Εγγλέζικο σε λιμάνια με μεσαία βάθη

Εγγλέζικο σε λιμάνια με μεσαία βάθη

Η Ελλάδα βρίθει από λιμάνια μικρά και μεγάλα καθώς η ατελείωτη ακτογραμμή της σε συνδυασμό με την έμφυτη ναυτοσύνη των Ελλήνων έκανε επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας αμέτρητων λιμανιών, μαρίνων και αλιευτικών καταφυγίων.

Τα λιμάνια που μας ενδιαφέρουν και θα αναφερθούμε σε αυτό το άρθρο είναι με μεσαίο βάθος, 3 με 5 μέτρα. Δεν είναι δύσκολο να τα βρείτε καθώς είναι τα περισσότερα στην χώρα μας .

Επιλέγοντας ψαρεύτρα
limania_1

Το πρώτο πράγμα που μας απασχολεί είναι το που θα στήσουμε τον εξοπλισμό μας. Προσωπικά ψάχνω να βρω αυτό που λέω εγώ “σημείο αναφοράς” στην ψαρεύτρα μου. Μια βάρκα, μία γωνία του ντόκου, ένα σήκωμα του βυθού μπροστά μας είναι τα μέρη που προτιμώ, από το να κάτσω στην μέση ενός αδιάφορου φαινομενικά ντόκου. Τέτοια φυσικά ή τεχνητά εμπόδια είναι πόλος έλξης για μικρόψαρα και καρκινοειδή οπότε ακολουθούν και οι θηρευτές.


Αρματωσιά

limania_3Συνήθως σε τέτοια βάθη έχουμε από μέτρια έως καθόλου ρεύματα εκτός εξαιρέσεων. Οπότε θα χρειαστούμε κάτι απλό. Μια αρματωσιά που χρησιμοποιώ αρκετά είναι με φελλό +2 με βαριδάκια 0,2 γραμμαρίων. Δύο βαριδάκια να συγκρατούν τον φελλό και τα υπόλοιπα ισομοιρασμένα από την θηλιά προς τα πάνω, αφήνοντας πάντα ένα κενό που αντιστοιχεί σε απόσταση όσο ένα με ενάμιση μήκος φελλού. Παράμαλλο 50 έως 100 πόντους, ανάλογα το βάθος, και αγκιστράκι αναλόγως το δόλωμα που χρησιμοποιούμε.

Βυθομέτρηση

limania_2Η βυθομέτρηση μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτική, σκανάρωντας όλο το μέρος μπροστά και πλάγια αν μπορούμε. Αυτό γίνεται για δύο λόγους… Πρώτον για να ξέρουμε πραγματικά σε ποιο βάθος παίρνουμε τις περισσότερες τσιμπιές των ψαριών. Και δεύτερον πρέπει να έχουμε μια εικόνα για τα εμπόδια ή σκαλοπάτια του βυθού ιδιαίτερα το βράδυ που ψαρεύουμε κοντά στον βυθό.

Δολώματα

limania_4

Η ποικιλία των δολωμάτων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι πολύ μεγάλη. Το μπιγκατίνι είναι η δική μου πρώτη επιλογή καθώς με αυτό μαλαγρώνω ταυτόχρονα. Η ζωντανή γαρίδα που συλλέγουμε σύριζα στον ντόκο με μια μικρή απόχη είναι επίσης φοβερό δόλωμα, ειδικά στα νυχτερινά ψαρέματα όπου τα μικρόψαρα απουσιάζουν και δεν μας την σκοτώνουν. Και ο ακροβάτης πρέπει να είναι μέσα στις επιλογές μας, καθώς αρκετές φορές έχει κάνει την διαφορά.

limania_3aΤώρα το καλοκαίρι που η ζέστη είναι αφόρητη και το κουβάλημα στα βράχια αγγαρεία, το ψάρεμα σε ένα λιμάνι ακόμα και την νύχτα είναι μια καλή επιλογή να ξεφύγουμε από την ρουτίνα και να περάσουμε όμορφα με φίλους!

About Author

Γιάννης Kασαπογλου- John Kasapoglou

Ο Γιάννης είναι ένας ψαράς που ασχολείται με τις τεχνικές του εγγλέζικου και του spinning τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι ο ψαράς που αναζητά την καταξίωση μέσα από την αρθρογραφία. Είναι ένας ψαράς σαν όλους εσάς με την διαφορά ότι θέλει να μοιραστεί το πάθος, το μεράκι, τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκομίζει με την συστηματική ενασχόληση του με αυτές τις τεχνικές. Ένα άλλο πάθος του είναι η φωτογραφία καθώς έχει δουλέψει επαγγελματικά στο αντικείμενο. Ο συνδυασμός όλων αυτών τον οδήγησε στην δημιουργία του fishingingreek.blogspot.gr. John is an angler who has been practicing lure and float fishing several years. He is not the angler who seeks recognition through the articles. He is an angler like all of you with the difference that he wants to share the passion, the experience and the knowledge he derives from his systematic engagement with these techniques. Another passion is photography as he has worked professionally on the subject. The combination of all this led him to the creation of fishingingreek.blogspot.gr.