Zargana 150F vs γοφάρια από την Evolures!

Zargana 150F vs γοφάρια από την Evolures!

Πριν από λίγο καιρό η Εταιρεία Anglermania Trading Ltd σύστησε στην ελληνική αγορά την Evolures και το καινοτόμο τεχνητό της Zargana 150F. Ο ιδιοκτήτης της Anglermania και εμπνευστής του Zargana 150F, Ντίνος Παναγή, το αναφέρει ως ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ένα τεχνητό που ήρθε για να κλείσει το κενό ανάμεσα στα popper και τα υπόλοιπα τεχνητά επιφανείας.

Το Zargana αν και εκ πρώτης όψης μοιάζει με ένα καθαρόαιμο popper, μετά την πρώτη επαφή θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι… Δουλεύει άψογα σαν popper, άλλα αν ο ψαράς αρχίσει γρήγορο retrieve τότε το τεχνητό θα αρχίσει μια πορεία κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και θα αφήνει πίσω του ένα “δρόμο” από φυσαλίδες.

zargana_daskalos9Η κίνηση του τεχνητού κάτω από το νερό έχει και ένα ακόμη χαρακτηριστικό, η ουρά του πάλλεται κατά την υποβρύχια πορεία του δελεάζοντας ακόμη περισσότερο τον θηρευτή!! Επίσης αν το τίναγμα του καλαμιού είναι κοφτό και με ελάχιστη δύναμη (σαν να δουλεύουμε ένα micro-popper) ο ήχος της φυσαλίδας που “σκάει” θα μας θυμίσει τα διακριτικά popper που συνήθως χρησιμοποιούμε για τα πονηρά λαβράκια. Τα παραπάνω είναι και οι βασικοί λόγοι που επιβεβαιώνουν και την πολυμορφικότητα του εν λόγω τεχνητού.

zargana_daskalos1

1. Διαθέτει επινικελωμένες κοφτερές σαλαγκιές της VMC τύπου 7547 TI και σύντομα θα εξοπλίζεται με αυτές της DECOY τύπου YS21, μεγέθους #4

2. Εσωτερικά είναι εξοπλισμένη με το μοναδικό σύστημα EVOLURES HFRSS (High Frequency Rattle Sound System) για μέγιστη έλξη των αρπακτικών μέσω του κροταλίσματος μεταλλικών σφαιριδίων

3. Κατά τη διάρκεια της αργής ανάκτησης θα παρατηρήσετε μια ήπια κίνηση της ουράς αφήνοντας πίσω τους ένα ίχνος σε σχήμα V, ενώ αν η ανάκτηση είναι γρήγορη και συνεχόμενη αυτή η κίνηση της ουράς αυξάνεται σε ένταση.

4. Καινοτόμο τετραγωνισμένο στόμιο, μοναδικό στον κόσμο που μπορεί να δημιουργεί μεγάλους πίδακες νερού με μεγάλη ευκολία, ακόμη και με αργή ανάκτηση 5. Σώμα που παραπέμπει στο bait fish ζαργάνα με ανάγλυφα λέπια και πιστές λεπτομέρειες του κεφαλιού της

6. Πολύ μεγάλα και ρεαλιστικά μάτια, τοποθετημένα σε εσωτερικές κόγχες στο κεφάλι

7. Full wire system. Όλες οι μεταλλικές θήλιες στο Zargana προκύπτουν από ένα συνεχόμενο ανοξείδωτο σύρμα που διαπερνά το σώμα του εντάσσοντάς το στην κατηγορία των heavy duty τεχνητών.

Άρα αυτό το “πολυμορφικό” τεχνητό είναι σίγουρο ότι το μάτι ενός έμπειρου spinner δεν θα το προσπεράσει έτσι απλά… Η φαρδιά “μύτη” του σε συνδυασμό με το λεπτό του σώμα δημιουργεί αστραπιαία μία απορία, “πως δεν το είχε σκεφτεί αυτό κανείς;;;” Όντως αν κανείς φέρει στο μυαλό του τα popper της αγοράς είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρει κάτι που να του μοιάζει!!

zargana_daskalos2Αυτό όμως είναι ο λόγος της επιτυχίας του που το καθιστά πλέον μία από τις πιο αξιόπιστες επιλογές στον χώρο των τεχνητών επιφανείας. Ζυγισμένο να στέκεται οριζόντια στο νερό με βάρος 21 γρ., μήκος 15 εκ., εξοπλισμένο με τρεις σαλαγκιές και με σύστημα full wire, γίνεται στα χέρια του κάθε ψαρά το απόλυτο όπλο απέναντι σε έναν από τους πιο δυνατούς θηρευτές-στόχους του spinning στα ελληνικά νερά, το γοφάρι!!
zargana_daskalos6Δοκιμάσαμε το Zargana αρκετό καιρό, σε διάφορους τόπους με στόχο αυτό το ψάρι. Διαπιστώσαμε ότι ακόμα και σε μέρες που τα ψάρια δεν τρώγανε με ιδιαίτερη όρεξη, κατάφερνε να τα προσελκύσει και να έχουμε επιτυχίες εκεί που σε άλλες περιπτώσεις απλά θα επιβεβαιώναμε το γνωστό γνωμικό που μιλά για “του ψαρά το πιάτο…”.
zargana_daskalos7Το νερό που πετάει το τεχνητό κατά την ανάκτηση είναι ιδιαίτερα πολύ σε όγκο αναλογικά με αυτό που περιμένεις όταν βλέπεις από κοντά το τετράγωνο χείλος του, ενώ το γεγονός ότι σε ακινησία το κορμί του τεχνητού στέκεται παράλληλα με την επιφάνεια το κάνει λιγότερο επιρρεπές στη γνωστή “κωλοτούμπα”, κάτι που μας ταλαιπωρεί συχνά όταν ψαρεύουμε με popper σε συνθήκες κυματισμού.
zargana_daskalos5Η χρήση που προτείνουμε για γοφάρια μετά από ενδελεχείς δοκιμές, είναι τα κοφτά και δυνατά χτυπήματα όπως και σε ένα κλασσικό popper, καθώς επίσης και τα μακρόσυρτα τραβήγματα του καλαμιού. Η πρώτη περίπτωση είναι γνωστή σε όλους μας μιας και είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος ανάκτησης popper. Ο δεύτερος όμως τρόπος είναι που έχει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το Zargana σε ένα “μακρύ” τράβηγμα θα πετάξει νερό κάνοντας δυνατό θόρυβο και αμέσως μετά θα βυθιστεί 1-2 εκατοστά κάτω από την επιφάνεια ενώ θα συνεχίσει την υπόλοιπη πορεία του μέχρι να αναδυθεί αφήνοντας πίσω του φυσαλίδες από τον εγκλωβισμένο αέρα που θα υπάρχει στη μύτη του!!!
zargana_daskalos4Σε αυτό το σημείο θα σας δώσουμε και ένα tip αναφορικά με τη χρήση των popper στα γοφάρια. Αρκετοί φίλοι όταν χρησιμοποιούν popper δεν έχουν την υπομονή να αφήνουν ένα χρονικό κενό ανάμεσα από τα χτυπήματα του καλαμιού, με αποτέλεσμα το τεχνητό να κινείται γρήγορα και τα γοφάρια να μην προλαβαίνουν να επιτεθούν ή απλά να ακολουθούν και μετά να αλλάζουν πορεία, χωρίς πολλές φορές να προλαβαίνουμε καν να τα δούμε. Δοκιμάστε κατά την ανάκτηση του Zargana να κάνετε μία παύση δύο έως τριών δευτερολέπτων ανάμεσα από τα χτυπήματα και θα εκπλαγείτε!!!

zargana_daskalos8Προσοχή όμως, κατά την παύση αυτή να φροντίζεται να είναι σχεδόν τεντωμένο το νήμα μας γιατί τα γοφάρια εκτός από τα δόντια τους φημίζονται και για την αστοχία τους… Πολλές φορές έχουν κοπεί παράμαλλα και έχουν χαθεί ψάρια με τεχνητά στο στόμα γιατί το χαλαρό παράμαλλο ήρθε σε επαφή με τα κοφτερά δόντια ενός γοφαριού κατά τη στιγμή της επίθεσης!!!
zargana_daskalos3Σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα καινοτόμα τεχνητά από την Evolures όπως και το Zargana σε μεγαλύτερο μέγεθος! Ως τότε, εμπιστευτείτε την αποδοτικότητα αυτού του ελληνικού τεχνητού!!

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ :

banner_arthrou_anglemania

About Author

Άρης Δάσκαλος

Ο Άρης γεννήθηκε στην Άρτα όπου και διαμένει από το 2013 εως και σήμερα μετακομίζοντας από την Άθήνα όπου βρισκόταν τα προηγούμενα χρονια. Το μικρόβιο του ψαρέματος το κόλλησε από τον πατέρα του με τον οποίο για χρόνια κάνανε παρέα συρτή για γοφάρια και λαυράκια ή ψαρεύανε για τσιπούρες. Έχει ψαρέψει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αποκομίζοντας εμπειρίες και γνώση πάνω στην αγαπημένη του τεχνική που είναι το spinning. Θα τον βρείτε τη μία μέρα να κυνηγά γοφάρια στα νερά του Ιονίου και την άλλη να ψάχνει πέστροφες στα ποτάμια της Ηπείρου, ενώ μας δήλωσε πως το αγαπημένο του ψάρεμα είναι να βρέχει τα τεχνητά του σε βραχότοπους με ανοιχτά νερά και κόντρα καιρό! Κατά καιρούς έχει σημειώσει αξιόλογες συλλήψεις ψαριών διαφόρων ειδών και είναι φανατικός οπαδός του catch and release. Είναι Field Tester στην εταιρεία Anglermania Trading Ltd και Pro Staff Ελλάδος στην εταιρεία καλαμιών Favorite.