Ο Trio της Okuma είναι ένας γνωστός στους περισσότερους μηχανισμός, ο οποίος όταν εμφανίστηκε πριν μερικά χρόνια έκανε εντύπωση για τον ασυνήθιστο και πρωτοποριακό σχεδιασμό του. Η Okuma για τον σχεδιασμό του είχε χρησιμοποιήσει την μέθοδο που ονομάζει “Crossover Body Design” και “Crossover Spool Design”.

reviewer_kotsokolos

Η ιδέα είναι η χρησιμοποίηση στο σώμα και στην μπομπίνα πρεσσαριστού αλουμινίου στα σημεία που αυξάνουν την ακαμψία του μηχανισμού και γραφίτη στο σώμα ή carbon στην μπομπίνα στα σημεία που είναι εφικτό για να μειώσει το βάρος του μηχανισμού.

side_by_side_trio
Διαιρούμενος ήταν και ο σχεδιασμός του ρότορα του μηχανισμού αποτελούμενος επίσης από πρεσσαριστό αλουμίνιο και γραφίτη, τον οποίο η Okuma ονομάζει Hybrid Rotor και υπόσχεται μεγαλύτερη ακαμψία. Κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις αναφορικά με την σχέση περιστροφής την κανονική με 5.0:1 σχέση περιστροφής σε μαύρο/γκρι χρώμα και την γρήγορη (S) με 6.2:1 σχέση περιστροφής σε μαύρο με πορτοκαλί λεπτομέρειες χρώμα. Πλέον η Okuma αποφάσισε την ανανέωση του μηχανισμού της σε όσα σημεία πιστεύει ότι θα τον βελτιώσουν διαθέτοντας στην αγορά την έκδοση Okuma Trio TW White. Σε αυτό το άρθρο θα συγκρίνουμε και θα παρουσιάσουμε τις δύο εκδόσεις του μηχανισμού δηλαδή την προηγούμενη και την νέα έκδοση για να δούμε όλα τα σημεία τα οποία η εταιρεία άλλαξε.

pinakas_specs

Συγκρίνοντας... "μέσα και έξω"!

Στην φωτογραφία διακρίνεται ο Trio 30 και o Trio 30 TW White με ίδια σχέση περιστροφής 5.0:1

Στην φωτογραφία διακρίνεται ο Trio 30 και o Trio 30 TW White με ίδια σχέση περιστροφής 5.0:1

Σε πρώτη ματιά εκτός από το χρώμα ορατή είναι η διαφορετική μπομπίνα. Αφαιρώντας την μπομπίνα διακρίνουμε την διαφορετικό σχεδιασμό αλλά και την αλλαγή στην πεταλούδα των φρένων. Κοιτάζοντας τις δύο μπομπίνες εύκολα διακρίνει κανείς ότι η Okuma για τον TW επέλεξε μπομπίνα από μασίφ αλουμίνιο σε αντίθεση με την διαιρούμενη τύπου “Crossover Spool Design.” που χρησιμοποίησε στο αρχικό της μοντέλο.

c

Διαφορετική σχεδιάσης μπομπίνα αλλά και πεταλούδα

Το φινίρισμά της TW είναι σε πολύ καλό επίπεδο με ανοδείωση σε σκούρο γκρι χρώμα. Το χείλος της είναι γωνιασμένο για καλύτερη απελευθέρωση του νήματος, ενώ τριγωνικές τρύπες στην βάση της αναλαμβάνουν την ομορφιά και το πιο σημαντικό την μείωση του βάρους της. Εσωτερικά στην βάση της διακρίνεται η μεταλλική πλάκα που εφαρμόζει το κλίκερ και ο κάτω δακτύλιος των φρένων.

d

Η Okuma για τον TW επέλεξε μπομπίνα από μασίφ αλουμίνιο

Στο επάνω μέρος της μπομπίνας η λαστιχένια τσιμούχα των φρένων που φροντίζει για την στεγανότητά τους έχει μεγαλώσει σε διάμετρο προφανώς γιατί έχει μεγαλώσει και η διάμετρος της κοιλότητας των φρένων.

e

Η λαστιχένια τσιμούχα των φρένων έχει μεγαλώσει σε διάμετρο στον TW!

Η Okuma χρησιμοποιεί και στα δύο μοντέλα της, τον σχεδιασμό για τα φρένα της που ονομάζει Dual Force Drag (DFD) system, τοποθετώντας πολύδισκο σύστημα λιπαινόμενων δίσκων στο επάνω μέρος της μπομπίνας και μονόδισκο στο κάτω μέρος. Στο επάνω μέρος η χρησιμοποιεί το ίδιο λευκό λιπαινόμενο τσόχινο υλικό με μεγαλύτερη όμως διάμετρο.

f

To Dual Force Drag (DFD) system σημαίνει δυο σημεία τριβής δηλαδή ένα πολύδισκο στο επάνω μέρος της μπομπίνας και ένα μονόδισκο στο κάτω μέρος

Η διάμετρος έχει μεγαλώσει κατά τρία σχεδόν χιλιοστά αυξάνοντας έτσι την επιφάνεια τριβής και κατά συνέπεια την απόδοσή τους. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιεί και στο κάτω μέρος, όμως και εδώ έχει μεγαλώσει η επιφάνεια του.

g

Σχεδόν τρία χιλιοστά αυξήθηκε στον TW η επιφάνεια τριβής

h

Ο τσόχινος δίσκος έχει μεγαλύτερη επιφάνεια και στο κάτω μονόδισκο σύστημα

Την υποστήριξη της περιστροφής της μπομπίνας και στα δύο μοντέλα αναλαμβάνουν τρία ρουλεμάν που υπόσχονται απρόσκοπτη περιστροφή πάνω στο άξονα. Η λαβή δεν έχει αλλαγές στο σχήμα ή στο αλουμίνιο από το οποίο κατασκευάζεται, έχει όμως διαφοροποιηθεί ο χρωματισμός και από νίκελ έχει πλέον ένα ανοδιωθεί με ένα ωραίο γκρι χρώμα. Το ίδιο και η βίδα που την συγκρατεί στην θέση της.

i

Τρία ρουλεμάν υπόσχονται απρόσκοπτη περιστροφή πάνω στο άξονα

k

Διαφορετικός χρωματισμός της μανιβέλας χωρίς καμία αλλαγή στην ποιότητα της

Στο σώμα του μηχανισμού τα διακοσμητικά από carbon παραμένουν ενώ έχει διαφοροποιηθεί το αλουμινένιο στέλεχος του με την απουσία της τρύπας στην θέση της οποίας υπάρχει το λογότυπο Solid Reel Stem. Αυτό του προσθέτει μεγαλύτερη ακαμψία αλλά και βάρος. Η αύξηση του βάρους αντισταθμίζεται από την μείωση του μήκους της βάσης του αλουμινένιου Bail Arm στο σημείο που ενώνεται με τον ρότορα.

l

Στο σώμα η μόνη διαφορά είναι η απουσία της τρύπας στο αλουμινένιο στέλεχος για μεγαλύτερη ακαμψία

Κοιτάζοντας από ψηλά το ρότορα εύκολα διακρίνεται η διαφοροποίηση στις γωνίες του αλουμινένιου pick up αλλά και το εντυπωσιακού πάχος του σημάδι ακαμψίας και αντοχής. Η μείωση του μήκους του αλουμινένιου Bail Arm, (όπως είδαμε πιο πάνω), δίνει την δυνατότητα μείωσης του μεγέθους του αντίβαρου για το ζύγισμα του ρότορα και κατά συνέπεια μείωση του βάρους.

m

Διαφορετικής σχεδίασης και χρωματισμού Bail Arm

Το αλουμινένιο pick up ανοδειωμένο σε γκρι χρώμα ενώ διαφορετική τόσο σε σχήμα όσο και σε βάθος είναι η φωλιά του ράουλου. Συνεχίζοντας τις αλλαγές η Okuma άλλαξε το σχήμα και το μέταλλο από το οποίο κατασκευάζει το ράουλο (roller), κάνοντάς το με ποιο ξεκάθαρο και έντονο αυλάκι σε νίκελ από μπρούτζινο που ήταν.

n

Εδώ η διαφορετική φωλιά του ράουλου

o

Αλλαγή έχουμε και στο ράουλο με έντονο αυλάκι σε νίκελ από μπρούτζινο που ήταν πριν

Οι διαφορές στον ράουλο σταματούν σε όσα περιγράψαμε πιο πάνω δηλαδή το μέταλλο και τον σχεδιασμό. Στην υποστήριξη περιστροφής του ράουλου η Okuma διατηρεί τον σχεδιασμό με το ρουλεμάν και το τεφλόν καθώς και τις δύο ροδέλες τριβής επίσης από τεφλόν στα σημεία που το ράουλο έρχεται σε επαφή με την φωλιά του.

p

Το σύστημα περιστροφής του ράουλου δεν έχει αλλάξει, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό ρουλεμάν και ροδελών

q

Το ράουλο λυμένο

Κοιτάζοντας το «λαιμό» του μηχανισμού δεν διακρίνεται κάποια διαφορά. Η ανοξείδωτη πλάκα που κρατάει στην θέση τους την αντεπιστροφή και το pinion gear με το ρουλεμάν που υποστηρίζει την περιστροφή είναι ίδια.

r

Η ανοξείδωτη πλάκα στον λαιμό παραμένει η ίδια

Αφαιρώντας την πλάκα αντικρίζουμε την φωλιά του ρουλεμάν του pinion gear, η οποία είναι ίδια και στις δύο εκδόσεις του μηχανισμού. Εκτός από την πλάκα του «λαιμού» ανοξείδωτες καλής ποιότητας είναι τόσο οι βίδες που την συγκρατούν στην θέση της όσο και οι βίδες με κεφαλή torx που συγκρατούν τα δύο πλαϊνά του μηχανισμού.

s

Ίδιο παραμένει και το ρουλεμάν του pinion gear

t

Ανοξείδωτες καλής ποιότητας είναι τόσο οι βίδες που συγκρατούν την πλάκα όσο και οι βίδες με κεφαλή torx που συγκρατούν τα δύο πλαϊνά του μηχανισμού

Η καστάνια αντεπιστροφής παραμένει επίσης ίδια μιας και έχει αποδείξει την απροβλημάτιστη λειτουργία της και την σιγουριά στο κλείδωμα του pinion gear και κατά συνέπεια του ρότορα.

u

Η καστάνια αντεπιστροφής παραμένει η ίδια και στα δυο μοντέλα

Τα δύο πλαϊνά του μηχανισμού έχουν βγει από το ίδιο καλούπι με διαφορετικό χρώμα Τα διακοσμητικά από τεφλόν παραμένουν δίνοντας χαρακτήρα στον σχεδιασμό του μηχανισμού.

v

Το μόνο που αλλάζει στα δυο πλαϊνά είναι το χρώμα

Εσωτερικά ο σχεδιασμός ακολουθεί τις ίδιες αρχές με το οβάλ γρανάζι ταλάντωσης να φροντίζει για την παλινδρόμηση της μπομπίνας και κατά συνέπεια το σωστό τύλιγμα του νήματος, σχεδιασμό τον οποίο η Okuma έχει πατεντάρει και τον ονομάζει EOS (Elliptical Oscillation System).

w

Το εσωτερικό του μηχανισμού

x

Με μια απλή ματιά φαίνεται ότι εσωτερικά οι μηχανισμοί είναι ίδιοι αλλά...

Η βάση του άξονα όπως και στο προηγούμενο μοντέλο σύρεται σε δύο οδηγούς για να εξασφαλίζει την κατακόρυφη διαδρομή του. Η «καρδιά» του μηχανισμού είναι το κεντρικό γρανάζι, ο άξονας και το γρανάζι ταλάντωσης. Είναι όμοια; Στον σχεδιασμό ναι. Στο μέταλλο όμως η Okuma έχει επέμβει αλλάζοντας το κράμα με το ποίο κατασκεύαζε τα HDG (High Density Gearing), κάτι το οποίο φαίνεται ακόμη και με γυμνό μάτι στον χρωματισμό τους, υποσχόμενη μεγαλύτερη αντοχή από την προηγούμενη έκδοση του μηχανισμού.

y

Φαινομενικά μοιάζουν ίδια αλλά τα μέταλλα έχουν αλλάξει όπως και το φινίρισμα τους

Συγκρίνοντας από κοντά το κεντρικό και το γρανάζι ταλάντωσης βλέπουμε όχι μόνο την διαφορά στο κράμα του αλουμινίου αλλά και στην επεξεργασία. Η Okuma έχει επέμβει στο φινίρισμά τους δίνοντας μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες όπως το γυάλισμά τους και το χείλος στο κεντρικό γρανάζι.

z

Δόθηκε μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες όπως το γυάλισμά τους και το χείλος στο κεντρικό γρανάζι

Συμπέρασμα

01

Ο Okuma Trio White TW είναι ένας μηχανισμός που αν και εμφανισιακά μοιάζει με τον προκάτοχό του, (εκτός βέβαια από το χρώμα), είναι ένας βελτιωμένος μηχανισμός σε τόσα σημεία, που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι είναι ένας νέος μηχανισμός. Η Okuma βελτίωσε όλα τα σημεία που πιστεύει ότι θα συνεχίσουν να κατατάσσουν τον μηχανισμό της με άνεση στις κορυφαίες θέσεις της κατηγορίας του, αποτελώντας ένα value for money εργαλείο.

pinakas_diaforon

kotsokolos_banner

Στην Ελλάδα διατίθεται από την Skalis Outdoor

Θεσσαλονίκης 34, Ν.Φιλαδέλφεια (9ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών Λαμίας)

Τηλέφωνο: 210 2585404

logo-skalisoutdoor