SNECON 130S & SNECON 90S

SNECON 130S & SNECON 90S

Το 2015 η BlueBlue δημοσίευσε στο κανάλι που διατηρεί στο YouTube, το πρώτο βίντεο για το SNECON με σκοπό να μας το παρουσιάσει. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό βίντεο που περιλαμβάνει ζωντανές επιθέσεις από γιαπωνέζικα λαβράκια με χρήση αδιάβροχης κάμερας κάτω από το νερό, αναδεικνύοντας έτσι πλήρως τα χαρακτηριστικά του και κυρίως την άψογη «S» κίνηση του ακόμη και μέσα σε πολύ δυνατά ρεύματα.

Ως φανατικός θαυμαστής της τεχνικής του Wading, από την στιγμή που παρακολούθησα το συγκεκριμένο βίντεο το μυαλό μου άρχισε να φαντάζεται την προσαρμογή του SNECON στις δικές μου Wading εξορμήσεις, ανυπομονούσα να το δοκιμάσω στα δικά μας λαβράκια. Κάποια στιγμή στο μέλλον μου δόθηκε η ευκαιρία να το αποκτήσω. Έτσι λοιπόν η αρχική μου επιθυμία είχε γίνει πλέον πραγματικότητα.

Χαρακτηριστικά

snecon1Πιάνοντας τα πράγματα από την αρχή θα ήθελα να ξεκινήσω με τα χαρακτηριστικά που έχει το SNECON καθώς και τον σκοπό που δημιουργήθηκε. Έτσι λοιπόν κατασκευάστηκε από την BlueBlue με στόχο να ξεγελάσει τα τεραστίων διαστάσεων λαβράκια που υπάρχουν στην Ιαπωνία και όχι μόνο. Σκοπός της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει ένα τεχνητό με κίνηση «S» σαν αυτή που έχουν τα Jointed lures (σπαστά τεχνητά) αλλά με ρίψη σαν κι αυτή των Sinking Pencils. Το SNECON έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να μην χάνει αυτή την ιδιαίτερη κίνηση ακόμη και σε πολύ δυνατά ρεύματα όπως για παράδειγμα όταν ψαρεύουμε μέσα σε κάποιο ποτάμι.

snecon4 Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στα περισσότερα βίντεο οι Testers της BlueBlue το ψαρεύουν μέσα σε ποτάμια που επικρατούν πολύ δυνατά ρεύματα. Αυτό το οφείλει στο χαρακτηριστικό εξόγκωμα που έχει στο πάνω μέρος του κεφαλιού του, ακριβώς στη μέση, καθώς και στην εξαιρετική ισορροπία που του έχει αποδώσει η BlueBlue. Το SNECON 130S έχει μήκος δεκατριών εκατοστών και βάρος εικοσιτριών γραμμαρίων. Το πλαισιώνουν δύο ποιοτικές σαλαγκιές τύπου ST-46 σε μέγεθος #3. Ο μικρός αδερφός του, το SNECON 90S, έχει μήκος εννέα εκατοστά, βάρος δεκαπέντε γραμμαρίων και είναι εφοδιασμένο με δύο σαλαγκιές τύπου ST-46 σε μέγεθος #6. Τέλος και τα δύο έχουν Sinking πλευστότητα.

Σε πραγματικές συνθήκες

snecon3Το δοκίμασα με την τεχνική του wading σε εκβολές ποταμών αλλά και μέσα βαθιά στο ποτάμι που επικρατούσε δυνατό ρεύμα, σε ρηχές παραλίες με διάσπαρτες φυκιάδες, σε παραλίες που σχηματίζουν κάποια αποχή ψαρεύοντας ακριβώς πάνω σε αυτήν. Επίσης το δοκίμασα από βάρκα και τέλος κάτω από την γέφυρα του Ρίου-Αντίριου. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες περιοχές βρίσκονται κοντά στην Αττική και παράλληλα είναι πολυψαρεμένες.

snecon2Ο εξοπλισμός που χρησιμοποίησα στις δοκιμές όσον αφορά τα καλάμια ήταν το πιο light: APIA Foojin AD Metro Knight 86lx και το πιο δυνατό: Zenaq Defi Plaisir DP93 σε συνδιασμό με τον Daiwa Certate 2510pe-h και τον Shimano Twinpower 4000mg κατά αντιστοιχία. Έκανα κάτι τέτοιο ώστε να έχω μία καλύτερη αντίληψη σχετικά με την ρίψη τόσο του SNECON 130S όσο και του 90S.
Ξεκινώντας τις δοκιμές έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος από τις ρίψεις που πετύχαινα και με τα δύο, καθώς η εταιρεία έχει πετύχει ένα πολύ σωστό ζύγισμα δίνοντας του απόλυτη ισορροπία στον αέρα. Η μόνη παρατήρηση σχετικά με το SNECON 130S είναι πως με το DP93 πετύχαινα διαστημικές ρίψεις. Ενώ το Metro Knight «δυσκολευόταν» από τον μεγάλο όγκο του. Οπότε για να πάρουμε το 100% από την εξαιρετική ρίψη που πετυχαίνει θα πρότεινα ένα καλάμι με Lure Weight 10-30 περίπου γραμμαρίων.

snecon5Είχε έρθει η ώρα πλέον να δω με τα ίδια μου τα μάτια αυτήν την «μυστηριώδης» κίνηση «S». Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα, αφού χωρίς κόπο την πετύχαινε με μία απλή σταθερή ανάκτηση. Μία ιδιαίτερη κίνηση που δεν είχα ξαναδεί ποτέ σε κάποιο τεχνητό. Θεωρώ μεγάλο προτέρημα σε πολυψαρεμένα μέρη να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τεχνητό σαν το SNECON που η κίνηση του είναι ασυνήθιστη στα μάτια των ψαριών. Θα διεγείρει την περιέργεια τους πιο εύκολα, κάτι που είναι αρκετό για να του επιτεθεί. Ειδικά όταν μιλάμε για το λαβράκι.

snecon6Έπειτα από αρκετές δοκιμές και πολλούς πειραματισμούς πλεύσεων σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και τη νύχτα, οι τρόποι πλεύσης που κυριάρχησαν κατά κράτος στα ψαρέματά μου είναι δύο.  Ο πρώτος είναι η απλή σταθερή ανάκτηση τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και τη νύχτα. Η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο είναι η ταχύτητα που επιλέγω κάθε φορά. Κατά τη διάρκεια της νύχτας απέδωσαν πολύ καλά οι χαμηλές ταχύτητες ανάκτησης ενώ κατά την διάρκεια της μέρας οι μέτριας προς γρήγορης ταχύτητας ανακτήσεις ήταν αποτελεσματικότερες. Μία παραλλαγή της σταθερής ανάκτησης είναι σε κάποιο σημείο της διαδρομής να πραγματοποιήσουμε κάποιο δυνατό χτύπημα στο καλάμι μας ώστε το SNECON να κινηθεί λίγο πιο γρήγορα, κάνοντας ανεξέλεγκτες-απότομες κινήσεις δεξιά κι αριστερά ενώ αμέσως μετά, ακαριαία θα έλεγα, το επαναφέρουμε σε κατάσταση ηρεμίας συνεχίζοντας την σταθερή ανάκτηση. Όταν είχα κάποιο ανεπαίσθητο άστοχο χτύπημα από κάποιο λαβράκι ή κατά τη διάρκεια της μέρας το έβλεπα να ακολουθεί δίχως να επιτίθεται, αυτός ο τρόπος ήταν μονόδρομος.
snecon7
Ο δεύτερος τρόπος είναι να επιδιώξουμε να κινηθεί το SNECON πολύ κοντά στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να κινείται ακριβώς πάνω σε αυτήν. Αυτό το επιλέγω κυρίως κατά τη διάρκεια της μέρας που τα λαβράκια είναι πιο δραστήρια και θέλουν πιο γρήγορες-νευρικές ανακτήσεις. Επίσης τον επιλέγω όταν θέλω να ψαρέψω πελαγίσια ψάρια όπως είναι οι κυνηγοί, οι παλαμίδες κ.α. στα οποία απέδειξε ότι τα «τρελαίνει». Για να πετύχω αυτήν την πολύ έντονη κίνηση «S» κοντά στην επιφάνεια πραγματοποιώ συνεχόμενα χτυπήματα με το καλάμι μου σε όρθια θέση. Πραγματικά με την ανάκτηση αυτή το SNECON κινείται σαν τρελό ανεξέλεγκτα δεξιά κι αριστερά.

snecon8Τέλος στην περίπτωση που επικρατούν έντονα ρεύματα επιλέγω να το αφήνω να κινείται «μόνο του» ακανόνιστα με τον εξής τρόπο. Κάνω ρίψη σε αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που έχει το ρεύμα. Αφού προσγειωθεί πραγματοποιώ μία σταθερή ανάκτηση τέτοιας ταχύτητας ίσα που να το αισθάνομαι στο καλάμι μου. Μόλις φτάσει το SNECON στο σημείο να είναι σε θέση εντελώς κόντρα με το ρεύμα τότε το ανακτώ για να κάνω την επόμενη ρίψη. Η παρουσία του εκείνη την στιγμή είναι παρόμοια με αυτή των κεφαλόπουλων μέσα στα ρεύματα, σε κατάσταση ηρεμίας. Είναι ένας τρόπος πλεύσης που παρατήρησα από τα βίντεο στο YouTube, τον προσάρμοσα στους τόπους μου και πραγματικά έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, δοκιμάστε τον.

Κάτι το οποίο μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το πως ένιωθα τα χτυπήματα από τα λαβράκια κάθε φορά. Μοιάζανε με τα χτυπήματα που είχα όταν χρησιμοποιούσα στα ψαρέματά μου σιλικόνες. Αυτό πιστεύω πως οφείλεται στη μηδαμινή αντίσταση που έχει σαν τεχνητό όταν το ανακτούμε. Έτσι όταν νιώθω το παραμικρό χτύπημα……καρφώνω.

snecon10
Οι ιδιαίτεροι χρωματισμοί του είναι τόσοι που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες μας τόσο κατά τη διάρκεια της μέρας όσο και τη νύχτα. Πιο συγκεκριμένα ο «καναρινί» χρωματισμός με κωδικό #04 Matt Chartreuse είναι αυτός που με κέρδισε από την πρώτη στιγμή, δεν τον είχα ξανασυναντήσει σε κάποιο τεχνητό άλλης εταιρείας. Απέδωσε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της νύχτας σε συνθήκες έντονης θολούρας. Τέλος θα ήθελα να αναφέρω πως η BlueBlue έχει χρησιμοποιήσει πολύ καλά υλικά με αποτέλεσμα δύσκολα να δούμε σε κάποιο τεχνητό της να φεύγει το χρώμα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πιστεύω είναι ένα χαρακτηριστικό που αναζητάμε λίγο πολύ όλοι.
snecon9Οι δύο σαλαγκιές που πλαισιώνουν το SNECON θα τις χαρακτήριζα πολύ αιχμηρές και ενισχυμένες. Μέχρι στιγμής δεν με έχουν προδώσει κατά τη διάρκεια της μάχης με έναν δυνατό αντίπαλο. Μπορείτε να ψαρέψετε με αυτές άφοβα. Τέλος όσον αφορά το θέμα σκουριάς θα ήθελα να αναφέρω πως δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής να πέσει στα χέρια μου σαλαγκιά, καμίας εταιρείας, που να μην έχει σκουριάσει με το πέρασμα του χρόνου. Άλλες αντέχουν λιγότερο κι άλλες περισσότερο. Οι σαλαγκιές του ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία.

Συμπέρασμα

snecon11Η μαγεία στο Spinning είναι ο συνεχής πειραματισμός. Έτσι σπάμε τα τετριμμένα αυξάνοντας τις πιθανότητες να έρθουμε αντιμέτωποι με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας. Με επιμονή και υπομονή ο κάθε ένας μπορεί να το πετύχει. Σε αυτή την προσπάθεια το SNECON φαίνεται πως είναι σύμμαχος μας. Γιατί το μεγαλύτερο ατού που έχει είναι η ασυνήθιστη κίνησή του μέσα στο νερό. Οι τρόποι πλεύσης του είναι τόσο απλοί αλλά με λίγη φαντασία γίνονται πολύπλοκοι. Δοκιμάστε δικούς σας, πειραματιστείτε και με χαρά θα ήθελα να τους μοιραστείτε μαζί μου άφοβα. Προσωπικά λάτρεψα το SNECON. Ελπίζω το ίδιο κι εσείς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαθεσιμότητα :

rizoulis_banner_arthrou

About Author

Γιώργος Μπούκης

Ο Γιώργος ασχολείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την τεχνική του spinning και τα παρακλάδια της. Σε αυτά τα χρόνια αποκόμισε πολλές εμπειρίες με αξιόλογους αντιπάλους και διαφορετικές συνθήκες ψαρέματος. Στο site μας τον ενδιαφέρει να παρουσιάσει με ένα διαφορετικό τρόπο τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε εσάς, με άρθρα και βίντεο, ώστε να δείτε το spinning μέσα από την ματιά του νέου ενθουσιώδους ψαρά. Έχει αρθρογραφήσει στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας με πολύ επιτυχία καθώς διαθέτει και το δικό του κανάλι στο youtube. Το ψάρεμα για τον Γιώργο είναι ένα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή του. Είναι field tester της ιαπωνικής εταιρείας Blue Blue για την Ελλάδα.