Ένα από τα πράγματα που πάντα μου έκανε εντύπωση στις καλαμαριέρες γαρίδες ήταν η ποικιλία σχημάτων των ερμάτων τους καθώς και οι τρύπες που είχαν ορισμένα μοντέλα πάνω στο έρμα. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να καταλάβω τελικά, τι σημαίνουν όλα αυτά. Όσον αφορά τα σχήματα, η εξήγηση είναι απλή.
Οι τρύπες στο έρμα βρίσκονται για να μπορούμε να βάζουμε το βαρίδι
Διαφορετικά σχήματα δίνουν διαφορετική κίνηση κατά το βύθισμα της καλαμαριέρας και διαφορετική πλεύση κατά την ώρα των τιναγμάτων (jerks) που κάνουμε με το καλάμι. Συνήθως, όσο πιο μεγάλη επιφάνεια έχει το έρμα τόσο πιο εύκολο είναι να κινείται έντονα η καλαμαριέρα δεξιά και αριστερά ή πάνω και κάτω μετά από κάθε τίναγμα. Βέβαια τίποτα δεν είναι δεδομένο αφού υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που καθορίζουν πόσο ανοιχτά ή κοφτά θα κινηθεί μια καλαμαριέρα κατά την διάρκεια των τιναγμάτων. Κάτι άλλο που πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι το σχήμα του έρματος επηρεάζει την αεροδυναμική της καλαμαριέρας κατά την ρίψη. Όσο μεγαλύτερη η επιφάνεια του, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση θα συναντά στον αέρα άρα η ρίψη θα είναι μικρότερη σε σχέση με κάποια άλλη καλαμαριέρα, ίδιων χαρακτηριστικών αλλά με έρμα μικρότερης επιφάνειας. Ένα άλλο θέμα είναι οι τρύπες που διαθέτουν στα έρματα τους κάποιες καλαμαριέρες. Την πρώτη φορά που είδα κάτι τέτοιο, φαντάστηκα ότι μπορεί να είναι για να δημιουργούν περισσότερη αναταραχή κατά τα τινάγματα αλλά τότε δεν έδωσα και πολύ σημασία αφού το ψάρεμα των καλαμαριών δεν ήταν κάτι το οποίο με ενδιέφερε. Μόνο όταν ασχολήθηκα φανατικά, μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να λύσω στα σίγουρα αυτήν την απορία.
Σύλληψη με βαρίδι στην καλαμαριέρα
Μετά από ψάξιμο, ανακάλυψα ότι στην Ιαπωνία υπάρχουν ειδικά βαρίδια τα οποία βάζουμε πάνω στο έρμα για να βαρύνουμε την καλαμαριέρα μας ώστε να βυθίζεται πιο γρήγορα στο βυθό. Τα βαρίδια αυτά διαθέτουν παραμάνα την οποία περνάμε μέσα από κάποια από τις τρύπες του έρματος. Για αυτόν το λόγο λοιπόν, υπάρχουν οι τρύπες στο έρμα των καλαμαριερών. Αν τώρα αναρωτιέστε γιατί υπάρχουν παραπάνω από μια τρύπα στο έρμα τότε η εξήγηση είναι πάλι απλή : για να μπορούμε να επιλέγουμε την γωνία βύθισης της καλαμαριέρας. Όσο πιο κοντά στην μύτη της καλαμαριέρας βρίσκεται το βαρίδι τόσο πιο κάθετα θα βυθίζεται ενώ όσο πιο πίσω προς το σώμα, τόσο πιο λιγότερο κάθετα θα ταξιδεύει προς τον βυθό.
Τέλος, το έρμα στις τελευταίας γενιάς καλαμαριερών είναι προσεχτικά σχεδιασμένο ώστε όταν η καλαμαριέρα ακουμπήσει το βυθό να παραμείνει όρθια σε κλίση 45 μοιρών, με τα γκίνια ελεύθερα και πάνω από τον βυθό ώστε να μην σκαλώνουν και να μπορεί το καλαμάρι να πιαστεί αν επιτεθεί. Δυστυχώς, είναι πολύ λίγες οι καλαμαριέρες που διαθέτουν τέτοιο έρμα και συνήθως κοστίζουν ακριβά.
Σχήμα του κεφαλιού
Όπως είπαμε και στην αρχή, η κατασκευή της καλαμαριέρας γαρίδας κρύβει πολλά μυστικά. Ένα από αυτά είναι το σχήμα του κεφαλιού. Όταν κοιτάμε τις καλαμαριέρες από το πλάι, το κεφάλι σε όλες μοιάζει πάνω κάτω το ίδιο αλλά αν τις κοιτάξουμε από ψηλά θα δούμε ότι κάποιες διαθέτουν πιο στενό κεφάλι από κάποιες άλλες. Η διαφορά αυτή από καλαμαριέρα σε καλαμαριέρα δεν είναι καθόλου τυχαία. Όποια διαθέτει φαρδύ κεφάλι βυθίζεται αργά, διαγράφοντας μια ευθεία πορεία προς τον βυθό ενώ όταν αρχίζουμε τα τινάγματα διατηρεί μια σφιχτή πλεύση μέσα στο νερό δηλαδή κινείται δεξιά και αριστερά (ζιγκ-ζαγκ) με μικρή γωνιά κατά την αλλαγή κατεύθυνσης. Αντίθετα, όποια διαθέτει στενό κεφάλι βυθίζεται με αργές αλλαγές της κατεύθυνσης της προς το βυθό ενώ στα τινάγματα μας αντιδράει με μια πιο ανοιχτή πλεύση δηλαδή αλλάζει την κατεύθυνση της με πιο μεγάλη γωνία από αυτήν με το φαρδύ κεφάλι. Και στις δυο περιπτώσεις, ανάλογα πόσο βίαιο είναι το τίναγμα που θα κάνουμε τόσο πιο πολύ η καλαμαριέρα θα αλλάξει την κατεύθυνση της προς τα δεξιά ή αριστερά. Μετά από όλα αυτά, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι αν εκτελούμε τινάγματα ίδιας δυναμικότητας σε δυο καλαμαριέρες που έχουν διαφορετικό σχήμα κεφαλιού, αυτές θα κινούνται διαφορετικά μέσα στο νερό. Αρά ακόμα και αυτή η μικρή λεπτομέρεια στην κατασκευή της καλαμαριέρας έχει το δικό της ρόλο.