LRF- Από τα πλανάκια στα βιοδιασπώμενα! [video]

LRF- Από τα πλανάκια στα βιοδιασπώμενα! [video]

Βρισκόμαστε στην μέση της καλοκαιρινής σεζόν και το LRF έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας. Σε προηγούμενο άρθρο είχα μιλήσει για τις ζαργάνες και όπως καταλαβαίνεται είχα ασχοληθεί περισσότερο με τα αφρόψαρα χωρίς να έχω δώσει στον εαυτό μου αρκετές ευκαιρίες να πειραματιστώ με το ψάρεμα κοντά στον βυθό της θάλασσας.

Τα είδη των ψαριών που μπορούμε να ξεγελάσουμε στο βυθό είναι πάρα πολλά και κάποιες φορές και σπάνια! Ας περάσουμε όμως σιγά σιγά στο δια ταύτα. Έχοντας στον μυαλό μου ότι θέλω να ψάξω στα πιο χαμηλά στρώματα της θάλασσας, το χέρι μου πήγε αμέσως στα πλανάκια όπου και είχα πρόχειρα στην κασετίνα μου. Ο τρόπος που επέλεξα να τα δουλέψω ήταν να τα αφήνω να κατέβουν στο βυθό (έχοντας ανοιχτό το pick up του μηχανισμού) και μετά πραγματοποιούσα κοφτά και έντονα jerk, δυο ή τρία την φορά. Έπειτα άφηνα ξανά το πλανάκι μου να βυθιστεί αλλά με κλειστό το pick up.

lrf_tyrikos11Του έδινα “ζωή” ώστε να μοιάζει με ένα μικρόψαρο που είναι τραυματισμένο και δεν μπορεί να ανέβει στην επιφάνεια. Εύκολος στόχος και τροφή για κάποιο αρπακτικό! Ένα από αυτά ήταν η πέρκα με την οποία ήρθα αντιμέτωπος πολλές φορές αλλά δεν έλειψαν και οι χάνοι, οι σκορπίνες κ.α.

lrf_tyrikos5Θεώρησα λοιπόν πως οι επιτυχίες δεν θα σταματούσαν εδώ και ότι ακόμα περισσότερα ψάρια θα μπορούσαν να ξεγελαστούν αν άλλαζα λίγο την τακτική μου. Αυτό και έκανα. Για αρκετό καιρό είχα στην κασετίνα μου βιοδιασπώμενα δολώματα στα οποία δεν τους είχα δώσει ευκαιρίες. Τα δολώματα αυτά είναι, τα Isome της Marukyu σε μέγεθος extra large, και σε χρωματισμούς κόκκινο, καφέ τα οποία πιστεύω πως δεν πρέπει να λείπουν από την κασετίνα κανενός rock fisher!

lrf_tyrikos3Είχα επίσης φροντίσει να προμηθευτώ και κάποια Ecogear βιοδιασπώμενα σιλικονάκια. Πιο συγκεκριμένα τα Shirasu σε χρώματα άσπρο και άσπρο με μαύρο γκλίντερ δύο ιντσών. Ένα άλλο δόλωμα που δοκίμασα ήταν το Ecogear Straight σε χρώμα ροζ στο ίδιο μέγεθος. Τα συνδύασα με μολυβοκεφαλές 1,8γρ και 2,8γρ ανάλογα βέβαια την ταχύτητα βύθισης που επιθυμούσα να έχω.

lrf_tyrikos2Το αποτέλεσμα του ψαρέματος με αυτά τα τεχνητά ήταν πραγματικά απίστευτα. Σε ένα μόλις ψάρεμα ήρθα αντιμέτωπος με τελείως διαφορετικά ψάρια από αυτά που είχα συνηθίσει. Μερικά από αυτά ήταν οι σάλπες, οι γόπες, τα σαργουδάκια, αλλά και τα μελανούρια μεγαλύτερου μεγέθους που πριν δεν είχα καταφέρει να ξεγελάσω με LRF.

Η συνταγή της επιτυχίας!

lrf_tyrikos1Στόχος μου ήταν να αφήνω τα βιοσιλικονάκια μου να κατέβουν σιγά σιγά όσο πιο χαμηλά προς το βυθό. Τις περισσότερες φορές όμως, με το που έσκαγε το δόλωμα μου στην επιφάνεια της θάλασσας, τα ψάρια ξεκίναγαν τα χτυπήματα. Μου είχαν φάει σχεδόν ένα πακετάκι δολώματα πριν καταφέρω να πιάσω ένα από αυτά και να διαπιστώσω πως πρόκειται για γόπες που δεν μπορούσαν να αντισταθούν στον πειρασμό.
lrf_tyrikos6Αρκετές φορές όμως στάθηκα τυχερός και κατάφερα να φτάσω το δόλωμα μου αρκετά χαμηλά. Τότε ήταν που εκμεταλλεύτηκα τα ρεύματα. Η τεχνική που εφάρμοσα ήταν απλή. Άφηνα το δόλωμα μου για λίγο ακίνητο και στη συνέχεια σήκωνα πολύ ελαφριά το καλάμι μου. Στην ουσία απλά ανασήκωνα το σιλικονάκι μου χωρίς όμως να κάνω κάποιο απότομο jerk.
lrf_tyrikos4Άλλες φορές επειδή ήθελα να ψαρέψω λίγο πιο ψηλά πραγματοποιούσα ένα ή δυο απότομα jerk. Με τον ίδιο τρόπο ψάρευα και στις περιπτώσεις που δεν είχε και ρεύματα χαμηλά και μου απέδωσε εξίσου καλά. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που αποκόμισα από τα ψαρέματα με βιοδιασπώμενα δολώματα και ελπίζω να σας βοήθησα στην περίπτωση που θέλετε να τα αγοράσετε ή τα έχετε και αναρωτιέστε με ποιον τρόπο μπορείτε να τα δουλέψετε.
lrf_tyrikos13Το LRF είναι μια τεχνική που με κάνει να ξανά νιώθω παιδί. Κάθε strike είναι και ένα χαμόγελο, κάθε απελευθέρωση ακόμα μεγαλύτερο! Το αποτέλεσμα είναι ότι γυρνάς στο σπίτι σου γεμάτος συναισθήματα. Εύχομαι όσοι φίλοι ασχολούνται με την τεχνική να έχουν μέτρο με τα ψάρια που κρατούν. Η ζημιά που μπορούμε να προκαλέσουμε αν δεν κάνουμε απελευθερώσεις είναι μεγάλη. Σύντομα θα ξαναμιλήσουμε για αυτό το ψάρεμα με κάτι διαφορετικό!!!

Categories: LRF

About Author

Παναγιώτης Συρίγος

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Λέσβο. Ξεκίνησε το ψάρεμα από πολύ μικρός με την τεχνική του απίκο και στην συνέχεια ασχολήθηκε με το ψάρεμα στο χέρι με καρούλια. Όταν στην χώρα μας ήρθαν οι καινούργιες τεχνικές με καλάμι, ασχολήθηκε εντατικά με το casting. Τα τελευταία χρόνια όμως τον κέρδισε το spinning σε σημείο να παρατήσει όλα τα άλλα ψαρέματα. Το μεράκι του για την τεχνική και η δοτική προσωπικότητα του τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στο facebook για το spinning. Η σελίδα ονομάζεται SpinningAnglersTeam και σκοπό έχει την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των spinners, δίνοντας τους την δυνατότητα να μοιραστούν ακόμα και τις χαρές μιας πετυχημένης εξόρμησης. Στο site μας θα γράφει για τις περιπέτειες του στο νησί με spinning αλλά και θα μας γνωρίσει με τους καλύτερους τοπικούς ψαράδες μέσα από τα κείμενα του.