Ένα νυχτερινό LRF γεμάτο εκπλήξεις!

Ένα νυχτερινό LRF γεμάτο εκπλήξεις!

Το τελευταίο διάστημα ένιωσα την ανάγκη να βάλω στη ζωή μου ένα από τα «παιχνιδιάρικα» παρακλάδια του spinning, το LRF. Το να μπορώ να χειριστώ πολύ ελαφριά τεχνητά δολώματα στα οποία δεν είχα την απόλυτη αίσθηση με τον seabass εξοπλισμό ή ακόμη και με το HRF σύνολο μου, ήταν ένας από τους κύριους λόγους που με έβαλε στον κόσμο του LRF.

Επίσης οι συλλήψεις διαφορετικών ειδών ψαριών που έβλεπα κατά καιρούς από Έλληνες αλλά και ξένους ψαράδες ήταν κάτι που με εντυπωσίαζε. Τέλος το γεγονός ότι μία μάχη με ένα αξιόλογο κοκκάλι μπορεί να γίνει τόσο διασκεδαστική-συναρπαστική, ακούγοντας τα φρένα του μηχανισμού μου, μπορώ να πω ότι ήταν το «κερασάκι στη τούρτα».

Οι τρεις… καμπαλέρος

boukis-kasapoglou-kyrezis

Η ανάγκη αυτή ικανοποιήθηκε έπειτα από μία αξέχαστη ολονύχτια εξόρμηση που έκανα με δύο πολύ καλούς φίλους, τον Βασίλη Κυρέζη και τον LRFάκια Γιάννη Κασάπογλου. Βρεθήκαμε σε ένα βραχώδη σημείο που τα δυνατά φώτα έκαναν τη νύχτα μέρα. Ο μορφολογία του βυθού αποτελούνταν, στην αρχή, από πλάκες και στη συνέχεια από άμμο, με το βάθος να μην ξεπερνά τα τέσσερα μέτρα. Στόχος μας ήταν να ξεγελάσουμε κοκκάλια με LRF εξοπλισμό.

anoigna-lrf-boukis2
Την ώρα που στήναμε τα καλάμια μας τα κοκκάλια κυνηγούσαν στην επιφάνεια, καλό σημάδι. Ο Βασίλης ήταν αυτός που ξεγέλασε το πρώτο κοκκάλι με ένα πλανάκι 5 γραμμαρίων της εταιρείας Shout. Στη συνέχεια ακολούθησε ο «πλανάκιας» Γιάννης, πιάνοντας ένα κοκάλι με το Jigpara glow 10gr που του χάρισε μία όμορφη-διασκεδαστική μάχη. Ήρθε η σειρά μου και με το Hayabusa Jack Eye Finder 3gr κατάφερα να ξεγελάσω ένα αξιόλογο κοκκάλι που λύγισε το καλάμι μου αρκετά και έκανε τα φρένα μου να ακουστούν δυνατά. Η διάθεση μας ήταν στα ύψη αφού ανά διαστήματα πιάναμε ψάρια και οι τρεις.

soupia-neroΤο ψάρεμά μας όμως δεν περιορίστηκε στα κοκκάλια αφού το χρονικό διάστημα που δεν έτρωγαν, ο Βασίλης εντόπισε κάποιες σουπιές που παραμόνευαν στις πλάκες για κάποιο ανυποψίαστο θήραμα και ρίχνοντας την καλαμαριέρα κατάφερε να τις προσελκύσει και να τις ψαρέψει μέσα σε σύντομο χρονικά διάστημα. Μετά από λίγο ήρθε η «έκπληξη» της βραδιάς. Ήταν ένα μικρό καλαμάρι το οποίο πιάστηκε στο λιλιπούτειο Assist Hook από το πλανάκι μου. Αυτή πιστεύω είναι και μία από τις μαγείες του LRF, να ξεγελάς δηλαδή διάφορα είδη ψαριών με τεχνητά δολώματα που δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό σου.

 Εξοπλισμός

kokali-apoxi2233Το καλάμι που έχω επιλέξει είναι το Graphite Leader Galzante EX gocaxs-792UL-T. Πρόκειται για ένα καθαρόαιμο καλάμι LRF με casting weight : 0,6-8gr που κρύβει όμως αρκετή δύναμη στο butt. Το συνδύασα με το μοντέλο EM MS 2004 της εταιρείας Daiwa στον οποίο έχω τοποθετήσει το νήμα Unitika Nightgame σε διάσταση PE 0,4 / 2lb και αντοχής 2kg.

kokodshdjhdaΣε αυτό το ψάρεμα την διαφορά στην αποδοτικότητα μεταξύ των τεχνητών δολωμάτων που χρησιμοποίησα (soft baits, μικρά minnow, μικρά vibrations, μικρά surface, πλανάκια) έκαναν τα Lancon ZX 7cm και Drop Shad 5cm της εταιρείας Delalande, σε διάφανες κυρίως αποχρώσεις με γκλίτερ στο εσωτερικό τους, τα οποία συνδύασα με jighead που τους έδινε darting action (Savage Gear Micro Sandeel Jighead 3gr, Decoy SV-69 2,5gr, Delalande planante 2gr και 3gr).

kokali-lrf-boukis

Ο τρόπος που χρησιμοποίησα τα σιλικονάκια, ήταν στα μεσόνερα και προς τον βυθό και λιγότερο στην επιφάνεια. Συνδύασα αργή ανάκτηση με δύο ή τρία κοφτά jerk και μετά παύση μεγάλης διάρκειας, δίνοντας έτσι αρκετό χρόνο στη σιλικονίτσα να βυθιστεί αργά προς τον βυθό. Την στιγμή της βύθισης είχα και τα περισσότερα χτυπήματα από τα κοκκάλια, οπότε έδινα μεγάλη προσοχή ώστε να καρφώσω έγκαιρα. Τα μικρά πλανάκια, της τάξεως 3 έως 7 γραμμαρίων και περίπου πέντε εκατοστών, τα χρησιμοποίησα όπως και τα soft baits, αν και αρκετές φορές μία απλή σταθερή ανάκτηση μέτριας ταχύτητας αρκούσε να ξεγελάσει τα κοκκάλια.

Το δοκίμασα.. το λάτρεψα

kokali-apoxiΜία όμορφη εξόρμηση είχε φτάσει πλέον στο τέλος της. Δεν περίμενα ποτέ πως θα μπορούσα να αφιερώσω μία ολόκληρη νύχτα ψαρεύοντας LRF. Το τόλμησα όμως και δεν κατάλαβα πόσο γρήγορα ξημέρωσε. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα επιδιώξω να έχω κι άλλες παρόμοιες βραδιές. Η τεχνική αυτή είναι τόσο απρόβλεπτη και διασκεδαστική, που όσο την ψαρεύεις τόσο πιο πολύ την αγαπάς.

kalamari-lrf-boukis

Categories: LRF
Tags: LRF

About Author

Γιώργος Μπούκης

Ο Γιώργος ασχολείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την τεχνική του spinning και τα παρακλάδια της. Σε αυτά τα χρόνια αποκόμισε πολλές εμπειρίες με αξιόλογους αντιπάλους και διαφορετικές συνθήκες ψαρέματος. Στο site μας τον ενδιαφέρει να παρουσιάσει με ένα διαφορετικό τρόπο τις γνώσεις και τις εμπειρίες του σε εσάς, με άρθρα και βίντεο, ώστε να δείτε το spinning μέσα από την ματιά του νέου ενθουσιώδους ψαρά. Έχει αρθρογραφήσει στα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας με πολύ επιτυχία καθώς διαθέτει και το δικό του κανάλι στο youtube. Το ψάρεμα για τον Γιώργο είναι ένα βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή του. Είναι field tester της ιαπωνικής εταιρείας Blue Blue για την Ελλάδα.