Kayak Fishing : Η νέα τάση στο ψάρεμα!

Kayak Fishing : Η νέα τάση στο ψάρεμα!

Kayak! Μία λέξη που για πολλούς θυμίζει την εξόρμηση την καθημερινότητα, και για λίγους είναι μία απόδραση από το στατικό ψάρεμα. Αν και πλεούμενο, περιλαμβάνεται στην κατηγορία του παράκτιου ψαρέματος καθώς η πλειοψηφία των χρηστών του περιορίζεται κοντά στις ακτές. Από τη φύση του περιπετειώδες, προορίζεται κυρίως για άτομα που τους αρέσει το ψάρεμα με προκλήσεις.

Η επιλογή ενός kayak είναι προσωπική υπόθεση. Μέγεθος, βάρος, χώροι, υλικό και κόστος είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά επιλογής. Στην ελληνική αγορά μπορείς να βρει κάποιος πολλές επιλογές, κάθε μία από τις οποίες καλύπτει διαφορετικές ανάγκες, από 70 έως και 4000 ευρώ.


Συμβουλές προς ενδιαφερομένους


kayak8Όντας ιδιοκτήτης ενός Kayak FeelFree και έχοντας την έρευνα αγοράς του πρόσφατη στη μνήμη μου, το πρώτο σχόλιο που θα πρέπει να αναφερθώ θεωρώ πως είναι το ότι «δεν είναι όλα τα kayak για ψάρεμα». Τα kayak που προτιμούνται συνήθως για αυτή την περίπτωση είναι τύπου sit-on-top, όχι πολύ στενά και με πολλούς αποθηκευτικούς χώρους για τον εξοπλισμό. Αγοράζοντας ένα kayak θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν ότι τα μακρύτερα kayak είναι συνήθως πιο γρήγορα από τα κοντύτερα, ενώ τα πιο φαρδιά είναι πιο σταθερά από τα στενότερα.

DCIM101GOPROGOPR1785.Εκτός νερού, το μέγεθος παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά καθώς και στην αποθήκευση του kayak. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και το βάρος καθώς όσο πιο βαρύ είναι ένα kayak, τόσο πιο δύσκολο γίνεται στη μεταφορά του. Στην περίπτωση δε που για την μεταφορά του χρησιμοποιούμε τις σχάρες του αυτοκινήτου, η κατάσταση δυσκολεύει αρκετά σε βαθμό που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χρειάζεται ένα δεύτερο άτομο για την τοποθέτησή του στην οροφή.

kayak6Η αναλογία φάρδους και βάρους είναι επίσης σημαντική καθώς όσο πιο στενό και βαθύ είναι ένα kayak, τόσο περισσότερη βύθιση έχει. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη αντίσταση κατά την κίνησή του στο νερό. Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση που η αντίσταση μπορεί να είναι πρόβλημα. Το μεγάλο φάρδος ενός kayak ή/και η απουσία καρίνας είναι επίσης λόγοι αύξησης της αντίστασης, γεγονός που δυσχεραίνει την κωπηλασία του kayak.

kayak11Το υλικό κατασκευής είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην αγορά ενός kayak. Φουσκωτά και υφασμάτινα kayak είναι συνήθως πιο οικονομικά αλλά πιο επιρρεπή στις ζημιές. Τα kayak κατασκευασμένα από γραμμικό πολυαιθυλένιο είναι πιο ανθεκτικά, αντέχουν στο χρόνο και δεν χρειάζονται συντήρηση, αν και πιο ακριβά. Παρ’ όλ’ αυτά, υπάρχουν προσιτές επιλογές για όποιον τα προτιμήσει.

kayak1Εξίσου σημαντική είναι και η απόφαση αγοράς kayak με πετάλια ή χωρίς. Στην τελευταία περίπτωση το kayak αγοράζεται κυρίως με ένα ή σπανίως με δύο κουπιά. Βασικό μειονέκτημα των kayak με πετάλια είναι η κατακόρυφη αύξηση της τιμής τους καθώς σε πολλές περιπτώσεις η τιμή διπλασιάζεται. Το kayak με κουπιά είναι μία προσιτή επιλογή, χωρίς να είναι κουραστική για τον ιδιοκτήτη του. Η προσωπική μου εμπειρία μου έδειξε ότι ακόμη και με κουπιά ένα υδροδυναμικό kayak μπορεί να επιταχύνει το ίδιο καλά είτε έχει πετάλια είτε όχι.

kayak7Ένας εξοπλισμένος ψαράς χρειάζεται μαζί του τον εξοπλισμό του. Γι αυτό το λόγο το kayak πρέπει να έχει αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους καθώς και καλαμοθήκες προκειμένου η παραμονή σας πάνω σε αυτό να είναι άνετη. Kayak χωρίς τουλάχιστον μία καλαμοθήκη και έναν αποθηκευτικό χώρο θα πρέπει να αποφεύγονται για το ψάρεμα. Ωστόσο, σε μερικά kayak υπάρχουν υποδοχές που δίνουν τη δυνατότητα προσθήκης έξτρα εξοπλισμού, από καλαμοθήκες μέχρι βυθόμετρο. Δεν ξεχνάμε και τις πατέντες, μια περίπτωση ιδανική για τους μερακλήδες ψαράδες που θέλουν να δώσουν κάτι παραπάνω σε αυτή τους την ενασχόληση.


Ο καλός ο καπετάνιος στη… μπουνάτσα φαίνεται!

kayak15Κάθε επίδοξος ψαράς από θαλάσσης δεν θα πρέπει να ξεχνά το σεβασμό του για το υδάτινο στοιχείο. Αν και στο ομότιτλο άθλημα οι λάτρεις αναζητούν «άγρια» νερά προς δαμασμό, στο ψάρεμα ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η μπουνάτσα είναι η καταλληλότερη και ευνοϊκότερη καιρική συνθήκη για kayak fishing καθώς η απουσία κυματισμού είναι καθοριστικός παράγοντας στο να μπορούμε να στέλνουμε το τεχνητό μας με ευκολία εκεί που θέλουμε. Ωστόσο η ρίψη δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει δυσκολία στην περίπτωση που υπάρχει λίγο παραπάνω αεράκι από το ανεκτό.

kayak9Όσο οι κυματισμοί πληθαίνουν, η σταθερότητα του kayak ελαττώνεται με αποτέλεσμα η χρήση του κουπιού για τη διατήρηση της θέσης του να είναι επιτακτική, γεγονός που καθιστά το ψάρεμα από αυτό κοπιαστική. Το ίδιο ισχύει επίσης και στην περίπτωση που υπάρχουν ισχυρά υποθαλάσσια ρεύματα. Η χρήση άγκυρας μπορεί να βοηθήσει στην σταθεροποίηση του kayak σε τέτοιες περιστάσεις. Το βάρος της άγκυρας εξαρτάται από το μέγεθος του kayak, με τις άγκυρες από 1,5-2,5 κιλά να είναι οι δημοφιλέστερες για τέτοιου είδους μικρά πλεούμενα.

kayak4Τα τρία μποφόρ θεωρούνται από πολλούς το ανώτερο ανεκτό όριο που μπορεί να έχει ένας ψαράς πριν ρίξει το kayak του στο νερό. Η εμπειρία σας όμως θα είναι αυτή που σιγά σιγά θα επικρατήσει σε αυτή σας την επιλογή. Ο αέρας δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να σκεφτεί ένας ψαράς από kayak. Ακόμη και τα πιο χρήσιμα εργαλεία του μπορούν να αποβούν «εχθρικά» αν δεν έχει προετοιμαστεί σωστά. Ο λόγος για το κουπί του kayak το οποίο μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε… νεροπίστολο κατά τη διάρκεια της κωπηλασίας. Για να προφυλαχθείτε από τα νερά που μπορεί να πετάγονται πάνω σας, προτιμήστε να φορέσετε αδιάβροχο ή waders πριν την είσοδό σας στο kayak. Επίσης, μην παραλείψετε να έχετε πάντα δεμένο το κουπί σας, είτε κωπηλατείτε, είτε ψαρεύετε. Ένα κύμα μπορεί να σας φέρει σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω μίας τόσο –φαινομενικά- μικρής παράλειψης.

kayak5Το σωσίβιο θα πρέπει επίσης να είναι απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι του ψαρευτικού σας εξοπλισμού από kayak. Οι λόγοι είναι ευκόλως εννοούμενοι και παραλείπονται! Παρόλα αυτά δε θα πρέπει να ξεχάσουμε την ισχύουσα νομοθεσία (Υπουργική Απόφαση 3131.1/03/1999 – ΦΕΚ 444/Β/26-4-1999), όπως παρατίθεται παρακάτω :

Άρθρο 15

ΚΑΝΟ ΚΑΥΑΚ

1. Απαγορεύεται η χρησιμοποίησή τους από άτομα που δε γνωρίζουν κολύμβηση καθώς και από άτομα ηλικίας μικρότερης των δέκα τεσσάρων (14) ετών για τα κανό και δέκα έξι (16) ετών για τα ΚΑΥΑΚ.

2. Απαγορεύεται η κυκλοφορία του σε απόσταση μεγαλύτερη των πεντακοσίων (500) μέτρων από την ακτογραμμή.

3. Απαγορεύεται η κυκλοφορία τους όταν επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς και πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου.

4. Απαγορεύεταιη κυκλοφορία τους εφόσον επιβαίνουν περισσότερα άτομα από όσα η κατασκευάστρια εταιρεία προβλέπει για τον συγκεκριμένο τύπο του κανό ή του ΚΑΥΑΚ. Οι επιβαίνοντες στο ΚΑΥΑΚ φέρουν ατομική σωσίβια ζώνη.

5. Ο χειριστής δείχνει την πρέπουσα επιμέλεια και προσοχή ώστε να αποφεύγεται η παρενόχληση των λουόμενων.

*Για οποιαδήποτε απορία έχετε, θα ήταν καλό να ρωτήσετε την αρμόδια λιμενική αρχή της περιοχή σας


Γνωρίζοντας τον κόσμο του kayak

kayak12Το πάθος μου για το kayak fishing ξεκίνησε από το Youtube. Ένα video ήταν αρκετό για να περάσω αρκετές ώρες μπροστά στον υπολογιστή μου βλέποντας ερασιτεχνικό υλικό ψαράδων του εξωτερικού που ασχολούνταν ήδη με το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος. Το μέγεθος των ψαριών που αλιευόταν δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από αυτό του στατικού παράκτιου ψαρέματος. Λίμνες, ποτάμια και ωκεανοί μπορούσαν να εξερευνηθούν και να γίνουν νέα σημεία προσκλήσεων ψαρέματος.

kayak10Η απόφαση είχε παρθεί. Η επιθυμία μου να ξεφύγω από την καθημερινότητα και να δώσω ένα πιο περιπετειώδη και αθλητικό χαρακτήρα στο ψάρεμά μου, αλλά σε καμία περίπτωση επικίνδυνο, κατέληξε σε μία έρευνα αγοράς που γρήγορα απέφερε υποψήφια αποτελέσματα. Μετά από ένα σχεδόν εξαντλητικό έλεγχο κατέληξα να γίνω ιδιοκτήτης ενός FeelFree kayak. Παρά το υψηλό του κόστος θεωρώ ότι ήταν το μόνο που μου προσέφερε αυτά που ακριβώς ζητούσα σε σχέση με άλλα μοντέλα της αγοράς. Πολλοί στεγανοί αποθηκευτικοί χώροι, ποιότητα κατασκευής, άνετο, ελαφρύ, με ποικίλες υποδοχές για υποστήριξη του ψαρευτικού εξοπλισμού και το σημαντικότερο, είναι από τα καλύτερα kayak παγκοσμίως κατασκευασμένο για ψάρεμα.

kayak14Η πρώτη ψαριά από το kayak δεν άργησε να έρθει. Πρώτη επιλογή το θαλάσσιο spinning μιας και θεωρώ πως έχω μεγαλύτερη εμπειρία σε ψάρια του αλμυρού νερού και θα ήταν πιο εύκολο να ξεκινήσω από κάτι που ήδη γνωρίζω. Η τεχνική του spinning παραμένει ίδια και μέσα από το kayak. Ωστόσο η δυσκολία του να φέρεις το ψάρι στα χέρια σου είναι μεγαλύτερη. Άλλωστε αυτή είναι και η γοητεία του kayak fishing!

kayak2Η αγορά ενός ψαρευτικού kayak είναι μια διαδικασία γεμάτη αποφάσεις. Αν ποτέ αποφασίσετε να γίνετε ιδιοκτήτης ενός από αυτά, τότε απλώς να θυμάστε ότι δε θα το μετανιώσετε! Όσοι το σκέφτεστε ακόμη, δεν χρειάζεστε να περιμένετε άλλο. Πάρτε το ρίσκο και δείτε την νέα πλευρά του ψαρέματος!

arcofil_logo

Categories: kayak

About Author

Χριστόφορος Μαραγκός

Ο Χριστόφορος ασχολείται με την τεχνική του spinning από την ακτή ενώ παράλληλα το τελευταίο χρόνο την εφαρμόζει με επιτυχία και από το καγιάκ. Μαζί μας θα μοιραστεί όλες του τις μέχρι τώρα εμπειρίες και εικόνες από τα ψαρέματα του αλλά κυρίως το πάθος για το spinning σε όλες του τις παραλλαγές. Επίσης, μέσα από την συνεργασία του ως field tester της Delalande Greece θα γνωρίσουμε τα softbaits της εταιρείας στην... πράξη!

Related Articles