H σειρά καλαμιών Luregame ανήκει σύμφωνα με την ίδια την HTO στα entry level, σε αυτά δηλαδή που προτείνει να χρησιμοποιηθούν από μέσους-αρχάριους ψαράδες με τεχνητά δολώματα. Εδώ θα δούμε το βενιαμίν της σειράς με c.w. 5-25γρ.

Η σειρά Luregame αριθμεί τέσσερα μοντέλα με διαφορετικό μήκος και c.w : τo μοντέλο ΜΗ με μήκος 9'6"(2,93μ) και c.w. 10-50 γρμ, τo μοντέλο Μ με μήκος 9'0"(2,74μ) και c.w. 10-40 γρμ και το μοντέλο ΜL με μήκος 8'6"(2.62μ) και c.w. 8-35 γρμ.. To καλάμι που είχαμε στα χέρια μας χαρακτηρίζεται σαν L και είναι το μικρότερο μοντέλο με μήκος 8'0"(2,43μ) και c.w. 5-25 γρ.

Όπως βλέπουμε στη σειρά των καλαμιών δεν αλλάζει απλά το c.w. αλλά και το μήκος τους. Είναι σχεδιασμένα δηλαδή για να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα στο ψάρεμα με τεχνητά , από το ελαφρύ έως το βαρύ spinning.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το 5-25 είναι δίσπαστο καλάμι και έχει μήκος 2,43μ. μετρημένο από εμάς ανοιχτό και 1,25μ. κλειστό για μεταφορά. Το βάρος του είναι στα 156 γραμμάρια, στoν μέσο όρο περίπου της κατηγορία του. Η απόσταση της βάσης του μηχανισμού έως το τέλος του butt είναι 32 πόντους δίνοντας μας πολύ καλή λαβή για τον χειρισμό των τεχνητών. Η βάση του μηχανισμού είναι της ΗΤΟ και βιδώνει από κάτω με ένα μεγάλο σε μέγεθος κομμάτι eva, και όχι απλά ένα δαχτυλίδι.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ακριβώς πάνω από την λαβή υπάρχει και ένα ανοξείδωτο lure holder, πολύ χρήσιμο στις μετακινήσεις μας για να κρεμάμε το τεχνητό χωρίς να ταλαιπωρούμε τους οδηγούς. Οι οδηγοί είναι απλοί ανοξείδωτοι με ένα μεγάλο πρώτο και μικρότερους τους υπόλοιπους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η βαφή του blank είναι μαύρη με ανοξείδωτους δακτύλιους να σπάνε την μονοτονία στη λαβή και το κόκκινο λογότυπο της εταιρίας να ξεχωρίζει στον κορμό. Ούτε πολύ λιτό αλλά ούτε και πολύ φορτωμένο δηλαδή.

Οι πρώτες εντυπώσεις

Όταν ήρθε η ώρα για να το ταιριάξω με μηχανισμό αποφάσισα να του βάλω ένα Shimano Catana 2500 με νήμα ΡΕ 1, καθώς κοστολογικά ανήκει και αυτός στην entry κατηγορία και ήθελα να δω την συμπεριφορά του καλαμιού σε αντίστοιχα μοντέλα. Όντως στα ψαρέματα που ακολούθησαν το σετ ταίριαξε απόλυτα και από την άποψη του βάρους στο ζύγισμα του καλαμιού αλλά και του μεγέθους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η λαβή έχει το σωστό μήκος για να δουλεύουμε τα σκληρά τεχνητά και τα τύπου wtd χωρίς να μας πιάνει ο καρπός μας με την μύτη του καλαμιού μας χαμηλά. Το σωστό ζύγισμα φάνηκε όμως και στα jerk με το καλάμι ψηλά και πραγματικά με εξέπληξε ευχάριστα για καλάμι αυτής της κατηγορίας τιμής.

Ανταπόκριση στα τεχνητά.

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό μου όταν το έπιασα ήταν η συμπεριφορά του στις 4 κύριες κατηγορίες τεχνητών. Στα minnow, wtd, soft bait και πλανάκια. Το δοκίμασα και σε ψάρεμα για καλαμάρια αλλά δεν είναι κατασκευασμένο για τέτοια χρήση και η πληροφορία που έφτανε στην μύτη από την καλαμαριέρα ήταν λιγοστή, οπότε δεν έχει νόημα να επεκταθώ παραπάνω. Στα minnow είχε πολύ καλή συμπεριφορά και σε βολές από 8 εως 23 γραμμάρια τα πήγε περίφημα παρά το φαινομενικά κοντό του μήκος.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στα twich έχει αρκετή δύναμη το butt ώστε να δίνει σωστά την αλλαγή της κατεύθυνσης τους και στην συνεχόμενη ανάκτηση έχεις το χαρακτηριστικό τρέμουλο από το wobble, το κούνημα της ουράς δεξιά-αριστερά. Στις σιλικόνες τώρα από 7 έως 20 γραμμάρια έχεις τέλεια αίσθηση, είτε με ίσια ουρά είτε με τακουνάκι όπως είναι οι Artic Eel της ΗΤΟ όπου πραγματικά στα 10 γραμμάρια έκανε την διαφορά στα ψαρέματα κοντά στον βυθό.  

Jigs & wtd

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στα πλανάκια τώρα δουλεύει καλά από τα 5 έως τα 15 γραμμάρια.Το δοκίμασα αρκετές φορές και με 20 γραμμάρια αλλά δεν έχει την δύναμη να τα χτυπήσει σωστά οπότε η συνεχόμενη ανάκτηση ήταν μονόδρομος και εκεί ήρθαν και τα strike.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Εκεί όμως που έβγαλε τον αληθινό του χαρακτήρα ήταν στα wtd. Είτε είναι τα 7,8γρ του μικρού Glide είτε τα 26 του Canine δεν έχει κανένα πρόβλημα και να τα ρίξει αλλά και να τα δουλέψει. Και όταν εννοώ να τα δουλέψει εννοώ το δεξιά-αριστερά και όχι απλά skipping δηλαδή να έρχονται πλατσουρίζοντας στα κύματα.  

Συμπεριφορά στην μάχη

Εδώ ένιωσα και την δεύτερη έκπληξη κρατώντας το Luregame στα χέρια μου. Στο ψάρεμα στο βυθό απομάκρυνε με ασφάλεια τα ψάρια από τις κρυψώνες τους, όπως στείρες και ροφόπουλα που μετά από μια γρήγορη φωτογραφία επέστρεφαν πάλι πίσω στην θάλασσα. Σε βραδινό ψάρεμα ήρθαμε αντιμέτωποι με κιλίσιους λούτσους και η προοδευτική παραβολή του κάρφωσε σωστά και κούρασε γρήγορα το ψάρι σχεδόν χωρίς να ακούσουμε φρένα.

 Αποκορύφωμα ήταν ένα καλό καρβούνι που, όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω, απολαύσαμε μια όμορφη μάχη. Το καλάμι είχε απόθεμα δύναμης ώστε με το τέλος του δεύτερου κεφαλιού του ψαριού να το γυρίσει και να το φέρει κοντά σχετικά εύκολα και χωρίς να χάσω καθόλου την σιγουριά μου για την έκβαση της μάχης.

Γενικά συμπεράσματα

Νομίζω η λέξη τίμιο είναι η χαρακτηριστικότερη για να περιγράψω το Luregame. Αν θέλουμε ένα καλάμι που να τα κάνει όλα δεν υπάρχει και σίγουρα δεν θα το ψάξουμε σε αυτήν την κατηγορία τιμής κάτω των 100 ευρώ. Είναι ενα καλάμι που μπορούμε να ψαρέψουμε με αξιώσεις τα περισσότερα κυνηγόψαρα των ελληνικών ακτών, όπως λούτσους, λαβράκια και γοφάρια, αλλά και να το χρησιμοποιήσουμε με ελαφρύτερα δολώματα για το ψάρεμα π.χ. του κοκκαλιού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δίνει την απάντηση στο ερώτημα του αρχάριου τι καλάμι να διαλέξει , βάζοντάς τον στον κόσμο του ψαρέματος με τεχνητά δολώματα σε σωστές βάσεις. Ήπιος χαρακτήρας χωρίς να είναι τεχνικά δύσκολο όπως πολύ μακρύ ή με πολύ νευρική μύτη, θα γίνει ένας αξιόπιστος σύντροφος στα ψαρέματα μας!    

Για τιμές και άλλες πληροφορίες, πατήστε εδώ :

Tiniakos1