Αγαπάς το ψάρεμα; Είσαι ερασιτέχνης;

Αγαπάς το ψάρεμα; Είσαι ερασιτέχνης;

Ερωτήματα που η απάντηση τους φαινομενικά είναι εύκολη και δυο “Ναι” θα αρκούσαν για να απαντηθούν. Όμως δυστυχώς στις μέρες μας η ερμηνεία του τι είναι “ψάρεμα” και τι “ερασιτέχνης” είναι τελείως διαφορετική για τον καθένα…

Αυτό το κείμενο θα αποτελέσει για άλλη μια φορά -όπως άλλα που έχω γράψει κατά καιρούς- πεδίο αλλεπάλληλων αντιπαραθέσεων αλλά δυστυχώς τα πράγματα φτάνουν σε οριακό επίπεδο γενικά για το ψάρεμα. Ο λόγος ενός τέτοιου κειμένου αυτήν την εποχή είναι γιατί πολλά ετοιμάζονται για το μέλλον μας και πρέπει να είμαστε ενήμεροι αλλά το κυριότερο να πάρουμε θέση.

Τα ψάρια τελειώνουν

eras1Αυτό δεν είναι κάτι που έχουμε μάθει να λέμε για να δικαιολογήσουμε τις αψαρίες μας αλλά ένα πραγματικό γεγονός που συμβαίνει σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο και όλοι όσοι ψαρεύουν χρόνια στα ίδια μέρη το ξέρουν. Ακόμη και με μια μάσκα να πέσεις, μπορείς να δεις με τα μάτια σου τα έρημα από ζωή τοπία σε περιοχές που άλλοτε σε κάθε βουτιά… κουτουλάγαμε πάνω στα ψάρια! Η αλήθεια βέβαια είναι ότι μας σώζει η τεράστια ακτογραμμή που αποτελεί την ένατη παγκοσμίως σε έκταση, αμέσως μετά από αυτήν των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Παρόλα αυτά, αν τώρα δεν αλλάξει κάτι δεν θα μείνει τίποτα παρά μόνο μια τεράστια άδεια ακτογραμμή.

Ποιος ορίζει το μέλλον των θαλασσών;

Το τι πρέπει να γίνει το προτείνουν “κάποιοι” και το αποφασίζει με νόμο η Γενική Διεύθυνση Αλιείας. Αλλά ούτε αυτό είναι αλήθεια καθώς οι αποφάσεις παίρνονται πια από την Ε.Ε. και απλά εμείς πρέπει να συμμορφωνόμαστε. Για το “κάποιοι” θα μιλήσουμε στην συνέχεια. Ας μιλήσουμε για τον σχεδιασμό της Ε.Ε.. Στα τέλη του 2013 και αρχές του 14, ψηφίστηκε η νέα νομοθεσία για την κοινή αλιευτική πολίτικη των κρατών μελών, κάτι πολύ θετικό αλλά ολίγο ουτοπικό στην πράξη αφού η κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Αυτό που κάνει πιο μακρινό το όνειρο είναι και το γεγονός ότι οι νόμοι εξυπηρετούν περισσότερο τις ανάγκες των δυνατών παιχτών και λιγότερο των αδύναμων όπως εμείς. Επίσης, το ισχυρό λόμπι των επαγγελματιών επηρέασε σημαντικά το τελικό νομοσχέδιο με αποτέλεσμα στην “δεύτερη ανάγνωση” να χαθούν πολλά καλά στην ερμηνεία του. Όπως και να έχει, η Ελλάδα πρέπει να προσαρμόσει την αλιευτική της πολιτική σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ποιος αποφασίζει για το μέλλον των θαλασσών μας;

102501Για να αποφασίσει η Διεύθυνση αλιείας συμβουλεύετε διάφορους φορείς όπως το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε αλλά δυστυχώς για εμάς τους ερασιτέχνες, την μεγαλύτερη επιρροή ασκεί ο κλάδος των επαγγελματιών ψαράδων. Ο λόγος είναι απλός : εμείς δεν υπάρχουμε για το κράτος αφού δεν έχουμε κάποιον επίσημο φορέα. ‘Έτσι στο αυτί του κάθε υπουργού υπάρχει ένας μόνιμος ψίθυρος : οι ερασιτέχνες φταίνε για όλα… απαγόρευσε εκείνο… απαγόρευσε το άλλο… Φυσικά, αφού δεν έχουμε φορέα να μας εκπροσωπεί ακόμα και οι επιστημονική κοινότητα λαμβάνει τις υποδείξεις των επαγγελματιών και δαιμονοποιούν εμάς, για αυτό κατά καιρούς βλέπουμε ανόητα άρθρα όπως ότι φταίνε οι ερασιτέχνες που εξάλειψαν τους τόνους και γέμισε ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός… τσούχτρες! Αν συνυπολογίσει κανείς ότι για να γίνουν επιστημονικές έρευνες στην θάλασσα μισθώνονται ή φιλοξενούνται οι επιστήμονες σε επαγγελματικά σκάφη τότε καταλαβαίνετε ότι οι σχέσεις τους είναι αλληλοεξαρτώμενες. Ας μην αναφέρω το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες που ασχολούνται με την αλιεία δεν ξέρουν τι χρώμα έχει θάλασσα και όλες οι γνώσεις τους είναι από τους επαγγελματίες… Μύθος ή πραγματικότητα; Άρα μην σας κάνει εντύπωση όταν θα δείτε νομοσχέδια που θα μας θεωρούν απειλή και θα απαγορεύουν για μας το ψάρεμα ενώ μπροστά στα μάτια μας θα γίνονται τέρατα και φυσικά η θάλασσα θα ερημώσει και άλλο…

Αγαπάς το ψάρεμα; Γίνε ερασιτέχνης!

Μέσα σε όλη αυτή την μαυρίλα υπάρχει μόνο μια ελπίδα. Πριν ένα χρόνο δημιουργήθηκε η Πανελλήνια Ένωση Ερασιτεχνικής Αλιείας (Π.Ε.Ε.Α) όπου για πρώτη φορά εμφανίστηκε μια φωνή δική μας μέσα στο υπουργείο. Μιλώντας, με τους ανθρώπους της Π.Ε.Ε.Α, τον Διονύση Μπάστα και τον Λευτέρη Παγώνη διαπίστωσα πόσο βαρύ είναι το φορτίο τους και άσχετα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε κάποια θέματα ή στον τρόπο που επικοινωνούν την ένωση κατάλαβα ότι αυτό που έχει σημασία είναι να στηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια. Σημασία δεν έχουν τα πρόσωπα αλλά τα συγκεκριμένα είναι σίγουρο ότι θα τρέξουν και θα σκιστούν για τα δικά σου συμφέροντα. Ήδη μέσα σε ένα χρόνο έχουν δείξει μεγάλο έργο το οποίο θα σας παρουσιάσουμε σε άλλο άρθρο. Οπότε αν αγαπάς το ψάρεμα πρέπει να γραφτείς ΤΩΡΑ στην Π.Ε.Ε.Α. Ο τρόπος είναι εύκολος :

http://enosialieon.weebly.com/alphaiotatauetasigmaeta-muepsilonlambdaomicronupsilonsigma.html

Τι σημαίνει ερασιτέχνης;

eras2Αυτός που ψαρεύει για διασκέδαση και όχι βιοπορισμό είναι ερασιτέχνης. Αυτός που πουλάει δεν είναι. Το θέμα όμως που προσωπικά πάντα θα διαφωνώ είναι οι τρόποι που πρέπει να θεωρούνται ερασιτεχνικοί. Μέχρι στιγμής ξέρουμε ότι ο ερασιτέχνης μπορεί να ψαρεύει με ψαρατούφεκο, με καλάμι, με παραγάδι, με δίχτυα, με πεζόβολο, με μπαλαδοκαθετή και με καμάκι. Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, ερασιτεχνικό ψάρεμα θεωρείται το ψαροτούφεκο και το ψάρεμα με καλάμι. Ο λόγος είναι απλός : σε αυτούς του δύο τρόπους υπάρχει η επιλογή δηλαδή στο ψαροτούφεκο μπορείς να διαλέξεις τι θα χτυπήσεις και με το καλάμι μπορείς να επιλέξεις να απελευθερώσεις. Όταν η θάλασσα πιέζεται θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί και σε εμάς οπότε η δική μου άποψη είναι ότι το δίχτυ και το παραγάδι δεν είναι τρόποι διασκέδασης (μαζικό ψάρεμα) οπότε ας μας κοπεί το δικαίωμα να τους ασκούμε. Ακόμη και το ψάρεμα με καλάμι θα πρέπει να γίνεται ορθά δηλαδή δύο καλάμια (εργαλεία) ο καθένας και όχι αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε τώρα να θέλει ένα άτομο ένα λιμενοβραχίονα ή μια ολόκληρη παραλία δικιά του. Με λίγα λόγια ερασιτέχνης θα πρέπει επιτέλους να είναι όποιος σέβεται και αγαπά την θάλασσα και όχι ο κάθε ένας που την βλέπει σαν ένα άλλου τύπου τζογάρισμα. Αυτός που θέλει να διασκεδάσει, να ηρεμήσει, να χαλαρώσει, να ξεφύγει από την καθημερινότητα και το κυριότερο να έρθει σε επαφή με την φύση. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμία σχέση με το τι πιστεύει η Π.Ε.Ε.Α για το τι είναι ερασιτέχνης. Αποτελούν την δικιά μου άποψη για το τι σημαίνει ερασιτέχνης οπότε αν διαφωνείτε ή συμφωνείτε, έχετε να κάνετε μαζί μου. Αν θέλετε να μάθετε για τις απόψεις της ένωσης διαβάστε την συνέντευξη του προέδρου της στον Δημήτρη Σφαλτό :

http://www.carp-matchfishing.gr/nea-epikaira/synenteukseis-interviews-carpmatchfishing/493-synenteuksi-me-ton-proedro-panelinias-enosis-erasitexnon-alieon-dionysio-basta-gia-to-mellon-tis-alieias-stin-ellada-carpmatchfishing.html

Άδειες αλιείας

adeia-alieias1Πριν λίγα χρόνια καταργήθηκαν οι άδειες αλιείας για τους ερασιτέχνες. Από την ακτή στην πράξη δεν είχαμε ποτέ. Η κατάργηση αυτή μου φάνηκε πολύ ύποπτη σε μια περίοδο που ο μόνος φόρος που δεν έχει ακόμα μπει είναι για… τον αέρα που αναπνέουμε! Έψαξα όσο μπορούσα αλλά επίσημα δεν μπόρεσα να βρω κάτι για να σας το μεταφέρω. Ανεπίσημα έμαθα πολλά και τερατώδες για αυτό θα μιλήσω “υποθετικά” ώστε να είμαι καλυμμένος νομικά και όσοι καταλάβατε… καταλάβατε. Μήπως καταργήθηκαν για να καλύψουν τεράστιο σκάνδαλο συστηματικής υπεξαίρεσης χρημάτων σε όλη την επικράτεια από δημόσιους υπαλλήλους; Σκάνδαλο που θα έπρεπε να ξηλωθεί πολύς κόσμος αλά Ερντογάν; Μήπως έγινε κάτι αντίστοιχο με τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας μας όπου σε πολλούς δεν αποδιδόταν τα έσοδα από τα εισιτήρια στο κράτος; Όλα αυτά βέβαια είναι υποθέσεις και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει και απλά είναι κακές γλώσσες που τα ψιθυρίζουν. Καταργήθηκαν για να μας αλαφρώσουν από τα καθημερινά βάρη.
Πάμε όμως στην σημασία της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας. Σε όλα τα κράτη υπάρχουν άδειες αλιείας για τους ερασιτέχνες, όχι γιατί έχουν λεφτά εκεί να τις πληρώνουν αλλά γιατί εξασφαλίζουν την νομιμότητα δηλαδή ότι δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ότι θέλει σε θάλασσα, λίμνες και ποτάμια. Είμαι 100% υπέρ των αδειών ερασιτεχνικής αλιείας τόσο από την ακτή όσο και από το σκάφος ΑΛΛΑ με προϋποθέσεις. Πρώτα θα σας παρουσιάσω τους λόγους που είμαι υπέρ και μετά θα αναλύσω τις προϋποθέσεις.

1) Από την στιγμή που έχεις άδεια, αυτό σημαίνει ότι υπάρχεις για το κράτος άρα μπορείς και να διεκδικείς καλύτερες συνθήκες για το ψάρεμα σου αλλά και να μπορείς να προστατευτείς από τους επαγγελματίες και παρανόμους. Είμαστε πάρα πολλοί αλλά δεν υπάρχουν νούμερα αυτή την στιγμή επίσημα για εμάς. Με τις άδειες θα ξέρουν όλοι πόσοι είμαστε και όποιος θέλει ας τα βάλει μαζί μας.
2) Στις χώρες που υπάρχουν άδειες αλιείας αυτές αφορούν τους πολίτες και ισχύουν συνήθως για δύο χρόνια. Υπάρχουν φυσικά και άδειες για οποιοδήποτε πολίτη ξένης χώρας θέλει να ψαρέψει αλλά είναι πολύ πιο ακριβές και ισχύουν με την μέρα ή είναι εβδομαδιαίες. Πιστεύω ότι το να αποκτήσουμε το δικαίωμα να ψαρεύουμε σαν Έλληνες πολίτες την θάλασσας μας και να μην είναι ξέφραγο αμπέλι για όλα τα Βαλκάνια και γενικά για όλους τους πολίτες της υφηλίου δεν είναι ρατσιστικό. Άλλωστε ο οποιοσδήποτε θα είναι ευπρόσδεκτος να ψαρέψει αρκεί να πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο. Και αν κάποιοι από εσάς έχετε ευαισθησίες, κατηγορήστε πρώτα για ρατσισμό τις Η.Π.Α., την Μ. Βρετανία, την Γερμανία, την Γαλλία, τον Καναδά, την Αυστραλία, την Ιαπωνία αλλά και τα Σκόπια, Ιταλία, Σερβία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία δηλαδή τους πάντες που ζητούν προσωρινή άδεια αλιείας από πολίτη ξένη χώρας για να ψαρέψει. Όλοι είναι ρατσιστές ή εμείς είμαστε πρωτόγονοι;
3) Ένας άλλος λόγος που είμαι υπέρ της άδειας αλιείας είναι το γεγονός του χαρακτηρισμού. Τι εννοώ… Έχω βαρεθεί σε όλη την Ελλάδα να συναντάω το ίδιο και το ίδιο φαινόμενο. Ψαρεύω για χρόνια σε ένα “χ” λιμάνι και ξαφνικά μια μέρα πάω να μπω και μου λένε ότι απαγορεύεται το ψάρεμα! “Γιατί;” ρωτάω και η απάντηση είναι καρμπόν : “Τσακώθηκαν κάποιοι ψαράδες και το κλείσαμε για όλους”. Το αποτέλεσμα είναι να απαγορεύεται το ψάρεμα στο περισσότερα λιμάνια, λιμανάκια και μαρίνες της χώρας (σχεδόν σε όλη την Αττική) επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι βρίζανε το ιστιοπλοϊκό που ήθελε να δέσει ή ακόμα και το ferry boat της γραμμής που κατέβαζε το καταπέλτη. Έτσι χαρακτηριζόμαστε όλοι σαν ταλιμπάν εξαιτίας λίγων και το κυριότερο χάνουμε καθημερινά όλο και περισσότερα από τα καλύτερα hot spots του ψαρέματος μας. Με την άδεια τα πράγματα αλλάζουν. Δημιουργείς προβλήματα, ας σου πάρουν την άδεια να μην μπορείς να ψαρέψεις ξανά και θα σου πω μετά πόσο ευγενικός θα γίνεις. Δεν γίνεται επειδή περνά ένας με κόκκινο να απαγορεύουν σε όλους να περνάνε από την διασταύρωση. Πάρτου το δίπλωμα… Πόσο πιο απλό.
4) Τέλος με την άδεια αλιείας θα υπάρχουν πόροι ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί από εμάς ένα αντίστοιχο σώμα όπως η θηροφυλακή στο κυνήγι. Το λιμενικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί 100% στα καθήκοντα της επιτήρησης των ψαράδων. Στο κυνήγι έπιασε παρόλα τα προβλήματα. Γιατί όχι και στην θάλασσα ώστε να ξέρεις ποιον θα πάρεις τηλέφωνο όταν βλέπεις να γίνονται παρανομίες.

Προϋποθέσεις

eras3Η κυριότερη προϋπόθεση για να συμφωνήσω στις άδειες είναι το κόστος απόκτησης. Δεν δέχομαι καμία τιμή πάνω από 15 ευρώ το χρόνο και αυτό σταθερό για τουλάχιστον δέκα χρόνια. Επίσης, μισή τιμή για παιδιά, συνταξιούχους, ανέργους και ΑΜΕΑ. Αν κάποιοι θελήσουν να κάνουν το ψάρεμα ένα σπορ για αυτούς που τα “έχουν” τότε θα είμαι απέναντι κατηγορηματικά. Το ψάρεμα είναι η ψυχοθεραπεία μας και στην κατάσταση που μας κατάντησαν δεν δέχομαι να παίζει κανείς με αυτό.
Μια άλλη προϋπόθεση είναι το ποιος θα βγάζει αυτές τις άδειες. Για μένα το καλύτερο είναι το μοντέλο της Ιταλίας που υπεύθυνη αρχή είναι η εκεί Π.Ε.Ε.Α αλλά η διάθεση γίνεται μέσα από τα καταστήματα ειδών αλιείας και ηλεκτρονικά. Μαζί με την άδεια θα πρέπει να παίρνει μαζί του ο ψαράς και μια ενημέρωση για τα πάντα και όχι μόνο τους νόμους που ισχύουν όπως το να μην πετάει τα σκουπίδια του μέχρι και την φιλοσοφία του C&R.

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα αλλά αυτά είναι τα πιο βασικά πιστεύω ώστε να μην ανοίξουμε άλλα θέματα. Ήδη αυτά είναι πολλά μιας και ποτέ κανείς δεν έχει μιλήσει για αυτό το θέμα. Καταλήγοντας θα ήθελα για ακόμα μια φορά να προτρέψω όλους σας να γραφτείτε στην Π.Ε.Ε.Α. και να καταθέσετε τις απόψεις σας εκεί ώστε να βοηθήσουμε όλοι όχι μόνο να μην μας καπηλευτούν οι επαγγελματίες αλλά να κάνουμε και το ψάρεμα μας καλύτερο. Εμείς οι spinners και οι fly fishers είμαστε οι μοναδικοί που διαθέτουμε κάποια παιδεία σε σχέση με τις υπόλοιπες τεχνικές και πάντα ήμασταν πρωτοπόροι. Ας πρωτοτυπήσουμε άλλη μια φορά!!

Ακολούθησε μας!   

Categories: Editorial

About Author

Γιώργος Φενερλής

Ο Γιώργος έχει ασχοληθεί με την αρθρογραφία στον περιοδικό τύπο από το 2004, γράφοντας άρθρα κυρίως για την τεχνική του spinning. Ήταν από τους πρώτους που έγραψε για αυτήν την τεχνική ενώ εισήγαγε και νέες όπως το Eging και το LRF. Τα περιοδικά με τα οποία έχει συνεργαστεί είναι το “Thalassa”, “Boat & Fishing”, “Το Ψάρεμα και τα Μυστικά του” και τέλος το “Ψαρεύω” στο οποίο υπήρξε συνδημιουργός και δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως αρχισυντάκτης του. Πέρα από την αρθρογραφία έχει ασχοληθεί με παρουσιάσεις προϊόντων, δοκιμές, ρεπορτάζ αγοράς, συνεντεύξεις και ανταποκρίσεις αγώνων αλιείας. Επίσης είναι ο δημιουργός και κάτοχος του παρόντος site.