Ψαρέψτε σε μακρινή απόσταση!

Ψαρέψτε σε μακρινή απόσταση!

Στον τόπο μας έχει επικρατήσει η νοοτροπία του να ασκείται η εγγλέζικη τεχνική ψαρέματος κατά κανόνα σε κοντινές αποστάσεις. Αντίθετα στο εξωτερικό και ειδικότερα σε Αγγλία και Ιταλία, που εδώ και χρόνια το επίπεδο είναι πολύ υψηλότερο από ότι στην χώρα μας, το ψάρεμα σε μακρινές αποστάσεις είναι δεδομένο και πολλές φορές πανάκεια…

Καλοί είναι οι φελλοί μικρού βάρους που και αυτοί όμως χρησιμοποιούνται τις περισσότερες φορές από ακατάλληλα σκληρά καλάμια κορυφής π.χ. φελλοί 2, 4 & 6 γραμμαρίων, χρησιμοποιούνται από καλάμια με casting weight 5-25, 10-30, 15-40 γρμ. με αποτέλεσμα να έχουμε δυσκολία ρίψης με ακρίβεια, πράγμα που απαιτείται σε αυτή την τεχνική. Καλοί είναι οι μικροί μηχανισμοί, τα μικρού c.w. καλάμια (που και αυτά δύσκολα τα βρίσκεις), οι λεπτές μάνες, οι μικρές σφεντόνες χαμηλού βεληνεκούς.

makria1Τι γίνεται όμως όταν οι ψαρευτικές ζώνες δεν είναι κοντινές για διαφόρους παράγοντες; Ας ανοίξουμε λοιπόν τους στενούς γεμάτους στερεότυπα ορίζοντες μας και ας εκμεταλλευτούμε το c.w. του καλαμιού και πιστέψτε με με λίγη εξάσκηση το ψάρεμα σε μακρινές αποστάσεις θα σας μαγέψει! 

Κατάλληλος εξοπλισμός

makria3Ο εξοπλισμός για το ψάρεμα σε μεσαίες και κυρίως σε μακρινές αποστάσεις (medium-long distance) θα πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις. Απαραίτητο είναι ένα καλό κάθισμα ψαρέματος ανθεκτικό με ρυθμιζόμενο ύψος για να στερεωθεί σε διάφορα εδάφη με δυνατά πέδιλα διαφόρων κλήσεων και όλα τα αξεσουάρ για στερέωση καλαμιού, παγίδας ψαριών κ.α.. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αγνοήσουμε τον πολύ θετικό του ρόλο του για ένα σωστό και ξεκούραστο ψάρεμα.

makria4

Τηλεσκοπικά ή τρίσπαστα καλάμια για μακρινές αποστάσεις

Καλάμια τρίσπαστα ή τηλεσκοπικά μήκους 3.90, 4.20 και 4.50 μέτρα με δυνατότητα ρίψης c.w. 5-25, 10-30 και 15-40 γρ., η  δράση των όποιων θα πρέπει να είναι μεσαία προς γρήγορη (medium fast), για ακρίβεια βολής και αμεσότητα καρφωμάτων, λόγω της αρκετά μεγάλης απόστασης που ψαρεύουμε. Ο μηχανισμός που θα προσαρμόσουμε θα πρέπει να είναι 2000-3000 με φαρδιά και ρηχή (match) μπομπίνα για αποφυγή φαινόμενου μνήμης της πετονιάς μας, και με σχέση περιστροφής 5.2/1 και πάνω για γρήγορες ανακτήσεις και άμεσα καρφώματα.

makria5

Ακόμα και 3000 μηχανισμό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλλά με ρηχή μπομπίνα

Η χωρητικότητα θα πρέπει να είναι τόση, όση χρειάζεται για να έρθει η πετονιά μας περίπου στο ίδιο ύψος με το χείλος της μπομπίνας, χωρίς να μπαίνουμε σε διαδικασίες γεμίσματος στο κάτω μέρος της με άλλες πετονιές πράγμα που συμβαίνει κατά  κόρον, χρησιμοποιώντας κυρίως μηχανισμούς spinning.

Φελλοί και άλλα χρήσιμα

makria6Οι φελλοί που θα χρησιμοποιήσουμε θα είναι κυρίως με σώμα στο κάτω μέρος (bodied wagglers) από 8 έως και 30gr με ευδιάκριτη  αντένα για άριστη ορατότητα  σε μακρινές αποστάσεις. Μια καλή επιλογή είναι οι φελλοί bodied με κεραία από φτερό παγωνιού, το οποίο είναι πολύ ελαφρύ και έτσι το κέντρο βάρους κατά την ρίψη είναι χαμηλά στην σταγόνα. Τα θετικά μιας τέτοιας επιλογής είναι πολύ η καλή ακρίβεια και η σαφώς μεγαλύτερη απόσταση.

makria7Απαραίτητοι είναι οι αντάπτορες και οι αντένες σε αρκετά χρώματα που και αυτά παίζουν τον ρόλο τους ανάλογα με τις τρέχουσες συνθήκες φωτισμού που επικρατούν. Ωστόσο μπορούμε να αλλάξουμε χρωματισμούς στις αντένες μας άμεσα, με διορθωτικό χαρτιού (μπλάνκο) και ανεξίτηλους αδιάβροχους μαρκαδόρους σε διάφορα χρώματα.

Έξυπνο τρικ για αλλαγή χρώματός αντένας

Έξυπνο τρικ για αλλαγή χρώματος αντένας

Πολύ χρήσιμοι επίσης μπορούν να αποδειχθούν οι φελλοί με ροδέλες προσθαφαίρεσης βάρους που μας δίνουν την δυνατότητα να κάνουμε διάφορα ερματίσματα (ζυγίσματα). Οι σφεντόνες μας θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας, ανθεκτικές για αποφυγή ατυχημάτων, με δυνατά λάστιχα και αρκετά μεγάλη χούφτα, πράγμα που αποτελεί μονόδρομο για το μαλάγρωμα σε μεγάλες αποστάσεις. Καλό θα είναι να έχουμε ανταλλακτικά λάστιχα και χούφτες καθώς επίσης και δεματικά (tie wraps) για το πιάσιμο του λάστιχου στην σφεντόνα.

makria9Η μάνα που θα επιλέξουμε θα είναι από 0.18 έως και 0.22mm επιπλέουσα, με ήρεμες συνθήκες και βυθιζόμενη με ρεύματα, πλαϊνό αέρα ή στροβιλίσματα και όσο το δυνατόν με μικρότερη ελαστικότητα (low strech) και με χαμηλή μνήμη (low memory) για αποφυγή βιρίνας της πετονιάς μας. Παράμαλλο διαλέγουμε αντίστοιχα από 0.12 ως 0.18 mm καλής ποιότητας και τις περισσότερες φορές που ψαρεύουμε με διαύγεια νερών, διαλέγουμε fluorocarbon. Τα αγκίστρια θέλουμε να είναι δυνατά σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών από 6 έως 24 διότι αυτό που θα επιλέξουμε εξαρτάται από το δόλωμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Βυθομετρητές θα χρειαστούμε μια ποικιλία από 3 έως 15γρ.

Στην πράξη

makria10Για να ψαρέψουμε με επιτυχία σε μακρινές αποστάσεις θα πρέπει να σταθμίσουμε διαφόρους παράγοντες. Οι συνθήκες που πρέπει να επικρατούν είναι νηνεμία ή όταν υπάρχει άνεμος καλό θα είναι να τον βάλουμε πλάτη για να μπορέσουμε να φτάσουμε στις ψαρευτικές ζώνες που έχουμε στοχεύσει. Επίσης, θα πρέπει να προβούμε σε λεπτομερή βυθομέτρηση, πολλές φορές και με ακρίβεια για να ανακαλύψουμε τα σημεία που το βάθος αυξάνεται απότομα και μένει το ίδιο για μεγάλη απόσταση.

makria12Έτσι λοιπόν, ξεπερνώντας τα ρηχά κομμάτια, έχουμε μεγάλες πιθανότητες για μια θετική έκβαση του εγχειρήματος μας, διότι η πράξη έχει δείξει ότι συνήθως εκεί είναι οι πιο αποδοτικές περιοχές ψαρέματος. Αφού τελειώσουμε με την βυθομέτρηση, μαρκάρουμε την μάνα στο ύψος του μηχανισμού με έναν κόμπο στόπερ ή με έναν αδιάβροχο μαρκαδόρο, έχοντας ακόμη επάνω στο αγκίστρι μας τον βυθομετρητή, για να διατηρήσουμε με ακρίβεια την απόσταση της ψαρεύτρας μας.

makria2Στην συνέχεια αφαιρούμε τον βυθομετρητή και βεβαιωνόμαστε ότι η μάνα δεν έχει μπερδευτεί σε κάποιο σημείο. Αυτό το κάνουμε, τραβώντας την από το τελευταίο οδηγό πάνω, κάτω ώστε να κυλά ελεύθερα μέσα από τους οδηγούς. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις π.χ. θραύση καλαμιού κ.α.. Στην συνέχεια δολώνουμε, κάνουμε την βολή και λίγο πριν πέσει ο φελλός μας στην θάλασσα, διακόπτουμε την πτήση του για να απλώσει η αρματωσιά, και να αποφύγουμε έτσι τυχόν μπερδέματα της.

makria13Παίρνουμε 4-5 γρήγορες μανιβελιές με την κορυφή του καλαμιού μας μέσα στο νερό και κατόπιν την τινάζουμε λίγο απότομα προς τα πάνω, βγάζοντας την έξω από αυτό. Έτσι σιγουρευόμαστε ότι η πετονιά μας έχει βυθιστεί και γλιτώνουμε από το να μας παρασύρει την αρματωσιά μας ο επιφανειακός αέρας και τα ρεύματα, μακριά από την ψαρεύτρα μας. Τέλος, μαζεύουμε τόσο ώστε το μαρκάρισμα που έχουμε κάνει στην μάνα να φτάσει και πάλι στο ύψος του μηχανισμού. Έτσι λοιπόν είμαστε σίγουροι ότι ψαρεύουμε στο σωστό σημείο που έχουμε βυθομετρήσει.

makria11Ας μιλήσουμε τώρα για το μαλάγρωμα της περιοχής μας. Για να συμβεί χωρίς να ξεφύγουμε πολύ από την ψαρεύτρα μας θα πρέπει να εξοικειωθούμε πρώτα στις μακρινές ρίψεις μπάλας μαλάγρας με την σφεντόνα μας. Καλό λοιπόν θα ήταν λίγη εξάσκηση εκτός ψαρέματος μέχρι να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι μαλάγρες που θα χρησιμοποιηθούν, εξαρτώνται από τα είδη ψαριών που στοχεύουμε και οι μπάλες καλό θα ήταν να είναι αρκετά στρόγγυλες, λίγο σφιχτές για να μην διαλυθούν κατά την ρίψη, και σε όγκο περίπου τον ίδιο με την χούφτα της σφεντόνα μας.

Αυτά για αρχή…

makria14Για τις αρματωσιές και τα δολώματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θα αναφερθώ λεπτομερώς σε άλλο άρθρο γιατί είναι πολύ σημαντικά θέματα για την επιτυχή έκβαση του ψαρέματος σε απόσταση. Μάλιστα υπάρχουν πολλές σχολές με διαφορετική νοοτροπία στο στήσιμο της αρματωσιάς οπότε το πεδίο πειραματισμών για εμάς είναι ατελείωτο! Με υπομονή και αρκετή εξάσκηση θα εκμεταλλευτείτε ψαρευτικές ζώνες που φάνταζαν έως τώρα “μακρινές” π.χ. παραλίες και για διαφόρους λόγους επιβάλλεται το ψάρεμα τους να μην είναι κοντινό.

makria15Μην σας φανεί παράξενο αλλά το ψάρεμα σε αποστάσεις που φτάνουν μέχρι και τα 50-60 μετρά, στο εξωτερικό είναι κάτι το φυσιολογικό όταν το απαιτούν οι περιστάσεις. Και κάτι τελευταίο που θα το θεωρήσω μετά από τόσες νύξεις που έχουν γίνει, φυσιολογικό, ευνόητο και απαραίτητο :  ΔΕΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΛΛΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΨΑΡΙΑ!!! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους Ρένο και Κώστα που συνέβαλλαν στην φωτογράφηση και στον μικρο Άγγελο που διετέλεσε το ρολό του μοντέλου!

Tips

  • Μαρκάρουμε με έναν μαρκαδόρο πάνω στο καλάμι μας το ύψος που βρίσκεται το στόπερ, αφού πρώτα φέρουμε το αγκίστρι στο ύψος του pick up. Αυτό το κάνουμε γιατί πολλές φορές κατά την διάρκεια ανάκτησης έχοντας κάποιο ψάρι, μπορεί να κοντράρει το στόπερ στο πρώτο δακτυλίδι και να μετακινηθεί προς το αγκίστρι, χάνοντας έτσι την βυθομέτρηση. Με το παραπάνω tip μπορούμε να μετακινήσουμε και πάλι το στόπερ στην αρχική του θέση δηλαδή στο σημείο που έχουμε σημαδέψει.
  • Το σημαντικότερο είναι οι φελλοί να πλανάρουν δηλαδή κατά την πτώση τους στο νερό και μέχρι να φτάσει το αγκίστρι στην ψαρεύτρα μας να είναι σε οριζόντια θέση και μετά να ζυγίζονται. Έτσι είμαστε βέβαιοι ότι δεν έχουμε μπερδευτεί και ότι ψαρεύουμε σωστά. Αυτοί οι φελλοί θεωρώ ότι είναι πολύ χρήσιμοι ειδικά το βράδυ που ο συντελεστής δυσκολίας αυξάνεται.
  • Χρησιμοποίηση σήτας για την παρασκευή της μαλάγρας μας για μεγαλύτερη ομοιογενοποίηση και συνοχή που βοηθάει πολύ στον σχηματισμό μπάλας και δεν διαλύεται κατά την βολή και την πρώτη ισχυρή κρούση στην επιφάνεια της θάλασσας.
  • Πέρασμα λάστιχων σφεντόνας τακτικά με λιπαντικό για αποφυγή καψίματος τους από αλμύρα και θερμοκρασία.


arcofil_banner_arthro1

 

About Author

Νίκος Γιάγκου

Ο Νίκος κατάγεται από την Κατερίνη Πιερίας και ζει μόνιμα στην Αθήνα. Από πολύ μικρή ηλικία έρχεται σε επαφή με το αγαπημενό του χόμπι και η αιτία κυρίως ήταν το κατάστημα ειδών αλιείας και κυνηγιού που διατηρούσε ο πατέρας του στην περιοχή. Έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλες τις κλασσικές τεχνικές παράκτιας αλιείας ωστόσο αυτή που τον κέρδισε τα τελευταία δεκάξι χρόνια είναι η εγγλέζικη τεχνική. Οι απόψεις του πηγάζουν από αμέτρητες ώρες ψαρέματος, πειραματισμών και ουσιώδους παρατήρησης.