Spinning Anglers Team : Γιατί να ασχοληθούμε με το eging για σουπιές;

Spinning Anglers Team : Γιατί να ασχοληθούμε με το eging για σουπιές;

Σουπιά ένας από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες της μεσογείου που σίγουρα ικανοποιεί και τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους… Ξεκινώντας αυτό το άρθρο, θα ήθελα να σας πω ότι πρόκειται όχι μόνο για την δική μου προσωπική άποψη, αλλά για πολλές απόψεις συγκεντρωμένες σε ένα άρθρο.

Τα πρόσωπα που θα καταθέσουν τις απόψεις τους, είναι οι διαχειριστές και ένα μέλος της ομάδας μας Spinning Anglers Team. Και αυτό όπως καταλαβαίνετε είναι μόνο η αρχή, στο προσεχές μέλλον θα γνωρίσετε καλύτερα την ομάδα μας και τα μελή της μέσα από τα κείμενα μας.

Η δική μου γνώμη

soupies_sat1Ας περάσουμε σιγά σιγά όμως στο θέμα που θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας, και δεν είναι άλλο από το ψάρεμα της σουπιάς. Ξεκινώντας λοιπόν θα σας περιγράψω πως έβλεπα το ψάρεμα της σουπιάς και τελικά πως με τον καιρό η άποψη μου άλλαξε. Γενικά, το eging για σουπιές το πρωτόειδα μέσα από άρθρα και video αλλά ενώ μου κέντρισε το ενδιαφέρον, η δίψα για spinning ήταν μεγαλύτερη! Πολλοί από τους φίλους μου με προσκαλούσαν να πάμε να ψαρέψουμε σουπιές, αλλά η απάντηση μου ήταν σχεδόν πάντα αρνητική και η δικαιολογία ήταν, ότι δεν το έβρισκα διασκεδαστικό όσο το spinning… κοινώς “κλειστό μυαλό”. Όπως ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή λύγισα και ακολούθησα. Αν θα έκανα μια μικρή περίληψη από αυτό το ψάρεμα θα βγάζαμε ακόμα ένα άρθρο, όποτε θα σταθώ σε αυτό που μας ενδιαφέρει ότι πλέον είδα το ψάρεμα της σουπιάς με άλλο μάτι! Μιλάμε για ένα διασκεδαστικό και αποδοτικό ψάρεμα που έκρυβε πολλά μυστικά τα οποία πρέπει να ανακαλύψεις…
soupies_sat2Η άποψη μου μετά το ψάρεμα που προανέφερα είχε πλέον αλλάξει, οπότε και εγώ με την σειρά μου θα ήθελα να σας παροτρύνω να το δοκιμάσετε γιατί εκτός από πολύ διασκεδαστικό είναι και πολύ αποδοτικό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Έχοντας κάνει πλέον αρκετά ψαρέματα σε διαφορετικούς τόπους, που γνώριζα ότι κρατάνε σουπιές, έχω καταλήξει στον πλέον κατάλληλο όσο αφορά την Λέσβο. Αυτός λοιπόν είναι, μια παραλία με άμμο που διαθέτει μια μικρή εκβολή, που τρέχουν γλυκά νερά. Ο βυθός της είναι λασπώδεις και έχει κάποια σημεία με τραγάνα. Την έχω ψαρέψει όπως σας είπα αρκετές φορές οπότε αν θα ρώταγε κάποιος “πότε να πάω μέρα ή νύχτα;” η απάντηση μου θα ήταν σίγουρα μέρα! Τότε ήταν που παρατήρησα την μεγαλύτερη δραστηριότητα στο συγκεκριμένο σημείο ενώ το βράδυ είχε αρκετά μεγάλη δραστηριότητα αλλά τα μεγέθη ήταν σαφώς πολύ μικρότερα.
soupies_sat3Ο εξοπλισμός που τις ψαρεύω είναι πια ένα lrf καλάμι ενώ πριν τις ψάρευα με ένα seabass. Σαφώς και διασκεδάζω πολύ καλύτερα με το LRF καλάμι αλλά και μπορώ να έχω μεγαλύτερη αίσθηση της καλαμαριέρας με αποτέλεσμα την μεγαλύτερη αποδοτικότητα στο ψάρεμα μου. Οι καλαμαριέρες που μου έχουν κάνει την διαφορά, είναι αυτές που στέκονται κάθετα στο νερό και όχι οριζόντια. Τα χρώματα επίσης που μου απέδωσαν καλύτερα είναι το ροζ, το κίτρινο και τα φυσικά (natural) χρώματα όταν ψάρευα μέρα σε καθαρά νερά. Το μέγεθος τους κυμαίνονταν από 3,0 έως 3,5 και ο λόγος είναι ότι είχε αρκετά ρεύματα. Αρκετά όμως με τις παρατηρήσεις μου, πάμε να γνωρίσουμε τους φίλους που θα μας βοηθήσουν σε αυτό το άρθρο με τις απαντήσεις τους ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το eging για σουπιές.

 

Τι θα έλεγες σε κάποιον για να τον παροτρύνεις να ασχοληθεί με το ψάρεμα της σουπιάς;

Δημήτρης Σεντουκάς

Δημήτρης Σεντουκάς

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Είναι μια τεχνική η οποία αν ασχοληθείς έχει πολύ ενδιαφέρον και ειδικά αν το κανείς με τα κατάλληλα εργαλεία είναι πολύ συναρπαστικό άσε που βγαίνει και ο μεζές…
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΝΤΟΥΚΑΣ: Είναι ένα χαλαρό και ταυτόχρονα διασκεδαστικό ψάρεμα που πολλές φορές είναι και αποδοτικό θα έλεγα χωρίς να απαιτεί πολλά χρήματα. Το σκανάρισμα και η χαρτογράφηση του βυθού στο μυαλό μέχρι το πολυπόθητο άρπαγμα της σουπιάς, αλλά και η αγωνία να μην σκιστεί μέχρι να φτάσει στην απόχη μας, είναι πραγματικά πολύ όμορφα συναισθήματα!
soupies_sat8ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΕΝΤΙΔΗΣ: Θα του έλεγα πως εκτός από ένα πολύ νόστιμο κεφαλόποδο, αποτελεί ένα εξίσου διασκεδαστικό και χαλαρωτικό ψάρεμα, ιδίως όταν τα ψάρια απουσιάζουν. Γιατί όχι λοιπόν να μην περάσουμε ένα όμορφο χαλαρωτικό απόγευμα μέχρι όσο βαστάει η όρεξη μας, αναζητώντας τες;
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΧΗΣ : Πιστεύω πως για να αρχίσει κάποιος να ασχολείται με το ψάρεμα της σουπιάς δεν χρειάζεται και πολύ παρότρυνση!! Είναι πολύ εύκολο αφού την βρίσκουμε σχεδόν παντού και την ψαρεύουμε σχεδόν όλη μέρα! Το ψάρεμα της είναι εύκολο αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε σαν αρχή είναι να σέρνουμε την καλαμαριέρα μας στον βυθό, αργά έως πολύ αργά, μέχρι να νιώσουμε βάρος και να καρφώσουμε! Το κόστος είναι σχετικά μικρό αφού ένα σετ της τάξης των 60-80ευρω αρκεί για να ψαρέψει κάποιος σουπιές!

Μέρα ή νύχτα είχες τις περισσότερες επιτυχίες;

soupies_sat7

Δημήτρης Στεφανάκης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Οι περισσότερες επιτυχίες μου ήταν νύχτα και αυτό γιατί όταν έβλεπα ότι δεν είχε ψάρια στο spinning, την προκειμένη στιγμή το γυρνούσα στο ψάρεμα της σουπιάς. Για να είμαι όμως ειλικρινής τον τελευταίο καιρό έχω ξεκινήσει δειλά δειλά το ψάρεμα της σουπιάς και την ημέρα. Μπορώ να πω ότι είχα αρκετές επιτυχίες και πολλές φορές με μεγαλύτερη ευκολία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΝΤΟΥΚΑΣ: Σουπιές έχω πάρει και μέρα αλλά κυρίως νύχτα αφού τις νυχτερινές ώρες κορυφώνεται η δραστηριότητα τους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η φήμη της βασίλισσας του καμουφλάζ.
soupies_sat4ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΕΝΤΙΔΗΣ: Η αλήθεια είναι ότι μιας και είμαι σχετικά νέος σε αυτή τη τεχνική του eging, θέλοντας να πιάσω καλαμάρια κυρίως, οι εξορμήσεις με τις περισσότερες επιτυχίες μου ήταν βράδυ. Σίγουρα όμως δεν έχω αποκλείσει τις μεσημεριανές ώρες, και όσο ακόμα ο καιρός είναι δροσερός, έχω στο πρόγραμμα μου πλέον να τις αναζητήσω και να βγάλω κάποια συμπεράσματα όσον αφορά αυτά τα αξιοθαύμαστα κεφαλόποδα για το ψάρεμα τους την μέρα.
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΧΗΣ : Οι περισσότερες επιτυχίες έχουν έρθει στο σούρουπο μισή ώρα πριν νυχτώσει και για όλο το βράδυ!! Πρωί πολύ λιγότερες επιτυχίες… (στα μέρη μου πάντα)!!!

Σε τι μέρος τις ψαρεύεις; Πες μας μερικά χαρακτηριστικά του βυθού που τις έχεις βρει

soupies_sat9

Νίκος Κλημεντίδης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Λόγω επαγγελματικών και λοιπών υποχρεώσεων ψαρεύω σε μικρά τοπικά λιμανάκια με ανάμεικτο προς ομαλό βυθό και κάποιες φορές με ελαφριά τραγάνα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΝΤΟΥΚΑΣ: Τα μέρη στα όποια τις έχω συναντήσει είναι σε μεικτούς λασπώδεις βυθούς με διάσπαρτες πέτρες ενώ λιγότερες φορές σε καθαρά αμμώδη βυθό. Αρκετές φορές επίσης σύριζα με τον ντόκο λιμανιών που είναι μέρος συνωστισμού πολλών μικρών ψαριών αλλά και διαφόρων άλλων οργανισμών όπως γαρίδες και καβουράκια.
soupies_sat10ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΕΝΤΙΔΗΣ: Συνήθως οι βυθοί αποτελούντο από αμμουδιά, διάσπαρτη ποσειδωνία καθώς και ψιλό βοτσαλάκι. Τα μέρη οπού τις αναζητώ πλέον, είναι βραχώδεις ακτογραμμές, μακριά από κοσμοσυρροή, καθώς το τελευταίο, με έχει κουράσει ψυχολογικά τα τελευταία χρόνια. Αν βεβαία δεν έχω επιλογή για μια τέτοια εξόρμηση, θα προτιμήσω και λιμάνια, πολύ αργά το βράδυ, οπού θα ξέρω πως θα έχω για λίγες ώρες την ησυχία μου, και να συγκεντρωθώ αποκλειστικά στη τεχνική.
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΧΗΣ : Ο βυθός που τις ψαρεύω είναι μεικτός. Τον θεωρώ τον καταλληλότερο γιατί η σουπιά έχει το τέλειο καμουφλάζ σε τέτοιους βυθούς που την βοηθούν να είναι ο κυνηγός κ όχι το θήραμα…

Τέλος πες μας τι εξοπλισμό χρησιμοποιείς για το ψάρεμα της και τα μεγέθη καλαμαριέρας-χρώματα που σου έκαναν την διαφορά;

Σάββας Παχής

Σάββας Παχής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ: Στην αρχή ο εξοπλισμός μου ήταν λάθος σε σχέση με τον εξοπλισμό που συνηθίζεται να χρησιμοποιείται. Μετά δοκίμασα με ένα light καλάμι που είχα στην κατοχή μου το οποίο πιο πολύ κάνει για το ψάρεμα της πέστροφας παρά για light spinning που το είχα πάρει εγώ. Τώρα πια χρησιμοποιώ ένα οικονομικό spinning καλάμι της αγοράς σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό 2000 τον οποίο έχω γεμίσει με ένα τετράκλωνο νήμα διαμέτρου 0,08 mm. Τα χρώματα που βάση δικών μου επιτυχιών δούλεψαν (χωρίς να είναι απόλυτα τα σωστά) είναι λευκές με κόκκινο κεφάλι, πορτοκαλί και ροζ για το βράδυ. Τώρα την ημέρα έχω παρατηρήσει πως μου δουλεύουν οι μαύρες , οι πράσινες και γενικώς πιο σκούρες αποχρώσεις, πάντα από προσωπική μου άποψη χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι το σωστό και το πιο αποδοτικό.
soupies_sat12ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΝΤΟΥΚΑΣ: Αναμφίβολα ένα καθαρόαιμο καλάμι eging μεταδίδει περισσότερες πληροφορίες της καλαμαριέρας στο χέρι μας αλλά και από εμάς προς την καλαμαριέρα. Προσωπικά όμως, εγώ χρησιμοποιώ καλάμια spinning τα οποία είναι Fast ώστε να μεταδίδει την κίνηση άμεσα αλλά ταυτόχρονα να έχει προοδευτική κύρτωση ώστε να μην σκίσει το κεφαλόποδο. Πολύ διασκεδαστικό επίσης, βρίσκω να τις ψαρεύω με εξοπλισμό LRF όπου τα λεπτά εργαλεία μας χαρίζουν ευχάριστες μάχες ακόμα και με μικρότερες του είδους τις οποίες όμως τις γυρνάμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Καλαμαριέρες χρησιμοποιώ egi 2.0 έως 3.0 ενώ με εξοπλισμό LRF μικροσκοπικές έως egi 2.0. Από χρώματα στα δικά μου τα μέρη τις περισσότερες επιτυχίες έχουν σημειώσει οι λευκές, οι πορτοκαλί και οι πράσινες.
soupies_sat11ΝΙΚΟΣ ΚΛΗΜΕΝΤΙΔΗΣ : Ο εξοπλισμός πού χρησιμοποιώ στο ψάρεμα των κεφαλόποδων αποτελείται από το καλάμι Daiwa Emeraldas Egi 2.5-3.5 με μήκος 2,59 και βάρος μόλις 100 γραμμάρια!! Είναι ένα καλάμι εξειδικευμένο στο ψάρεμα του καλαμαριού και της σουπιάς, και παρόλο που το έχω στη κατοχή μου λίγο καιρό, το έχω ευχαριστηθεί πάρα πολύ. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιώ για την ώρα, είναι και αυτός της Daiwa, συγκεκριμένα ο New Exist 2510R PE-H, που όμως αποκτήθηκε για spinning και όχι για το ψάρεμα των κεφαλόποδων. Παρόλα αυτά με έχει βολέψει για την ώρα αρκετά, καθώς το ελάχιστο βάρος του σε συνάρτηση με το καλάμι οπού χρησιμοποιώ έχουν ζυγίσει άψογα, κάνοντας με να αναρωτιέμαι αν κρατάω στο χέρι μου εξοπλισμό.

soupies_sat13Το νήμα που χρησιμοποιώ είναι της YGK Upgrade ΡΕ 1, σίγουρα για σουπιές και καλαμάρια ίσως φαίνεται πιο χοντρό, αλλά όπως προείπα, αποκτήθηκε για spinning. Το παράμαλλο που χρησιμοποιώ είναι το Seaguar Grand Max FX 2.5(0,26 mm). Οι επιτυχίες στις σουπιές με τις καλαμαριέρες θα έλεγα πως είναι μοιρασμένες, καθώς χρησιμοποίησα σε συνθήκες ήπιες, καλαμαριέρες 3.0 με μεγάλη επιτυχία. Τα χρώματα που έκανα τη διαφορά ήταν το πράσινο, το πορτοκαλί και το λευκό. Σε συνθήκες έντονου κυματισμού και κατ’ επέκταση θολούρας όπως είναι φυσικό, χρησιμοποίησα καλαμαριέρες 3.5. Τα χρώματα που με έβγαλαν από τη δύσκολη θέση ήταν το ροζ και το πορτοκαλί, το λευκό, καθώς και κάποιες πολύχρωμες, γνωστές ως καρνάβαλοι.
ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΧΗΣ : Εξοπλισμός πλέον μετά από πολλά πειράματα είναι: καλάμι egi, μηχανισμός 2000 νήμα ΡΕ 1 και παράμαλλο 0.28 mm! Καλαμαριέρα κυρίως 3.0 και χρώμα άσπρο κατά βάση! Στα μέρη μου ξαναλέω γιατί αλλού ίσως και να μην δουλεύουν….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφού διαβάσατε όλες τις απαντήσεις, πιστεύω ότι πήρατε ένα δείγμα από όλες τις απόψεις και το συμπέρασμα που θα έβγαζα εγώ είναι το εξής: Αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με τις σουπιές, να τις εξερευνήσουμε και να πειραματιστούμε! Πάντα με σεβασμό απέναντι τους δηλαδή C&R…

Καλά να περνάτε όλοι σας!!!

Categories: Eging

About Author

Παναγιώτης Συρίγος

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά ενώ τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Λέσβο. Ξεκίνησε το ψάρεμα από πολύ μικρός με την τεχνική του απίκο και στην συνέχεια ασχολήθηκε με το ψάρεμα στο χέρι με καρούλια. Όταν στην χώρα μας ήρθαν οι καινούργιες τεχνικές με καλάμι, ασχολήθηκε εντατικά με το casting. Τα τελευταία χρόνια όμως τον κέρδισε το spinning σε σημείο να παρατήσει όλα τα άλλα ψαρέματα. Το μεράκι του για την τεχνική και η δοτική προσωπικότητα του τον οδήγησαν στο να δημιουργήσει μία από τις πιο δημοφιλείς ομάδες στο facebook για το spinning. Η σελίδα ονομάζεται SpinningAnglersTeam και σκοπό έχει την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των spinners, δίνοντας τους την δυνατότητα να μοιραστούν ακόμα και τις χαρές μιας πετυχημένης εξόρμησης. Στο site μας θα γράφει για τις περιπέτειες του στο νησί με spinning αλλά και θα μας γνωρίσει με τους καλύτερους τοπικούς ψαράδες μέσα από τα κείμενα του.