Μεταφορά και συντήρηση ζωντανών δολωμάτων

Μεταφορά και συντήρηση ζωντανών δολωμάτων

Οι σπουδαιότεροι παράγοντες για την επιτυχή έκβαση του ψαρέματος μας, είναι η εύρεση, η συντήρηση και η μεταφορά των ζωντανών μας δολωμάτων. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορούμε να μεταφέρουμε σώα τα ζωντανά μας δολώματα και να μην μας πεθαίνουν κατά την διαδικασία αυτή. Παρακάτω, θα σας παραθέσω τους τρόπους, στους οποίους έχω καταλήξει, ώστε να μην έχω σχεδόν καμία απώλεια από τα πολυπόθητα ζωντανά μου δολώματα για τα οποία έχουν δαπανηθεί συχνά αρκετές νύχτες ώστε να συλλεχθεί ο επαρκής αριθμός τους.

Τα μαλάκια όπως γνωρίζουμε είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στις μεταβολές της θερμοκρασίας και ιδιαίτερα τα καλαμάρια. Η ιδανική θερμοκρασία νερού για τις σουπιές είναι οι 16 βαθμοί Κελσίου και για τα καλαμάρια γύρω στους 14-15. Μπορεί τα παραπάνω να εξαρτώνται άμεσα από την θερμοκρασία αλλά είναι πιο ανθεκτικά στην επάρκεια οξυγόνου στο νερό.

Προτιμήστε τετράγωνο ψυγείο

Προτιμήστε τετράγωνο ψυγείο

Για να επιτύχουμε περίπου μια ιδανική θερμοκρασία, θα διαλέξουμε κάποιο ποιοτικό ψυγείο ως μέσον μεταφοράς. Προσωπικά έχω καταλήξει στο Ice Cube 48 της Igloo, λόγω ποιοτικών χαρακτηριστικών αλλά και τετράγωνου σχήματος. Θα εξηγήσω παρακάτω γιατί να διαλέξουμε ένα τετράγωνο ψυγείο και όχι ένα ορθογώνιο.

Η διαμόρφωση του ψυγείου

sintirisi2Η διαμόρφωση του ψυγείου μας είναι ιδιαίτερα απλή. Με ένα τρυπανάκι θα κάνουμε δυο τρύπες. Την μία δίπλα στην άλλη, στο ένα άκρο του ψυγείου, με πάχος ίσο με το πάχος από το σωληνάκι που έχουμε στο οξυγονωτή μας.

sintirisi3Αυτό το κάνουμε, προκειμένου το ψυγείο μας να είναι κλειστό κατά την μεταφορά και όχι μισάνοιχτο και να χύνονται τυχόν νερά και επιπλέον να υπάρχει και η παροχή οξυγόνου. Από τις τρύπες που ανοίξαμε στο ψυγείο μας θα περάσουμε το σωληνάκι.

sintirisi4Θα κόψουμε δυο κομμάτια περίπου ένα μέτρο το καθένα. Το κάθε σωληνάκι θα κοιτάξουμε να φτάνει μέχρι τον πάτο του ψυγείου και την περίσσια του θα την αφήσουμε εκτός να κρέμεται.

sintirisi5Στο κάθε άκρο που είναι εντός ψυγείου θα προσαρμόσουμε από μια αερόπετρα ή μια ξυλόπετρα, ανάλογα την προτίμηση σας. Το να προσαρμόσουμε ένα από τα δύο είναι σημαντικό γιατί έτσι επιτυγχάνουμε καλύτερη διάχυση του οξυγόνου στο νερό.

Το ψυγείο ως μέσον μεταφοράς

sintirisi6Όταν έρθει η ώρα να φύγουμε για ψάρεμα θα γεμίσουμε το ψυγείο μας μέχρι τα 2/3 με νερό και θα τοποθετήσουμε μέσα τα ζωντανά μας. Αν πρόκειται για καλαμάρια συνήθως δεν φτύνουν μελάνι αλλά αν πρόκειται για σουπιές σίγουρα δεν το γλιτώνουμε το μελάνι, εκτός και αν είναι καιρό στην αιχμαλωσία και είναι “εκπαιδευμένες”.

sintirisi9Σε περίπτωση όπου το νερό μας έχει μελάνι αρχίζουμε και ρίχνουμε συνεχώς νερό μέσα στο ψυγείο. Με υπερχείλιση σιγά σιγά θα καθαρίζει το νερό. Καλό είναι να είμαστε σχετικά μακρυά από την θάλασσα γιατί έχω δει σουπιές και καλαμάρια να εκτοξεύονται και να πέφτουν μέσα στο νερό. Αφού καθαρίσει το νερό, αδειάζουμε λίγο ώστε να πέσει η στάθμη του στα 2/3 περίπου πάλι.

sintirisi8

Με το plexiglass μπορείτε να ταξιδεύετε χωρίς άλλες ανησυχίες προς τον προορισμό σας

Ένα κόλπο προκειμένου να οδηγούμε με ότι ταχύτητα θέλουμε και να μην φοβόμαστε αν βγάζουν μελάνι τα ζωντανά μας είναι ένα plexiglass ακριβώς στο μέγεθος του εσωτερικού του ψυγείου μας. Τοποθετώντας το ακριβώς εκεί στα 2/3 του ψυγείου μας είμαστε απόλυτα καλυμμένοι και σίγουρα δεν θα επιτρέπονται οι αναταράξεις στο νερό έτσι δεν θα φτύνουν μελάνι τα ζωντανά μας. Αφού λοιπόν τοποθετήσουμε και το plexiglass, το τοποθετούμε στο αυτοκίνητο μας, συνδέουμε και τον οξυγονωτή στα σωληνάκια και είμαστε έτοιμοι για να πάμε στον ψαρότοπο.

sintirisi7Με τον τρόπο αυτό έχουμε κουβαλήσει 20 σουπιές από την Θεσσαλονίκη μέχρι και τον Κορινθιακό χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Αλλά και 10 καλαμάρια δυο ώρες δρόμο με αρκετές στροφές, χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια επιλέγω σχεδόν πάντα να ταξιδεύω νύχτα ώστε να είναι πιο χαμηλές οι θερμοκρασίες ειδικά από τα μέσα της άνοιξης και μετά. Σε περίπτωση τώρα που κάποιος από εσάς επιλέξει να ταξιδέψει μέρα ας βάλει 1-2 παγωμένα μπουκάλια μέσα στο ψυγείο. Με το τετράγωνο ψυγείο, το νερό που θα έχουμε βάλει στο εσωτερικό κάνει μικρότερη διαδρομή από ότι σε ένα ορθογώνιο οπότε έχουμε ακόμη και χωρίς plexiglass, λιγότερες αναταράξεις άρα και λιγότερες πιθανότητες να φτύσουν μελάνι τα ζωντανά μας.

Διάτρητο δοχείο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο

sintirisi10Αν έστω μια φορά την πατήσετε, πράγμα που δεν σας το εύχομαι, τότε θα καταλάβετε ότι ο μόνος ασφαλής τρόπος συντήρησης των ζωντανών κατά την διάρκεια του ψαρέματος μας είναι κάποιος κουβάς με τρύπες ή κάποιο βαρέλι. Όταν λέω να την πατήσετε, εννοώ εκεί που έχετε τα ζωντανά σας σε κάποιο κιούρτο από δίχτυ ή ακόμη και από σύρμα να εμφανιστεί κάποιο μουγκρί η σμέρνα ή ακόμη και κάποιο χταπόδι και να σας κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά.

zontani_soupia11Τον κιούρτο από δίχτυ δεν τον συστήνω γιατί είναι πολύ εύκολο να σκιστεί από τα προαναφερθέντα πλάσματα της θάλασσας. Τον συρμάτινο πάλι δεν τον προτιμώ γιατί ειδικά τα καλαμάρια δεν αντέχουν λόγω του ότι ξύνονται στην ουρά. Οπότε το δοχείο με τις τρύπες αποτελεί μονόδρομο.

Η κατασκευή του δοχείου

sintirisi11Η κατασκευή του είναι επίσης αρκετά εύκολη. Θα επιλέξουμε ένα δοχείο πάνω από 30 λίτρα για να υπάρχει αρκετός χώρος για να κολυμπάν με άνεση τα ζωντανά μας. Επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει λάστιχο στο καπάκι ώστε να κλείνει καλύτερα. Στην συνέχεια θα κάνουμε αρκετές τρύπες για να αδειάζει εύκολα όταν το βγάζουμε από την θάλασσα, αλλά και να ανανεώνεται το νερό στο εσωτερικό του σχετικά γρήγορα όταν είναι στην θάλασσα.

sintirisi13 Θα προσέξουμε όμως να αρχίσουμε να κάνουμε τρύπες περίπου 10-15 πόντους από τον πάτο προκειμένου όταν το έχουμε εκτός νερού να μην αδειάζει εντελώς. Στο τέλος θα δέσουμε ένα σχοινί στα υπάρχοντα χερούλια για να μπορούμε να το δένουμε όταν βρισκόμαστε για ψάρεμα. Όπως θα το κατασκευάσουμε το δοχείο δεν θα πατώνει, πράγμα που δεν το θεωρώ απαραίτητο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με κάποιον μεγάλο κουβά.

Τα καλαμάρια περιορίζονται στον κουβά

Τα καλαμάρια περιορίζονται στον κουβά

Προσωπικά όταν πάω για ψάρεμα έχω το βαρέλι μου μαζί και έναν μεγάλο κουβά. Και τα δύο εννοείται ότι είναι διάτρητα. Στο βαρέλι συνήθως βάζω τα καλαμάρια μου και στο κουβά τις σουπιές, οι οποίες δεν θέλουν και τόσο πολύ χώρο για να κολυμπούν. Το μόνο μειονέκτημα των δοχείων συντήρησης είναι ο χώρος που δεσμεύουν στο αυτοκίνητό μας αλλά κατά τα άλλα θα σας λύσουν πραγματικά τα χέρια.

Μια συμβουλή για την μεταφορά

sintirisi14Όταν μεταφέρω τα ζωντανά μου, χρησιμοποιώ μια αεραντλία ιδιαίτερα ισχυρή με διπλή παροχή και ροοστάτη. Λόγω του ότι η αεραντλία αυτή είναι 220V χρησιμοποιώ ένα Ιnverter 200W που μετατρέπει τα 12V του αναπτήρα σε 220V. Συνήθως οι οξυγωνοτές με τις μπαταρίες ή ακόμη και οι 12V δεν είναι ιδιαίτερα ισχυροί με αποτέλεσμα να μην αντέχουν το ταξίδι για τον ψαρότοπο τα ζωντανά μας.

sintirisi12Από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ το ψυγείο ως μέσον μεταφοράς όπως σας το περιέγραψα και τα διάτρητα δοχεία δεν μου, τα δολώματα παραμένουν όλα ζωντανά. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό για το ψάρεμα αυτό. Περιμένω να τα δοκιμάσετε και να μου πείτε τις εντυπώσεις σας!

Categories: Heavy Casting

About Author

Γιάννης Τσίντσης

Τον Γιάννη τον κέρδισε από την αρχή ένα και μόνο είδος ψαρέματος, αυτό που έχει να κάνει με μεγάλα ζωντανά δολώματα δηλαδή το Heavy Casting στην σημερινή του μορφή. Ξεκίνησε το 2007 να ανακαλύπτει τα μυστικά και τις στιγμές αδρεναλίνης απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους, ψαρεύοντας τότε με καρούλια. Με τις άλλες τεχνικές έχει ασχοληθεί με το casting αλλά και με όλες όσες μπορούν να του εξασφαλίσουν το πολυπόθητο ζωντανό δόλωμα για το κύριο ψάρεμα του. Είναι ένας ψαράς ο οποίος παρόλο το μικρό της ηλικίας του έχει ψαχτεί πάρα πολύ ώστε να εξελίξει το ψάρεμα του, ακόμα και σε θέματα όπως η σωστή συντήρηση των ζωντανών, η μεταφορά τους κ.α.. Θα μας μεταφέρει τις γνώσεις και εμπειρίες του τόσο σε τεχνικά όσο και σε ψαρευτικά θέματα.