Οι σουπιές εκτός από νοστιμότατο έδεσμα, κάνουν και ένα πολύ διασκεδαστικό ψάρεμα. Ιδιαίτερα εάν δοκιμάσουμε με ελαφρύ εξοπλισμό, θα καταλάβουμε ότι είναι καλοί μαχητές που έχουν και αυτές τα "μυστικά" τους στο ψάρεμα κάτι το οποίο τους έχουν δώσει το όνομα "πονηρές". Η διαφορά σε σχέση με τα καλαμάρια είναι ότι μπορούμε να τις ψαρέψουμε όλη μέρα και όχι μόνο νύχτα, οπότε δεν χρειάζεται ούτε να παγώνουμε ούτε να ταλαιπωρούμαστε με φακούς στα σκοτάδια.
Όταν λέω ελαφρύ εξοπλισμό εξοπλισμό εννοώ τα καλάμια με c.w. μέχρι το πολύ 18-20 γραμμάρια, με προτεινόμενα τα LRF με c.w. μέχρι τα δέκα γραμμάρια. Δεν αναφέρομαι σε καθαρόαιμα EGI καλάμια με max egi 2.5 καθώς είναι ανύπαρκτα στην ελληνική αγορά αλλά σε εξοπλισμό που πλέον υπάρχει σε αφθονία στην χώρα μας.
Οι μηχανισμοί που ταιριάζουν είναι μικροί και ελαφριοί, σε μέγεθος από 1000 έως 2000 ανάλογα την εταιρία και το νήμα έως ΡΕ 0,8. Πολλοί που δεν έχουν δοκιμάσει να ψαρέψουν με τόσο ψιλά εργαλεία θα σκεφτούν ότι θα αφήνουν μια περιουσία από καλαμαριέρες στον βυθό της θάλασσας αν είναι βραχώδης, οπότε θα συζητάμε μόνο για νέτους βυθούς. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έτσι σκεφτόμουνα, στα πρώτα όμως ψαρέματα άλλαξα τελείως άποψη καθώς η ευαίσθητη μύτη των LRF καλαμιών σε αφήνει να σκανάρεις τον βυθό.
Η πιο μαλακή δράση τους, τους δίνουν μια γλυκιά κίνηση στην καλαμαριέρα, πιο προκλητική στις σουπιές και λιγότερο επιρρεπή σε σκαλώματα. Έτσι δεν έχω δει διαφορά στον αριθμό των σκαλωμάτων όταν χρησιμοποιώ light εξοπλισμό.
Καλαμαριέρες & Χρώματα
Όλες οι νορμάλ καλαμαριέρες μέχρι 3.0 νούμερο ή 15-16 γραμμάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκεί στις πιο βαριές να κάνουμε μια ελαφριά βολή για να μην κάνουμε ζημιά στο καλάμι μας. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξουμε είναι η κίνηση της καλαμαριέρας στα jerk. Υπάρχουν καλαμαριέρες που όταν κάθονται στον βυθό και τις τραβήξουμε, παίρνουν πολύ μεγάλη κλίση προς τα πίσω και έτσι τα γκίνια τους βρίσκουν κάτω και σκαλώνουν. Αυτές δεν μας κάνουν.
Αριστερά καλαμαριέρα που στέκεται όρθια στον βυθό και δεξιά καλαμαριέρα που "ξαπλώνει"
Θέλουμε καλαμαριέρες που κάθονται όσο το δυνατόν πιο όρθιες. Οι εταιρίες δεν αναφέρουν τέτοια πράγματα συνήθως, οπότε καλό θα είναι να πάμε σε ένα ρηχό μέρος με καθαρά νερά, και να δοκιμάσουμε τις 5-10 καλαμαριέρες που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ώστε να δούμε πως συμπεριφέρονται. Σε ρηχά μέρη χωρίς ρεύματα ιδανικό μέγεθος είναι και οι 1.5-2.0 οι οποίες όντως σε πιο μικρό μήκος θα δελεάσουν καλύτερα τις πονηρές "κυρίες".
Ας πάμε τώρα στους χρωματισμούς. Οι φυσικοί χρωματισμοί την ημέρα και σε μέρη με πολλά φώτα είναι αυτοί που θα πέσουν πρώτοι στο νερό. Το ανάποδο θα γίνει σε σκοτεινά μέρη δηλαδή παρδαλά χρώματα και φωσφορίζουσες. Πολλές φορές όμως την διαφορά κάνουν και οι αντιθέσεις. Καλαμαριέρα με έντονες αντανακλάσεις έχει σώσει την παρτίδα σε ρηχά διαυγή νερά, και μουντοί χρωματισμοί έχουν δουλέψει σε υποφωτισμένα σημεία. Οπότε πειραματισμοί σε διαφορετικούς χρωματισμούς και μεγέθη θα δώσουν την λύση για να νιώσουμε το πολυπόθητο αγκάλιασμα του egi lure μας.
Τόποι & καιρικές συνθήκες
Σουπιές μπορεί να κρατά οποιοδήποτε μέρος κυριολεκτικά. Πάντα μέσα στην κασετίνα μας πρέπει να έχουμε μερικές καλαμαριέρες γιατί δεν είναι λίγες οι φορές που αντί για ψάρια, τα τεχνητά μας παρενοχλούν οι σουπιές. Λιμάνια με βάθος μέχρι 4-5 μέτρα είναι ιδανικά για τον εξοπλισμό μας. Στο ίδιο βάθος θα τις κυνηγήσουμε και από βράχια ή παραλίες. Μία απόχη θα μας διευκολύνει σε ένα ψηλό ντόκο ή βράχο καθώς τα λιλιπούτεια καλαμάκια δεν μπορούν να σηκώσουν τις μεγάλες του είδους. Όταν επισκεπτόμαστε ένα μέρος για πρώτη φορά και δούμε σουπιοκόκκαλα διάσπαρτα, είναι μια καλή ένδειξη για το τι μπορεί να υπάρχει μέσα στην θάλασσα.
Ο ελαφρύς εξοπλισμός μας έχει κάποια όρια. Δεν θα πάμε με πολύ αέρα ή σε μέρος με πολλά ρεύματα. Απάνεμα σημεία και με ήπιες συνθήκες είναι οι μέρες και νύχτες που αναζητούμε, και δεν είναι λίγες στην χώρα μας. Αυτό είναι και η διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα ψαρέματα καθώς όταν ο καιρός δεν ευνοεί το spinning, οι σουπιές δίνουν παράσταση!
Τips & tricks
Το να αφήνουμε την καλαμαριέρα για αρκετή ώρα μέσα στο νερό αφού πατώσει, δεν είναι τεμπελιά αλλά ένας τρόπος να προσελκύσουμε τις σουπιές και δουλεύει με πολύ καλά αποτελέσματα. Προσωπικά τις αφήνω τον διπλάσιο χρόνο που κάνουν να πατώσουν στην πρώτη βολή, δηλαδή αν βυθιστούν σε 20 δεύτερα τις αφήνω 40 μέχρι το πρώτο jerk. Μετά ανάμεσα στα jerk μεσολαβούν 5-10 δευτερόλεπτα. Τα περισσότερα χτυπήματα τα παίρνω είτε μόλις πατώσει μετά την βολή, είτε στα τελευταία μέτρα. Είναι πολλές φορές που κρύβονται έξω-έξω και παραμονεύουν την λεία τους, οπότε δεν βιαζόμαστε να βγάλουμε την καλαμαριέρα από το νερό.
Ένα καλό κάρφωμα είναι απαραίτητο στις σουπιές γιατί έχουν την τάση να πιάνουν και να δαγκώνουν από τα πλάγια την καλαμαριέρα, με συνέπεια όταν τις φέρνουμε κοντά να την αφήνουν και να τις χάνουμε. Το κάρφωμα μειώνει κατά πολύ αυτές τις περιπτώσεις. Όταν γίνει κάτι τέτοιο δηλαδή να αφήσει το egi στα τελευταία μέτρα, αμέσως ανοίγουμε το pick up του μηχανισμού μας για να ξαναβυθιστεί η καλαμαριέρα μας. Η σουπιά το παρακολουθεί μπροστά της και ξαναπάει δίνοντας μας την ευκαιρία να την ξαναπιάσουμε. Τέτοια περιστατικά μας κάνουν να νομίζουμε ότι οι σουπιές είναι χαζές αλλά ένα πρωινό με έκαναν να αμφιβάλω για την εξυπνάδα τους και τελικά να αλλάξω γνώμη.
Υπάρχει νοημοσύνη!
Ψάρευα με σιλικονίτσες σε μια μπούκα ενός μικρού λιμανιού με βάθος περί το 1,5-2 μέτρα. Ο βυθός ήταν αμμώδης και τα νερά καθαρά οπότε έβλεπα τα πάντα μέσα στην θάλασσα. Μετά από μια βολή και αφού είχα αφήσει την σιλικόνη να πατώσει, ένιωσα ένα σταμάτημα. Κάρφωσα αλλά τίποτα πάνω. Ξαναφήνω να πατώσει και πάλι τα ίδια. Αυτό έγινε 3-4 φορές και όταν έφτασε μπροστά μου, είδα μια μικρούλα σουπιά να κυνηγάει την σιλικόνη να την αγκαλιάζει αλλά στο κάρφωμα το δικό μου να της φεύγει και ξανά πάλι! Φώναξα την παρέα μου και καθόμασταν και χαζεύαμε το σκηνικό!
Ήμουν έτοιμος να την βγάλω από το νερό όταν μια πολύ μεγαλύτερη σουπιά έρχεται από πίσω, μπαίνει ανάμεσα στην σιλικόνη και την σουπίτσα και με τα πλοκάμια της άρχισε να "μαλώνει" την μικρή , να την παίρνει και να φεύγουν! Είχαμε μείνει με ανοιχτό το στόμα! Αμέσως έβαλα μια καλαμαριέρα και στην πρώτη βολή πήρα την μεγάλη.Μετά από δύο βολές πήρα και την μικρή που την απελευθερώσαμε λίγα μέτρα πιο μακριά για να σταματήσει να μας πειράζει τα τεχνητά! Σκέφτηκα ότι αν αυτό το είδαμε εμείς από έξω, φαντάσου τι μπορεί να γίνεται μέσα στην θάλασσα την ώρα που η καλαμαριέρα μας κολυμπάει και δεν βλέπουμε τίποτα!
Σουπιές και μέλλον...
Σουπιές μπορούμε να ψαρέψουμε και με ένα καλάμι 10-30 γρμ. ή και ακόμα πιο βαρύ όμως ο ελαφρύς εξοπλισμός προσφέρει αίσθηση που σημαίνει κατ΄επέκταση μάχη άρα παιχνίδι! Επίσης είναι πολύ πιο αποδοτικός καθώς μπορούμε να ξεγελάσουμε πονηρεμένες σουπιές οι οποίες ίσα ίσα που αγγίζουν την καλαμαριέρα μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στις μέρες μας αυτό το κεφαλόποδο δεινοπαθεί στην κυριολεξία από το εμπόριο ζωντανών δολωμάτων για άλλες τεχνικές ψαρέματος. Για αυτό, εφόσον στις βελόνες της καλαμαριέρας μας πιαστεί κάποια μικρή σουπιά επιβάλετε η άμεση απελευθέρωση της, αν θέλουμε να υπάρχει eging για σουπιές και στο μέλλον...