Pimp my kayak!

Pimp my kayak!

Τα kayak είναι για να βελτιώνονται! Κάθε ψαράς που θεωρεί το kayak αναπόσπαστο κομμάτι του ψαρέματός του θέλει να το κάνει καλύτερο, με περισσότερες παροχές και ανέσεις. Ένας λόγος παραπάνω για όσους περνούν τα περισσότερα ψαρέματά τους πάνω σε αυτό. Η προσθήκη μηχανής είναι μία πολύ χρήσιμη βελτίωση που, και αν και δαπανηρή, αξίζει τον κόπο. Ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση και θέλει αρκετή μελέτη πριν την υλοποίηση της πατέντας αυτής.

Η πατέντα αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μερικά μειονεκτήματα που πρέπει κανείς να λάβει υπ’ όψιν του. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η ίδια η φύση της. Το κουπί γίνεται εξάρτημα έκτακτης ανάγκης και ο ψαράς κρατάει τις δυνάμεις του για την πάλη με τα ψάρια. Η χρήση της είναι πιο ξεκούραστη και η πρόσβαση στα σημεία πιο γρήγορη. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, προτιμάται καθώς σε περίπτωση χρήσης κουπιού ο επιβαίνων βρέχεται, και σε πιθανές απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες είναι πιο ασφαλής. Ωστόσο, για την υλοποίηση της πατέντας χρειάζεται χρόνος, προσωπική – ή ομαδική – εργασία, καθώς και χρήματα.
pimp1Πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας, χρειάζεται σωστός σχεδιασμός έτσι ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα. Η επιλογή μηχανής, μπαταρίας, ακόμη και των τοποθεσιών πάνω στις οποίες θα προσαρμοστούν, είναι κρίσιμοι παράγοντες προκειμένου η μηχανή να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση.

Αγοράζοντας….

pimp11Ξεκινώντας με τη μηχανή, η επιλογή της θα πρέπει να γίνει έχοντας κατά νου το μέγεθος καθώς και το βάρος του kayak. Οι εξωλέμβιες ηλεκτρικές μηχανές προτιμούνται για kayak καθώς μπορούν να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν εύκολα, αφού είναι πιο ελαφριές, αθόρυβες και δεν χρειάζονται συντήρηση όπως οι βενζινοκίνητες. Η ύπαρξη ή μη καρίνας είναι επίσης σημαντικός παράγοντας καθώς επηρεάζει την αντίσταση του kayak στο νερό.

pimp89Γενική οδηγία είναι η μηχανή να μην ξεπερνά τα 10 κιλά καθώς όχι μόνο προσθέτει βάρος στο kayak και προκαλεί επιβράδυνση, αλλά επηρεάζει το κέντρο βάρος του και δημιουργεί κλίση προς την μεριά στην οποία έχει τοποθετηθεί. 28 έως και 55 λίμπρες είναι αρκετές καθώς όπως προαναφέραμε το βάρος είναι καθοριστικός παράγοντας. Δε θα πρέπει κανείς να ξεχνά ότι η επιλογή γίνεται για kayak και όχι για βάρκα, οπότε οι υπερβολές θα πρέπει να αποφεύγονται.
pimp43Για την επιλογή της μπαταρίας ισχύουν περίπου τα ίδια με τη μηχανή. Το βάρος καθώς και το μέρος στο οποίο θα τοποθετηθεί είναι ξανά σημαντικοί παράγοντες. Οι διαθέσιμοι χώροι του kayak θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπ’ όψιν καθώς δε θέλουμε να αγοράσουμε μία μπαταρία η οποία δε χωράει στο πλεούμενο. Υπάρχουν δύο είδη μπαταρίας, ξηρού και υγρού τύπου. Στην πρώτη περίπτωση η μπαταρία δε χρειάζεται συντήρηση, ενώ στη δεύτερη, λόγω συντήρησης, παρέχονται περισσότεροι κύκλοι.

61-Vn7jMjpL._SL1500_Σε κάθε περίπτωση, συνίσταται η μπαταρία να είναι βαθιάς εκφόρτισης έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής (περισσότερες φορτίσεις-εκ φορτίσεις). Τέλος, η μπαταρία που θα έχουμε παίζει καθοριστικό ρόλο για την μηχανή που θα επιλέξουμε. Για παράδειγμα, ιδανική λύση σε μια μπαταρία των 80Αh είναι μία μηχανή που φτάνει έως και τις 55 λίμπρες, υπολογίζοντας πάντα τις καταναλώσεις της μηχανής ανεξαρτήτου ταχύτητας.

Φτιάξτο μόνος σου!

pimp5Για την τοποθέτηση της μηχανής και της μπαταρίας στο kayak, γίνονται ειδικές, προσαρμοστικές βάσεις. Προτεινόμενο υλικό κατασκευής είναι το κόντρα πλακέ θαλάσσης καθώς έχει υψηλή αντοχή στην υγρασία, χαμηλό βάρος και εξαιρετικές αντοχές (για τη κατασκευή θα χρειαστούν επίσης καρφιά και ξυλόκολλα). 80 χιλιοστά πάχους για το κουτί και 1 εκατοστό για τη βάση της μηχανής έχουν αποδειχθεί και στην πράξη ιδανικά. Πιο συγκεκριμένα, για τη βάση της μηχανής, τοποθετείται κόντρα πλακέ θαλάσσης ενός εκατοστού, στη συνέχεια τάκος και τέλος άλλο ένα εκατοστό κόντρα πλακέ.
pimp6Ειδικά για την μπαταρία, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός αεροστεγούς κουτιού προκειμένου να προστατεύεται από την υγρασία και την αλμύρα καθώς και σε περίπτωση διαρροής υγρών να μην υπάρξει επαφή με την επιφάνεια του kayak αφού ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη φθορά στο υλικό του πλεούμενου.

pimp7Για την προστασία του ίδιου του κουτιού από την υγρασία, ένα βερνίκι θαλάσσης είναι η καλύτερη λύση ώστε να είναι πιο ανθεκτικό και να κρατήσει στο χρόνο. Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς έτοιμα πλαστικά κουτιά για την τοποθέτηση της μπαταρίας. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση δεν προσαρμόζεται εύκολα η βάση της μηχανής.
pimp9 pimp10Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι καλαμοθήκες χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση βάσης μηχανής. Αν και παρουσιάζεται ως ιδανική εναλλακτική, μπορεί να αποβεί προβληματική στην πράξη καθώς ο ψαράς δεν έχει βάσεις για την τοποθέτηση των καλαμιών του, αναγκάζοντας τον να ανοίγει καινούργιες τρύπες για την τοποθέτηση καλαμοθηκών. Εξαίρεση αποτελούν τα kayak που διαθέτουν rails καθώς οι καλαμοθήκες μπορούν να προσαρμοστούν πάνω σε αυτά.

Το μέρος μετράει!

pimp4Το μέρος στο οποίο θα τοποθετηθούν η μηχανή και η μπαταρία θέλει σκέψη καθώς και δοκιμές έτσι ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη τοποθεσία. Η μπαταρία μπορεί να τοποθετηθεί είτε στα στεγανά ενός kayak είτε στην επιφάνειά του. Ωστόσο, στην πρώτη περίπτωση σημαίνει ότι είτε θα χρειαστεί να γίνουν τρύπες προκειμένου να περάσουν τα καλώδια και να φτάσουν στη μηχανή, είτε το στεγανό θα πάψει να είναι στεγανό καθώς δε θα κλείνει το καπάκι του.
Η μηχανή προτιμάται να τοποθετείται προς το πίσω μέρος του kayak, όπως και στις βάρκες. Όμως, λόγω του μυτερού του σχήματος, είναι σχεδόν αδύνατη η τοποθέτηση της μηχανής στο πίσω άκρο. Επιπροσθέτως, το βάρος της θα βύθιζε τμήμα του kayak. Ως εκ τούτου, συνήθως η τοποθέτηση της μηχανής γίνεται σε μία από τις δύο πλευρές του kayak, λίγο πιο πίσω από τη μέση του. Την ακριβή τοποθεσία της μηχανής θα καθορίσει το μήκος του χειριστηρίου της καθώς θα πρέπει να είναι προσβάσιμο από τη θέση στην οποία κάθεται ο ψαράς, αλλά και η ύπαρξη ενός “δυνατού” σημείου στο σώμα του kayak το οποίο θα μπορεί να αντέξει την πίεση αλλά και το βάρος της μηχανής.
pimp2Το κουτί που θα περιέχει την μπαταρία είναι προτιμότερο να βρίσκεται κοντά στη μηχανή έτσι ώστε να αποφευχθούν ενώσεις καλωδίων και κατ’ επέκταση έκθεση στην υγρασία. Αν και το βάρος της μπαταρίας μπορεί να είναι αρκετό για τη σταθερότητά της, μπορεί να ενισχυθεί είτε με την τοποθέτηση velcro, με γωνιές (όπως φαίνεται στην εικόνα), ή με ιμάντες. Σε κάθε περίπτωση, και ανεξαρτήτου τοποθεσία της, η μπαταρία θα πρέπει να είναι πλήρως σταθεροποιημένη!

pimp3Ανακεφαλαιώνοντας, η τοποθέτηση μηχανής στο kayak είναι μία χρήσιμη προσθήκη που μπορεί να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση. Ωστόσο, η υλοποίηση της ιδέας αυτής θα πρέπει να γίνει με το σωστό υπολογισμό αν θέλετε το kayak σας να παραμείνει αποδοτικό. Το άρθρο αυτό γράφτηκε κατόπιν πολλών ερωτήσεων από φίλους του kayak. Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο!

Categories: kayak

About Author

Χριστόφορος Μαραγκός

Ο Χριστόφορος ασχολείται με την τεχνική του spinning από την ακτή ενώ παράλληλα το τελευταίο χρόνο την εφαρμόζει με επιτυχία και από το καγιάκ. Μαζί μας θα μοιραστεί όλες του τις μέχρι τώρα εμπειρίες και εικόνες από τα ψαρέματα του αλλά κυρίως το πάθος για το spinning σε όλες του τις παραλλαγές. Επίσης, μέσα από την συνεργασία του ως field tester της Delalande Greece θα γνωρίσουμε τα softbaits της εταιρείας στην... πράξη!