Η τεχνική του Eging είναι πια πολύ δημοφιλής και όλο και περισσότεροι φίλοι αποφασίζουν να εξοπλιστούν με κατάλληλα καλάμια, μηχανισμούς και νήματα για αυτήν. Όμως οι καιροί είναι δύσκολοι και η επιλογή ενός καλαμιού χαμηλού κόστους είναι συνήθως μονόδρομος. Για αυτό επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε ένα από τα πιο οικονομικά καλάμια της αγοράς, το Sephiano 832 SP της Shimatsu.

reviewer_sephiano
Ο προβληματισμός όλων, όταν σκέφτονται να πάρουν κάτι οικονομικό, είναι ένας : “θα κάνει την δουλειά μου;” Αυτή η δοκιμή έγινε για να απαντήσει πρώτα από όλα σε αυτό το ερώτημα και κατά δεύτερο λόγο θα μας απασχολήσουν όλα τα υπόλοιπα. Όμως προτού ξεκινήσουμε πρέπει να επισημάνουμε κάτι πολύ σημαντικό που είναι ότι τις προδιαγραφές του καλαμιού της έδωσε ο Έλληνας διανομέας δηλαδή οι πατριώτες μου της εταιρείας Lucky Fishing!

sephiano_dokimi8

Αυτό είναι ένα μεγάλο ατού αφού έχουν την εμπειρία και τις γνώσεις για κάτι τέτοιο καθώς στην χώρα μας το Eging έκανε τα πρώτα βήματα του στην Πάτρα. Φανταστείτε ότι πολλοί που έγραψαν για αυτήν την τεχνική μετέπειτα, πέρασαν πρώτα από τα μέρη μας για να την γνωρίσουν. Ξεκινώντας με αυτό το ατού για το καλάμι, ας περάσουμε στην δοκιμή του...

Χαρακτηριστικά & Πρώτη Εντύπωση

propinakas_sephianoΗ πρώτη μου επαφή με το καλάμι έγινε πολύ προτού έρθει στα χέρια μου για δοκιμή. Το είχα πιάσει στα χέρια μου σε ένα ψάρεμα με ένα φίλο ο οποίος είχε αγοράσει ένα από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν. Το πρώτο που παρατηρείς είναι τα χρώματα του καλαμιού όπου κυριαρχεί το ασημί στα 2/3 και το μπλε ραφ στο υπόλοιπο και συγκεκριμένα στην λαβή. Απαρατήρητα δεν περνάνε και τα πολλά λογότυπα κατά μήκος του με ωραία πινελιά το μικρό σχήμα σουπιάς ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του καλαμιού!

sephiano_dokimi4

Για το δέσιμο των οδηγών έχει χρησιμοποιηθεί ασημί κλωστή η οποία δένει με το χρώμα του καλαμιού πολύ καλά, κάνοντας την όλη εμφάνιση μοναδική ανάμεσα στα τόσα καλάμια που κυκλοφορούν στην αγορά. Σίγουρα το καλάμι “φωνάζει” από μακριά ότι είναι Shimatsu και όχι κάτι άλλο αλλά το αποτέλεσμα είναι λίγο αμφιλεγόμενο δηλαδή σε κάποιους θα αρέσει σε αυτά τα λεφτά να έχουν σαν μπόνους μια εκκεντρική εμφάνιση ενώ άλλοι θα ήθελαν κάτι πιο διακριτικό. Η δική μου άποψη είναι ότι το Eging είναι παιχνίδι οπότε καλώς επιλέχτηκε αυτή η παιχνιδιάρα εμφάνιση.

sephiano_dokimi3

Στην ουσία τώρα που είναι τα χαρακτηριστικά του, το πρώτο που έδωσα σημασία ήταν το μήκος του και η λαβή. Διαθέτει το ιδανικό για μένα μήκος, 2,53 μ. (8' 3''), που πιστεύω πρέπει να έχει ένα eging καλάμι ενώ η λαβή είναι επίσης ιδανική με μικρό μήκος ώστε να μπορούμε ελεύθερα να εκτελούμε jerks και twiches.

sephiano_dokimi5

Το δεύτερο που ένιωσα στο χέρι μου ήταν το βάρος που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα με μόλις 110 γραμμάρια ενώ με μια ματιά στο egi weight είδα το λίγο γενικό 2.0-3.5 που όμως είναι καλός λόγος για να το αγοράσεις αφού καλύπτει όλα τα μεγέθη καλαμαριερών που χρησιμοποιούμε.

pinakas_specs_sephiano

Προφανώς μίλησε η εμπειρία των ανθρώπων της εταιρείας ώστε φαινομενικά όλα τα χαρακτηριστικά του καλαμιού να είναι απόλυτα συμβατά με το ψάρεμα καλαμαριών και σουπιών στα δικά μας νερά. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε παρακάτω αν ισχύουν και στην πράξη. Σε γενικές γραμμές, η πρώτη εντύπωση ήταν καλή στο θέμα εμφάνιση και πολύ ελπιδοφόρα στα χαρακτηριστικά του.

Ποιότητα Κατασκευής

sephiano_dokimi2

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καλαμιού θα σας εκπλήξουν καθώς όλοι οι οδηγοί είναι της Fuji όπως και η βάση του μηχανισμού. Συγκεκριμένα η βάση είναι Fuji DPS και εξασφαλίζει γερό δέσιμο του μηχανισμού με το καλάμι καθ' όλη την διάρκεια του ψαρέματος ενώ βιδώνει από το κάτω μέρος. Αν υπήρχε και ένας δακτύλιος ασφαλείας, θα ήταν ακόμα καλύτερα αλλά αυτό δύσκολα το συναντάς σε αυτής της οικονομικής κατηγορίας τα καλάμια.

sephiano_dokimi6

Οι οδηγοί είναι οχτώ Fuji Alconite τύπου Low rider και το δέσιμο τους μπορεί να φανεί σε μερικούς λίγο χοντροκομμένο αλλά νομίζω ότι σε αυτήν την οικονομική κατηγορία δεν ενδιαφέρει κανέναν τίποτα άλλο από το να είναι γερά δεμένοι πάνω στο blank.

sephiano_dokimi7

Σε γενικές γραμμές το φινίρισμα είναι πολύ καλό για την τιμή του και καλό είναι που έχει περαστεί όλο το καλάμι με βερνίκι ώστε να αντέξει στις κακουχίες.

sephiano_dokimi9

Χρήσιμη είναι και η αναφορά του Line Weight δηλαδή του εύρους του νήματος που προτείνει η εταιρεία για ορθή χρήση στο ψάρεμα με το καλάμι αυτό. Έτσι το LW είναι από ΡΕ 0.4 έως 1.0, λογικό και σωστό για eging.

sephiano_dokimi10

Η λαβή διαθέτει πολύ καλό και ποιοτικό EVA ενώ το μήκος της των 32 εκατοστών είναι ιδανικό! Επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό της καλαμαριέρας και στην ρίψη δεν προβληματίζει ιδιαίτερα. Τέλος το spigot έχει περιθώρια πολλά ώστε να δένει τα δύο στελέχη σφιχτά και παράλληλα να αντέχει στην φθορά του χρόνου.

Συμπεριφορά & Χρησιμότητα

sephiano_dokimi11

Η χρησιμότητα ενός καλαμιού eging είναι να μπορεί να μας δίνει απόλυτη αίσθηση της καλαμαριέρας, καλή ρίψη και η κορυφή πρέπει να έχει την ελαστικότητα που χρειάζεται ώστε να καρφώνει ομαλά και σταδιακά το μαλακό δέρμα του καλαμαριού αλλά και να μπορεί να αποσβένει τα πισωγυρίσματα του, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να σκιστεί.

kampili_sephiano

Αυτήν την μαλακή κορυφή διαθέτει το Sephiano 832 SP και όπως θα δείτε στο γράφημα ξεκινάει να δουλεύει από πολύ λίγα γραμμάρια. Η πλήρης καμπύλη του κάτω από το μέγιστο βάρος μας δείχνει ότι μπορούμε να σηκώσουμε χωρίς απόχη μικρά καλαμάρια και σουπιές αλλά για τα μεγαλύτερα θα χρειαστούμε σίγουρα απόχη.

sephiano_dokimi17

Σε γενικές γραμμές, το γράφημα της καμπύλης μας δείχνει ότι πρόκειται για ένα ελαστικό καλάμι που όμως καμπυλώνει σταδιακά, κάτι το οποίο είναι το ζητούμενο στο ψάρεμα των καλαμαριών. Μια πολύ ωραία συμπεριφορά για eging καλάμι αυτής της οικονομικής κατηγορίας που δεν έχει καμία σχέση με τον ανταγωνισμό ο οποίος συνήθως προτείνει σφιχτά καλάμια με λίγη ελαστικότητα ή πολύ στην κορυφή.

Σε πραγματικές συνθήκες

sephiano_dokimi14

Η πρώτη επαφή στην θάλασσα με το Sephiano μας έκρυβε πολλές εκπλήξεις... Καταφέραμε να ξεγελάσουμε μαζί με τον καλό φίλο Κώστα αρκετά καλαμάρια αλλά το ανέλπιστο ήταν ότι βγάλαμε με το συγκεκριμένο καλάμι και οι δύο από ένα κοντά στο κιλό! Τι καλύτερη δοκιμασία ώστε να έχουμε την δυνατότητα να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα!! Στα υπόλοιπα ψαρέματα ασχοληθήκαμε με τις σουπιές όπου και εκεί είχαμε την τύχη να ξεγελάσουμε αρκετές αλλά σε μικρό μέγεθος κυρίως. Αλλά ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα βασικά.

sephiano_dokimi13

Το καλάμι δοκιμάστηκε με όλο το εύρος μεγεθών καλαμαριέρας που αναφέρει το Egi Weight του και με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι ψαρεύει ιδανικά το μέγεθος 3.0 και 2.5. Δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με το μεγαλύτερο 3.5 στην αίσθηση και στο κάρφωμα αλλά μπορεί να μην σας ικανοποιήσει τόσο στην ρίψη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν το στέλνει αρκετά μακριά. Τα μεγέθη 2.0 και κάτω ενώ τα στέλνει πολύ μακριά, δεν μπορώ να πω ότι είχα την απόλυτη αίσθηση της κίνησης τους μέσα στο νερό αλλά... μην ξεχνάτε ότι αυτά τα λέει κάποιος που έχει ψαρέψει πολλά και ακριβά καλάμια eging.

sephiano_dokimi15

Σε εσάς η αίσθηση θα είναι πολύ καλή ειδικά αν ψαρεύετε με κάποιο μαλακό spinning καλάμι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι μικρές αυτές καλαμαριέρες δουλεύονται τέλεια μόνο με LRF καλάμια ή πανάκριβα εξειδικευμένα eging καλάμια με μικρό Egi Weight. Οπότε το τεστ το περνάει και εδώ το Sephiano με επιτυχία καθώς το 3.0 και το 3.5 ψαρεύουμε όλοι κυρίως ενώ από 2.0 δεν έχουμε πολλές απαιτήσεις. Το 90% των ψαράδων δεν έχουν καν μια τέτοια καλαμαριέρα στην κασετίνα τους.

sephiano_dokimi12

Πάμε στις πλεύσεις τώρα. Η συμπεριφορά του είναι ιδανική για ψάρεμα ανάγλυφα στον βυθό καθώς τον διαβάζει τέλεια χωρίς να σκαλώνει τις καλαμαριέρες μας. Για τα jerks δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα εκτός αν θέλετε να κάνετε πολλά μικρά και έντονα (short jerks) στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί σωστά. Γενικά όσοι ψαρεύουν μόνο με πολλά jerks (κάτι το οποίο δεν καταλαβαίνω) δεν θα μείνουν ευχαριστημένοι από την ελαστικότητα του καλαμιού και φυσικά θα πρέπει να αναζητήσουν κάτι άλλο πιο σφιχτό.Για όσους όμως θέλουν να εκτελέσουν το 90% των πλεύσεων που φέρουν την επιτυχία στα καλαμάρια και στις σουπιές θα μείνουν κάτι παραπάνω από ευχαριστημένοι.

sephiano_dokimi16

Στο κάρφωμα τα πράγματα είναι πολύ καλά! Η ελαστικότητα του μας δίνει ένα γλυκό κάρφωμα με σχετικά μέτρια ένταση στην κίνηση του καρπού μας. Αυτό που ακολουθεί στην μάχη ήταν και το καλύτερο κομμάτι της δοκιμή μας αφού ούτε με τα μικρά καλαμάρια που ήταν επιπόλαια πιασμένα, ούτε με τα μεγάλα δεν ανησυχήσαμε λεπτό! Λύστε λίγο τα φρένα και απολαύστε την μάχη με ασφάλεια ακόμα και αν το καλαμάρι είναι ένα κιλό. Η κορυφή θα αποσβέσει όλα τα πισωγυρίσματα και ποτέ δεν πρόκειται να μας επιτρέψει να το σκίσουμε, όσο άτσαλα και αν το παλέψουμε.

Συμπέρασμα

sephiano_dokimi18

Πολλές φορές λέμε ότι ένα φθηνό καλάμι είναι κατάλληλο για όσους ξεκινάνε αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πω ότι ακόμα και αυτοί που ξεκινάνε θα το αλλάξουν πολλά χρόνια μετά. Υπάρχει μια παρεξήγηση στο θέμα των καλαμιών Eging. Οι Ιάπωνες φτιάχνουν καλάμια που πρέπει να αντεπεξέλθουν στις μάχες με μεγάλου βάρους καλαμάρια, πολύ πιο δυνατά και επιθετικά σε σύγκριση με τα δικά μας ενώ ακόμα και το δέρμα τους είναι πολύ πιο σκληρό από των δικών μας.

sephiano_dokimi19

Επίσης τα ψαρεύουν επί το πλείστον σε νέτους βυθούς και χρησιμοποιούν πολύ περισσότερα jerks για να τα δελεάσουν κάτι που στα δικά μας καλαμάρια ισοδυναμεί πολλές φορές με το να τα... φοβίσεις! Έτσι ένα πολύ καλό και ακριβό Ιαπωνικό καλάμι στα δικά μας νερά μπορεί να τα σκίζει, να μην καταλαβαίνει τα αγγίγματα των μικρών καλαμαριών μας και τέλος μπορεί να σκαλώνει εύκολα τις καλαμαριέρες μας. Το Sephiano 832 SP μπορεί να μην έχει καμία τύχη στην Ιαπωνία αλλά στην Μεσόγειο αποτελεί μια ιδανική λύση για το ψάρεμα τόσο των καλαμαριών όσο και των σουπιών. Ελαφρύ και ζυγισμένο, με καλή αίσθηση της καλαμαριέρας, γλυκό κάρφωμα και κορυφή με λυτρωτική απόσβεση των δυνάμεων... τι άλλο να θέλει κανείς;

thetika-arnitika_sephiano

Θα το βρείτε :

sxoinas_banner_arthrou