Η επικινδυνολογία για το δηλητηριώδες ψάρι Plotosus lineatus. Έχει αλήθεια εισβάλει στο Αιγαίο;

Η επικινδυνολογία για το δηλητηριώδες ψάρι Plotosus lineatus. Έχει αλήθεια εισβάλει στο Αιγαίο;

Η επικινδυνολογία είναι η συνηθέστερη τακτική των ΜΜΕ. Είναι η δημοσιογραφική λογική που «πουλάει». Κατά συνέπεια έχει φωλιάσει στο μυαλό πολλών συμπολιτών μας που σκορπούν καθημερινά ειδήσεις πανικού στα social media.

Ένα δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Έθνος» τον Απρίλιο, ήταν η αφορμή για να γεμίσει το διαδίκτυο τρομοκρατικά άρθρα σχετικά με το ψάρι Plotosus lineatus!

Έχει κάνει την εμφάνιση του στην Ελλάδα;

Πρόκειται για ένα ψάρι του Ινδικού και του Δυτικού Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή του στις ακτές της ανατολικής Αφρικής, της Μαδαγασκάρης, της Ιαπωνίας και νότια της Αυστραλίας. Στη Μεσόγειο έχει εισβάλει μέσω του Σουέζ και έχουν καταγραφεί ψάρια μόνο στο Ισραήλ και τη Τουρκία.

Αυτό υποστηρίζει και το δημοσίευμα του «Έθνος». Οι περισσότερες αναδημοσιεύσεις του άρθρου από διάφορα site, περιείχαν ψευδή στοιχεία με σκοπό να κερδίσουν λίγα παραπάνω like ή επισκεψιμότητα.

Το Plotosus lineatus δεν έχει εισβάλει στο Αιγαίο. Τουλάχιστον δεν υπάρχει -μέχρι σήμερα- επίσημη καταγραφή.

Λίγα λόγια για το Plotosus lineatus

Plotosus lineatus 1

Το μήκος του ψαριού μπορεί να φτάσει τα 32 εκατοστά. Έχει καφετί χρώμα με άσπρες ή κρεμ λωρίδες. Τα νεαρά άτομα κολυμπούν σε ομάδες των 100+ ψαριών, και μοιάζουν με μπάλα, ενώ τα ενήλικα μέχρι 20 ψάρια.

Το Plotosus lineatus έχει κοφτερά πτερύγια και τα αγκάθια του κρύβουν ένα άκρως τοξικό δηλητήριο, που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον άνθρωπο που θα έρθει σε επαφή μαζί του και κοπεί.

Ακολούθησε μας!  

Categories: Οικολογία

About Author

Lurebites

To Lurebites αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο δημοσιογραφικό δίκτυο ενημέρωσης για το ψάρεμα στην Ελλάδα.