Colors: Blue Color

του Μωυσή Λιάσκου

 

Η Prox είναι μια πολύ διαδεδομένη εταιρία παγκοσμίως σε ότι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό γύρω από το Lurefishing. Και ο λόγος είναι απλός: τα προϊόντα της προσφέρουν Ιαπωνική τεχνολογία – τεχνογνωσία σε πολύ ελκυστική τιμή! Και πράγματι, όποιο προϊόν της Prox πέρασε από τα χέρια μου μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο από ποιότητα όσο και στην απόδοση στο ψάρεμα. Είναι αυτό που λέμε value for money! Επίσης οι φίλοι του eging έχουν λόγους να την γνωρίζουν καλύτερα λόγω της μεγάλης γκάμας καλαμιών που διαθέτει για την τεχνική, αλλά και από τα εξειδικευμένα παρελκόμενα όπως γάντζους, απόχες κτλ.

Με μεγάλη χαρά λοιπόν σας παρουσιάζουμε το πιο light μέλος της σειράς Premium Eginger για όλους τους φίλους του eging: To Air-K 86ML. Η σειρά Premium Eginger αποτελεί την κορυφαία κατασκευαστικά σειρά της Prox στα eging καλάμια, με το Air-K 86ML να έρχεται να δώσει νέα πνοή και συνέχεια στην ήδη επιτυχημένη πορεία που έχει διαγράψει ο προκάτοχος του χώρα μας Air-K 86M.

του Γιώργου Μπούκη

 

Η εταιρεία Lucky John δεν παρέλειψε να κατασκευάσει καλάμια υψηλών προδιαγραφών για την τεχνική του Spinning τα οποία πρόκειται να καλύψουν τις ανάγκες ακόμη και του πιο απαιτητικού spinner. Η συγκεκριμένη σειρά, με ονομασία «BASARA», αποτελείται από διάφορα μοντέλα καλαμιών που έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό, εκτός από την ποιότητα κατασκευής, το κοντό τους μήκος.

Από αυτά τα μοντέλα λοιπόν διαλέξαμε ένα συγκεκριμένο, το οποίο θα λέγαμε πως είναι «κομμένο και ραμμένο» για διάφορες τεχνικές ψαρέματος που πραγματοποιούν οι περισσότεροι Έλληνες spinner στην χώρα μας, τις οποίες θα δούμε παρακάτω. Το μοντέλο αυτό είναι το BASARA 762MF.

Toυ Γιάννη Κασάπογλου

Το Aikido είναι μια σύγχρονη ιαπωνική πολεμική τέχνη, όπου οι ασκούμενοι χρησιμοποιούν τις διάφορες κινήσεις τους  για να νικήσουν τον αντίπαλό τους, προστατεύοντας παράλληλα τον αντίπαλό τους από τραυματισμό. Η ιδέα της σειράς καλαμιών Aikido φέρνει αυτή τη φιλοσοφία στο ψαρά, μια σειρά σχεδιασμένη για να καλύψει  τον αυξανόμενο αριθμό ψαράδων που απελευθερώνουν τα αλιεύματα.

του Γιώργου Μπούκη

 

Η εταιρεία HTO από την στιγμή που έχει έρθει στην χώρα μας έχει αγαπηθεί από το ευρύ κοινό που ασχολείται με την τεχνική του Spinning και τα παρακλάδια της. Η σχέση ποιότητας και τιμής είναι ένας από τους παράγοντες που οφείλει αυτή την επιτυχία. Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθούμε με την “ολοκληρωμένη” σειρά καλαμιών της...

Η πιο πλήρης σειρά καλαμιών της HTO ακούει στο όνομα NEBULA και πρόκειται να προκαλέσει “νεφελώδεις” αντιδράσεις αφού μπορεί να σταθεί δίπλα σε σειρές καλαμιών που κοστίζουν τα διπλάσια η ακόμη και σε αρκετές περιπτώσεις τα τριπλάσια χρήματα.

του Μωυσή Λιάσκου

 

Η Nissin-Ares είναι μια Ιαπωνική εταιρία με μακρά παράδοση στην κατασκευή καλαμιών ανώτερης ποιότητας που απευθύνονται σε όλες τις τεχνικές του lure fishing. Η πολύ μεγάλη γκάμα καλαμιών που διαθέτει σε συνδυασμό με την ποιότητα που είναι κατασκευασμένα την έχουν κατατάξει σε... ισάξιο παίκτη σε μια τρομερά απαιτητική αγορά όπως είναι αυτή της Ιαπωνίας. Και πιστέψτε με κάτι τέτοιο μόνο εύκολο δεν πρέπει να θεωρείται ενώ σίγουρα λέει πολλά γύρω από τα προϊόντα της εταιρίας, δηλαδή το πόσο ποιοτικά, καινοτόμα και ξεχωριστά είναι.

Η Smart Fishing εισάγοντας την Nissin-Ares στην χώρα μας, πρόσθεσε ένα ακόμη «αστέρι» που ήρθε να φέρει νέα πνοή και «νέο αέρα» στην εγχώρια αγορά συμβάλλοντας στην περαιτέρω εξέλιξη των τεχνικών που απευθύνονται στα τεχνητά δολώματα και παράλληλα των φιλών που τις εξασκούν.

Και αφού το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά στην χώρα μας και οι light τεχνικές βρίσκονται στο προσκήνιο, έχουμε την τιμή να σας παρουσιάσουμε μια πρόταση της Nissin-Ares που ακούει στο όνομα Verdandy β ενός σίγουρα πολύ ξεχωριστού καλαμιού για την τεχνική του LRF!

 

Χαρακτηριστικά

Όταν μιλάμε για ένα καλάμι made in japan τότε δεν μπορούν να χωρέσουν εκπτώσεις στις προδιαγραφές του και στα υλικά κατασκευής του. Αυτό ακριβώς ισχύει και για το Verdandy β, που και κάποιος αρχάριος μπορεί με την πρώτη ματιά να διακρίνει την ποιότητα να... ξεχειλίζει! Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει κανείς βρίσκεται στο blank του καλαμιού και πιο συγκεκριμένα στην πλέξη του: Αυτή δεν είναι η κλασσική σπιράλ αλλά σε μορφή Χ, μια μορφή που η εταιρία την ονομάζει 4 Axis. Αυτού του είδους η πλέξη βρίσκεται κοντά στην βάση του μηχανισμού και πίσω από αυτή και σκοπό έχει να δώσει μια επιπλέον ενίσχυση και δύναμη στο καλάμι.

Όμως όσο και εξαιρετικής ποιότητας είναι ένα blank χρειάζεται και τους σωστούς οδηγούς ώστε να «δέσει» σωστά και να βγάλει ο ψαράς όλες τις δυνατότητες που έχει στο έπακρο. Εδώ είναι ένα σημείο που η Nissin-Ares έδειξε πολύ μεγάλη προσοχή δείχνοντας στην πράξη ότι είναι μια εταιρία που προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια και δεν αφήνει τίποτα στην τύχη: και οι 10 οδηγοί που διαθέτει το καλάμι είναι διαφορετικού τύπου και όχι ένας και μοναδικός. Πιο συγκεκριμένα οι τύποι των οδηγών που φοράει το Verdandy β ανήκουν στις σειρές K, KL και LGST και είναι όλοι τους πολύ μικροί σε διάμετρο. Αυτό το setup οδηγών δεν βελτιώνει μόνο την ευαισθησία του καλαμιού αλλά το κάνουν να κυρτώνει πιο ομαλά, προστατεύοντας το κάρφωμα στην μάχη με ένα ψάρι.  Επίσης το πλαίσιο των οδηγών είναι από τιτάνιο, που σημαίνει τεράστια αντοχή στην διάβρωση σε συνδυασμό με το ελάχιστο δυνατό βάρος ενώ το κεραμικό SIC αναλαμβάνει να προστατέψει το νήμα μας από την τριβή και τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εκεί λόγω της ικανότητας του να απάγει την θερμότητα από την επιφάνεια του.

Τέλος η βάση του μηχανισμού δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από την VSS που έρχεται να κλείσει ιδανικά ένα σύνολο που το τελικό του βάρος ανέρχεται γύρω στα 85 με 88 gr! Άρα από άποψη φιλοσοφίας κατασκευής, υλικών και παρελκόμενων μιλάμε για καλάμι που ανήκει σίγουρα σε κατηγορία από το «πάνω ράφι»!

 

Στο ψάρεμα

Η έκδοση που είχαμε στα χέρια μας ήταν η 800Τ δηλαδή με μήκος 2,40 μέτρα ενώ το Τ συμβολίζει την tubular μύτη. Το casting weight του καλαμιού είναι 0.5 – 8 γρ. για όλες τις εκδόσεις ενώ το μόνο που αλλάζει είναι το συνολικό μήκος και ο τύπος της μύτης, θέλοντας η Nissin-Ares να δώσει στον υποψήφιο αγοραστή την δυνατότητα να επιλέξει το κατάλληλο καλάμι που θα καλύψει τις ανάγκες του. Το Verdandy β 800Τ δοκιμάστηκε σε πολλές διαφορετικές συνθήκες ψαρέματος και με όλους τους τύπους τεχνητών δολωμάτων με το τελικό συμπέρασμα να είναι ένα: ότι πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο καλάμι που δύσκολα θα συναντήσει κάποιος όμοιο του στην αγορά! Ας πάμε όμως να κάνουμε ένα αναλυτικό review για κάθε κατηγορία τεχνητού δολώματος ξεχωριστά.

Σκληρά τεχνητά: Εδώ θα μιλήσουμε για τεχνητά όπως minnows, topwaters, vibrations και μικρούς πλάνους. Και πράγματι το Verdandy β τα πήγε εξαιρετικά! Λογικό θα σκεφτεί κάποιος λόγω της tubular μύτης όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Μπορεί «στα χαρτιά» η μύτη να γράφεται ως tubular, όμως σας διαβεβαιώνω ότι σε ευαισθησία και παραβολικότητα δεν έχει και πολλά να ζηλέψει από μια τύπου solid! Αυτή η ιδιαιτερότητα στην πράξη σημαίνει μια μύτη που θα μας μεταδώσει στο έπακρο όλες τις πληροφορίες γύρω από την πλεύση του τεχνητού ενώ ταυτόχρονα έχει τα αποθέματα δύναμης ώστε να πραγματοποιήσει ένα σίγουρο και αποτελεσματικό κάρφωμα. Το μόνο «αρνητικό» εδώ είναι ότι το Verdandy β θα αποδώσει τα μέγιστα στα γραμμάρια που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο του casting weight του δηλαδή γύρω στα 5 γρ. ενώ τα πιο βαριά θα τα δουλέψει μεν, με πιο μεγάλη όμως δυσκολία και προσπάθεια από τον χρήστη δε.

Μαλακά τεχνητά-βιοδιασπόμενα: Το Verdandy β δοκιμάστηκε με όλους τους τύπους μαλακών τεχνητών δολωμάτων και πραγματικά διέπρεψε! Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι καταλαβαίνεις και το παραμικρό άγγιγμα ή μια πολύ πονηρή τσιμπιά από κάποιο επιφυλακτικό αρπακτικό όπως το λαβράκι. Όλοι όσοι ασχολούνται φανατικά με αυτού του τύπου τα τεχνητά μπορούν εύκολα να καταλάβουν το γιατί... Η ιδιαίτερη tubular μύτη του Verdandy β συνδυάζει τα δυο χαρακτηριστικά που ζητάμε όταν δουλεύουμε αυτού του τύπου τα τεχνητά: την ευαισθησία  και την δύναμη! Στο θέμα των γραμμαρίων ισχύει ότι ακριβώς και στα σκληρά τεχνητά δηλαδή ότι κυμαίνεται κοντά στα 5 γρ. θα βοηθήσει το καλάμι μας να αποδώσει στο maximum.

Αυτό που πρέπει να συγκρατήσετε ως τελικό συμπέρασμα για την συμπεριφορά του Verdandy β πάνω στο ψάρεμα είναι ότι πρόκειται για ένα καλάμι μεγάλης ευαισθησίας, που απουσιάζει από πάνω του το οτιδήποτε ακράιο, με το δυνατό του σημείο να είναι η ευκολία στην χρήση από τον αρχάριο ως τον πιο έμπειρο ψαρά. Η άριστη εργονομία του, το μικρό βάρος του και το μήκος του θα μας χαρίσουν όμορφες παραβολές προστατεύοντας την αρματωσιά μας κατά την μάχη, ενώ το carbon κορυφαίας ποιότητας θα αναλάβει να κουράσει γρήγορα το ψάρι και να κρίνει την τελική μάχη υπέρ μας!

Σαν παρομοίωση μπορούμε να πούμε ότι το Verdandy β θυμίζει έντονα τον γνωστό σε όλους Ιάπωνα πολεμιστή Samurai. Δηλαδή την δύναμη και την ευγένια!

Για διαθεσιμότητα και παραγγελίες πατήστε στην παρακάτω εικόνα

 

του Βασίλη Κυρέζη

 

 Η ΗΤΟ παρουσίασε πριν λίγο καιρό τις νέες σειρές καλαμιών για spinning και ανάμεσα τους θα βρούμε και τον «ταραξία» της, δηλαδή τη σειρά Hooligan που ήρθε για να ταράξει τα νερά στην οικονομική κατηγορία!! Η σειρά Hooligan αποτελείται από 4 δίσπατα καλάμια ικανά να καλύψουν το μεγαλύτερο εύρος τεχνητών που χρειάζονται οι περισσότεροι spinners.