραμμάρια για να καταλήξει σε συμπεράσματα. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το βάθος στην περιοχή που θα ψαρέψουμε για να βάλουμε και αντίστοιχα γραμμάρια σε πλάνους. Για παράδειγμα σε βάθος έως 30-40 μέτρα θα δουλέψουν μια χαρά οι πλάνοι από 40 γρμ. έως 80γρμ.. αλλά σε πιο βαθιά νερά αναγκαστικά θα βάλουμε πλάνους από 80 έως και 120 γρμ..

blaxos7

Τον πλάνο μας θα τον αρματώσουμε με ένα αγκίστρι (assist hook) το οποίο θα είναι δεμένο σε ένα solid ring και αυτό πάνω στον κρίκο του πλάνου με ένα split ring ενδιάμεσα το οποίο και χρησιμοποιούμε για να το δένουμε με το solid του παράμαλου μας. Στο νησί μου την Κέρκυρα που τα νερά δεν είναι πολύ βαθιά, χρησιμοποιώ πλάνους από 80-100γρ το πολύ και προσωπικά μου αρέσουν οι χρωματισμοί σε μπλέ-ρόζ και κόκκινο-χρυσαφί.

Γάντζος ή απόχη

blaxos6

Αναπόσπαστο κομμάτι του εξοπλισμού μας είναι και ο γάντζος ή η απόχη. Ποτέ δεν πάμε για shore jigging χωρίς ένα από αυτά τα δύο. Ακόμα και για ένα γρήγορο μισαωράκι να πεταχτούμε χωρίς αυτά μπορεί να γίνει το ''κακό'', να πιαστεί κάποιο ψάρι τρόπαιο και να το χάσουμε μη μπορώντας να το σηκώσουμε με τα χέρια. Για ψάρια έως 2-3 κιλά η απόχη είναι μια χαρά από κει και πέρα τα πράγματα γίνονται ευκολότερα με τον γάντζο.

Ψάρια

blaxos5

Η γκάμα των ψαριών που μπορεί να τιμήσει το τεχνητό μας είναι τεράστια από επιφάνεια και μεσόνερα έως και βυθό. Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες γιατί υπάρχει ήδη άρθρο για τα ψάρια του shore jigging. Παντού υπάρχουν αρπακτικά και ευτυχώς για μας είναι πολλά αλλά δεν θα είναι και τόσο εύκολο να τα ξεγελάσουμε. Από το σπίτι μας αυτό είναι αδύνατο, γι΄αυτό... "Keep Jigging" και έχει για όλους η γαλανή!!!

logo_psarevo2