Πως θα σας φαινόταν η ιδέα απόκτησης ενός Seabass καλαμιού που ενώ έχει την φινέτσα πανάκριβων γιαπωνέζικων καλαμιών διατίθεται στην ελληνική αγορά σε άκρως προσιτή τιμή; Την ιδέα αυτή την έκανε πραγματικότητα η έμπειρη Ιαπωνική εταιρεία που ακούει στο όνομα Alpha Tackle, η οποία φέτος έκλεισε τα 40 χρόνια λειτουργίας της.

Μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό» σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με ένα καθαρόαιμο seabass καλάμι της εταιρείας. Η ονομασία του είναι CRAZEE Seabass S862ML και χωρίς δεύτερη σκέψη το δοκίμασα στοχεύοντας περισσότερο στα λαβράκια.

Λίγα λόγια για το καλάμι

fdgg

Η Alpha Tackle για να μπορέσει να διαθέσει σε τόσο χαμηλή τιμή το καλάμι στην παγκόσμια αγορά, το σχεδίασε εφαρμόζοντας την τεχνογνωσία της πάνω του, αλλά επέλεξε η υλοποίηση του να γίνει στην Κίνα ώστε να κρατηθεί το κόστος χαμηλά. Πράγματι έχει αποτυπώσει τον χαρακτήρα της πάνω του. Έχει δημιουργήσει ένα οικονομικό καλάμι αλλά παράλληλα ποιοτικό, κάτι που μπορεί να καταλάβει κάποιος από την στιγμή που θα το πιάσει στα χέρια του. Εμφανισιακά είναι ένα σοβαρό καλάμι που κυριαρχεί το μαύρο χρώμα ενώ «βγάζει μάτια» το ότι έχει σχεδιαστεί από Ιάπωνες. Το πλαισιώνουν οχτώ νέοι Fuji «O» οδηγοί με κύριο χαρακτηριστικό το πιο παχύ μεταλλικό πλαίσιο από τους παλιούς, για καλύτερη συγκράτηση πάνω στο Blank του καλαμιού.

 Η βάση του μηχανισμού είναι ποιοτική αφού είναι επίσης της εταιρείας Fuji, συγκρατώντας τον μηχανισμό γερά στο καλάμι και κάτι βασικό, δεν ξεβιδώνει εύκολα κατά την διάρκεια του ψαρέματος. Το πίσω μέρος του καλαμιού είναι split, ενώ η λαβή του έχει τέτοια σιλουέτα που σε συνδυασμό με το EVA προσφέρουν άριστο και ξεκούραστο κράτημα ακόμη και μετά από πολύωρα ψαρέματα. Είναι κατασκευασμένο από 98% Carbon και η δράση του είναι Fast. Αναγράφεται ότι διαχειρίζεται άψογα, νήματα μέχρι τη διάσταση 1,2 της ιαπωνικής κλίμακας PE.

alphatackle_crazee3

Τέλος το Max Lure Weight του είναι τα 20 γραμμάρια, αλλά στην πραγματικότητα τα 20 γραμμάρια αυτά χαρακτηρίζουν το Best lure weight του καλαμιού, δηλαδή τα γραμμάρια που μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα το CRAZEE! SEABASS 862ML. Το μήκος του καλαμιού είναι 2,62 μέτρα και με βόλεψε πολύ στα wading ψαρέματά μου. Το βάρος του καλαμιού ανέρχεται μόλις στα 130 γραμμάρια και ζυγίζει άψογα με έναν μηχανισμό από 250 έως 280 γραμμάρια. Ας πάμε να δούμε την απόδοσή του, σε πραγματικές συνθήκες όμως που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πρώτη εντύπωση

alphatackle_crazee2

Πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή, η πρώτη επαφή μου με το CRAZEE! SEABASS S862ML έγινε στο κατάστημα Pesca Mafia, που είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Alpha Tackle. Μόλις το έπιασα στα χέρια μου κατάλαβα αμέσως ότι πρόκειται για ένα καλάμι που είναι σχεδιασμένο από Ιάπωνες. Αμέσως έλεγξα την split λαβή του που δεν ξεπερνούσε τον αγκώνα μου. Στη συνέχεια άρχισα να το βιτσιάζω για να δω την ταχύτητα επαναφοράς της κορυφής και την σκληρότητα του. Μου φάνηκε ένα πολύ στιβαρό καλάμι για τα γούστα μου αρχικά.

alphatackle_crazee11

Η κορυφή του καλαμιού επανερχόταν γρήγορα σε κατάσταση ηρεμίας μετά τα απότομα χτυπήματα που του έκανα, κάτι που δηλώνει ότι έχει πέσει αρκετή μελέτη στην κατασκευή του Blank. Μου έβγαζε απίστευτη δύναμη στο butt αλλά παράλληλα και κάποια ευαισθησία στην κορυφή. Σκέφτηκα πως για να καταφέρω να λυγίσω αρκετά το CRAZEE! SEABASS θα έπρεπε να αναμετρηθώ με μεγάλα λαβράκια. Αυτή η πρώτη μου εντύπωση με γέμισε με ανυπομονησία να το δοκιμάσω σε wading ψαρέματα, σε εκβολές ποταμού και γενικά να ξεχυθώ στις παραλίες.

Σε πραγματικές συνθήκες

 Το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρεμάτων που έχω κάνει μέχρι στιγμής με το CRAZEE! SEABASS S862ML είναι με την τεχνική του wading. Το ταίριαξα με τον Daiwa Certate 2510PE-H που ζυγίζει ακριβώς 258 γραμμάρια. Ζύγισε άψογα στα χέρια μου το όλο σύνολο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να το νιώθω πιο ελαφρύ από ότι είναι στην πραγματικότητα, επιπλέον είχα την δυνατότητα να χειριστώ καλύτερα-ξεκούραστα τα διαφόρων τύπου τεχνητά που δοκίμασα όπως minnow, vibrations, soft baits, surface, popper.

alphatackle_crazee8

Όσον αφορά τα minnows η απόδοση του ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική θα έλεγα. Οι ρίψεις που πετύχαινα ήταν ξεκούραστες αλλά και στα jerks που πραγματοποιούσα δεν χρειαζόταν πολύ δύναμη ώστε να δώσει στο minnow αυτήν την στιγμιαία εκρηκτικότητα που επιθυμούμε κατά την διάρκεια ενός jerk, ακόμη και στα πιο ογκώδη από αυτά με μεγάλη γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα ανταποκρινόταν εξαιρετικά σε minnow από 12 έως και 18 εκατοστά και βάρος από 12 έως και 30 γραμμάρια.

alphatackle_crazee9

Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις του όμως και στα τεχνητά επιφανείας. Η γρήγορη δράση κορυφής σε συνδυασμό με την σκληρότητα του καλαμιού έδιναν στα surface το κλειστό και γρήγορο walk the dog, που επιλέγω να ψαρεύω τα συγκεκριμένα τεχνητά, πολύ ξεκούραστα ακόμη και όταν το surface μου βρισκόταν σε μακρινή απόσταση από εμένα ή μέσα σε κύματα. Τέλος έμεινα 100% ευχαριστημένος σε αυτό το κομμάτι χρησιμοποιώντας surface από 10 εκατοστά και πάνω, αφού ακόμα και όταν το δοκίμασα ακόμη με το γνωστό σε όλους Jack Fin Stylo τo διαχειρίστηκε άψογα.

alphatackle_crazee1

Ας πάμε όμως και στα πιο απαιτητικά τεχνητά που δεν είναι άλλα από τις σιλικόνες. Εξ’ αρχής το καλάμι μου έδωσε την αίσθηση ότι με τις σιλικόνες δεν θα τα πηγαίναμε και τόσο καλά, αφού δεν μου έβγαζε την ευαισθησία στην κορυφή που αναζητούσα στα μέχρι τότε σιλικονοκάλαμα που είχα. Η αρχική μου σκέψη όμως άλλαξε μόλις δοκίμασα την πρώτη σιλικόνη αφού είχα την απόλυτη αίσθηση. Η κορυφή του μου έβγαλε μία «κρυφή» ευαισθησία μπορώ να πω που δεν περίμενα με τίποτα. Η «κρυφή» αυτή ευαισθησία θα έλεγα πως φανερώνεται σε συνδυασμό σιλικόνης και jighead από τα 10 γραμμάρια και πάνω. Σε αυτό το κομμάτι σύμμαχος μου ήταν το κοντό butt του καλαμιού, το καλό ζύγισμα που είχα πετύχει με τον μηχανισμό και τέλος η γρήγορη δράση κορυφής του καλαμιού.

alphatackle_crazee7

Το κάρφωμα που πετυχαίνει το CRAZEE! SEABASS S862ML στα ψάρια, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω «ακαριαίο». Γράφω «πετυχαίνει» γιατί σε κανένα ψάρι που έπιασα δεν χρειάστηκε να καρφώσω εξαρχής, απλά το καλάμι κάρφωνε από μόνο του, ειδικά όταν χρησιμοποιούσα σκληρά τεχνητά. Όσον αφορά το ψάρεμα του με σιλικόνες, ένα απαλό κάρφωμα αρκεί, αφού πρόκειται για ένα δυνατό καλάμι. Οι μάχες με τα ψάρια που έδωσα, μέχρι στιγμής, ήταν σύντομες αφού το δυνατό Blank του καλαμιού δεν άφηνε και πολλά περιθώρια στα λαβράκια που κατάφερα να ξεγελάσω. Ακόμη βρίσκομαι στην αναζήτηση του λαβρακιού που θα λυγίσει αρκετά το CRAZEE! SEABASS S862ML.

Γενικό συμπέρασμα

alphatackle_crazee5

Το CRAZEE! SEABASS 862ML είναι ένα καθαρόαιμο δυνατό λαβρακοκάλαμο που μπορεί να διαχειριστεί πληθώρα διαφορετικών σκληρών τεχνητών (minnow, vibration, pencil, soft bait, surface, poppers) και να τα βάλει με δυνατούς αντιπάλους. Στα χέρια μου το πραγματικό Casting Weight του καλαμιού είναι 10-30 γραμμάρια και όχι μέχρι 20 γρμ..

alphatackle_crazee4

To καλάμι ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις που έχει η τεχνική του wading, και όχι μόνο, οι οποίες δεν είναι και λίγες. Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός έμπειρου spinner, που ψάχνει ένα all around καλάμι για τα ψαρέματα του, ενώ το προτείνω ανεπιφύλακτα και σε όσους σκέφτονται να εισέλθουν στον μαγικό κόσμο του spinning.

Για τιμές και άλλα, πατήστε εδώ :

banner_arthrou_pescamafia