Πως να επιλέξω το δικό μου LRF καλάμι…

Πως να επιλέξω το δικό μου LRF καλάμι…

Η λέξη “LRF” από άγνωστη πριν μόλις δύο χρόνια, σήμερα έχει μπει επίσημα στο “λεξικό του ψαρά”. Έτσι η ανάγκη για ένα άρθρο που θα βοηθήσει όλους εσάς εκεί έξω που θέλετε να ξεκινήσετε την τεχνική, είναι επιτακτική και αυτό φαίνεται από τα πολλά ερωτήματα σας. Πάμε λοιπόν να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά ώστε να δημιουργήσουμε ένα μικρό οδηγό που θα κάνει τις αγορές σας… παιχνίδι!


Σίγουρα, αν έγραφα αυτό το άρθρο το 2014 δεν θα είχα πολλά να πω αφού στην ελληνική αγορά τα καλάμια LRF που ήταν διαθέσιμα, δεν ξεπερνούσαν σε αριθμό τα δάχτυλα μιας παλάμης. Εν έτη 2018 όμως, η επιλογή είναι δύσκολη ακόμα και για κάποιον που έχει εμπειρία, πόσο μάλλον για κάποιον που τώρα ξεκινάει. Παντού καλάμια που τα χαρακτηριστικά τους φέρουν άγνωστες λέξεις όπως solid, tubular, ajing, kurodai, mebaring κ.α.. ενώ τα c.w. και τα μήκη τους ποικίλουν τόσο πολύ που ακόμη και οι καταστηματάρχες σηκώνουν τα χέρια ψηλά… Πως λοιπόν θα βάλουμε τάξη σε αυτό το χάος; Η δικιά μου μέθοδος είναι γνωστή σε όλους και λέει : ας μιλήσουμε απλά!

Οι ανάγκες στο LRF

epilogi_lrf_4Συνήθως, όταν μιλάμε για LRF το μυαλό πηγαίνει σε αυτήν την τεχνική όπου με λιλιπούτειο εξοπλισμό και πολύ ελαφριά τεχνητά δολώματα προσπαθούμε να ξεγελάσουμε όλα τα είδη ψαριών μικρού μεγέθους ή είδη σε μικρό μέγεθος. Πράγματι… κανείς δεν αγοράζει ένα καλάμι LRF με όνειρα να έρθει αντιμέτωπος με το ψάρι της ζωής του! Βέβαια με αυτήν την πεποίθηση διαφωνώ αλλά δεν είναι επί του παρόντος να το αναλύσουμε.
epilogi_lrf_6Αυτή η επιφανειακή αντίληψη για την τεχνική είναι το πρώτο πράγμα που μπερδεύει και για αυτό στο τέλος καταλήγουμε με λάθος καλάμι στο χέρι. Το LRF αποσκοπεί στο να ξεγελάσουμε όλα τα είδη ψαριών αλλά αυτό γίνεται με δύο διαφορετικούς τρόπους που σημαίνει δυο ανάγκες και τελικά δύο διαφορετικά καλάμια. Χωρίστε στο μυαλό σας την υδάτινη στήλη σε δύο επίπεδα, από τον βυθό μέχρι τα μεσόνερα και από τα μεσόνερα έως την επιφάνεια και θα έχετε τα δύο διαφορετικά τερέν όπου θα αγωνιστείτε για να ξεγελάσετε τα ψάρια. Στο βυθό θα αναζητήσουμε σαργούς, τσιπούρες, μουρμούρες και κάθε λογής ψάρι που ζει εκεί ενώ στα μεσόνερα μέχρι την επιφάνεια θα προσπαθήσουμε να αναμετρηθούμε με κοκκάλια, μελανούρια, λαβράκια, μικρές λίτσες και γενικά με αρπαχτικά που κυνηγούν στην επιφάνεια.
epilogi_lrf_8Στο βυθό χρησιμοποιούμε επί το πλείστον απομιμήσεις σκουληκιών, γαρίδας και μικρών καρκινοειδών ενώ στην επιφάνεια θέλουμε κάτι να μοιάζει με μικρό ψάρι. Επίσης, τα ψάρια του βυθού τσιμπούν το δόλωμα επί το πλείστον προτού το αρπάξουν ενώ στην επιφάνεια οι επιθέσεις είναι βίαιες και χωρίς προειδοποιήση. Άρα, άλλες οι απαιτήσεις όταν ψαρεύουμε στον βυθό και άλλες στην επιφάνεια δηλαδή άλλο καλάμι για βυθό άλλο για επιφάνεια. Αν ξέρατε να ξεχωρίζετε τα καλάμια του LRF θα μένατε έκπληκτοι από το πόσα είναι κατασκευασμένα για ψάρεμα π.χ. στον βυθό αλλά νομίζατε ότι θα έκαναν για εσάς που θέλετε να ψαρέψετε επιφάνεια. Αυτός είναι ο βασικός διαχωρισμός των καλαμιών LRF και προτού προχωρήσουμε σε άλλες διαφορές θα εξηγήσουμε τα αυτονόητα : πως είναι ένα καλάμι για το βυθό και πως ένα για την επιφάνεια;

Bottom Fishing

epilogi_lrf_13Στο βυθό λοιπόν θέλουμε από το καλάμι μεγάλη ευαισθησία ώστε να μπορεί το δόλωμα μας να περνάει άνετα μέσα από βράχια και εμπόδια. Παράλληλα θέλουμε να είναι τόσο μαλακό ώστε να τσιμπήσει π.χ. ο καχύποπτος σαργός και να μην καταλάβει αντίσταση δηλαδή η κορυφή του καλαμιού να λυγίσει άμεσα. Αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν όλα τα LRF καλάμια με λεπτή solid (μασίφ) μύτη και με c.w. που κυμαίνεται πολύ χαμηλά όπως π.χ. 0,5-6 γρμ. κ.α. ή τα κλασσικά λιμνήσια καλάμια που είναι κατάλληλα για drop shot με κορυφή που μπορεί να είναι tubular (κούφια) ή solid αλλά το υλικό είναι fiberglass αντί για carbon.

epilogi_lrf_12Το μήκος αυτών των καλαμιών είναι κοντό (6′ 6΄΄ με 7΄3΄΄ πόδια) γιατί εδώ το θέμα δεν είναι η ρίψη αλλά η καλύτερη αίσθηση του δολώματος δηλαδή… λιγότερο καλάμι – λιγότερη απόσταση για να μεταδοθεί η τσιμπιά και το ανάγλυφο του βυθού.

Στην επιφάνεια

epilogi_lrf_2Εδώ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά! Θέλουμε ένα καλάμι με κορυφή πολύ καλή και νευρική επαναφορά ώστε να καταφέρουμε να καρφώσουμε άμεσα τα ψάρια που θα ξεγελαστούν από τα μικρά τεχνητά μας. Μια carbon tubular κορυφή θα μας δώσει και ευαισθησία αλλά και γρήγορη επαναφορά ώστε να καρφώσουμε άμεσα αλλά το καλύτερο είναι μια solid κορυφή από πολύ καλό και ακριβό carbon.

epilogi_lrf_3Το c.w. που είναι το πιο ιδανικό για πρώτο καλάμι είναι 3-12 γρμ. ώστε να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλο εύρος βάρους τεχνητών δολωμάτων αλλά και διαφορετικών τύπων π.χ. πλανάκια, μικρές σιλικόνες, μικρά WTD κ.α.. Το μήκος εδώ καθορίζεται βάση των αναγκών μας δηλαδή αν π.χ. τα κοκκάλια είναι μακριά από την ακτή τότε ένα 8΄6΄΄ πόδια καλάμι θα μας βοηθήσει να τα φτάσουμε ενώ αν θέλουμε να καρφώνουμε άμεσα τα δύστροπα μελανούρια ένα καλάμι 7΄3΄΄ πόδια θα μας δώσει αμεσότητα.

Άλλες συνιστώσες

epilogi_lrf_15Αυτός ήταν ο βασικός διαχωρισμός των LRF καλαμιών. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μας αναγκάζουν να επιλέξουμε διαφορετικού τύπου καλάμια. Μία από αυτές είναι όταν θέλουμε να ξεγελάσουμε μεγάλα λαβράκια με μικρά τεχνητά και σιλικόνες. Εκεί το πρώτο λόγο έχει η δύναμη καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων το ψάρεμα μας θα γίνει μέσα σε λιμάνια γεμάτα σκάφη και σκοινιά. Άρα το μέγεθος των ψαριών σε συνδυασμό με το δύσκολο περιβάλλον επιβάλουν ένα καλάμι με καλό carbon και c.w. που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 5-21 γρμ., ξεπερνώντας τα κλασσικά c.w. των LRF καλαμιών.

epilogi_lrf_11Μήκος πάντα κοντό γιατί θέλουμε ακρίβεια στην ρίψη και κάτι ακόμα… Για να ξεγελάσουμε αυτά τα μεγάλα καχύποπτα αρπαχτικά θα πρέπει να είμαστε κυριολεκτικά αόρατοι και αθόρυβοι οπότε ένα κοντό καλάμι μας βοηθάει να στείλουμε εκεί που θέλουμε το δόλωμα μας διακριτικά ενώ ένα μακρύ κάνει θόρυβο για να φορτίσει. Τέτοια δυνατά καλάμια θα μας βοηθήσουν επίσης οπουδήποτε έχουμε να κάνουμε με δύσκολα ψάρια όπως τα μαύρα ή οι μικρές συναγρίδες.
epilogi_lrf_10Μια άλλη ειδική περίπτωση είναι όταν θέλουμε να ψαρέψουμε με την τεχνική του Drop shot. Στην Ελλάδα αυτή η τεχνική δεν έχει ακόμη εξελιχθεί στην θάλασσα και πέρα από κάτι “εντυπωσιασμούς” δεν έχουμε ακόμα μια σαφή εικόνα για το τι μπορεί να κάνει. Αν θέλετε να πειραματιστείτε με αυτήν τότε καλύτερα να ξεχάσετε τα γιαπωνέζικου τύπου καλάμια και να απευθυνθείτε στα ευρωπαϊκά καλάμια που έχουν μεγάλο μήκος καθώς θα χρειαστεί να ρίξουμε αρματωσιά αντί για ένα απλό τεχνητό δόλωμα.

Τα “SOS”

epilogi_lrf_1Όλα όσα διαβάσατε παραπάνω θα ήταν αρκετά για να διαλέξετε το πρώτο σας καλάμι LRF αν… ζούσαμε σε ένα ιδανικό κόσμο! Δυστυχώς τα περισσότερα καλάμια που ο Έλληνας ψαράς μπορεί να αγοράσει πια είναι τα φθηνά τα οποία είναι και τα περισσότερα στην αγορά. Τα χαμηλού κόστους καλάμια όμως αναγράφουν κάποιο c.w. που στην πράξη τις περισσότερες φορές δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δηλαδή μπορεί να γράφει 0,5-6 γρμ αλλά στο ψάρεμα να είναι 3-15 γρμ.. Η πρώτη σας σκέψη συνήθως είναι να ρωτήσετε άλλους στο διαδίκτυο, που έχουν το καλάμι, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη άποψη. Μέγα λάθος!

epilogi_lrf_7 Πολλοί ψαράδες σπεύδουν να απαντήσουν γιατί όλοι είμαστε δοτικοί άνθρωποι αλλά… Φανταστείτε να θέλετε να αγοράσετε ένα Punto και ρωτήσετε αυτούς που το έχουν να σας πουν την γνώμη τους, αλλά λόγω κρίσης δεν έχουν οδηγήσει άλλο αμάξι. Τι θα σας πουν; Σίγουρα θα έχει τα καλύτερα κρατήματα, τα καλύτερα φρένα, τους καλύτερους χώρους και θα επιταχύνει σαν… πύραυλος! Άρα αποφύγετέ αυτήν την οδό και κάντε κάτι απλό που θα σας δώσει μια πολύ πιο σαφή εικόνα. Κρατήστε το καλάμι που θέλετε να αγοράσετε σε οριζόντια θέση και δοκιμάστε να κρεμάσετε στον οδηγό της κορυφής του καλαμιού διάφορα jighead με βάρος από 3 έως 20 γρμ.. Είναι σίγουρο ότι αυξάνοντας το βάρος θα νιώσετε που πραγματικά το καλάμι σταματάει να αποδίδει, που “καταλαβαίνει” και που όχι. Τα υπόλοιπά δυστυχώς θα τα ανακαλύψετε στην θάλασσα…

epilogi_lrf_14Αυτά ήταν τα πολύ γενικά για την επιλογή του πρώτου LRF καλαμιού σας. Στο μέλλον θα επανέλθουμε με πιο ειδικά θέματα αλλά και πολλές παρουσιάσεις καλαμιών από τις εταιρείες που μας στηρίζουν. ‘Έχετε στο μυαλό σας ότι ακόμα και εγώ που έχω ψαρέψει πάνω από πενήντα LRF καλάμια όλων των κατηγοριών δεν έχω βρει ούτε πρόκειται να βρω ένα καλάμι να τα κάνει όλα τέλεια. Απλά κάθε φορά, επιλέγω αυτό που θέλω για να κάνει συγκεκριμένη δουλειά. Η πρώτη σας επιλογή λόγω κρίσης μπορεί να φαντάζει και η τελευταία αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να αγχωθείτε. Όλα τα LRF καλάμια κάτι κάνουν ιδανικά και σίγουρα με όλα μπορείτε να εισέλθετε στον… μικροσκοπικό κόσμο του spinning!

Categories: LRF

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.