Η σειρά Nano Force πήρε το όνομα της στην πράξη από την τεχνολογία του υλικού των καλαμιών της στο οποίο έχει εφαρμοστεί η νανοτεχνολογία, μία νέα επιστήμη η οποία στα επόμενα χρόνια θα ανατρέψει τα πάντα στην καθημερινότητά μας. Όσον αφορά τα καλάμια της Dragon, αυτό σημαίνει ότι έχει εφαρμοστεί αυτή η τεχνολογία ώστε να αλλάξει η μορφή του άνθρακα σε σωληνοειδής (νανοσώληνας άνθρακα) με αποτέλεσμα την ενίσχυση του blank.

reviewer_nanoforceΤι σημαίνει αυτό; Ότι μπορούμε να έχουμε στα χέρια μας ένα ισχυρότερο καλάμι στο παρόν αλλά και με διάρκεια της συμπεριφοράς και των ιδιοτήτων του στο μέλλον! Όταν μάλιστα, αυτή η τεχνολογία έχει προέλθει από το πιο γνωστό εργοστάσιο παραγωγής blank της Ιαπωνίας, Toray, τότε το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εγγυημένο!

nanoforce1

Μπορεί η Dragon να είναι πολωνική αλλά τα συγκεκριμένα blank είναι “Made in Japan” το οποίο προσωπικά με εξέπληξε ευχάριστα και σημαίνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί οι καλύτερες ίνες άνθρακα με την μεγαλύτερη ακρίβεια μοριακής κατασκευής. Στην συνέχεια θα δούμε πιο αναλυτικά ποια είναι τα θετικά της χρήσης νανοτεχνολογίας στα καλάμια αυτά, αλλά πρώτα ας περάσουμε στην πρώτη γνωριμία με το Nano FORCE Spinn 35.

Χαρακτηριστικά & Πρώτη εντύπωση

nanoforce_kalami

Βγάζοντας το από την βελούδινη θήκη του, αντίκρισα ένα όμορφο καλάμι. Η εμφάνιση του είναι πολύ καλή και σοβαρή με το γκρι να κυριαρχεί και το μαύρο να συμπληρώνει ενώ υπάρχουν πολλές μπλε διακοσμητικές λεπτομέρειες σε όλο το μήκος του καλαμιού. Επίσης, ο μοντέρνος σχεδιασμός της βάσης του μηχανισμού με το ποιοτικό EVA και σε συνδυασμό με τα χρώματα που επέλεξε η εταιρία να στήσει το καλάμι με εντυπωσίασαν αρκετά. Πιάνοντας το καλάμι στα χεριά μου περίμενα κάτι βαρύ σχετικά, έχοντας στο μυαλό μου το c.w. του.

nanoforce2

Έπεσα όμως έξω και μάλιστα πολύ! Τα μόλις 147 γραμμάρια του βάρους του με άφησαν έκπληκτο και σίγουρα αποτελούν ένα πλεονέκτημα για άσους ψαρεύουν ώρες και ψάχνουν μέρη όπως κάνω και εγώ. Μετά από ένα μικρό τίναγμα, προστέθηκε στα θετικά της πρώτης εντύπωσης η σφιχτή συμπεριφορά του. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της νανοτεχνολογίας. Ας δούμε όμως σε αυτό το σημείο πιο αναλυτικά ποια είναι τα άμεσα πλεονεκτήματα της εφαρμογής αυτής της επιστήμης στο συγκεκριμένο καλάμι.

pinakas_specs-nanoforce

Καταρχήν επιτυγχάνετε πολύ μικρότερο βάρος από άλλα καλάμια ίδιας δύναμης και μήκους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό σε ένα καλάμι για την τεχνική του spinning όπου η χρήση του είναι συνεχής και ασταμάτητη κατά το ψάρεμα. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι επιτυγχάνετε μεγαλύτερη σύμπτυξη και καλύτερη στοίχιση των μορίων του άνθρακα με αποτέλεσμα ποικίλα θετικά όπως η χρήση λιγότερης ρυτίνης (περισσότερο carbon), το χαμηλότερο ποσοστό των λεγόμενων «κρυμμένων ελαττωμάτων στο blank» (άρα μεγαλύτερη αξιοπιστία στην μαζική παραγωγή), λεπτότερης κωνικότητας blank κ.α..

nanoforce9

Βέβαια αυτό που απασχολεί εμάς τους ψαράδες είναι τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη. Έτσι, στην πράξη έχουμε άμεσο πλεονέκτημα την fast action συμπεριφορά του καλαμιού αλλά με απόλυτα προοδευτική καμπύλη κατά την μάχη, ίδια δύναμη σε μικρότερης κωνικότητας καλάμι και την μέγιστη ταχύτητα επαναφοράς της κορυφής η οποία μας δίνει μακρινότερη ρίψη και ακρίβεια στον στόχο. Το τελευταίο σημαίνει ότι το κάθε μοντέλο μπορεί να έχει μεγαλύτερο εύρος c.w. δηλαδή να μπορούμε να “δουλέψουμε” άνετα περισσότερα τεχνητά με διαφορετικό βάρος από ελαφριά έως τα βαριά. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για πολύ μεγάλη αναβάθμιση στην ποιότητα του ψαρέματος μας σε όλους τους τομείς!

Ποιότητα Κατασκευής

nanoforce3

Το μοντέλο της παρουσίασης μας Nano FORCE Spinn 35 έχει χαρακτηριστικά κατάλληλα για all around ή starter (beginners) καλάμι. Λόγω της νανοτεχνολογίας το c.w. έχει ανοιχτό εύρος 8-35 γρμ., μήκος 2,60 μ. (1,34 μ. κλειστό) και βάρος μόλις 147 γρμ. αντίστοιχο με αυτό των ιαπωνικών καλαμιών διπλάσιας και τριπλάσιας τιμής απόκτησης.

Η ποιότητα των οδηγών είναι σε πολύ καλά επίπεδα καθώς είναι Fuji Alconite KR-Series

Η ποιότητα των οδηγών είναι σε πολύ καλά επίπεδα καθώς είναι Fuji Alconite KR-Series

nanoforce5

Fuji IPS reel seat

Κάτι που επίσης δύσκολα συναντάμε είναι ο μεγάλος αριθμός οδηγών οι οποίοι είναι έντεκα όταν στα άλλα καλάμια είναι οχτώ ή εννέα ή το πολύ δέκα. Προφανώς η εταιρεία ήθελε να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητες του blank και από τις εξορμήσεις που έκανα κατάλαβα ότι το κατάφερε χωρίς να επηρεάσει καθόλου την μακρινή ρίψη.

nanoforce6

Η λαβή έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μας δίνει καλό μοχλό στην ρίψη αλλά και να μην μας εμποδίζει ή κουράζει στα jerks και τα twiches

Η ποιότητα των οδηγών είναι σε πολύ καλά επίπεδα καθώς είναι Fuji Alconite KR-Series όπως και η βάση μηχανισμού που είναι επίσης της εταιρείας Fuji (Fuji IPS reel seat). Η λαβή έχει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να μας δίνει καλό μοχλό στην ρίψη αλλά και να μην μας εμποδίζει ή κουράζει στα jerks και τα twiches κάτι που είναι πολύ σημαντικό όταν ψαρεύουμε με σιλικόνες. Το υλικό της είναι το σκληρό EVA και είναι καλής ποιότητας.

Το spigot δένει καλά τα δύο στελέχη

Το spigot δένει καλά τα δύο στελέχη

nanoforce8

Το κρικάκι χρήσιμο και σπανίζει στα νέα καλάμια

Η σύνδεση των στελεχών γίνεται με spigot το οποίο έχει πολύ μεγάλο μήκος οπότε θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να φθαρεί. Μια ουσιώδης λεπτομέρεια είναι το κρικάκι για να κρεμάμε το τεχνητό μας που προσωπικά με βολεύει αφάνταστα και κατά την μετάβαση από ένα σημείο στο επόμενο αλλά και στο “δέσιμο” του καλαμιού κατά την μεταφορά του. Σε γενικές γραμμές δεν περίμενα να δω τόση τεχνολογία και ποιότητα σε αυτήν την τιμή και σίγουρα δεν περίμενα να το κάνει μια πολωνική εταιρεία...

Συμπεριφορά & Χρησιμότητα

nanoforce10

Πέρα ότι είναι ένα καλάμι το οποίο μπορεί να βάλει κάποιον εύκολα και άμεσα στην τεχνική του spinning, η συμπεριφορά του με έκανε να πιστεύω ότι πρόκειται για το καλάμι για σιλικόνες από 10 έως 35 γρμ που ψάχνω, καθώς η επαφή που είχα με τις σιλικόνες μου ήταν άριστη και άμεση. Επίσης είναι ένα καλάμι που διαχειρίζεται εξίσου καλά και τα σκληρά τεχνητά μας, είτε αυτά λέγονται minnow, surface, πλάνοι κ.λ.π., δίνοντας την κίνηση που πρέπει και "ακούγοντας" τέλεια στα twich από τα πρώτα κιόλας μετρά ανάκτησης που τα τεχνητά μας βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από εμάς.

Action Chart

Action Chart

Ακόμα και στους πλάνους, ξεπερνώντας το c.w. του καλαμιού, δεν έδειξε να υστερεί και να με κουράζει. Κάτι άλλο πολύ σημαντικό που πρέπει να αναφέρω είναι το πόσο καλά βοηθάει στο κάρφωμα, γιατί όπως γνωρίζουμε όταν ψαρεύουμε με σιλικόνες -ειδικά για ψάρια με σκληρό στόμα και πολλά δόντια όπως οι λούτσοι- χρειάζεται δυνατό και έντονο κάρφωμα.

nanoforce12

Η παραβολικότητα του καλαμιού στην μάχη είναι εντυπωσιακή καθώς με την νανοτεχνολογία, η Dragon έχει καταφέρει να δουλεύει όλο το blank ομοιόμορφα, από την λαβή μέχρι και την κορυφή. Νιώθεις την δύναμη αυτή και σου δίνει την εμπιστοσύνη να το χρησιμοποιήσεις ακόμα και για δυνατά ψάρια όπως τα μανάλια και οι λίτσες.

nanoforce11

Όλα αυτά μπορείτε να τα δείτε και στο "action chart" οπού θα παρατηρήσετε επίσης και ότι η δύναμη του (power) είναι πολύ καλή αφού ούτε το ένα κιλό μπόρεσε να το κάνει να παραδοθεί.

Σε πραγματικές συνθήκες

nanoforce13

Σαν μέλος του Team Dragon Hellas έχω το καλάμι τρεις μήνες στην κατοχή μου, έτσι λοιπόν είχα την δυνατότητα να το ψαρεύω δυο φορές περίπου εβδομαδιαίως. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι το δούλεψα αρκετά και σε πολλά και διαφορετικά μέρη, κυνηγώντας κυρίως λούτσους και λαβράκια. Το συνδύασα με το Dragon Nano Lite XT60C 3000 μηχανισμό ο οποίος έχει βάρος 258 γραμμάρια και ζύγισε τέλεια πάνω στο καλάμι.

nanoforce16

Στα ψαρέματα μου τον πρώτο και κύριο λόγο τον έχουν οι σιλικόνες και η λαβή του καλαμιού είναι όπως ακριβώς την ήθελα. Έτσι μπορούσα άνετα και σωστά να χειρίζομαι το καλάμι στα jerks που απαιτεί το ψάρεμα με σιλικόνες. Τα τεχνητά που δοκίμασα το καλάμι ήταν κυρίως σιλικόνες από 8 -16 εκατοστά με jig head 7-30 γραμμάρια, επίσης minnow από 12,5 εκατοστά έως 19 με βάρος μέχρι 31 γραμμάρια και πλάνους 20 γραμμάριων μέχρι και 40.

nanoforce18

Οι ρίψεις ήταν αρκετά καλές και ξεκούραστες κάτι που το περίμενα έχοντας δει το στήσιμο του καλαμιού και ξέροντας το μήκος του που είναι στα 2,60 μ.. Δουλεύοντας τις σιλικόνες διαπίστωσα ότι για να έχω την αίσθηση της σιλικόνης μου το συνολικό βάρος jig head - σιλικόνης έπρεπε να φτάνει τουλάχιστον τα 10γραμμαρια. Εκεί είχα τον έλεγχο και μπορούσα να αντιληφθώ ακόμα και το παραμικρό χτύπημα από κάποιο αρπαχτικό.

nanoforce17

Στα minnow το καλάμι έδειξε άριστη συμπεριφορά κάνοντας τα τεχνητά αυτά να "ακούν" στα twiches πολύ καλά και ξεκούραστα από τα πρώτα κιόλας μετρά της ανάκτησης. Στα τεχνητά επιφανείας (popper & surface) δεν είχα πρόβλημα αλλά σίγουρα θα ήθελα περισσότερο νεύρο από το καλάμι. Από την άλλη, όταν χρησιμοποίησα vibration τεχνητά, η απόκριση της κορυφής ήταν ιδανική και μου μετέδιδε με ακρίβεια όλες τις δονήσεις.

nanoforce14

Χρησιμοποιώντας το καλάμι αυτούς τους μήνες είχα την τύχη να έρθω αντιμέτωπος με πολλούς λούτσος αλλά και λαβράκια. Εκεί που το καλάμι πραγματικά μου έδειξε τι αξίζει είναι στο πόσο καλό κάρφωμα κάνει, κάτι που είναι αρκετά δύσκολο όταν ψαρεύεις λούτσους με σιλικόνες. Για να εισχωρήσει το αγκίστρι στο σκληρό και γεμάτο δόντια στόμα τους θέλει δυνατό, άμεσο κάρφωμα και ένα καλάμι που να μην είναι "τσίχλα" όπως λέμε στην γλωσσά του ψαρά. Το κάρφωμα στις σιλικόνες λοιπόν, είναι αυτό που χαρακτηρίζει το καλάμι.

nanoforce15

Τέλος το καλύτερο τεστ, το έβαλε στο καλάμι ένα λαβράκι τρόπαιο, το οποίο κατάφερα να ξεγελάσω σε μια παραλία με ανάμικτο βυθό και μεγάλες πέτρες. Το ψάρι έκανε τα φρένα μου να παίζουν μουσική και κάνοντας πέντε καλά φευγιά, παίρνοντας στο καθένα από αυτά αρκετά μετρά νήμα. Προσπαθώντας να το αποτρέψω να τριφτεί στις πέτρες, που προσπαθούσε να φτάσει με σκοπό να απελευθερωθεί κόβοντας το νήμα ή το παράμαλλο, είδα την δύναμη του καλαμιού αλλά και την άριστη συμπεριφορά του! Σταμάτησε στα ίσα το ψάρι, ακολουθώντας σωστά την πορεία του και κουράζοντας το σχετικά γρήγορα. Η παραβολικότητα του Nano FORCE Spinn 35 πραγματικά φτάνει έως και το EVA πάνω από την βάση του μηχανισμού και ωθεί το ψάρι προς την ακτή με απίστευτη ισχύ!

Συμπέρασμα

nanoforce19

Το Dragon Nano FORCE είναι ένα καλάμι που μπορεί να κάνει πολλά πράγματα καλά και θα ενδιαφέρει αυτούς που θέλουν να ψαρέψουν με ποικιλία τεχνητών, σε διαφορετικά μέρη και δεν έχουν την δυνατότητα να έχουν στην κατοχή τους πολλά καλάμια. Δεν είναι ένα φθηνό καλάμι, οπότε ίσως κάποιος που θέλει να ξεκινήσει τώρα την τεχνική ίσως να έχει ενδοιασμούς αλλά η γνώμη μου είναι ότι αξίζει τον κόπο να ρισκάρει μια τέτοια αγορά γιατί ίσως να λύσει μια για πάντα το θέμα "βασικό spinning καλάμι". Από την άλλη στα 150 ευρώ δεν κυκλοφορούν πολλά καλάμια με αυτήν την ποιότητα και σχεδιασμό που να μπορούν να προσφέρουν ότι δίνει απλόχερα το Nano FORCE. Μιλάμε για καλή ρίψη, μικρό βάρος, δύναμη και καλό χειρισμό των δολωμάτων. Πρόκειται για ιδιαίτερο καλάμι που το μόνο, ας το πούμε ψεγάδι του, είναι ο χειρισμός των τεχνητών επιφανείας. Αλλά αν κάποιος ψαρεύει μόνο με αυτά, η εταιρεία διαθέτει άλλα μοντέλα που θα τον ικανοποιήσουν. Σε γενικές γραμμές, το Nano FORCE Spinn 35 με την fast δράση του και όλα αυτά που προανέφερα πιστεύω πως θα λύσει τα χεριά σε αυτούς που επιζητούν ένα καλάμι που χειρίζεται τα minnow άριστα αλλά και εξίσου καλά τις σιλικόνες!

thetika-arnitika_nanoforce
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ :

rizoulis

Rizoulis Sport Fishing

3χλμ Αγιάς-Λάρισας

Αγιά Λάρισα Τ.Κ. 40003

Email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Τηλ.: 24940 22764, FAX: 24940 24055, Κινητό: 6973032014