Η ιταλική Milo διαθέτει μια πολύ δυνατή σειρά καλαμιών spinning με την έξυπνη ονομασία “Panacea” που στα ελληνικά σημαίνει “πανάκεια”. Από αυτή την σειρά διαλέξαμε για δοκιμή το μοντέλο Panacea Spin το οποίο απευθύνεται στους λάτρεις του LRF. Σκοπός μας είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα : “άραγε είναι πανάκεια η αγορά αυτού του καλαμιού;”...

reviewer_panacea
Σίγουρα στην χώρα μας και συγκεκριμένα στον χάρτη του spinning, το όνομα Milo είναι παντελώς άγνωστο. Δεν νομίζω να υπάρχει spinner που να γνωρίζει ότι αυτή η ιταλική εταιρεία κατασκευάζει καλάμια spinning, πόσο μάλλον ότι κάποια από αυτά θεωρούνται στην γείτονα χώρα ανταγωνιστικά σε ποιότητα και συμπεριφορά με γιαπωνέζικες εταιρείες.

panacea_dokimi_1

Η αλήθεια είναι ότι ούτε και εγώ γνώριζα πολλά για αυτό το γεγονός και έτσι έμεινα έκπληκτος όταν αντίκρισα για πρώτη φορά το καλάμι της δοκιμής μας. Το επόμενο βήμα ήταν να ψάξω όλο τον κατάλογο της εταιρείας αλλά και τις γνώμες των Ιταλών spinners για τα προϊόντα της που αφορούν την αγαπημένη μας τεχνική. Πράγματι έχει γίνει πολύ δουλειά και υπάρχουν αρκετά προϊόντα υψηλής ποιότητας με το μεγάλο ποσοστό όμως να αφορά το ψάρεμα στα γλυκά νερά.

Χαρακτηριστικά & Πρώτη εντύπωση

panacea_dokimi_5

Ας μιλήσουμε για την πρώτη επαφή μου με το καλάμι Panacea Spin. Συγκεκριμένα το είδα στο εκθετήριο της εταιρείας Arcofil, κατόπιν πρόσκλησής τους. Μόλις είχε έρθει από Ιταλία και ήθελαν την γνώμη μου. Βγάζοντας το, από την βελούδινη μαλακή θήκη του, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι το κατακόκκινο χρώμα στην λαβή του και το πως δένει με τα άλλα χρώματα του καλαμιού. Πραγματικά, διαθέτει ιταλική φινέτσα με προσοχή στην λεπτομέρεια που δύσκολα συναντάς σε LRF χρωματιστά καλάμια και μπορώ να πω ότι άγγιξε 100% τα δικά μου γούστα!

pinakas_specs-panacea

Ένωσα τα δυο στελέχη και το κράτησα στο χέρι μου. Με ενθουσίασε το μικρό του βάρος, η μικρή περίτεχνη λαβή και το πως έδεσε στο χέρι μου. Όμως, αυτό που με ένοιαζε περισσότερο ήταν να δω την επαναφορά της κορυφής μετά το πρώτο τίναγμα. Παρακαλούσα να είναι γρήγορη και άμεση ώστε το καλάμι να έρθει γρήγορα σε κατάσταση ηρεμίας. Έτσι και έγινε. Αυτό ήταν πολύ καλό δείγμα για το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του καλαμιού οπότε τα υπόλοιπα έμενε να αποκωδικοποιηθούν σε πραγματικές συνθήκες δηλαδή στην θάλασσα.

Χρήση & Χρησιμότητα

panacea_dokimi_2

Όλα τα χαρακτηριστικά του καλαμιού παραπέμπουν σε καλάμι για την τεχνική του LRF. Η εταιρεία το προτείνει για τις ανάγκες των πιο σοφιστικέ spinning τεχνικών (όπως αναφέρει στον κατάλογο) που σημαίνει κατά αυτούς ultra-light spinning. Με λίγα λόγια το καλάμι είναι κατάλληλο για ψάρεμα με μικρές σιλικόνες, μικρά σκληρά τεχνητά όπως minnow, popper κ.α., μικρά κουτάλια και λιλιπούτειους... πλάνους. Επίσης, μπορεί να ψαρευτεί και με μικρές καλαμαριέρες για καλαμάρια και σουπιές. Άρα η χρήση του είναι καθαρά αυτή ενός LRF καλαμιού οπότε και τα ψάρια τα οποία θα βάλουμε στόχο είναι αυτά που θα ξεγελαστούν από τα δολώματα της τεχνικής.

panacea_dokimi_6

Αν θέλαμε τώρα να το κατατάξουμε σε βαθμό δύναμης ανάμεσα σε άλλα LRF καλάμια θα έλεγα ότι είναι Medium Light παρότι το c.w. 0,4-7 γρμ. παραπέμπει σε Light. Το γεγονός αυτό δίνει άλλη αξία στην χρησιμότητα του, η οποία μπορεί να έχει μεγαλύτερη εμβέλεια τόσο στο μέγεθος των ψαριών που θα αναμετρηθούμε όσο και στο βάρος των δολωμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε. Τέλος, τα 2,29 μ. μήκος είναι το ιδανικό για ένα all around καλάμι LRF ενώ τα 107 γρμ. βάρος είναι καλό νούμερο για την κατηγορία του.

Ποιότητα Κατασκευής

panacea_dokimi_7

Όπως είπα και παραπάνω, η εμφάνιση του καλαμιού είναι για μένα πολύ καλή και σε αυτό συμβάλει και το πολύ καλό φινίρισμα. Η σύνδεση των δυο στελεχών γίνεται με spigot το οποίο έχει πολύ... ψωμί ώστε να αντέξει στην φθορά του χρόνου.

panacea_dokimi_12

To spigot έχει πολύ... ψωμί!

panacea_dokimi_8

Οι οδηγοί είναι τύπου Κ

Οι εννιά Κ οδηγοί (scratch-resistant) είναι όμορφα δεμένοι πάνω στο blank και πολύ ωραία λεπτομέρεια είναι τα περίπου οχτώ εκατοστά της κορυφής ανάμεσα στους οδηγούς που είναι βαμμένα με λευκό χρώμα ώστε να ξεχωρίζουμε και το παραμικρό τσίμπημα στο μικρό τεχνητό μας.

panacea_dokimi_10

Η κορυφή, πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι μασίφ

Αφού μιλάμε για κορυφή, πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή είναι μασίφ και όχι tubular που σημαίνει ότι θέλει προσοχή. Το υλικό του καλαμιού είναι high modulus carbon ενώ η βιδωτή βάση μηχανισμού, πέρα από τις όμορφες πινελιές στις λεπτομέρειες της, ασφαλίσει γερά τον μηχανισμό.

panacea_dokimi_9

Εντυπωσιακή βάση μηχανισμού

Το κομμάτι που βιδώνει είναι από carbon με αλουμινένιο τελείωμα στο κάτω μέρος σαν πριονωτό παξιμάδι και σίγουρα κερδίζει όλες τις εντυπώσεις στο όλο σύνολο της βάσης.

panacea_dokimi_11

Όμορφες λεπτομέρειες στο τελείωμα της λαβής

Η μικρή λαβή έχει μήκος μόλις 23 εκατοστά και είναι split με πολύ όμορφο αλουμινένιο τελείωμα στο κάτω μέρος. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι τα υλικά από τα οποία αποτελείται το καλάμι είναι αρκετά ποιοτικά, όχι όμως τα κορυφαία, αλλά σίγουρα έχουν διαλεχτεί με μεράκι και γούστο!

Συμπεριφορά

panacea_dokimi_13

Όταν ήρθε η ώρα να βάλουμε το καλάμι στην βάση για να δούμε την συμπεριφορά του, πραγματικά το λυπήθηκα... Τι δυνάμεις να ασκήσεις σε αυτό το λεπτεπίλεπτο καλαμάκι; Όμως, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν καθόλου για λύπηση... Από τα πρώτα κιόλας δεκάδες γραμμάρια έδειξε ότι έκρυβε μέσα στον λεπτό κορμό του αρκετά μεγάλη δύναμη και χρειάστηκε να φτάσουμε στα εφτακόσια γραμμάρια για να παραδοθεί όταν αντίστοιχα καλάμια και μάλιστα πολύ ακριβότερα, παραδίνονται στα πεντακόσια!

kampili_panacea

Η τελική καμπύλη έδειξε ότι πρόκειται για ένα καλάμι με πολύ δυνατό butt και κορυφή που αν εξαιρέσουμε τους τελευταίους είκοσι πόντους, διατηρεί την δύναμη του butt. Άρα μιλάμε για ένα γρήγορο, σφιχτό καλαμάκι που μπορεί να χειριστεί τόσο μεγάλα ψάρια, όσο και δολώματα μεγαλύτερου βάρους από το c.w. του. Αλλά όλα αυτά έμελλε να εξακριβωθούν και στην πράξη.

Σε πραγματικές συνθήκες

panacea_dokimi_14

Όταν παίρνουμε στα χέρια μας ένα καλάμι για δοκιμή, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να το φωτογραφίσουμε στην θάλασσα και μετά του βάζουμε μηχανισμό για να το ψαρέψουμε. Έτσι έκανα και εγώ με αυτό το καλάμι, αλλά έτυχε οι φωτογραφίες να μην βγουν όλες καλές οπότε το ξαναπήρα μαζί μου σε μια άλλη φωτογράφηση ώστε να συμπληρώσω τα κενά της πρώτης. Αυτή τη φορά είχα βάλει και μηχανισμό LRF, τον Daiwa Gekkabijin 2004 MX με νήμα Gosen 8κλωνο διαμέτρου ΡΕ 0,6, για να το δω και λίγο στην πράξη.

panacea_dokimi_18

Φτάνοντας μεσημέρι στο κοντινό λιμανάκι της περιοχής μου άνοιξα το καπό του αυτοκινήτου για να βγάλω την φωτογραφική μηχανή και κάποια άλλα προϊόντα που είχα για φωτογράφηση. Ξάφνου άκουσα ψιλό να πηδάει τρομαγμένο δίπλα μου και γυρίζοντας το κεφάλι προς την θάλασσα, είδα το χτύπημα στον αφρό του αρπαχτικού που τα κυνήγαγε. Δεν υπήρχε αμφιβολία... ήταν σίγουρα λαβράκι! Δίχως σκέψη, έβγαλα το Panacea και πέρασα στην άκρη της παραμάνας μια μεγάλη Drop Shad της Delalande, αρματωμένη πάνω σε πέντε γραμμάρια μολυβοκεφαλή με σχήμα μπάλας. Το σύνολο σιλικόνη – μολυβοκεφαλή δεν ξεπερνούσε τα εφτά γραμμάρια δηλαδή βρισκόταν στα ανώτατα όρια του c.w. του καλαμιού.

panacea_dokimi_16

Το πρώτο πρόβλημα που είχα να ξεπεράσω ήταν ότι το λαβράκι κυνηγούσε δίπλα σε ένα βυθισμένο καράβι που τα σκοινιά του σχημάτιζαν μπροστά μου έναν τεράστιο ιστό αράχνης και στην επιφάνεια αλλά και στον βυθό. Μιλάμε για το πιο ακατάλληλο μέρος για spinning μακράν από οποιοδήποτε άλλο που δεν νομίζω κανείς να ρίσκαρε να κάνει έστω και μια απλή ρίψη. Εκτός από εμένα βέβαια... Προτού κάνω την πρώτη ρίψη πίσω από τα τρία σκοινιά που ξενέριζαν στον αφρό, έσφιξα λίγο τα φρένα γιατί απλούστατα δεν υπήρχε η επιλογή του φευγιού στην μάχη στο σημείο αυτό. Η παρθενική ρίψη με το Panacea ήταν εντυπωσιακή τόσο σε απόσταση όσο και σε ακρίβεια. Λες και το ψάρευα χρόνια... Το δύσκολο σημείο όμως ήταν το.. πήδημα των σκοινιών με την σιλικόνη να κάνει ένα μικρό γκελ έξω από το νερό πριν το κάθε ένα από αυτά.

panacea_dokimi_15

Ο δύσκολος αυτός ελιγμός έγινε με χαρακτηριστική ευκολία που για μια στιγμή με έκανε να ξεχάσω τον στόχο που ήταν το λαβράκι. Αφού πέρασα όλα τα εμπόδια, μου έμεναν γύρω στα τρία μέτρα καθαρής πλεύσης μέχρι η σιλικόνη να βγει για τα καλά έξω από το νερό. Άφησα λίγο την Drop Shad να βυθιστεί και τότε είδα ένα μικρό και ένα μεγάλο λαβράκι να την ακολουθούν από απόσταση. Είχε φτάσει όμως πια μπροστά μου οπότε την έβγαλα και την ξαναέριξα λίγο πριν το πρώτο σκοινί δηλαδή γύρω στα τρία μέτρα μακριά. Αυτήν την φορά την άφησα να βυθιστεί καλά και άρχισα να την φέρνω με jerks στα μεσόνερα. Το μεγάλο λαβράκι ήρθε πάλι πίσω και σε ένα βύθισμα κοντά στον ντόκο την κατάπιε!

panacea_dokimi_17

Κάρφωσα ακαριαία αφού είχα οπτική επαφή με το τσίμπημα του ψαριού και άρχισε η μάχη. Προς μεγάλη μου έκπληξη, το ψάρι εκτός από ελάχιστα φρένα δεν μπορούσε να ξεφύγει από την περιορισμένη ασφαλή ψαρεύτρα μου των δυο τετραγωνικών και γρήγορα παραδόθηκε. Το καλαμάκι είχε κάνει πανέμορφη δουλειά και αυτό φάνηκε στα επόμενα πέντε λεπτά που προσπαθούσα να βρω τρόπο για να το βγάλω στον ντόκο καθώς δεν είχα απόχη μαζί μου. Τελικά, κατέβηκα σαν ακροβάτης σε μια πέτρα που εξείχε χαμηλά από το τσιμέντο και έδωσα το καλάμι σε ένα παππού. Έπιασα το ψάρι από το στόμα και το προσγείωσα στο τσιμέντο. Ήταν ένα χοντρό λαβράκι 1126 γραμμαρίων! Όχι, άσχημα για αρχή!

panacea_dokimi_20

Τις επόμενες φορές το καλάμι δοκιμάστηκε με όλους τους τύπους δολωμάτων LRF και μπορώ να πω ότι συμπεριφέρθηκε άψογα ακόμα και με τεχνητά και σιλικόνες μεγαλύτερου βάρους από το c.w.. To δοκίμασα επίσης και με μικρές καλαμαριέρες αλλά δεν δίστασα να του βάλω ακόμα και τριάρα. Τα πήγε περίφημα! Από τότε έχει περάσει καιρός και το καλάμι έχει αναμετρηθεί με πολλά ψάρια και μαλάκια. Μελανούρια, λαβράκια, καλαμάρια και σουπιές ήταν τα πιο συνήθη.

Συμπέρασμα

panacea_dokimi_22

Το Panacea Spin είναι μια πολύ αξιόπιστη λύση για την τεχνική του LRF με πολύ καλή all around συμπεριφορά. Θα βοηθήσει στις μικρές σιλικόνες με μολυβοκεφαλές μέχρι δέκα γραμμάρια, τα μικρά minnow & surface, τα μικρά πλανάκια αλλά θα μπορείτε να ψαρέψετε και ένα μεγαλύτερο τεχνητό δόλωμα μέχρι τα δώδεκα γραμμάρια με ασφάλεια.

panacea_dokimi_21

Δεν απευθύνεται όμως σε όσους θέλουν ένα καλάμι για light spinning ώστε να παλέψουν με ψάρια άνω των τριών κιλών γιατί απλούστατα είναι ένα καθαρόαιμο LRF καλάμι. Επίσης, για όσους ασχολούνται και με το Eging δεν θα έχουν πρόβλημα να ψαρέψουν με αυτό αρκεί να μην προβούν σε υπερβολές. Η τιμή του -λίγο πάνω από τα ενενήντα ευρώ- δεν είναι απαγορευτική και θα το προτείνω για αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν το LRF ενώ είναι σίγουρο ότι δεν θα χρειαστεί να αγοράσετε στο μέλλον άλλο καλάμι όσο και αν εξελιχτείτε.

panacea_dokimi_19

Μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες σε πολύ καλό ποσοστό και αν θέλαμε να πούμε ένα αρνητικό του, το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι όσους θέλουν την απόλυτη αίσθηση σε δολώματα από 0,5 του γραμμαρίου μέχρι τρία γραμμάρια. Βέβαια για αυτούς τους λίγους εξειδικευμένους υπάρχουν ακριβά καλάμια με c.w. 0,5-5 γρμ. οπότε μπορούν να απευθυνθούν σε αυτά. Το Panacea Spin λοιπόν, είναι “πανάκεια” για όσους θέλουν να κάνουν LRF με μεγάλο εύρος δολωμάτων και άμα τύχει να κάτσει κάποιο ψάρι πάνω από κιλό να μην έχουν πρόβλημα.

panacea_dokimi_23
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ :

arcofil_logo

Λεωφόρος Αμαρουσίου 15

Λυκόβρυση, Τ.Κ. 141 23

Αθήνα

τηλ/fax : 210 2831514 - 210 2836809