Η πέρκα σαν γνήσιο αρπακτικό θα επιτεθεί σε μεγάλη γκάμα τεχνητών (μεγαλύτερη από πολλά άλλα αρπακτικά) αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα τα είχα με σιλικόνες.

Μια χαψιά...

Μια χαψιά...

Τα μεγέθη σιλικόνων για πέρκες είναι συνήθως γύρω στα 5 εκατοστά. Αν και όταν θέλουμε να στοχεύσουμε τις πιο μεγάλες (αν υπάρχουν βέβαια) μπορούμε να ανέβουμε ακόμα και πάνω από 10εκ. Πολλές φορές μεγάλες πέρκες έχουν επιτεθεί τα μεγάλα swimbaits που χρησιμοποιούσα για τούρνες. Ανάλογα με την τεχνική/αρματωσιά χρησιμοποιώ και διαφορετικού τύπου. Έτσι σιλικόνες με τακούνι και γυριστή ουρά (grubs) χρησιμοποιώ κατά κόρων σε μολυβοκεφαλές. Αν αυτές οι σιλικόνες έχουν λεπτό προφίλ ή και σχισμή για offset αγκίστρι τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα και σε Texas/Carolina rig. Οι πιο κοντόχοντρες καλύτερα να μπαίνουν μόνο σε μολυβοκεφαλές και γενικά σε εκτεθειμένα αγκίστρια. Στο dropshot χρησιμοποιώ κυρίως slim σιλικόνες με πολύ μαλακό σώμα και κάποιες με σχισμές (segmented).

Οι segmented σιλικόνες είναι πολύ αποτελεσματικές στο dropshot

Οι segmented σιλικόνες είναι πολύ αποτελεσματικές στο dropshot

Μια άλλη κατηγορία σιλικόνων είναι τα creatures/craws που μιμούνται διάφορα ζωύφια όπως τρίτωνες, καραβίδες, γαρίδες κτλ και κατά καιρούς έχουν δώσει καλές πέρκες, ιδίως σε νερά που έχουν μεγάλη ποικιλία από τέτοιους οργανισμούς ή σε πολύ ψαρεμένα μέρη που τα ψάρια έχουν πονηρέψει στα συνηθισμένα τεχνητά. Αυτές τις σιλικόνες τις αρματώνω κυρίως με offset στις Texas και Carolina rigs. Οι παραπάνω τύποι σιλικόνης και ο τρόπος αρμάτωσης τους είναι οι συνήθεις που χρησιμοποιώ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί πχ να χρησιμοποιηθούν στο dropshot σιλικόνες με δράση ουράς ή creatures. Πέρα από τις βασικές αρχές παρουσίασης κάθε αρματωσιάς θα δείτε ότι υπάρχει αρκετή ευελιξία στον τύπο σιλικόνης και τρόπο δουλέματος σε αυτές. Για όσους ενδιαφέρονται παραπάνω σε τέτοιες αρματωσιές προτείνω να επισκεφτούν τα διάφορα κανάλια για ψάρεμα του Αμερικάνικου black bass όπου θα δουν και αρκετές άλλες με διάφορα ονόματα όπως neko rig, shaky head, wacky rig, jika rig και άλλα που όλα λίγο πολύ έχουν επιτυχία στην προσαρμογή τους στο ψάρεμα της πέρκας αρκεί να τα χρησιμοποιήσουμε σε καταστάσεις για τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Ψαρότοποι

klassikos-topos-perkas-se-fisikes-limnes

Στην Ελλάδα συναντάμε αυτό το ψάρι κυρίως στις λίμνες και ποτάμια των βόρειων περιοχών. Έχει εισαχθεί και σε αρκετά λιμνοφράγματα και επίσης βρίσκεται σε αρδευτικά κανάλια που συνδέονται με μεγάλα ποτάμια.

Άλλο ένα καλό μέρος...

Άλλο ένα καλό μέρος...Γενικά η πέρκα προτιμάει αργά νερά με αρκετή βλάστηση και δομές (structure) δηλαδή ντέματα, βράχια, βυθισμένα δέντρα και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν κρησφύγετο και τόπο ενέδρας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα βρεθεί και σε πιο ‘καθαρά’ μέρη. Μην ξεχνάμε ότι είναι ένας ενεργητικός θηρευτής που κυνηγάει συνήθως ομαδικά, οπότε πολλές φορές θα τις δούμε να στριμώχνουν τα μικρόψαρα σε μικρούς ρηχούς κόλπους ειδικά στις φυσικές λίμνες. Στα λιμνοφράγματα, καλά σημεία είναι κάτω από γέφυρες, στην λιθορίππη του φράγματος, καθώς και σε βυθισμένα σπίτια, τοιχώματα και άλλες ανθρωπογενείς κατασκευές. Στα κανάλια και ποτάμια, καλά σημεία είναι κάτω από πόρτες, φράκτες, γέφυρες, σε συμβολές και πάντα κοντά στα καλάμια και δέντρα.

Συνήθειες και στρατηγική

otan-ta-psaria-einai-energa-apodisoun-kala-kai-ta-sklhra-texnita

Όπως είπαμε η πέρκα είναι ομαδικό ψάρι και ακόμα και οι πιο μεγάλες σπάνια θα βρίσκονται μόνες τους αλλά συνήθως σε μικρά κοπάδια. Έτσι το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουμε είναι να εντοπίσουμε το κοπάδι. Κάτι που κάνω ειδικά όταν φτάνω σε έναν νέο ψαρότοπο είναι να χρησιμοποιήσω σιλικόνες σε αρματωσιές τέτοιες ώστε να με βοηθήσουν να ‘σαρώσω’ όσο το δυνατόν περισσότερη έκταση αλλά επίσης να με βοηθήσουν να καταλάβω και την σύσταση του βυθού καθώς και την ύπαρξη ντεμάτων.

Άλλη μια καναλίσια...

Άλλη μια καναλίσια...

Έτσι συνήθως χρησιμοποιώ σιλικόνες με δράση ουράς (τακούνι ή γυριστή) σε Carolina, Texas η ακόμα και απλή μολυβοκεφαλή αν ο βυθός φαίνεται σχετικά καθαρός. Ξεκινάω τις βολές αφήνοντας το τεχνητό να πατώσει και παράλληλα μετρώντας (countdown) ώστε να έχω μια ιδέα για το βάθος του τόπου. Η επαναφορά είναι σχετικά γρήγορη αλλά πάντα κοντά στον βυθό και με στάσεις ώστε να ακουμπάει συχνά. Αυτό που αναζητώ είναι χτυπήματα αλλά και μεγάλα ντέματα που μπορεί να κρατάν πέρκες. Αν πιαστούν ψάρια σε αυτές τις τεχνικές ‘αναζήτησης’ τότε συνεχίζω να δουλεύω τη ίδια περιοχή. Συνήθως μετά από μερικά ψάρια το υπόλοιπο κοπάδι ‘κόβει’ λίγο και τότε έρχεται η ώρα για τεχνικές finesse. Έτσι αλλάζω κυρίως σε dropshot και συνεχίζω να ψαρεύω στη περιοχή που κινείται το κοπάδι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βγαίνουν και άλλα ψάρια και πολλές φορές καλύτερου μεγέθους. Επίσης λόγω της φυσικότητας του dropshot τα ψάρια δεν πονηρεύονται τόσο εύκολα και μπορούμε να βγάλουμε ακόμα περισσότερες. Όπως ανέφερα ο χρόνος που τα μεγάλα ψάρια θα κάνουν την εμφάνιση τους είναι περιορισμένος, κυρίως αργά το απόγευμα οπότε καλό θα ήταν να ξεκινάμε το ψάρεμα νωρίς το απόγευμα. Βέβαια αυτές οι ώρες ισχύουν κυρίως το καλοκαίρι και τις ηλιόλουστες μέρες.

Τα κανάλια κρύβουν εκπλήξεις...

Τα κανάλια κρύβουν εκπλήξεις...

Όταν έχουμε συννεφιά οι μεγάλες πέρκες μπορεί να κυνηγούν κατά διαστήματα καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας ενώ τους πιο κρύους μήνες τα ψάρια μπορεί να φάνε και καταμεσήμερο. Η πέρκα έχει πλεονέκτημα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού έναντι άλλων ψαριών λόγω της προσαρμοστικότητας των ματιών της σε αλλαγές φωτός, αλλά περιέργως δεν βλέπει την νύχτα οπότε το νυχτερινό ψάρεμα της είναι μάταιο. Προσωπικά την βρίσκω σαν ένα ΄βολικό’ ψάρι αφού δεν προτιμάει extreme συνθήκες όπως ταραγμένα νερά, κρύο, νύχτα κτλ και προσφέρεται για χαλαρό ψάρεμα σε ευχάριστο καιρό. Πιστεύω ότι ειδικά για spinners που έχουν αυτό το ψάρι στην περιοχή τους και δεν το έχουν ψαρέψει, ότι πρέπει να το κάνουν, όχι μόνο επειδή προσφέρουν έντονη δράση αλλά και λόγω του ότι η ενασχόληση με το ψάρεμα της και κυρίως των μεγαλύτερων ψαριών θα μας κάνει καλύτερους spinners.

Ο αδελφός μου με μια καλή. Προσέξτε την μορφολογία του τόπου

Ο αδελφός μου με μια καλή. Προσέξτε την μορφολογία του τόπου

Η πέρκα όπως είπα χτυπάει σε μεγάλη γκάμα τεχνητών και έτσι μας δίνει την δυνατότητα να πειραματιστούμε με πολλούς τύπους τεχνητών και τεχνικών, μαθαίνοντας έτσι πώς να τα χρησιμοποιούμε αλλά και τις συνθήκες/καταστάσεις που αποδίδουν καλύτερα. Αυτές οι γνώσεις σας το εγγυώμαι ότι θα σας βοηθήσουν πολύ μετέπειτα με όποιο άλλο ψάρι του spinning στοχεύσετε. Είναι το μοναδικό ψάρι που πλησιάζει το μεγαλόστομο λαβράκι σε πληθώρα τρόπων σύλληψης του αλλά συνάμα και δυσκολία ειδικά στα μεγέθη πάνω από κιλό. Ένα ψάρι ‘σχολείο’ στην τεχνική μας. Κλείνοντας θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο θέμα του C&R στην πέρκα. Όπως και στην τούρνα καλό θα ήταν (όσο δύσκολο και αν ακούγεται) να απελευθερώνουμε τα μεγάλα ψάρια, ειδικά πάνω από το κιλό (όλα θηλυκά σχεδόν) μιας και σε αυτό το είδος είναι τα πιο σημαντικά στον πληθυσμό. Καθώς είναι νόστιμο ψάρι καταλαβαίνω ότι όλοι μας θα θέλουμε να κρατήσουμε ψάρια, υπάρχουν οι μικρότερες σε αφθονία και συνεπώς καλό θα ήταν να κρατάμε εκείνες για φαγητό. Πιστέψτε με καλύτερα δυο-τρεις 300αρες παρά να κρατήσουμε μια κιλίσια. Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό είναι ότι η πέρκα έχει δυσκολία στο να αλλάζει γρήγορα βάθος, οπότε ψάρια από βαθιά μέρη πρέπει να απελευθερώνονται αμέσως και να μην κρατούνται σε κιούρτους κτλ.