Πρώτη επαφή με τον μαγικό κόσμο των WTD!

Πρώτη επαφή με τον μαγικό κόσμο των WTD!

Τι πιο ωραίο από μια σύλληψη ενός ψαριού στον αφρό! Όλοι μας θέλουμε να νιώσουμε αυτό το καρδιοχτύπι και την αδρεναλίνη να χτυπάει στο κόκκινο, στην πρώτη κιόλας επίθεση που γίνεται από κάποιο κυνηγόψαρο σε τεχνητό επιφανείας. Τα βίντεο στο youtube πολλά, όπως και τα τεχνητά.

aythor_sat1

Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν κάποια τεχνητά, που εντάσσονται σε μια κατηγορία που λέγεται “WTD”. Τι είναι αυτό; είπα, και ξεκίνησε το ψάξιμο του πως – ποιο – που – γιατί – πότε και σε τι. Πολλά τα ερωτήματα και οι απορίες. Πρώτη πληροφορία ήταν ότι το WTD σημαίνει Walk The Dog, σε ελεύθερη μετάφραση βγάζοντας τον σκύλο βόλτα, όνομα που πήρε από την ζιγκ-ζαγκ κίνηση των τεχνητών αυτών πάνω στην επιφάνεια του νερού.

Το πρώτο φθηνό WTD

Το πρώτο πράγμα που έκανα λοιπόν, ήταν να αγοράσω ένα φθηνό τεχνητό μέχρι να μάθω πως λειτουργεί ώστε να μην “κλαίω” κάποιο πιο ακριβό τεχνητό. Μόλις το έπιασα στα χέρια μου, το κοίταγα σαν παιδί που του έδιναν δώρο γενεθλίων, με γουρλωμένα μάτια και προσπαθoύσα να ανακαλύψω κάθε του λεπτομέρεια. Ήτνα ένα τεχνητό 11 εκατοστών μήκους και 20 γρ. βάρους, ενώ η μορφή του έμοιαζε όπως της σταγόνας, δηλαδή λεπτό πίσω και να αυξάνει το πάχος του μέχρι το κεφάλι.

xaris_wtd2Πρόσεξα μια λακκούβα στο μέρος του στόματος του, στο σημείο όπου είναι και ο κρίκος για να τοποθετηθεί η παραμάνα. Δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί υπάρχει και έτσι το άφησα να περάσει έτσι. Ανυπομονούσα να πάω να το βρέξω, κάνοντας όνειρα ότι κυνηγούσαν το τεχνητό μου διάφορα ψάρια όπως λίτσες κυνηγοί και λαβράκια!

Κάθε αρχή και δύσκολη!

xaris_wtd3Η ώρα για την πρώτη δοκιμή είχε φτάσει… Ήμουν μπροστά στην θάλασσα με ένα καλάμι φθηνό, 2,40 μέτρων και ΧFAST χαρακτήρα 15-56 c.w., παντρεμένο με ένα τετραχίλιαρο μηχανισμό με βήμα 6:1 και το μόνο που έμενε ήταν να περάσω το νέο φανταστικό τεχνητό με τον κωδικό “WTD”!! Πρώτη ρίψη και ξεκίνησα την ανάκτηση με δυνατά χτυπήματα, έχοντας την κορυφή του καλαμιού χαμηλά και διαγώνια όπως είχα δει και στα βίντεο… Αποτέλεσμα;;; Το τεχνητό ήρθε έξω σαν… κοκορέτσι, τυλιγμένο γύρω από το παράμαλλο… Βλέπετε, άλλο το βίντεο, άλλη η πράξη! Δεύτερη ρίψη και μείωσα την ένταση των χτυπημάτων. Ξαφνικά το τεχνητό άρχισε να κάνει δεξιά αριστερά τινάζοντας μεγάλες ποσότητες νερού σε κάθε απότομη αλλαγή πορείας του τεχνητού.

xaris_wtd1 Άρχισα να καταλαβαίνω πώς λειτουργεί γιατί αλλιώς να τα βλέπεις μέσα από μια οθόνη και αλλιώς να προσπαθείς να τα κάνεις. Μετά από κάμποσες βολές και έχοντας πρηστεί το χέρι μου, από τα συνεχόμενα χτυπήματα, μειώνω την ταχύτητα των χτυπημάτων και διαπιστώνω ότι το τεχνητό κάνει πιο μεγάλες κινήσεις, αυξάνεται η διάρκεια των γλιστρημάτων πάνω στο νερό και ο χρόνος παρουσίας του στο νερό μεγαλώνει. Έτσι πίστευα ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να χτυπήσει κάποιο ψάρι ενώ πριν ερχόταν γρήγορα-γρήγορα πίσω σαν ένα πανικόβλητο κυνηγημένο ψάρι.
xaris_wtd4Μέρα μεσημέρι και με βρίσκει να δοκιμάζω πάλι αν και από τις πρώτες ρίψεις δεν έβλεπα τίποτα. Οι κινήσεις μου συγχρονισμένες με.. τον παλμό της καρδιάς μου! Αφού δεν έβλεπα προκοπή αύξησα την ταχύτητα και μετά από λίγο επιτέλους είδα τα πρώτα κυνήγια πίσω από το τεχνητό μου. Λίτσες γύρω στα 1 με 2 κιλά, να έρχονταν με ταχύτητα από πίσω αλλά έβλεπα στα τελευταία μέτρα όμως να κάνουν μεταβολή και να φεύγουν. Ρίψη, τα ίδια… Ξανά ρίψη πάλι το ίδιο!! Άρχισα να σκέφτομαι τι γίνεται; Δεν κατάφερα τελικά να ξεγελάσω κάποια. Αυτό δεν με απογοήτευσε, αντιθέτως με έβαλε σε πολλές σκέψεις…

Ο επιμένων νικά!

Την επόμενη φορά που βρέθηκα αντιμέτωπος με ψάρια ήταν με κυνηγούς. Ήταν μπροστά μας και κάνανε την εμφάνιση τους κάθε λίγο, κάνοντας επίθεση στο ψιλό που προσπαθούσε να προστατευτεί σύριζα με τον ντόκο, πηγαίνοντας δεξιά και αριστερά. Άνοιξα την κασετίνα και είπα : “ήρθε η ώρα σου να δούμε τι ψάρια πιάνεις WTD!”.

xaris_koumasis2Πρώτη ρίψη και καμία απάντηση από τα ψάρια και άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια για την αποτελεσματικότητα των τεχνητών αυτών.. Στην δεύτερη όμως και ενώ τελείωναν τα μέτρα ανάκτησης, τρεις κυνηγοί εμφανίστηκαν από το πουθενά και το κυνήγησαν με μανία. Μόλις τους αντιλήφθηκα, χαμήλωσα την ταχύτητα για να τους κάνω να επιτεθούν, έλα όμως που κάνανε μεταβολή και έφυγαν! Ένιωσα πως μου έκοψαν την ικανοποίηση και η αδρεναλίνη έρεε σε πολύ μεγάλα ποσά μέσα στις φλέβες μου! Αμέσως, έριξα ξανά το τεχνητό στην μάχη και το ίδιο σκηνικό. Άρχισα να τρελαίνομαι…

Tip: Η “WTD” κίνηση μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε και με πιο παραβολικά καλάμια, εφόσον επικεντρωθούμε στο να μην χτυπάμε δυνατά την κορυφή και να αφήνει να κάνει “κοιλιά” το νήμα μας.

Κοντοστάθηκα λίγο και σκέφτηκα : θα αυξήσω ταχύτητα, να δω τι θα γίνει! Έτσι και έγινε. Μόλις διέκρινα πίσω από το τεχνητό τους τρεις κυνηγούς, άρχισα να μαζεύω πιο γρήγορα και το θέαμα που ακολούθησε ήταν εντυπωσιακό! Ανταγωνιζόντουσαν ποιος θα αρπάξει το τεχνητό, ώσπου ο ένας χτύπησε με μανία και πιάστηκε από την πίσω σαλαγκιά αλλά το πιο εκπληκτικό ήταν ότι ένας άλλος προσπαθούσε να του το αρπάξει από το στόμα!! Είχα μείνει άναυδος ώσπου ο κυνηγός με επανέφερε απότομα στην πραγματικότητα, αρχίζοντας να παίρνει φρένα και να πηδάει με σάλτα έξω από την θάλασσα. Η μάχη ήταν καλή αλλά μικρή και τελικά κατάφερα να τον βάλω στην απόχη!

xaris_wtd5Η πρώτη σύλληψη με την τεχνική αυτή ήταν και καταλυτική στο να χρησιμοποιώ για αρκετή ώρα πλέον στα ψαρέματα μου τέτοια τεχνητά αναζητώντας αυτό το θεαματικό χτύπημα.

Τρόπος ανάκτησης με την τεχνική “WTD”:


Έχοντας κάνει την ρίψη μας, κατεβάζουμε την μύτη του καλαμιού χαμηλά και διαγώνια. Ξεκινάμε με συνεχόμενα χτυπηματάκια προς την αντίθετη κατεύθυνση από το τεχνητό μας γυρίζοντας την μανιβέλα του μηχανισμού μας, μισή περιστροφή περίπου κάθε φορά, έχοντας πάντα στο μυαλό μας να επαναφέρουμε την μύτη στην αρχική της θέση γρήγορα. Αυτό θα βοηθήσει να δημιουργηθεί μια χαλαρότητα στο νήμα και να δώσει την ευχέρεια να κάνει την side-to-side κίνηση το τεχνητό μας, δηλαδή εναλλάξ προς το πλάι κάθε φορά. Σε αντίθετη περίπτωση, το τεχνητό θα έρχεται προς τα εμπρός όπως ένα popper. Όταν εξοικειωθούμε με την κίνηση αυτή, μπορούμε να παίξουμε με την ταχύτητα ανάκτησης κάνοντας γρήγορη για κλειστά ζιγκ-ζαγκ, ή αργά για ανοιχτά.

 

Categories: Spinning

About Author

Spinning Anglers Team

Η ομάδα Spinning Anglers Team δημιουργήθηκε καθαρά για ενημερωτικό σκοπό και φυσικά για να ενώσει όλους τους φίλους του spinning. Δεν είναι όμως μια ομάδα απλά του facebook. Οι δραστηριότητες της επεκτείνονται σε διαγωνισμούς & κληρώσεις, Event & Συναντήσεις, βίντεο στο YouTube και πολλά άλλα... Μια καινούργια δραστηριότητα της ομάδας είναι η αρθρογραφία των μελών της στο site μας που στόχο έχει να παρέχει άμεσα πληροφορίες και τεχνικά άρθρα προς κάθε ενδιαφερόμενο ώστε να εμπλουτισουμε όλοι τις γνώσεις μας χωρίς να χάνονται οι πληροφορίες αυτές από την ροή του facebook.