Οι θαλάσσιες χελώνες είναι πλάσματα που με την εμφάνιση τους δημιουργούν ποικίλα συναισθήματα σε εμάς τους ψαράδες. Από την μία τις θαυμάζουμε αλλά από την άλλη έχουν συχνά κατηγορηθεί για την έλλειψη ψαριών στους ψαρότοπους και γενικά θεωρούνται κακό σημάδι για την εξέλιξη του ψαρέματος μας. Τελικά πρόκειται για δεισιδαιμονίες ή αλήθειες;

Προσωπικά έχω έρθει έξι φορές αντιμέτωπος με... χελώνα και τις δύο ήταν στο εγγλέζικο ενώ τις άλλες τέσσερις στο spinning σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Και όταν λέω “αντιμέτωπος” εννοώ ότι έχει πιαστεί στο αγκίστρι ή την σαλαγκιά μου. Για απλές συναντήσεις δεν μπορώ να αναφέρω αριθμό γιατί είναι πάρα πολλές.

xelona2

Ειδικά φέτος, από τον Μάη και μετά, σπανίως έχω επισκεφτεί ψαρότοπο που να μην φιλοξενεί αυτά τα ευγενικά θαλάσσια ερπετά ενώ φίλοι από όλα τα μέρη της χώρα με ενημερώνουν συνέχεια για την πυκνή φέτος παρουσία τους στα νερά μας. Τι γίνεται όμως με το ψάρεμα; Προσωπικά είμαι από αυτούς που δεν έχω δει διαφορά στις ψαριές λόγω των χελωνών. Το μόνο πρόβλημα, ειδικά στο spinning, είναι ότι πολύ εύκολα μπορεί να πιάσουμε κάποια κατά λάθος λόγω του μεγάλου όγκου τους και τότε... Ω, ρε μάνα μου φρένα και χαμός!

xelona3

Η αλήθεια είναι ότι κολυμπάνε πολύ γρήγορα και αν δεν έχεις καταλάβει ότι είναι χελώνα τότε μπορεί να φαντάζεσαι ότι θέλεις... Βέβαια γρήγορα κουράζονται και βγάζουν το κεφάλι τους έξω από το νερό οπότε αν είναι μέρα εύκολα θα αντιληφθείς το... “λάθος” σου αλλά αν είναι νύχτα σε σκοτεινά μέρη τότε μπορεί να ελπίζεις λανθασμένα. Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές προσπάθησα να φέρω κάποια κοντά για να της βγάλω το τεχνητό από πάνω της αλλά δυστυχώς μου έκατσαν... “μεγάλα κομμάτια” οπότε ποτέ δεν μπόρεσα να διορθώσω την ζημιά που τους έκανα.

xelona4

Όπως και να 'χει, ποτέ δεν επηρέασαν αρνητικά την έκβαση του ψαρέματος μου οπότε προσωπικά για μένα δεν είναι κακός οιωνός. Απλά είναι κουραστικό να προσπαθείς να αντιληφθείς που βρίσκεται μέσα στο νερό ώστε να αποφύγεις μια ρίψη πάνω της. Κατά τα άλλα είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα και εύχομαι να καταφέρουν να επιβιώσουν ώστε να τις βλέπουν και τα παιδιά μας! Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων!!

IMG_2195

Σε περίπτωση που συναντήσετε κάποια τραυματισμένη χελώνα στο ψάρεμα σας μπορείτε να πάρετε στα παρακάτω τηλέφωνα και να ενημερώσετε ώστε να βοηθηθεί το άτυχο ζώο. Είναι καθήκον μας σαν ψαράδες να είμαστε οι πρώτοι που θα συνδράμουμε σε ένα τέτοιο περιστατικό και ας αφήσουμε τα "ωχ αδελφέ" για άλλες περιπτώσεις.

xelona5

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για αυτό το ευγενή πλάσμα της θάλασσας θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε την σελίδα του Αρχέλων, Συλλόγου Προστασίας της θαλάσσιας χελώνας :

archelonlogo

Καλό καλοκαίρι και Καλές Χελώνες!