του Βασίλη Κυρέζη

 

 Η ΗΤΟ παρουσίασε πριν λίγο καιρό τις νέες σειρές καλαμιών για spinning και ανάμεσα τους θα βρούμε και τον «ταραξία» της, δηλαδή τη σειρά Hooligan που ήρθε για να ταράξει τα νερά στην οικονομική κατηγορία!! Η σειρά Hooligan αποτελείται από 4 δίσπατα καλάμια ικανά να καλύψουν το μεγαλύτερο εύρος τεχνητών που χρειάζονται οι περισσότεροι spinners.

 

 Το καλάμι που είχαμε διαθέσιμο στα χέρια μας για δοκιμή είναι το HRH027MH με μήκος 8,8ft δηλαδή 2,65 μέτρα και C.W. 12-42gr. Πάμε λοιπόν να το δούμε αναλυτικά.

 

 Το πρώτο που παρατηρεί κάποιος με το που το δει είναι το σκούρο ανθρακί του χρώμα με μαύρα eva στη λαβή και την βάση του μηχανισμού και τις ασημί λεπτομέρειες στα λογότυπα και τα χαρακτηριστικά του. Ενώ μια πορτοκαλί λεπτομέρεια στην κορυφή έρχεται να συμπληρώσει το ναι μεν απλό αλλά ταυτόχρονα και εντυπωσιακό design του. Επάνω στο blank θα βρούμε δεμένους 8 K-style οδηγούς συν αυτόν της κορυφής, όλους βαμμένους μαύρους ηλεκτροστατικά κάτι που τους καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικούς στο αφιλόξενο θαλάσσιο περιβάλλον και τους προστατεύει από την οξείδωση. Η βάση του μηχανισμού είναι τύπου VSS πολύ εργονομική και με το βίδωμα να βρίσκεται ανάποδα δηλαδή σφίγγει από την πάνω μεριά για καλύτερη ασφάλιση του μηχανισμού. Πάνω από την βάση θα βρούμε ένα κρικάκι τοποθέτησης τεχνητών κάτι πολύ πρακτικό όταν μετακινούμαστε και δεν ψαρεύουμε στατικά. Τα δύο στελέχη ενώνονται μεταξύ τους με την αξιόπιστη μέθοδο spigot. Το action του καλαμιού είναι fast κάτι που το καθιστά κατάλληλο για σχεδόν όλους τους τύπους τεχνητών και το power είναι MH(medium-heavy) επομένως καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για αρκετά δυνατό και ικανό να τα βάλει με σοβαρούς αντιπάλους!

 

 

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ – ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

 Η πρώτη εντύπωση που μας άφησε το καλάμι πιάνοντας το στα χέρια μας ήταν η ευχαρίστηση έκπληξη του μικρού του βάρους. Δεν περιμέναμε ένα καλάμι ΜΗ χαμηλού κόστους ότι θα ήταν τόσο ελαφρύ οπότε όπως ήταν λογικό ενθουσιαστήκαμε. Η επόμενη εντύπωση ήταν και αυτή θετική αφού το butt του είναι αρκετά κοντό με αποτέλεσμα τον εύκολο χειρισμό όλων των τύπων τεχνητών που απαιτούν πιο ιδιαίτερες πλεύσεις, χωρίς να γίνεται ενοχλητικό και κουραστικό ακόμα και μετά από πολύωρο ψάρεμα. Τοποθετήθηκε επάνω του ένας μηχανισμός 4000 της Shimano καθώς θεωρούμε αυτό το ιδανικό μέγεθος για το συγκεκριμένο καλάμι, βάρους 240gr και είχε αρκετά καλό ζύγισμα αν και με λίγα γραμμάρια παραπάνω γύρω στα 270 το ζύγισμα θα ήταν ακόμα καλύτερο. Από τα τεχνητά σίγουρα το δυνατό του σημείο είναι τα μεγάλα minnows από 14 εκατοστά και πάνω αφού ανταποκρίθηκε άριστα στα jerks αλλά και τα μεγάλα surface – poper που τα δουλεύει ξεκούραστα.

 Στις σιλικόνες δεν είχαμε μεγάλες απαιτήσεις και η αίσθηση ξεκινάει από 14gr μολυβοκεφαλή σε αντιστοιχία με pe 1 νήμα. Δοκιμάζοντας πλανάκια παρατηρήσαμε ότι τα καλύτερα βάρη που διαχειρίζονταν ήταν από τα 20gr έως τα 30gr ανάλογα πάντα με το βάθος που είχαμε μπροστά μας. Το λίγο διάστημα που το έχουμε στα χέρια μας καταφέραμε και ξεγελάσαμε αρκετά ψάρια, κυρίως λούτσους και η συμπεριφορά του στη μάχη και στη διαχείριση του ψαριού ήταν άψογη αφού κατάφερνε να κουράσει το ψάρι γρήγορα αλλά και να το απομακρύνει με επιτυχία από δύσκολα σημεία.

 


 Πραγματικά κάτι ιδιαίτερα αρνητικό δεν βρήκαμε σε ένα πολύ ποιοτικό καλάμι της οικονομικής κατηγορίας όπως ο «χούλιγκαν» της ΗΤΟ που σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία αλλά και εμάς είναι ένα all around καλάμι για κάποιον που ξεκινάει την τεχνική του spinning και όχι μόνο, με στόχο άξιους και δυνατούς αντιπάλους και είμαστε σίγουροι ότι μ'αυτά που προσφέρει και την πολύ ελκυστική τιμή που έχει θα «ταράξει» σίγουρα τα νερά στην κατηγορία του!!!

 

Το Hooligan όπως και όλα τα προϊόντα της ΗΤΟ θα τα βρείτε στο παρακάτω link