Ήρθαν οι ζαργάνες! [video]

Ήρθαν οι ζαργάνες! [video]

Ήδη διανύουμε τον πρώτο ζεστό μήνα του καλοκαιριού και όλοι οι φίλοι του LRF έχουν ξεκινήσει πυρετωδώς τις ετοιμασίες του εξοπλισμού τους ακόμα και την αναβάθμιση του. Άλλωστε καλοκαίρι σημαίνει LRF.

Κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να είναι αυτή η προετοιμασία αφού αυτή την εποχή ο γόνος (μικρόψαρα) έχει κατακλύσει τις ακτές και τα λιμάνια. Στο κατόπι τους βρίσκονται μικρά αρπακτικά ψάρια όπως κοκκάλια, σκουμπριά, ζαργάνες, και μελανούρια. Αυτά θα είναι ο στόχος μας για τους επόμενες μήνες!

Η ζαργάνα

lrf_zargana_5

Το ψάρεμα της ζαργάνας γίνεται με διάφορους τρόπους όπως με buldo και ένα κομμάτι σαρδέλα ή με την τεχνική του εγγλέζικου αλλά σε αυτό το κείμενο θα σας παρουσιάσουμε το ψάρεμα της ζαργάνας με LRF. Ένας λεπτεπίλεπτος εξοπλισμός σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο ψάρι μπορούν να σου χαρίσουν μοναδικές στιγμές όσο και αν αυτό σε κάποιους ακούγετε υπερβολικό. Στο νησί μας την Μυτιλήνη, οι ζαργάνες μόλις έκαναν την εμφάνιση τους σε κοπάδια που αριθμούν πολλά μέλη αλλά δυστυχώς σε μέγεθος ακόμα μικρό.

lrf_zargana_1

Έτσι και χωρίς να χάσω χρόνο, επικέντρωσα τα περισσότερα ψαρέματα μου στο διασκεδαστικό ψάρεμα της. Η εμπειρία δεν ήταν μεγάλη καθώς μόλις πέρσι το καλοκαίρι άρχισα να ενδιαφέρομαι για όλα αυτά τα “light” ψαρέματα. Ζαργάνες είχα πιάσει μερικές οπότε φέτος είπα να ασχοληθώ περισσότερο μαζί τους. Έτσι, η πρώτη μου απόπειρα ήταν σε μικρά λιμάνια και μόλους του νησιού και συγκεκριμένα όπου έβλεπα ότι υπήρχε γόνος.

lrf_zargana_2

Λόγω της δουλειάς μου, αυτά τα πρώτα ψαρέματα έγιναν από απόγευμα μέχρι το σούρουπο και όχι τις πρώτες πρωινές ώρες όπου οι ζαργάνες είναι πολύ δραστήριες. Πράγματι, οι ζαργάνες χτυπούσαν συνέχεια το πλανάκι μου με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνω πότε πέρναγε η ώρα! Μιλάμε για ευχάριστα και αγχολυτικά απογεύματα!!

Εικόνες..

lrf_zargana_6

Ας περάσουμε όμως στην ουσία… τι πραγματικά κάνει το ψάρεμα της ζαργάνας τόσο διασκεδαστικό; Ένα από τα πράγματα που την κάνει να διαφέρει είναι οι μοναδικές εικόνες που σου προσφέρει όταν έχεις πιάσει αυτό το ψάρι. Τα σάλτα που κάνει έξω από την θάλασσα και η μαχητικότητα της πάρα το μέγεθος της. Ένα χαρακτηριστικό της είναι το πόσο ”Αχόρταγες” γίνονται κάποιες φορές.

lrf_zargana_3

Αυτό γιατί τα strike είναι πάρα πολλά σε μία μόνο πλεύση όταν τα ψάρια είναι εκεί. Δεν λένε πουθενά όχι! Ούτε στα πλανάκια, ούτε στα μικρά minnows, ούτε στις μικρές σιλικόνες! Φέτος επέλεξα να τις ψαρέψω με πλανάκια γιατί τα κοπάδια είναι ακόμα μακριά σχετικά από την ακτή καθώς ακόμα δεν έχουν κάνει την εμφάνιση τους μεγαλύτεροι θηρευτές.

lrf_zargana_4

Προσεχώς

Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλα ψαρέματα σε παραλίες και ψηλά βράχια, σε διαφορετικές ώρες και με περισσότερους πειραματισμούς σε τεχνητά δολώματα. Μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι πιστεύω να έχουμε βγάλει πολλά συμπεράσματα για να τα μοιραστούμε μαζί σας. Μέχρι τότε όμως ας μην ξεχνάμε ότι τα ψάρια δεν θα σταματήσουν να τρώνε αν δεν σταματήσετε εσείς. Για αυτό λοιπόν πρέπει να έχουμε μέτρο και να μην ξεφεύγουμε στο ψάρεμα της. Ότι κάνουμε το κάνουμε με σεβασμό απέναντι στην θάλασσα!

Categories: LRF

About Author

Παναγιώτης Συρίγος

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Λέσβο. Ξεκίνησε το ψάρεμα από πολύ μικρός με την τεχνική του απίκο και στην συνέχεια ασχολήθηκε με το ψάρεμα στο χέρι με καρούλια. Όταν στην χώρα μας ήρθαν οι καινούργιες τεχνικές με καλάμι, ασχολήθηκε εντατικά με το casting. Τα τελευταία χρόνια όμως τον κέρδισε το spinning σε σημείο να παρατήσει όλα τα άλλα ψαρέματα. Το μεράκι του για την τεχνική και η δοτική προσωπικότητα του τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στο facebook για το spinning. Η σελίδα ονομάζεται SpinningAnglersTeam και σκοπό έχει την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των spinners, δίνοντας τους την δυνατότητα να μοιραστούν ακόμα και τις χαρές μιας πετυχημένης εξόρμησης. Στο site μας θα γράφει για τις περιπέτειες του στο νησί με spinning αλλά και θα μας γνωρίσει με τους καλύτερους τοπικούς ψαράδες μέσα από τα κείμενα του.