του Μωυσή Λιάσκου

 

Η Prox είναι μια πολύ διαδεδομένη εταιρία παγκοσμίως σε ότι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό γύρω από το Lurefishing. Και ο λόγος είναι απλός: τα προϊόντα της προσφέρουν Ιαπωνική τεχνολογία – τεχνογνωσία σε πολύ ελκυστική τιμή! Και πράγματι, όποιο προϊόν της Prox πέρασε από τα χέρια μου μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από ποιότητα όσο και στην απόδοση στο ψάρεμα. Είναι αυτό που λέμε value for money! Επίσης οι φίλοι του eging έχουν λόγους να την γνωρίζουν καλύτερα λόγω της μεγάλης γκάμας καλαμιών που διαθέτει για την τεχνική, αλλά και από τα εξειδικευμένα παρελκόμενα όπως γάντζους, απόχες κτλ.

Με μεγάλη χαρά λοιπόν σας παρουσιάζουμε το πιο light μέλος της σειράς Premium Eginger για όλους τους φίλους του eging: To Air-K 86ML. Η σειρά Premium Eginger αποτελεί την κορυφαία κατασκευαστικά σειρά της Prox στα eging καλάμια, με το Air-K 86ML να έρχεται να δώσει νέα πνοή και συνέχεια στην ήδη επιτυχημένη πορεία που έχει διαγράψει ο προκάτοχος του χώρα μας Air-K 86M.

 

Χαρακτηριστικά

Fuji, ακρίβεια, εργονομία: Οι τρεις πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για ένα Ιαπωνικής φιλοσοφίας καλάμι. Και πράγματι, το Air-K δεν παρεκκλίνει στο ελάχιστο από αυτό το τρίπτυχο. Ας πάμε όμως να δούμε τα χαρακτηριστικά του Air-K λεπτομερώς.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι την σειρά την πλαισιώνουν δύο εκδόσεις στις οποίες η μόνη διαφορά είναι το Power (Medium-Light και Medium) και το βάρος (132 γραμμάρια το ML και 143 το Μ).

Κατά τα άλλα μοιράζονται τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και εξαρτήματα, με το μήκος να είναι στα 2.60 μέτρα, egi weight 2-3.5, προτεινόμενη διάμετρο νήματος 0.6-1.2, Fuji βάση μηχανισμού και 9 Fuji οδηγούς που είναι διστήριχτοι PKWSG τύπου «Κ», όλοι χαμηλού προφίλ, ανοξείδωτοι με Sic κεραμικά. Ενώ η κορυφή είναι τύπου MNST ανοξείδωτη με κεραμικό sic και αυτή.

 

Εδώ θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στον τύπο του οδηγού γιατί πιστεύω είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που κάνει το Air-K να ξεχωρίζει. Δεν κρύβω ότι αρχικά με ξένιζε η εικόνα τους, ειδικά πάνω σε ένα eging καλάμι με τους συνηθισμένους μικρούς σε διάμετρο «Low rider» οδηγούς. Όμως με λίγο ψάξιμο που έκανα διαπίστωσα ότι οι συγκεκριμένοι οδηγοί είναι η νέα τάση στα καινούργια Ιαπωνικά καλάμια eging όπως π.χ. το νέο Egido της Yamashita.

Μπορούμε να πούμε ότι η νέα σχεδίαση έχει το «πακέτο» των πλεονεκτημάτων ενός κλασσικού πρώτου οδηγού μεγάλης διαμέτρου που προσφέρει λιγότερες τριβές με το νήμα άρα μακρύτερη ρίψη, με το χαμηλό προφίλ ενός Low rider που προσφέρει πιο άμεση επαφή με το τεχνητό μας και μεγαλύτερη ευαισθησία. Αυτά τουλάχιστον υποστηρίζει ο κατασκευαστής θεωρητικά, γιατί το αν ισχύουν τελικά στην πράξη θα το μάθετε παρακάτω.

 

Στο ψάρεμα

Η έκδοση για την οποία θα μιλήσουμε είναι εκείνη με Power Medium Light καθώς πιστεύω είναι και η πιο κατάλληλη για το ψάρεμα των καλαμαριών στην χώρα μας με την τεχνική του eging. Μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα που πρόλαβα να δοκιμάσω το καλάμι λόγω του ολικού Lockdown για καλή μου τύχη κατάφερα να ξεγελάσω αρκετά κεφαλόποδα οπότε απέκτησα σαφή εικόνα γύρω από τις δυνατότητες του. Και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το Air -K ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες και απαιτήσεις που πρέπει να έχει ένα eging καλάμι για το ψάρεμα του «δικού» μας καλαμαριού και να κάνει την δουλειά υποδειγματικά.

Από την μία το ιδανικό egi weight του, που μπορεί  να διαχειριστεί ιδανικά την συντριπτική πλειοψηφία τεχνητών δολωμάτων από άποψη μεγέθους-βάρους που χρησιμοποιούμε στο ψάρεμα του κεφαλόποδων, δηλαδή το 2.5 – 3.5, από την άλλη η απόλυτα συμβατή δράση του καλαμιού που είναι και το πρώτο ζητούμενο στο ψάρεμα των καλαμαριών στα νερά μας. Πράγματι πολλά Ιαπωνικά «high-end» καλάμια έχουν την απόλυτη αίσθηση της καλαμαριέρας μέσα στο νερό και την τέλεια αίσθηση του τσιμπήματος όταν κάποιο καλαμάρι απλώσει τα πλοκάμια του και την αρπάξει. Όμως κατά την ώρα της μάχης δεν έχουν την απαιτούμενη ευλυγισία ώστε να αποσβέσουν ομαλά τα πισωγυρίσματα του καλαμαριού. Το αποτέλεσμα είναι μια αγχωτική μάχη ή στην χειρότερη στιγμιαίο strike και ακαριαίο κόψιμο του πλοκαμιού…

Από την άλλη τα πολύ μαλακά καλάμια μπορεί να είναι ευχάριστα κατά την μάχη όμως χάνουν σε αίσθηση με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε το strike ενώ ακόμα χειρότερα να μην καταλαβαίνουμε πότε η καλαμαριέρα μας ακούμπησε στον βράχο με αποτέλεσμα να  σκαλώσει.   Το Air-K λοιπόν μπορεί να ισορροπεί περίτεχνα ανάμεσα στις δυο παραπάνω περιπτώσεις, προσφέροντας όμορφες παραβολές όταν πιαστεί κάποιο καλαμάρι ενώ ταυτόχρονα μπορεί να «σκανάρει» με ευκολία τον βυθό και να μεταφέρει τις πληροφορίες πίσω στον ψαρά.

Τα jerks συνήθως είναι ο τρόπος πλεύσης που κάνουμε για να δώσουμε ζωή στην καλαμαριέρα μας και να την κάνουμε δελεαστική στα μάτια των καλαμαριών. Και σε αυτόν τον τομέα το Air-K παίρνει άριστα! Ο συνδυασμός μήκους- δράσης του παράγουν το απαιτούμενο φορτίο ώστε η πλεύση να ασκείται με την μικρότερη δυνατή δύναμη και ένταση από τον χρήστη, λύνοντας τα χέρια του ψαρά κάνοντας την όλη διαδικασία παιχνιδάκι. Επίσης αξιοσημείωτη είναι και η απόσταση ρίψης και τα μέτρα που μπορεί να φτάσει η καλαμαριέρα μας.

Πράγματι οι μεγαλύτερης διαμέτρου δύο πρώτοι οδηγοί του Air – K αναλαμβάνουν να καθοδηγήσουν το νήμα με τις ελάχιστες δυνατές τριβές ενώ η προοδευτική δράση αναλαμβάνει να φορτίσει «γλυκά» το καλάμι και να πάρει τα μέγιστα αποθέματα δύναμης από το blank. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμα και μια μικρή καλαμαριέρα της τάξεως no 2.5 να εκσφενδονίζεται σε εντυπωσιακές αποστάσεις! Κάτι παραπάνω ήξεραν τελικά οι φίλοι μας οι Ιάπωνες στην επιλογή αυτών των οδηγών…

 

Συμπέρασμα

Από πέρσι βρισκόμουν στην αναζήτηση ενός καλαμιού μήκους 2.60 που θα εστιάζει τον άψογο χειρισμό καλαμαριέρων no 2.5-3.5 και την πολύ μακρινή ρίψη. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το Air-K, και η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει ότι το προηγούμενο μου καλάμι eging θα περιμένει για πολύ καιρό ακόμα στον καλαμοβαστό. Άριστη επιλογή για τον αρχάριο αλλά και τον πιο προχωρημένο στην τεχνική ψαρά. Το συστήνω ανεπιφύλακτα!

 Το Prox Air-K 86ML όπως και όλα τα προϊόντα της Prox εισάγονται αποκλειστικά από την Kefalas Fishing Tackle και θα τα βρείτε στο παρακάτω σύνδεσμο: