Το τελευταίο καιρό, η τεχνική που έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μου είναι το LRF. Μια τεχνική τόσο ενδιαφέρουσα αλλά και τόσο άγνωστη στην χώρα μας αφού δεν έχει ούτε ένα χρόνο που μπήκε δυναμικά στην ψαρευτική ζωή μας, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Η δικιά μου επιρροή ήταν ο συνεργάτης του Lurebites, Δημήτρης Χαρίσκος που από την μακρινή Σκωτία, μας έβαλε όλους στην... πρίζα με τα άρθρα του!
Μέσα από τις πολύτιμες συμβουλές του μπόρεσα να κάνω την αρχή αλλά επίσης μου έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσω ενδιαφέρων LRF ψαράδες όπως ο Lee Anthony Goddard. Ο Anthony επισκέφτηκε πρόσφατα την χώρα μας και ψάρεψε με LRF στα νερά μας οπότε θεώρησα ότι μια μίνι συνέντευξη μαζί του θα μας έδινε σε όλους την δυνατότητα να δούμε τις διαφορές αλλά και τις ομοιότητες του τρόπου ψαρέματος, σε σχέση με την Βρετανία. Του το πρότεινα και δέχτηκε με ευχαρίστηση! Τον ευχαριστώ εκ των προτέρων για αυτό. Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέροντα όσα μας είπε...
Γ.Κ: Kαλησπέρα Antony και καλώς ήρθες στο Lurebites! Θα ήθελα να μας πεις δυο λόγια για το LRF στην Βρετανία. Πότε ξεκίνησε; Που γίνεται (μέρη) και γιατί είδη ψαριών; Πόσο δημοφιλής είναι η τεχνική;
L.A.G: Καλησπέρα Γιάννη και Lurebites! Είναι τιμή μου που μιλάμε! Δεν είμαι τελείως σίγουρος, αλλά είναι γενικώς αποδεκτό ότι οι πρώτοι Βρετανοί που ασχολήθηκαν ήταν στα Channel Islands (σ.σ. Νησιωτικό αρχιπέλαγος στον νότο της Βρετανίας, απέναντι από την γαλλική Βρετάνη) περί το 2008. Τώρα τα μέρη που ψαρεύω είναι πολλά και διαφορετικά. Οι κοντινές αμμουδερές παραλίες στο σπίτι μου, ενδεικνύονται όταν δεν έχω πολύ χρόνο. Μου αρέσει όμως να ψαρεύω σε βράχια άλλα και σε ανθρώπινες κατασκευές, όπως λιμάνια προβλήτες κ.τ.λ.. Οι στόχοι μου από ψάρια δεν είναι συγκεκριμένοι και μου αρέσει η ποικιλία. Οι πιο συχνές συναντήσεις μου είναι με λαβράκια, λαπίνες και ζαργάνες που δίνουν και όμορφες μάχες. Το LRF εξαπλώθηκε και συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Μεγάλη Βρετανία αλλά είναι ακόμα πολύ πίσω σε δημοτικότητα σε σχέση με άλλες τεχνικές. Θα το χαρακτήριζα πιο cult!
Γ.Κ: Πόσο καιρό ασχολείσαι με το LRF και τι σε τράβηξε σε αυτό;
L.A.G: Ένας πολύ καλός μου φίλος με παρακίνησε να ασχοληθώ με την τεχνική περί το 2011. Ένα από τα θηράματα του ήταν σαλάχι που είναι είδος εξωτικό για τα νερά μας, πόσο μάλλον για ψάρεμα με τεχνητά! Έτσι η δυνατότητα να πιάσω νέα είδη σε σχέση με αυτά που ψάρευα μέχρι τότε, όπως και η διαφορετικότητα της τεχνικής ήταν που με τράβηξαν να ασχοληθώ.
Γ.Κ: Υπάρχει ποικιλία καλαμιών στην Βρετανία για την τεχνική και τι προέλευσης (Ιαπωνία, Βρετανία ή άλλο);
L.A.G: Η σειρά της ΗΤΟ είναι πολύ δημοφιλής στην Μ.Βρετανία για τους αρχάριους και πιο πεπειραμένους ψαράδες. Αρκετοί πλέον όμως χρησιμοποιούν καλάμια των Majorcraft και GraphiteLeader. Επίσης, το Rock and Street της HART έχει κερδίσει πολλούς ψαράδες τον τελευταίο χρόνο. Προσωπικά, έχω στην κατοχή μου διάφορα καλάμια, μερικά από τα οποία είναι σχεδιασμένα στην Βρετανία αλλά κατασκευασμένα στην Κίνα. Τα αγαπημένα μου όμως είναι τα Ιαπωνικά. Οι επιλογές μου είναι το Blue Current της YAMAGA και το τρομερό Glamour Rockfish της BREADEN.
Γ.Κ: Ποιοι τύποι LRF τεχνητών είναι οι πιο διαδεδομένοι στους Άγγλους ψαράδες;
L.A.G: Aν και υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις αναλόγως την περιοχή, θα έλεγα ότι οι σιλικόνες είναι οι πιο δημοφιλής, με το Marukyu Power Isome και Berkley Gulp Sandworm να χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους ψαράδες. Εμένα μου αρέσει να χρησιμοποιώ διάφορα τεχνητά και το καλοκαίρι μεταλλικά jig.
Γ.Κ: Μάθαμε ότι επισκέφτηκες την χώρα μας και ψάρεψες με LRF. Πως σου φάνηκε; Ποιες οι εντυπώσεις σου;
L.A.G: Βρήκα το ψάρεμα με LRF στην Ελλάδα πιο δύσκολο από ότι το περίμενα. Όταν είμαι στο εξωτερικό έχω συνηθίσει να πιάνω πολλά ψάρια και γρήγορα, αλλά στα μέρη σας δεν συνέβη το ίδιο. Υπήρχαν στιγμές που έπρεπε να κοπιάσω πολύ για να ξεγελάσω κάποιο ψάρι. Παρόλα αυτά, το βρήκα άκρως ικανοποιητικό και είδα τρομερές δυνατότητες ανάπτυξης μέσω των πειραματισμών. Ειδικά, θα ήθελα πολύ να επιστρέψω την εποχή που οι κυνηγοί (dolphin fish) θα βρίσκονται κοντά στις ακτές σας.
Γ.Κ: Είχαν μεγάλη διαφορά οι τύποι δολωμάτων που δούλεψες στην Ελλάδα από αυτούς που χρησιμοποιείς στην χώρα σου;
L.A.G: Ναι, βέβαια! Έπρεπε να χρησιμοποιήσω σίγουρα περισσότερα πλανάκια καθώς οι σιλικόνες που δούλεψα γίνονταν κομματάκια στα δόντια των σαργοειδών και των γύλων. Επίσης κάτι που πρόσεξα ήταν ότι τα περισσότερα ψάρια που απευθύνεται η τεχνική στα νερά σας έχουν μικρό στόμα σε σχέση με την Βρετανία, οπότε έβαζα και πιο μικρά δολώματα γενικώς.
Γ.Κ: Διαπίστωσες αν οι ώρες ψαρέματος είναι διαφορετικές για αυτήν την τεχνική στην Ελλάδα από ότι στην Βρετανία;
L.A.G: Το κλίμα στην Βρετανία είναι πολύ πιο ψυχρό και αυτό βοηθά να ψαρεύεις όλες τις ώρες της ημέρας. Σε αντίθεση με την Ελλάδα που κάνει πολύ ζέστη οπότε το ξημέρωμα και το σούρουπο είναι πιο υποφερτές ώρες (σ.σ. Μας επισκέφτηκε στα μέσα του καλοκαιριού). Αυτές οι ώρες είναι οι πιο αποδοτικές και στην Βρετανία, αλλά στην Ελλάδα την μέρα πρέπει να κάνεις μια βουτιά για να δροσιστείς!
Γ.Κ: Θα ήθελες να ξαναεπισκεφτείς την χώρα μας και θα πρότεινες σε άλλους να το κάνουν;
L.A.G: Θα ήθελα πάρα πολύ να γυρίσω στην Ελλάδα! Έχει φανταστικό κλίμα, φανταστικούς ανθρώπους καθώς και άριστο φαγητό! Σίγουρα θα παροτρύνω και άλλους να επισκεφτούν την χώρα σας, είτε για ψάρεμα, είτε για τουρισμό. Είναι πανέμορφα! Επαναλαμβάνω, θα ήθελα να έρθω Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη για τα εποχιακά ψάρια, αλλά και τον χειμώνα που μάλλον θα έχει και λιγότερους τουρίστες.
Γ.Κ: Τέλος, στην χώρα μας δεν είναι ανεπτυγμένη σχεδόν καθόλου η νοοτροπία του C&R σε αντίθεση με την Βρετανία. Πες μας πόσο σημαντική είναι για σένα;
L.A.G: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση! Στην Ελλάδα δεν κράτησα κανένα ψάρι και όλα απελευθερώθηκαν με ασφάλεια. Οι τοπικοί νόμιζαν ότι ήμουν τρελός! Πραγματικά νιώθω ότι η θάλασσα μας είναι σε κίνδυνο, και είναι καθήκον μας να την προστατέψουμε. Προσπαθώ να εξασκώ συστηματικά το C&R αλλά μου αρέσει που και που να φέρνω κάποια ψάρια στο τραπέζι μας, περί τα δέκα τον χρόνο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αισθανθεί κάποιος ενοχές αν το κάνει υπεύθυνα , και μέσα στα νόμιμα όρια.
Γ.Κ: Antony, σε ευχαριστώ πολύ για αυτήν την ωραία συζήτηση και θα θέλαμε από την μεριά μας να σε προσκαλέσουμε στην χώρα μας ώστε να ψαρέψουμε μαζί αλλά και να τα πούμε από κοντά!
L.A.G: Όπως είπα και παραπάνω, θα ήθελα πολύ να ξαναέρθω στην όμορφη χώρα σας και να σας γνωρίσω όλους από κοντά. Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνατε!! Tight lines
Μπορείτε να διαβάσετε τις περιπέτειες του Anthony στο blog του Lure & Light Game