Όσοι ασχολούμαστε με το ψάρεμα, στο άκουσμα της λέξης αυτής, αμέσως στο μυαλό μας σχηματίζεται η εικόνα του χαρακτηριστικού τεχνητού δολώματος που χρησιμοποιούμε για να πιάσουμε καλαμάρια. Αλήθεια όμως, πόσα ξέρουμε για αυτήν;


Λίγη Ιστορία

1

Παλιά γιαπωνεζικη καλαμαριέρα, απο τις πρώτες που κατασκευάστηκαν!

Η καλαμαριέρα εφευρέθηκε πριν 400 χρόνια στην Ιαπωνία από κάποιον ψαρά που το όνομα του παραμένει άγνωστο. Ο Γιαπωνέζικος λαός, ιστορικά, έχει πολύ μεγάλη παράδοση στο ψάρεμα για αυτό δεν είναι παράξενο που πολλές από τις σημερινές τεχνικές ψαρέματος στην θάλασσα, έχουν ρίζες από την χώρα αυτή και μάλιστα στα βάθη των αιώνων. Όσον αφορά την καλαμαριέρα, το όνομα που της έδωσε ο εφευρέτης της ήταν «egi» ενώ αργότερα ο τρόπος ψαρέματος της ονομάστηκε «egingu». Σήμερα, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καλαμαριερών αλλά ο πρώτος που ανακαλύφθηκε δεν διέφερε πολύ από αυτόν που εμείς ονομάζουμε «γαρίδα». Μάλιστα, αυτό το καρκινοειδές ήθελε να μιμηθεί και ο εφευρέτης της καλαμαριέρας γιατί προφανώς είχε παρατηρήσει ότι τα καλαμάρια τρέφονται με αυτές. Έτσι λοιπόν, η πρώτη καλαμαριέρα ήταν κατασκευασμένη από ξύλο και για βάρος (έρμα) είχε ένα… κέρμα! Τα γκίνια, ή αλλιώς βελόνες, ήταν φτιαγμένα στο χέρι αλλά είχαν την ίδια λειτουργία που έχουν και τα γκίνια των σύγχρονων καλαμαριερών. Το όλο σύνολο έπρεπε να βυθίζεται σε σχεδόν οριζόντια θέση και αργά, αργά προς τον βυθό, γι’ αυτό το ζύγισμα της καλαμαριέρας γινόταν με πολλή προσοχή και μεράκι. Από τότε έχουν περάσει έτη φωτός, και οι καλαμαριέρες τύπου γαρίδας κατασκευάζονται κυρίως από πλαστικό και διαθέτουν όλα όσα μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη τεχνογνωσία των υλικών. Όμως, η φιλοσοφία του ψαρέματος της παραμένει η ίδια. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε τους βασικούς τύπους καλαμαριέρας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από την ακτή.


Τύποι

typoi

Τύποι καλαμαριερών : 1. Τεχνητά, 2. Γουρουνάκια & 3. Γάριδες

Συνολικά υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι καλαμαριερών με τους οποίους μπορούμε να ψαρέψουμε από την ακτή : τα γουρουνάκια, οι καλαμαριέρες τεχνητά και οι γαρίδες.

Τα γουρουνάκια πήραν το όνομα τους από το κοντόχοντρο σχήμα τους που στόχο έχει να μιμηθεί το μικρό ψάρι. Τα περισσότερα γουρουνάκια που θα βρείτε δεν έχουν βάρος οπότε δεν βυθίζονται και το σημαντικότερο, δεν μπορούμε να τα στείλουμε σε μια αξιοπρεπή απόσταση. Αυτά τα γουρουνάκια, προορίζονται για ψάρεμα από σκάφος αλλά φτιάχνοντας μια αρματωσιά με μολύβι μπορούμε να τα ψαρέψουμε και από την ακτή. Όμως, υπάρχουν και κάποια με ενσωματωμένο βάρος που μας επιτρέπει να τα στείλουμε μακριά από την ακτή. Επίσης, βυθίζονται με σχετικά καλό ρυθμό ώστε να «συναντήσουν» τα καλαμάρια. Οι καλαμαριέρες τεχνητά δεν είναι τίποτα άλλο από minnow με γκίνια αντί για σαλαγκιές. Όσοι κάνουν spinning θα έχουν παρατηρήσει ότι πολλές φορές τα καλαμάρια κυνηγούν τα τεχνητά δολώματα και τους επιτίθενται. Αν είμαστε τυχεροί, μπορεί οι σαλαγκιές να κρατήσουν το καλαμάρι και να το βγάλουμε στην ακτή ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα σκιστεί ή θα ξεκαρφωθεί. Αυτήν την συμπεριφορά των καλαμαριών μελέτησαν οι εταιρίες και μας παρουσίασαν την καλαμαριέρα τεχνητό η οποία διαθέτει πλαστική γλώσσα και σώμα ψαριού ώστε να κινείται σαν minnow αλλά έχει γκίνια ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το καλαμάρι δεν πρόκειται να μας ξεφύγει. Τέτοιου τύπου καλαμαριέρες μπορείτε να συναντήσετε με μολύβι πίσω από την πλαστική γλώσσα, που μας δίνει την δυνατότητα να βυθίσουμε την καλαμαριέρα μας και να ψαρέψουμε σε μεγαλύτερα βάθη από ότι αυτές που διαθέτουν μόνο πλαστική γλώσσα η οποία περιορίζει την πλεύση κοντά στην επιφάνεια. Τέλος, έχουμε τις γαρίδες οι οποίες ονομάζονται egi στα γιαπωνέζικα και αποτελούν την αρχαιότερη μορφή καλαμαριέρας. Πολλοί νομίζουν ότι η λέξη «egi» σημαίνει καλαμάρι στα γιαπωνέζικα αλλά αυτό είναι λάθος καθώς το καλαμάρι λέγεται «ika». Η γαρίδα είναι ο τύπος της καλαμαριέρας που ψαρεύεται περισσότερο από κάθε άλλο τύπο όταν μιλάμε για eging από την ακτή (άλλωστε για αυτό λέγεται και eging). Για αυτό το λόγο, σε αυτό το άρθρο, θα ασχοληθούμε αποκλειστικά μόνο με αυτήν, αναλύοντας όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για αυτόν τον τύπο καλαμαριέρας.


Ανατομία «ΓΑΡΙΔΑΣ»

Όπως παραπέμπει και το όνομα της, το σχήμα του σώματος αυτού του τύπου καλαμαριέρας, μιμείται το σώμα της γαρίδας. Βεβαία όλοι έχουμε συνηθίσει να αναγνωρίζουμε το σχήμα της γαρίδας από τον πάγκο του ιχθυοπώλη όπου κείτονται νεκρές και κουλουριασμένες. Η ζωντανή γαρίδα μέσα στο νερό κρατάει σε ευθεία τις φολίδες της άρα το σώμα της στέκεται σχεδόν ίσιο όπως ακριβώς προσπαθεί να το μιμηθεί το σχήμα της καλαμαριέρας γαρίδας. Ας γυρίσουμε όμως στη περιγραφή της καλαμαριέρας. 5
Το κεφάλι είναι μυτερό και διαθέτει μάτια στο πλάι ενώ από κάτω του βρίσκεται το έρμα της που δεν είναι τίποτα άλλο από μολύβι σε διάφορα μεγέθη και σχήματα με τα οποία θα ασχοληθούμε εκτενέστερα σε άλλο σημείο του άρθρου. Στα πλαϊνά μέρη και κοντά στο κεφάλι βρίσκονται τα «φτεράκια» που αποτελούνται από πολλές τρίχες μαζί. Μέσα στο νερό μοιάζουν με τα μπροστινά μεγάλα πόδια της γαρίδας τα οποία χρησιμοποιεί για να κινηθεί και να πιάσει την τροφή της ή με τα πλαϊνά πτερύγια ενός μικρού ψαριού. Στο πίσω μέρος του σώματος βρίσκονται τα γκίνια ενώ υπάρχουν και μερικές καλαμαριέρες γαρίδες που διαθέτουν λίγες βελόνες στην ράχη. Το σώμα στις περισσότερες καλαμαριέρες καλύπτεται ολόκληρο από ύφασμα σε διάφορα σχέδια και χρώματα, σαν ρούχο. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει παρατηρηθεί ότι όταν το καλαμάρι αγγίζει το ύφασμα με τα μεγάλα πλοκάμια του πείθεται πιο εύκολα να συνεχίσει την επίθεση του. Σε κάποιες καλαμαριέρες το σώμα μέσα από το ρούχο είναι φωσφορούχο ώστε, αν το φωτίσουμε, να φωσφορίζει.
anoigma teliko
Κάποια ρούχα μπορούν να αλλάζουν το χρώμα ανάλογα την θερμοκρασία του νερού ή αν το φωτίσουμε να μετατρέπεται σε θερμότητα ή να ακτινοβολούν υπεριώδες ακτινοβολία. Υπάρχουν όμως και αρκετές καλαμαριέρες που το σώμα δεν καλύπτεται από κάποιο ύφασμα. Αυτές οι καλαμαριέρες συνήθως είναι διάφανες και μπορεί εσωτερικά να διαθέτουν κάποιο πρίσμα που λαμπυρίζει ή κάποιο αυτοκόλλητο που φωσφορίζει ή ακόμα και κάποιο λαμπάκι που αναβοσβήνει. Τέλος, μπροστά στην μύτη της καλαμαριέρας βρίσκεται το κρικάκι στο οποίο συνδέουμε την παραμάνα μας. Το κρικάκι μπορεί να είναι σταθερό ή μπορεί να είναι στριφτάρι. Όλα αυτά ήταν μια απλή περιγραφή της καλαμαριέρας γαρίδας. Υπάρχουν όμως, πολλά ακόμα να πούμε για την σημασία όλων αυτών που περιγράψαμε. Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην κατασκευή της γαρίδας και όλα έχουν το ρόλο τους οπότε ας τα πιάσουμε ένα-ένα από την αρχή.

- Τέλος πρώτου μέρους -

 

Μέρος 2ο : Μέγεθος

Μέρος 2ο : Μέγεθος

khkhkhkj

Μέρος 3ο : Βάρος, Πλευστότητα & Ρυθμός βύθισης

16

Μέρος 4ο : Έρμα, Σχήμα κεφαλιού

 

Μέρος 5ο : Χρώματα & Σχέδια

Μέρος 5ο : Χρώματα & Σχέδια

xrvma

Μέρος 6ο : Χρωματισμοί Ράχης

 

Μέρος 7ο : Χρωματισμοί Κοιλιάς

Μέρος 7ο : Χρωματισμοί Κοιλιάς