Στο παρελθόν, όταν έγραφα για τα περιοδικά και έκανα δοκιμές, πάντοτε ήταν χαρά μου να έχω στα χέρια μου ιδιαίτερα καλάμια. Έτσι ένιωσα και τώρα για αυτήν την δοκιμή! Τα δυο spinning καλάμια της anyfish anywhere είναι τόσο ιδιαίτερα όσο και η ίδια η εταιρεία. Ειδικά το μοντέλο με c.w. 7-28 γρμ. με το οποίο θα ασχοληθούμε σε αυτό το κείμενο, είναι μια κατηγορία από μόνο του! Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...


reviewer_728

Καταρχήν, πρόσφατα έμαθα ότι το όνομα της εταιρείας anyfish anywhere, γράφεται με όλα τα γράμματα πεζά και όχι το πρώτο από κάθε λέξη κεφαλαίο, όπως νόμιζα. Το όνομα αυτό σημαίνει “οποιοδήποτε ψάρι σε οποιοδήποτε μέρος” και είναι τόσο μεγάλο που σίγουρα θα... έβγαζε από τα ρούχα του οποιονδήποτε ασχολείται με το marketing! Όμως, ακόμα και το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο και αποτελεί άλλη μια ιδιαιτερότητα αυτής της βρετανικής εταιρείας που περπατά έξω από το “συνηθισμένο” σε όλους τους τομείς.

banner_anyfish

Ιδρυτές της είναι ο Julian Shambrook και ο Ian Scadding οι οποίοι αποφάσισαν να κάνουν το εγχείρημα την χρονιά 2004. Και οι δυο έχουν μεγάλο πάθος για το ψάρεμα. Όσον αφορά τον Julian, έχει αφήσει εποχή τόσο στο Rodbuilding όσο και στην αγωνιστική αλιεία. Είναι μέσα στους καλύτερους ψαράδες της Βρετανίας τα τελευταία είκοσι χρόνια -πολλά από αυτά σαν μέλος της εθνικής- και θεωρείται κορυφαίος γνώστης σε τακτική αγώνων και σχεδίαση αρματωσιών. Με την σχεδίαση καλαμιών ασχολείται πάνω από 25 χρόνια και διδάχτηκε από τους καλύτερους. Καλάμια που "έφτιαξε" πάνω σε blanks γνωστών εταιρειών όπως ZZiplex, Century και άλλων, βρίσκονταν για χρόνια στα χέρια πρωταθλητών και στην κορυφή του βάθρου απονομής των νικητών. Η πείρα του με τα προϊόντα των εταιρειών αλλά και η συνεχής και αδιάκοπη επαφή με πρωταθλητές και χρήστες, τον έφεραν σε μοναδική θέση να γνωρίζει κάθε τους προτέρημα αλλά και κάθε τους ψεγάδι. Σκοπός λοιπόν της δημιουργίας της anyfish anywhere ήταν να σχεδιαστούν καλάμια εύκολα για ψάρεμα από τον καθένα που δεν υπολείπονται όμως στις επιδόσεις από κανένα άλλο στην παραλία ή στο χωράφι. Ταυτόχρονα, στόχος τους είναι να παντρεύουν με επιτυχία τα πλεονεκτήματα όλων των άλλων σε ένα καλάμι ενώ πάνε και παραπέρα προσφέροντας κάτι νέο που δεν βρίσκεις σε κανένα από τους ανταγωνιστές τους. Ο Julian ήταν μέλος της εθνικής Αγγλίας όταν κατέκτησε το χρυσό για τρεις συνεχόμενες χρονιές 2007, 2008 και 2009 και το καλάμι της εταιρείας του "Tournament Match" έγινε θρύλος...

anyfish_728-1

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, μιλάμε για μια μικρή σε μέγεθος εταιρεία με μεγάλη όμως εξειδίκευση στα καλάμια ρίψεων και Surfcasting που όμως επενδύει στην γνώση και εμπειρία για να γίνει γνωστή και όχι στο marketing. Για αυτό και η γκάμα της είναι μικρή και πολύ εξειδικευμένη ενώ το logo της είναι χαρακτηριστικό : “go catch” δηλαδή πήγαινε και πιάσε... Καλά όλα αυτά αλλά η απορία που σίγουρα θα έχει δημιουργηθεί στο μυαλό σας είναι “Τι μπορεί να κάνει μια εταιρεία με προσανατολισμό σε άλλες τεχνικές, στο spinning;”. Αυτό το ερώτημα είχαμε την τιμή να κληθούμε να απαντήσουμε και θα το κάνουμε αναλυτικά πιο κάτω.

Χαρακτηριστικά & Πρώτη εντύπωση

Για το 2015, η anyfish anywhere αποφάσισε να λανσάρει στην αγορά δυο μόνο μοντέλα spinning καλαμιών με την ονομασία TOURNAMENT lure rod τα οποία αντικατέστησαν την πετυχημένη σειρά Mk1 red label lure rods. Και τα δύο έχουν το ίδιο μήκος 2,44 μ. (8 πόδια) αλλά διαφορετικό lure weight (5-21 γρμ. & 7-28 γρμ.). Η πρώτη εντύπωση που είχα, βγάζοντας τα από την απλή υφασμάτινη θήκη το 7/28, ήταν σαν να κρατούσα ένα καλάμι που μόλις είχε κατέβει... από το στεγνωτήριο κάποιου Rodbuilder! Εμφάνιση “σπαρτιάτικη” με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί και μόνο κάποιες κόκκινες πινελιές να σπάζουν την μονοχρωμία. Η γυαλάδα του βερνικώμενου carbon όμως, είναι αυτή που δίνει την αίσθηση του χειροποίητου καλαμιού.

pinakas_specs-728 -637x478

Προσωπικά, έχω προσπαθήσει να φτιάξω σε Rodbuilders της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού καλάμια οπότε αυτή η λυτή εμφάνιση μου αρέσει γιατί μου δίνει μια αίσθηση του πρωτότυπου και μοναδικού! Το καλάμι της δοκιμής ανήκει στα “ακριβά” καλάμια αφού η τιμή του κυμαίνεται γύρω στα 400 ευρώ (ειδική τιμή γνωριμίας για την χώρα μας τα 300 ευρώ) δηλαδή στην κατηγορία που συναντάμε στην χώρα μας τα μεσαία μοντέλα των γιαπωνέζικων εταιρειών οπότε έχοντας στο μυαλό αυτά θα γίνει και η σύγκριση μας.

Χρήση & Χρησιμότητα

anyfish_728-3

Το πρώτο πράγμα που ρώτησα τον αντιπρόσωπο της εταιρείας στην Ελλάδα, Στέφανο Βενέτο, είναι με πια λογική κατασκευάστηκαν αυτά τα καλάμια. Η απάντηση ήταν ότι η εταιρεία αποφάσισε να δοκιμαστούν πολλά blank από εξειδικευμένους (γνώστες) spinners της Βρετανίας και Νότιας Ιρλανδίας στα καλύτερα μέρη για ψάρεμα λαβρακιού της θάλασσας (Devon, Cornwall & the channel islands) με έμφαση σε βραχώδης περιοχές (rocky ground). Μερικοί από αυτούς είναι πολύ γνωστοί σε εσάς όπως ο Henry Gibley, ο Micke Ward (Mr. FishJersey) και ο Ben Field αλλά έκτος από αυτούς "στρατεύτηκε" και ένας μεγάλος αριθμός ατόμων για τους οποίους το ψάρεμα είναι επάγγελμα σαν "guides" στις παραπάνω περιοχές. Η τακτική της εταιρείας είναι η συνήθης προσέγγιση που έχει για κάθε νέα σχεδιαστικό project δηλαδή : ΤΙ θες να ψαρέψεις, ΠΟΥ θες να ψαρέψεις & ΠΩΣ θες να ψαρέψεις.

banner_VENMAR

Αυτό σημαίνει στην δικιά μας περίπτωση : Λαβράκι, σε βραχώδες περιοχές και με τεχνητά που αποδίδουν. Στο τελευταίο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία και ελήφθησαν υπόψιν τα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιούσαν με επιτυχία στις περιοχές των δοκιμών όπως ήταν οι δημοφιλείς σιλικόνες της Fiiish BLACK MINNOW 120mm (με jighead 6, 12, 20 & 25 γρμ.) και συγκεκριμένα σκληρά τεχνητά όπως π.χ. το Tackle House FEED SHALLOW 128, το IMA Komomo II 125 & SASUKE 120/140, το IMA Salt Skimmer, το DUO Tide Minnow (διάφορα μεγεθών), τα MegaBass X120SW, X140SW & Zonk Gataride 120, το MARIA Chase BW και τέλος το XORUS Patchinko. Κατόπιν συγκεντρώθηκαν όλες οι απόψεις και η εταιρεία κατέληξε για αρχή στο blank που θα χρησιμοποιούσε. Η λογική ήταν να κατασκευαστούν δυο seabass καλάμια τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των Βρετανών για ψάρεμα τόσο από την ακτή όσο και από το σκάφος με στόχο την καλύτερη ισορροπία μεταξύ Fishing Ability & Casting Ability.

Για αυτό τα επιμέρους χαρακτηριστικά όπως π.χ. το μήκος επιλέχτηκαν ώστε να συμβιβάσουν τις διαφορετικές απαιτήσεις όσο πιο ικανοποιητικά γίνεται. Μιλάμε λοιπόν για ένα εγχείρημα με πολύ σοβαρές προθέσεις, ώστε να δημιουργηθούν από το μηδέν δυο Seabass καλάμια τα οποία θα ικανοποιήσουν τις περισσότερες από τις απαιτήσεις των απανταχού spinners, εντός και εκτός Βρετανίας αλλά εντός και εκτός του... σκάφους!

anyfish_728-2

Αυτή ήταν η απάντηση αλλά ας δούμε κατά πόσο ταιριάζει αυτή η λογική στα ελληνικά δεδομένα. Για το 5/21 πιστεύω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι μια χαρά για τις δικές μας απαιτήσεις από την ακτή και τα 8' πόδια δεν είναι εμπόδιο ώστε να ψαρέψουμε διαφορετικά είδη ψαριών σε οποιοδήποτε... “τερέν”! Το ίδιο μήκος όμως σε καλάμι με c.w. 7-28 γρμ. θα προβληματίσει πολλούς συμπατριώτες μας spinners καθώς το συναντάμε σε άλλα καλάμια με το ίδιο c.w. από 8΄ 6΄΄ έως ακόμα και 9΄6΄΄ για ψάρεμα από την ακτή που κατά κόρον ασχολείται η πλειοψηφία από αυτούς. Άρα ποια χρησιμότητα μπορεί να έχει ένα τέτοιο καλάμι; Η απάντηση είναι ότι μπορεί να έχει σε πολλές συνθήκες που δεν απαιτούν από εμάς ψάρεμα από ψηλά σημεία ή ψηλά κύματα όπου θέλουμε το νήμα μας να είναι όσο πιο πάνω γίνεται από τις κορυφές τους. Περισσότερα όμως θα πούμε παρακάτω όταν θα μιλήσουμε για ψάρεμα σε πραγματικές συνθήκες...

Ποιότητα Κατασκευής

anyfish_728-4

Το φινίρισμα του καλαμιού είναι πολύ προσεγμένο, παρά την λιτή εμφάνιση του, με πολύ καλό δέσιμο των οχτώ Gun Smoke οδηγών στο carbon οι οποίοι είναι ποιοτικοί τύπου K της εταιρείας Fuji. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ξαναδεί ποτέ τέτοιο χρώμα οδηγών οι οποίοι δίνουν μια μιλιταριστική εμφάνιση στο όλο σύνολο. Βέβαια, για να θαυμάσετε αυτό το χρώμα, θα το δείτε καθαρά μόνο την μέρα με ήλιο.

anyfish_728-5

Επίσης, κάτι αξιοσημείωτο και πολύ βασικό είναι ότι όλοι οι οδηγοί έχουν δεθεί πάνω στο spine δηλαδή στην ραχοκοκκαλιά του blank, δίνοντας μας την δυνατότητα να πάρουμε το μέγιστο από αυτό στο ψάρεμα μας.

anyfish_728-6

Η θέση του μηχανισμού είναι επίσης της εταιρείας Fuji αλλά από τα ακριβά μοντέλα της και βιδώνει από την κάτω μεριά, ασφαλίζοντας πολύ καλά τον μηχανισμό.

anyfish_728-7

Η λαβή είναι split δηλαδή χωρίζεται σε δυο κομμάτια ώστε να φαίνεται στο κέντρο το blank. Το μήκος της διαφέρει απειροελάχιστα στα δύο καλάμια και μπορούμε να πούμε ότι είναι ίσως η μοναδική εξωτερική διαφορά των κατά τα άλλα... δίδυμων καλαμιών!

anyfish_521_5

Για το 7/28 το μήκος της λαβής βρίσκεται στα 35 εκ. και είναι ελάχιστα μακρύτερο από το μήκος των λαβών των γιαπωνέζικων καλαμιών που βρίσκεται στα 31 με 32 εκατοστά.

anyfish_728-8

Το EVA της λαβής είναι και αυτό πολύ καλής ποιότητας με όμορφη λεπτομέρεια στην τελείωμα της όπου υπάρχει και το logo της εταιρείας δηλαδή στην βάση του butt.

anyfish_728-9

Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι ότι η αναγραφή του c.w. υπάρχει και στις κορυφές εκτός από το butt ώστε αν έχετε στην κατοχή σας και τα δυο μοντέλα να μην υπάρχει περίπτωση να τα μπερδέψετε.

anyfish_728-10

Τέλος, η σύνδεση των δύο στελεχών είναι τύπου spigot με πολύ υλικό, κάτι που σημαίνει ότι το καλάμι θα συνδέεται εύκολα και ασφαλή για πολλά χρόνια.

anyfish_728-11

Γενικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το καλάμι διαθέτει πολύ καλής ποιότητας υλικά που συναντάμε μόνο σε ακριβά μοντέλα spinning καλαμιών.

Συμπεριφορά

827-500

Συνήθως όταν μιλάμε για συμπεριφορά, ειδικά σε δοκιμή, θα περιμένατε το κλασσικό παραμύθι του τύπου : το καλάμι είναι γρήγορο ή σφιχτό ή fast ή οτιδήποτε έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για να περιγράψει την παραβολή του. Εμείς δεν θέλαμε να κάνουμε δοκιμές όπου θα χαρακτηρίζουμε την παραβολικότητα των καλαμιών με μια λέξη μόνο. Ο λόγος είναι ότι δυο καλάμια με τα ίδια χαρακτηριστικά μπορεί να αναφέρονται ως π.χ. Fast αλλά μέχρι να φτάσουν στην τελική αυτή κατάσταση να οδηγούνται από πολύ διαφορετικούς “δρόμους”.

anyfish_bari

Για αυτό αποφασίσαμε να στήσουμε ένα μικρό εργαστήριο όπου θα μπορούμε να φωτογραφίσουμε την καμπύλη του κάθε καλαμιού σε διάφορα στάδια, με διαφορετικά βάρη ώσπου να λυγίσει ως ένα μέγιστο βαθμό. Το τεστ αυτό έγινε με το καλάμι σε βάση με γωνία 50 μοίρες και μαζί με τον μηχανισμό δηλαδή δεν φωτογραφίσαμε την παραβολή του blank αλλά του καλαμιού όπως θα συμπεριφερθεί στο ψάρεμα με το νήμα περασμένο στους οδηγούς. Κατόπιν, οι φωτογραφίες αυτές έγιναν ένα γράφημα που ανταποκρίνεται 100% στην πραγματικότητα δηλαδή ένα action chart.

Click to View

Click to View

Από τους πίνακα μπορούμε να δούμε ότι και το καλάμι έχει ένα ισχυρό butt όπου μπορούμε να βασιστούμε την ώρα της μάχης ενώ και η κορυφή, αναλογικά με το casting weight, έχει το νεύρο που χρειάζεται για να κουράσουμε το ψάρι. Το συμπέρασμα αυτό βγήκε σε σύγκριση με καλάμια γιαπωνέζικης προέλευσης της ίδιας οικονομικής κατηγορίας αλλά και ακριβότερης. Μην σας φαίνεται λίγο το βάρος των 500 ή των 1000 γραμμαρίων καθώς στο μέλλον θα εκπλαγείτε με την απόδοση που θα δείτε σε δοκιμές άλλων ακριβών καλαμιών ή ακόμα και σε φθηνά. Εμείς θα θέλαμε να βάλουμε ακόμα περισσότερα γραμμάρια ώστε να δούμε που θα σπάσει το καλάμι αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Άλλωστε το τεστ γίνεται για να πάρετε μια ιδέα για την παραβολή και διαλέξαμε να βάλουμε μέχρι εκεί που έχετε περίπου ρυθμισμένα οι περισσότεροι τα φρένα δηλαδή στο ένα κιλό. Αν και αυτό σας φαίνεται παράξενο τότε περιμένετε τα επόμενα άρθρα του Lurebites που τα εξηγούν όλα... Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι το 7/28 είναι ένα αρκετά γρήγορο καλάμι ώστε να μπορεί να φορτίζει εύκολα τα μεγάλα σε μέγεθος δολώματα κατά την ρίψη και να αντεπεξέλθει στις ανάγκες μιας μάχης με μεγάλους αντίπαλους.

Σε πραγματικές συνθήκες

anyfish_728-12

Στις δοκιμές καλαμιών που θα κάνουμε στο Lurebites, θα προσπαθήσουμε να ψαρεύετε το εκάστοτε προϊόν από όσους περισσότερους γίνεται ώστε να έχουμε μια συνολική εικόνα της απόδοσης του. Έτσι έγινε και με τα δυο καλάμια της anyfish anywhere. Εκτός από εμένα, ψαρεύτηκαν και από συνεργάτες μας που τα είχαν στα χέρια τους από μερικές ώρες έως και ολόκληρα ψαρέματα. Κατόπιν τους στάλθηκε ένα ερωτηματολόγιο να απαντήσουν και κάποιες κατηγορίες για να βαθμολογήσουν. Για την ιστορία, τα καλάμια ψαρεύτηκαν από όλους με τον ίδιο μηχανισμό και νήμα που στην περίπτωση του 5/21 ήταν ο Certate 2000 της Daiwa με νήμα ΡΕ 0.8 και για το 7/28, Certate 2500 της Daiwa με νήμα ΡΕ 1.0. Στην συνέχεια, θα μιλήσουμε για το καθένα ξεχωριστά βέβαια αφού πρόκειται για δυο διαφορετικά καλάμια, ξεκινώντας από την άποψη του reviewer που στην προκειμένη περίπτωση είμαι εγώ.

anyfish_728-13

Το καλάμι αυτό ήταν από την αρχή πολύ άτυχο στα χέρια μου και θα εξηγήσω το γιατί. Από την πρώτη μέρα που το πήρα για ψάρεμα ξεκίνησαν τα ευτράπελα. Πήγα σε ένα ντόκο με νερά δέκα μέτρα βάθος και ξεκίνησα να το ζορίζω με μεγάλες σιλικόνες και jighead από 15 έως 30 γρμ.. Ήξερα ότι δεν έχει ψάρια αλλά που και που εμφανιζόταν κανά λούτσος, λαβράκι ή γοφάρι. Μετά από μια ώρα ατελείωτων αλλαγών διαφόρων τύπων σιλικόνουχων δολωμάτων, ένα... τραπέζι ήρθε από τα βαθιά και δάγκωσε την λεπτή σιλικόνη των 20 εκατοστών! Επρόκειτο για μία από τις δέκα χελώνες που είχαν κατασκηνώσει όλο το καλοκαίρι στα νερά του λιμανιού... Ευτυχώς η μάχη ήταν σύντομη γιατί τα έκοψε όλα γρήγορα. Το καλάμι βέβαια έφταιγε περισσότερο για το γρήγορο κόψιμο αφού η δύναμη του ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο είχα υπολογίσει οπότε στο φευγιό της, η κόντρα που έβαλα ήταν μεγαλύτερη από όσο έπρεπε. Από την μία σάστισα με την επίθεση της χελώνας μπροστά στα μάτια μου και από την άλλη απόρησα με την δύναμη του καλαμιού.

IMG_3225

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα κάτι τέτοιο αφού η αίσθηση που μου έδινε στα τινάγματα με τις σιλικόνες ήταν καλή και όχι βίαια όπως θα έκανε ένα αντίστοιχο γιαπωνέζικο καλάμι τέτοιου βεληνεκούς. Αίσθηση και δύναμη σε ένα είναι κάτι σπάνιο σε καλάμι για σιλικόνες. Όμως η ατυχία δεν τελείωσε εδώ. Στο επόμενο ψάρεμα, κάτω από την γέφυρα του Ρίου-Αντιρίου, τα λάθος παπούτσια μου δώρισαν ένα ωραίο γλίστρημα στα βράχια με συνέπεια ένα ραγισμένο πλευρό. Τις επόμενες μέρες κατάφερα με πολύ πόνο να κάνω ένα ψάρεμα στην ρηχή παραλία με τα λαβράκια, και να ξεγελάσω ένα κοντά στο κιλό το οποίο ήταν πολύ μακριά από τις δυνατότητες του καλαμιού. Σχεδόν δεν κατάλαβα για πότε πιάστηκε και πότε ήρθε έξω στην ακτή.

anyfish_728-14

Για την ιστορία, το λαβράκι πιάστηκε με ένα μικρό surface της Duel, το Silver Dog 75, το οποίο δεν ήταν ότι καλύτερο για το c.w. του καλαμιού. Γενικά το καλάμι αποδίδει καλύτερα με τεχνητά από 15 γρμ. μέχρι και 30 γρμ. παντός τύπου με την ρίψη να βρίσκεται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερό καλάμι, με δυνατότητες για μάχες κόντρα σε δυνατούς αντιπάλους που θα ικανοποιήσει αυτόν που ξέρει τι θέλει στο ψάρεμα του. Η μεγάλη λαβή δεν είναι πρόβλημα εδώ, αφού καλούμαστε να χειριστούμε μεγαλύτερα σε βάρος δολώματα τα οποία είναι λιγότερο τεχνικά στο ψάρεμα τους. Εγώ βέβαια, θα ήθελα να είναι λίγο μικρότερη αλλά δεν είμαι και ο πιο εύκολος spinner στον κόσμο...

anyfish_728-15

Το μήκος του ίσως να είναι απαγορευτικό για κάποιους αλλά όπως ξέρουμε το ψάρεμα δεν έχει καλούπια. Προσωπικά, θα εκτιμούσα αυτό το καλάμι στο ψάρεμα λόγω της σχέσης μεγάλης δύναμης σε συνάρτηση με το μικρό βάρος ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα να ψαρευτεί, ακόμα και με μέγεθος μηχανισμού 3000. Για το spinning από σκάφος δεν τον συζητώ... είναι ιδανικό αλλά από την ακτή όλα θα κριθούν από την απόφαση του καθενός να ψαρέψει με μήκος που δεν συνηθίζεται σε αυτήν την κατηγορία c.w.. Όπως και να 'χει, πρόκειται για ένα μοναδικό στην κατηγορία του καλάμι με τα θετικά και αρνητικά που απορρέουν μέσα από αυτήν την μοναδικότητα του. Θα ήθελα να μπορούσα να το είχα ψαρέψει περισσότερο ώστε να βγάλω κάποιο πραγματικά μεγάλο ψάρι αλλά το ραγισμένο πλευρό δεν μου το επέτρεψε...

Η γνώμη των Field Testers

Κασάπογλου Γιάννης

anyfish_728-16

Το καλάμι το είχα στα χέρια μου για μια εβδομάδα και το δοκίμασα σε τρία ψαρέματα, σε διαφορετικά μέρη που διήρκεσαν περίπου τρεις ώρες το καθένα. Το πρώτο μέρος ήταν σε χαμηλά βράχια με βυθό γύρω στα δέκα μέτρα και σαν στόχο είχα τους κυνηγούς και τα καρβούνια. Τα άλλα δυο ήταν μια εκβολή και μια παραλία με βότσαλα που βαθαίνει ομαλά ενώ στόχο είχα τα λαβράκια και κοκκάλια. Όσον αφορά την εμφάνιση, θα ήθελα κάτι παραπάνω που θα το κάνει να ξεχωρίζει πραγματικά όπως τα προηγούμενα μοντέλα. H αίσθηση που είχα και στα τρία ψαρέματα ήταν πως κράταγα ένα καλάμι πιο light από 7 -28 γρμ.. Τόσο ξεκούραστο ήταν και σίγουρα σε αυτό έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι ζύγιζε ωραία με τον 2500 Daiwa μηχανισμό κάτι που για μένα είναι πολύ σημαντικό στα non stop ρίψεις, ψαρέματα μου. Το δοκίμασα με διάφορους τύπους δολωμάτων και συγκεκριμένα με σιλικόνες από 7 έως 10 εκ. με jighead από 10 έως 21 γρμ., minnow από 12 έως 15 εκ. από 14 έως 24 γρμ. και τέλος με WTD των 9 και 11 εκ. με βάρος από 14 έως 21 γρμ..

anyfish_728-17

Στις ρίψεις το καλάμι ήταν άριστο, είτε το τεχνητό ήταν ελαφρύ είτε βαρύ, κάνοντας με να νιώθω ότι έχω πολύ μακρύτερο καλάμι π.χ. 2,6 μ. αντί για ένα καλάμι με μήκος 2,44 μ.. Στις πλεύσεις των τεχνητών τώρα... Η λαβή του δεν είναι κοντή όποτε δεν με βόλεψε σε σιλικόνες και WTD άλλα από την άλλη βέβαια πρέπει να ομολογήσω ότι και το χέρι μου δεν το λες και... μακρύ! Παρόλα αυτά, δούλευε τις σιλικόνες ωραία και η κορυφή δεν τίναζε απότομα το νήμα με αποτέλεσμα να έχεις μπερδέματα και κόμπους. Τα minnow, και τα ελαφριά και τα βάρια τα δούλευε κάτι παραπάνω από σωστά, ειδικά κάποια ιδιαίτερα minnow που θέλουν δυνατά twich όπως το Log Surf 124 & 144 της Bassday και το SS Jerkbait 140 της Νemesi. Στα WTD τα πράγματα δεν ήταν εξίσου καλά αφού τα ελαφριά τα έφερνε στον αφρό άτσαλα και αν είχε λίγο κύμα θα ήταν πολύ δύσκολο να βγάλεις μια καλή πλεύση. Αντίθετα όμως στα πιο βάρια το καλάμι βρίσκει τέλεια εφαρμογή και τα δουλεύει μια χαρά. Στο max cw έβαλα 26 γραμμάρια και όχι παραπάνω αν και φαινόταν ότι δεν θα έχει πρόβλημα. Πιστεύω ότι το πραγματικό c.w. του καλαμιού ξεκινάει από τα 10 γρμ. και μπορεί να φτάνει και τα 35 γρμ.. Το κάρφωμα του είναι αρκετά άμεσο και σαφή. Σε πέντε επιθέσεις πήρα τέσσερα ψάρια χωρίς να χρειαστεί να βάλω ιδιαίτερη δύναμη στα χέρια για να καρφώσω. Επίσης κατά την μάχη είχα πολύ καλή αίσθηση στο “που βρίσκεται το ψάρι” μετά το κάρφωμα, που σημαίνει ότι με βοηθούσε τα μέγιστα στο χειρισμό ώστε να το οδηγήσω στην απόχη .

vathmologia_521_kasapoglou

Λιάσκος Μωυσής

Η εμπειρία μου με το συγκεκριμένο καλάμι μπορεί να ήταν περιορισμένη σε χρόνο σε μια κοντινή μου εξόρμηση, όμως ήταν αρκετή να βγάλω κάποια βασικά συμπεράσματα. Δυστυχώς δεν με τίμησε κάποιο ψάρι για να εκφέρω άποψη για την συμπεριφορά του πάνω στην μάχη, για αυτό θα σταθώ στην γενικότερη αίσθηση που μου άφησε κατά το ψάρεμα.

anyfish_728-18

Πρώτα θα αναφερθώ στο αισθητικό κομμάτι όπου η λιτή εμφάνιση του καλαμιού χωρίς φανταχτερές λεπτομέρειες, με το ανθρακί χρώμα και την σπιράλ πλέξη του carbon να κυριαρχεί, ίσως ξενίσει πολλούς που ζητάνε περισσότερα για ένα καλάμι αυτής της χρηματικής αξίας. Προσωπικά αυτή η διακριτική εμφάνιση μου αρέσει αρκετά, αποδεικνύοντας ότι το απλό πολλές φορές είναι και όμορφο. Η λαβή είναι εργονομική και διαθέτει EVA καλής ποιότητας που προσφέρει σίγουρο κράτημα. Μοναδική ένσταση το μήκος του butt που για τα γούστα μου ήταν ελαφρώς μακρύτερο και δυσκόλευε ελαφρώς τον χειρισμό. Τώρα όσον αφορά την αίσθηση κατά το ψάρεμα, αρχικά να αναφέρω ότι βρισκόμουν σε λιμάνι με βάθος περίπου 10 μέτρα, και το ύψος που χώριζε το τσιμέντο του ντόκου με την επιφάνεια της θάλασσας να είναι περίπου τρία μέτρα. Χρησιμοποίησα αποκλειστικά σιλικονούχα δολώματα με μικρού βάρους jighead που δεν ξεπερνούσαν τα 15 γραμμάρια.

anyfish_728-19

Η αίσθηση της σιλικόνης σε όλα τα στρώματα βάθους του λιμανιού ήταν πολύ καλή, με την μύτη του καλαμιού να βοηθάει αρκετά λόγω της γρήγορης επαναφοράς που διαθέτει. Ένα σημείο που θέλω να δώσω ιδιαίτερη σημασία και μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν η απόσταση ρίψης του καλαμιού. Παρά το “κοντό” μήκος του, οι αποστάσεις που κάλυπτε η μικρή σιλικόνη ήταν πολύ σεβαστές, αντίστοιχες καλαμιών με μήκος στα 2,6 μέτρα. Το γεγονός αυτό κατά την γνώμη μου μαρτυρά δύο πράγματα: Πρώτον ότι το καλάμι διαθέτει εξαιρετικής ποιότητας carbon, και δεύτερον ότι η μακρινή ρίψη ήταν από τους πρωταρχικούς στόχους των rodbuilders που το σχεδίασαν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και το αγωνιστικό ιστορικό και τις διακρίσεις που έχουν τα καλάμια της εταιρίας στους αγώνες ρίψης... Κλείνοντας, να πω ότι το καλάμι διαθέτει αμελητέο βάρος και σε συνδυασμό με τον Daiwa Certate 2500, δημιουργούσαν ένα πανάλαφρο σύνολο που πραγματικά χαίρεσαι να ψαρεύεις μαζί του.

vathmologia_728_moisis

Συμπέρασμα

anyfish_728-20

Πρόκειται για ένα μοναδικό καλάμι που πάει κόντρα σε όλα τα spinning στερεότυπα της χώρας μας και είναι από μόνο του μια ολόκληρη κατηγορία. Το τελευταίο σημαίνει ότι δεν θα βρείτε εύκολα άλλα καλάμια με τα ίδια χαρακτηριστικά, ειδικά για ψάρεμα από την ακτή. Η αλήθεια είναι ότι όλοι όσοι το δοκιμάσαμε, προβληματιστήκαμε γιατί αναγκαστικά έπρεπε να το συγκρίνουμε με καλάμια μεγαλύτερου μήκους και δεν ξέραμε αν αυτό ήταν δίκαιο. Από την άλλη όμως, μας εξέπληξε ευχάριστα γιατί έκανε πράγματα που δεν περιμέναμε να κάνει σε αυτό το μήκος. Αν ήθελα να το παρομοιάσω με μια ράτσα σκυλιού θα έλεγα ότι είναι ένα... πίτ μπουλ καλάμι! Μεγάλη δύναμη και ευκινησία σε μικρό μέγεθος! Καλές ρίψεις, καλή αίσθηση των δολωμάτων στο εύρος του c.w. του, άμεσο κάρφωμα και δύναμη στην μάχη είναι τα χαρακτηριστικά του.

IMG_3268

Όλα τα compoments του καλαμιού είναι άριστης ποιότητας και στο θέμα της εργονομίας, το μόνο που δίχασε λίγο ήταν το μήκος της λαβής που η αλήθεια είναι ότι θα πρόσφερε μεγαλύτερη άνεση στα τινάγματα αν ήταν ελάχιστα μικρότερο. Όμως σε ένα all around καλάμι, όπως αυτό, το θέμα της λαβής είναι υποκειμενικό και η αλήθεια είναι ότι το καλάμι είναι πολύ καλά ζυγισμένο οπότε μετά από μερικά ψαρέματα η λαβή γίνεται... ένα με το χέρι μας! Στο θέμα της εμφάνισης, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι επαφίεται στην αισθητική του καθενός οπότε είναι δικαιολογημένη κάθε άποψη. Προσωπικά, μου αρέσει το καλάμι να ξεχωρίζει με την custom εμφάνιση του, γι αυτό και του έβαλα σχετικά υψηλή βαθμολογία. Η σχέση τιμής-ποιότητας του καλαμιού πιστεύω ότι είναι πολύ τίμια -αν αναλογιστεί κανείς και την ειδική τιμή γνωριμίας των 300 ευρώ- και το μόνο που θα γίνει πολύς λόγος από εδώ και κάτω είναι το θέμα του μήκους γιατί αυτό είναι που θα επηρεάσει σε μεγαλύτερο ποσοστό την απόφαση κάποιου να το αποκτήσει.

IMG_3274

Έτσι λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν καταστάσεις όπου θέλουμε απαραίτητα ένα καλάμι με μεγάλο μήκος όπως π.χ. στα ψηλά βράχια, στους ψηλούς ντόκους ή σε μια παραλία με μεγάλα κύματα. Αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, το μήκος δεν είναι αυτό που θα μας απασχολήσει ενώ ας μην ξεχνάμε ότι όσο πιο μακρύ το καλάμι μας, αναγκαστικά χάνουμε και την αίσθηση της κίνησης των τεχνητών, εκτός αν μιλάμε για τα σούπερ – καλάμια με την απλησίαστη τιμή. Επίσης, προσωπικά με βολεύει πολύ να ψαρεύω με μικρό μήκος καλαμιού όταν έχω κόντρα πολύ δυνατό άνεμο. Αυτή είναι μια κατάσταση που δίνει ψάρια αρκεί να καταφέρεις να στείλεις το τεχνητό σου σε μια αξιοπρεπή απόσταση. Εκεί ίσως βρίσκει την μεγαλύτερη εφαρμογή του, το καλάμι της anyfish anywhere. Άρα θα ήθελα να προσθέσω στην “συλλογή” μου αυτό το καλάμι γιατί θα μου φανεί κάτι παραπάνω από χρήσιμο στο ψάρεμα μου. Πρόκειται για ένα καλάμι ιδιαίτερο που του αξίζει να αγοραστεί από κάποιον που δεν ακολουθεί την μόδα του spinning αλλά που χαράζει μόνος του τον δρόμο στην τεχνική...

new_pinakas_anyfish728-plus-637x420

Που θα το βρείτε

banner_VENMAR

Αντιπρόσωπος για την χώρα μας είναι η εταιρεία Venmar και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Το προϊόν προς το παρόν διατίθεται στα παρακάτω επιλεγμένα καταστήματα ανά την Ελλάδα :

ΑTTIKH

Way2Fish

Αραπάκη 103 & Φορνέζη, Καλλιθέα - TK: 17675, Αθήνα

Τηλ: 210 9595110 / Fax: 210 9595111 / Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo


Captain Hook Σπάτα-Λούτσα

Δημάρχου Χρήστου Μπέκα 108, Σπάτα - TK: 19400

Τηλ: 211 4008052 / Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo_papdakis


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Απρίλη Σταυρούλα

Μαιάνδρου 94, Εύοσμος Θεσσαλονίκης - TK: 56224

Τηλ: 2310775150 / Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

logo aprilis


ΠΑΤΡΑ

Ψάρεμα - Ρίο

Παλαιά Εθνική Οδός Πατρών Αθηνών 72

Τηλ: 2610-995376 / Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

psarema_banner_small_01


ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΚΡΗΤΗΣ

Captain Hook Crete - Γενιτσαρίδης

Εφέσου 17, Ηράκλειο - TK: 71306

Τηλ: 2810 225368 / Fax: 2810 244970 / Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

LOGO_GENITSARIDHS