Στην αγορά κυκλοφορούν αμέτρητοι πλάνοι διαφόρων σχεδιασμών χρωμάτων και κατανομής βάρους, μπροστόβαροι, πισόβαροι, ισόβαροι, αργοί και γρήγοροι. Στα μέχρι σήμερα υλικά πρόσμιξης διαφόρων μετάλλων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλάνων ήρθε να προστέθει και ένα υλικό τρίτης γενιάς το Τungsten (Βολφράμιο), εντελώς διαφορετικής φιλοσοφίας στην επεξεργασία και με αποτέλεσμα εκπληκτικό!Με το Τungsten, οι κατασκευαστές πλάνων πέτυχαν μικρότερο όγκο και μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους συνηθισμένους πλάνους, οπότε μιλάμε για καλύτερες ρίψεις και γρηγορότερο βύθισμα λόγο της μικρής επιφανείας του πλάνου.

Τι χρώμα πλάνο να διαλέξω

armatoma_epilogi1

Όσο αφορά τους χρωματισμούς έχουμε χιλιάδες επιλογές διάφορων εταιριών σε μονόχρωμους, φωσφόρου και πολλών χρωματικών συνθέσεων πλάνους. Μην παρασύρεστε στην επιλογή του πλάνου από τις διάφορες φώτο και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο γιατί τα ψάρια από μέρος σε μέρος έχουν διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Οι στάνταρ πλάνοι jigging που δουλεύουν σχεδόν παντού και σε όλα τα μέρη είναι ελάχιστοι. Διαλέξτε το χρώμα του πλάνου σας ανάλογα με τον βυθό και τις διατροφικές συνήθειες των ψαριών που ζουν σε αυτόν. Μπείτε στην ζωή και την ψυχολογία των θηραμάτων, προσπαθήστε να μάθετε τις συνήθειες τους,, που κάνουν τα περάσματα τους, που τρώνε, τι ώρες τρώνε και τι τρώνε, είτε εμπειρικά, δοκιμάζοντας πλάνους, είτε ρωτώντας φίλους σας που ψαρεύουν στην περιοχή.

armatoma_epilogi9

Τα χρώματα παίζουν μεγάλη σημασία ανάλογα το βάθος, την ώρα και την φωτεινότητα (ξημέρωμα, μουντές μέρες, σούρουπο, ηλιόλουστες μέρες). Έχει παρατηρηθεί ότι τα glow και τα έντονα ροζ- ασημί δουλεύουν καλύτερα στα βαθιά, στο ξημέρωμα και στις μουντές μέρες ενώ στην ηλιοφάνεια και στα πιο ρηχά δουλεύουν συνθέσεις χρωμάτων όπως μπλε-ασημί, χρυσό-ασημί, μπλε-σαρδελί, ολόχρυσο και ροζ-κόκκινα χρώματα.


Τι σχέδιο πλάνο να διαλέξω

20161223_120100

Όσον αφορά, το σχέδιο επίσης έχουμε πάρα πολλές επιλογές διαφόρων εταιριών, σε διάφορα σχήματα και εναλλακτικές επιφάνειες. Και εδώ επίσης δεν πρέπει να παρασύρεστε στην επιλογή του πλάνου από τις διάφορες φώτο και βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Τα ψάρια εκτός του ότι από μέρος σε μέρος έχουν διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις, υπάρχουν και άλλα πράγματα που έχουν σημασία, ειδικά στην συγκεκριμένη τεχνική, όπως η πλεύση. η ταχύτητα βύθισης και άνωσης, τα ρεύματα, οι πιέσεις κ.α.. Όλα αυτά από μέρος σε μέρος είναι διαφορετικά οπότε ένας πλάνος ίδιου σχεδιασμού και βάρους ίσως να έχει διαφορετικά αποτελέσματα στο Ιόνιο και διαφορετικά στο Αιγαίο.

armatoma_epilogi10

Οι φίλοι μας οι Ιάπωνες μας δίδαξαν ότι γενικά στο Slow πρέπει να δουλεύουμε short κοντόχοντρους πλάνους με μεγάλη επιφάνεια και όχι πλάνους τύπου long μακρόστενους. Προτιμήστε short πλάνους με εναλλακτική σχεδιαστική επιφάνεια και αφήστε τα ρεύματα να οδηγήσουν το πλάνο σας στο βυθό αργά και ρυθμικά, με προκλητικές κινήσεις έτσι ώστε το οποιοδήποτε θήραμα στην περιοχή να μην μπορεί να αντισταθεί. Με λίγα λογία είναι αυτό που λέμε ο πλάνος δουλεύει στο πέσιμο!


Το βάρος και η κατανομή του στον πλάνο

armatoma_epilogi2

Το αν θα επιλέξουμε πισόβαρο, μπροστόβαρο ή ισόβαρο πλάνο είναι καθαρά δική μας επιλογή αλλά τα γραμμάρια του πλάνου θα εξαρτηθούν κατά κύριο λόγο από το εύρος c.w. του καλαμιού μας. Όπως όλοι ξέρουμε, υπάρχουν και άλλοι σημαντικοί παράγοντες όπως το βάθος τα ρεύματα και οι καιρικές συνθήκες. Προς το παρόν και η Palms με τέσσερα μοντέλα και η Major Craft με εφτά μοντέλα εξειδικευμένων καλαμιών για την τεχνική του Shore Slow, έχουν χαμηλά για τα δικά μας δεδομένα c.w. με μέγιστο το 30-60 γρμ.. Άρα με πλάνους 50-60 γρμ. δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να ψαρέψουμε σε βάθη άνω των 40- 50 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων και το καιρικών συνθηκών (ρεύματα, φουσκωμένο αέρα κτλ.).

armatoma_epilogi8

Ένας πλάνος 50-60 γρ στα 50-60 μέτρα με ρεύματα και μέτριες καιρικές συνθήκες, δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβεί στο σημείο ρίψης. Είναι πολύ ελαφρύς για τα δεδομένα αυτά. Αλλού θα ρίξουμε και αλλού θα πατώσει. Επίσης θα δυσκολευτούμε πολύ να λάβουμε τις πληροφορίες του πλάνου από το βυθό στο καλάμι μας, κάτω από τέτοιες συνθήκες, συνεπώς δεν ψαρεύουμε σωστά. Ευελπιστώ ότι αυτό στο μέλλον θα αλλάξει και οι εταιρείες θα κατασκευάσουν πιο heavy Καλάμια Ψαρέματος Jigging έτσι ώστε να έχουμε την επιλογή να δουλεύουμε βαρύτερους πλάνους. Έτσι το Shore Slow θα χωριστεί και αυτό όπως και άλλες τεχνικές σε κατηγορίες όπως ultra, light, heavy κ.τ.λ..

Πως θα αρματώσουμε τους πλάνους μας

armatoma_epilogi5

Η εύκολη λύση είναι να πάρουμε δυο ζευγάρια -μονό ή διπλό- έτοιμα assist και να βάλουμε ένα μπροστά και ένα πίσω. Δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα. Αν ο πλάνος μας είναι πισόβαρος, μπροστόβαρος ή ισόβαρος και θέλουμε να βάλουμε μόνο ένα ζευγάρι αγκίστρια τότε θα πρέπει να προσέξουμε από ποια μεριά θα τα βάλουμε. Αν βάλουμε τα αγκίστρια από την μεριά που υπάρχει μεγαλύτερη κατανομή βάρους στον πλάνο, αυτός θα κατεβαίνει με τα αγκίστρια κολλημένα στο σώμα του. Το γεγονός αυτό έχει δυο ανεπιθύμητα αποτελέσματα : το ένα είναι ότι σε ένα πιθανό strike το ψάρι ίσως να μην καρφωθεί και το άλλο είναι ότι δουλεύει μόνο ο πλάνος και όχι και το assist άρα μειώνονται και οι πιθανότητες να προσελκύσουμε κάποιο ψάρι. armatoma_epilogi7

Η χρησιμότητα ενός καλά φτιαγμένου assit δεν είναι μόνο για να καρφώσει το θήραμα και να το φέρει στην στεριά αλλά αποτελεί μέρος της κίνησης και του χορού του πλάνου μας μέσα στο νερό. Ένα καλά φτιαγμένο assist με πλούσια τρέσα στην σωστή θέση κάνει την διαφορά. Στο πέσιμο ο πλάνος φεύγει μπροστά και το διπλό assist με την τρέσα κροταλίζει πίσω σαν ουρά ψαριού έτσι κάνει τον πλάνο μας πιο αληθοφανές στα μάτια των αρπαχτικών.

armatoma_epilogi4

Συνήθως βάζουμε διπλό assist για να καλύψουμε άνοδο και κάθοδο του πλάνου και για να σιγουρέψουμε το κάρφωμα του θηράματος στο strike. H πιο δύσκολη λύση αλλά και πιο ασφαλείς για τους λογούς που θα πούμε παρακάτω είναι τα χειροποίητα assist. Αγοράζοντας έτοιμο assist θα δυσκολευτούμε να βρούμε ακριβώς το νούμερο που ταιριάζει στον πλάνο μας. Θα είναι ή πολύ κοντό ή πολύ μακρύ με αποτέλεσμα κατά τα χτυπήματα να μπερδεύουν μεταξύ τους τα αγκίστρια.

armatoma_epilogi6

Πόσες φορές δεν έχουμε δει από αστοχία κατασκευής υλικού να έρχεται σκέτο το κορδόνι επάνω χωρίς το αγκίστρι. Δική μου γνώμη και της παρέας μου, διαμορφωμένη μέσα από τις εμπειρίες μας, είναι να φτιάχνετε μόνοι σας το assist. Σιγουρέψτε το δέσιμο, μετρήστε και προσαρμόστε το assist στον πλάνο ακριβώς εκεί που πρέπει για να μην μπερδεύουν τα αγκίστρια αναμεταξύ τους και προσθέστε πλούσια τρέσα σε έντονους χρωματισμούς έτσι ώστε να δουλεύει σαν ουρά ψαριού.

armatoma_epilogi11

Κλείνοντας να προσθέσω ότι είδαμε την σειρά της Palms με τέσσερα μοντέλα "SHOREGUN" εκ των οποίων ένα μοντέλο είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Ήδη η SHOREGUN πέρασε στην αντεπίθεση, κυκλοφορώντας την δική της σειρά με εφτά μοντέλα "Ν-one" τα οποία είναι και τα εφτά διαθέσιμα προς πώληση σε Ελλάδα και Κύπρο. Έχω στα χέρια μου ένα από τα εφτά "Ν-one" της Major Craft και σύντομα μετά από μερικές δοκιμές θα έχω την ευκαιρία να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου και τις εμπειρίες μου, με βίντεο και ανάλυση, όσον αφορά συμπεριφορά, τεχνικά χαρακτηρίστηκα, εργονομία, φιλοσοφία και ποιότητα κατασκευής.


banner_anyfishing