Μικρά WTD στο LRF

Μικρά WTD στο LRF

Το κουτί της Πανδώρας ή αλλιώς η κασετίνα με τα μικρά WTD surface τεχνητά μου… Ανοίγοντας την και μόνο είναι σαν να ξεχύνονται ευχάριστες αναμνήσεις από εικόνες με εκρήξεις στην επιφάνεια της θάλασσας, ήχους από τα φρένα των μηχανισμών και αδρεναλίνη!

Μία κατηγορία τεχνητών που αυξάνει κατακόρυφα την ένταση στο ψάρεμα μας καθώς έχουμε την δυνατότητα και την αμεσότητα της οπτικής επαφής με τα ψάρια που κυνηγούν το τεχνητό και το καλύτερο… το strike! Παιχνιδιάρικα τεχνητά τα μικρά surface αλλά όταν τα δουλέψουμε με ένα καλάμι LRF πραγματικά τότε το ψάρεμα γίνεται μαγευτικό!!!

wtd_5Έχω τόσο εντυπωσιαστεί από αυτά που σε μερικές εξορμήσεις δεν χρησιμοποίησα άλλου είδους τεχνητά σε ολόκληρο το ψάρεμα μου! Πιο κάτω θα δούμε μερικά πράγματα για το ψάρεμα τους όπως και διαφόρων ειδών surface αλλά και τις συνθήκες που έχουν χρησιμοποιηθεί και αποδώσει περισσότερο στα ψαρέματα μου!

Γιατί μικρά;

wtd_7Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν ότι αν μου αρέσει κάτι και κολλήσω… αυτό το κάτι θα το φτάσω στο ταβάνι όσο πιο ψηλά γίνεται στα δικά μου στάνταρ. Οπότε καταλαβαίνετε ότι έχω αφιερώσει αρκετές ώρες ψαρεύοντας αποκλειστικά με surface και μόνο. Εδώ ο παράγοντας βάρος είναι πολύ σημαντικός και το σύνολο του LRF εξοπλισμού ιδανικό! Ένας άλλος παράγοντας αυτής της επιλογής ήταν οι γείτονες μας Ιταλοί που αρέσκονται να ψαρεύουν λαβράκια ειδικά από σκάφος με LRF εξοπλισμό κάτι που μου κίνησε την περιέργεια να δοκιμάσω. Αμέσως κατάλαβα γιατί.

wtd_12Έκτος από το βάρος που προανέφερα, η ευαισθησία του καλαμιού μεταδίδει άψογα την κίνηση στα τεχνητά, χωρίς κόπο και μεγάλη προσπάθεια, κάνοντας τα να χορεύουν side to side τέλεια! Ακόμη ένας παράγοντάς είναι οι άψογες και μακρινές ρίψεις που κάνει ένα τέτοιο καλάμι με τα μικρά και περισσότερο δελεαστικά για τα λαβράκια surface σε σχέση με τα μεγαλύτερα της κατηγορίας. Δηλαδή μιλάμε για κάτω από 11 εκατοστα surface. Το παζλ συμπληρώνεται με την πολύ δυνατή αίσθηση της μάχης που μας μεταφέρουν απλόχερα τα λεπτά εργαλεία, κάνοντας μια σύλληψη ακόμη και ενός μικρού ψαριού να γίνεται πολύ πιο έντονη και πολλές φορές πιο περιπετειώδες.

Κατηγορίες

Ανάλογα πάντα τις συνθήκες που επικρατούσαν στα μέρη όπου ψάρευα χρησιμοποίησα διάφορους τύπους όπως twich bait ή subsurface, silent surface και τα γνωστά sound & extra sound surface. Ας δούμε την κάθε μια κατηγορία ξεχωριστά αναφέροντας μερικά λόγια για αυτήν και σε ποιες περιπτώσεις αποδίδει καλύτερα.

Twich bait ή subsurface

Τα Twich bait η subsurface είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία surface και η αγαπημένη μου. Ιδιαίτερη γιατί δεν είναι floating τεχνητά δηλαδή τεχνητά που επιπλέουν αλλά είναι βυθιζόμενα ή αλλιώς sinking και μπορούν κατά την ανάκτηση να έρχονται και πάνω στην επιφάνεια του νερού όπως ένα floating surface. Το πετυχαίνουμε δίνοντας μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάκτηση και έχοντας το καλάμι μας σε όρθια θέση ή παράλληλα με την θάλασσα.

wtd_14 Μπορούν όμως να κάνουν πλεύση και κάτω από την επιφάνεια του νερού κάνοντας και εκεί side-to-side κίνηση. Αυτό το πετυχαίνουμε έχοντας την κορυφή του καλαμιού μας κατεβασμένη κοντά στην επιφάνεια του νερού και κάνοντας μικρές κοφτές κινήσεις ή μεγαλύτερες ανάλογα το άνοιγμα που θέλουμε να δώσουμε στην wtd πλεύση του τεχνητού μας. Τα συγκεκριμένα τεχνητά απέδωσαν βραδινές ώρες σε ήσυχα νερά χωρίς αέρα και με πλεύση κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Silent surface

wtd_9Τα silent surface είναι τεχνητά τα οποία είναι αθόρυβα δηλαδή δεν παράγουν εξτρά ήχους με μπίλιες στο εσωτερικό τους και ο μόνος θόρυβος που δημιουργούν είναι από την πλεύση τους και το wtd που δημιουργούμε εμείς πάνω στην επιφάνεια του νερού. Θα σας φανούν χρήσιμα σε ήρεμα νερά κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ. Επίσης όταν δεν έχει αέρα ή σε μικρά πονηρά λιμανάκια θα σας δώσουν το πολυπόθητο strike. Την ήμερα η ταχύτητα της πλεύσης τους, πρέπει να είναι γρήγορη έως και πολύ γρήγορη με πιο κλειστή γραμμή πλεύσης σε αντίθεση με το βράδυ που εκεί οι ταχύτητες είναι πιο αργές με ανάκτηση μεγαλύτερου ανοίγματος πλεύση.

Sound & extra sound

Τα sound & extra sound surface είναι τα πιο διαδεδομένα στον Ελληνικό χώρο και νομίζω πως δεν υπάρχει spinner που να μην έχει έστω και ένα μέσα στiς κασετίνες του. Floating και αυτά στην πλειοψηφία τους, με μπίλιες στον εσωτερικό τους, oi οποίες κατά την πλεύση του τεχνητού παράγουν θόρυβο, άλλα πολύ και άλλα λιγότερο.

wtd_6Τα συγκεκριμένα έχουν αποδώσει σε όλες τις προαναφερθέντες πλεύσεις και συνθήκες όμως τα θεωρώ καταλληλότερα σε συνθήκες όπου υπάρχει φασαρία και η θάλασσα δεν είναι ήρεμη. Συνήθως τα χρησιμοποιώ ημέρα και η ανάκτηση είναι σε γρήγορη ταχύτητα και ρυθμό με πιο κλειστή γραμμή πλεύσης ενώ κάποιες φορές τα χρησιμοποιώ τόσο γρήγορα με συνεχόμενη απλή ανάκτηση χωρίς χτυπήματα, κάνοντας skipping πάνω στο αφρό.

Tips :

  • Τα μέρη που έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αναμετρηθούμε με αξιόλογα λαβράκια ψαρεύοντας με surface είναι κυρίως ρηχά νερά, παράλιες, μικρά λιμάνια με ρηχά νερά, εκβολές ποταμών και μέρη που ο βυθός είναι ανάμεικτος με φύκια, άμμο και ποσειδώνιες
  • Διακριτικότητα! Κρύβουμε κάπως την φιγούρα μας ή κάνουμε την ανάκτηση μας όσο πιο κοντά στο έδαφος γονατιστοί ώστε να μην μπορούν να μας δουν τα ψάρια

Είδαμε τους διαφορετικούς τύπους και σειρά έχουν τα χαρακτηριστικά του εξοπλισμού που μου ταίριαξε τόσο στο ψάρεμα αυτό.

Καλάμι

wtd_1Ξεκινώντας με το καλάμι το οποίο είναι το Dragon Fishmaner II Sensitive Jig με εξέλιξη της Ιαπωνικής τεχνολογίας στο carbon από την TORAY και συγκεκριμένα X-Cross πλέξη. Τα καλάμια αυτά ανήκουν στην νέα σειρά CXT, που είναι η νέα μέθοδος κατασκευής παρόμοια με την CGT δηλαδή λιγότερες ρητίνες περισσότερο Carbon. Το αποτέλεσμα είναι η μικρότερη διάμετρος του blank καθώς και του βάρους άλλα ταυτόχρονα η αύξηση της αντοχής στην στατική υπερφόρτωση και στην δυναμική υπερφόρτωση. Κατά αυτόν τον τρόπο έχουμε καλάμια πιο δυνατά και ανθεκτικά με χαμηλό βάρος και προοδευτική δράση!

Fishmaker II εν δράσει!

Fishmaker II εν δράσει!

Ανάμεσα από τα τρία μήκη που βγαίνει το καλάμι επέλεξα αυτό με μήκος 2,45 μέτρα το οποίο είναι ένα ενδιάμεσο μήκος για καλές βολές και σωστή ικανότητα χειρισμού των surface. Το c.w. του είναι 2-12gr και με το fast action του πραγματικά έγινε προέκταση του χεριού μου.

Tips :

  • Όταν πάρουμε ένα ψάρι πρέπει να κάνουμε ένα μικρό ολιγόλεπτο διάλειμμα τουλάχιστον δέκα λεπτών ώστε να αφήσουμε τα ψάρια να ηρεμήσουν και να ξεχαστούν. Αυτό πρέπει να γίνεται και αν τύχει να έχουμε μια σειρά από δυο ή τρεις συνεχόμενες άστοχες επιθέσεις στο surface μας
  • Άμεσες αλλαγές στα surface μετά από μια σύλληψή ψαριού
  • Κάτι άλλο πολύ βασικό είναι να μην είμαστε σταθερά στο ίδιο σημείο αλλά και να αλλάζουμε γωνίες στις ρίψεις μας έτσι ώστε να αλλάζει και η πορεία πλεύσης του τεχνητού προς την ακτή

Μηχανισμός

wtd_3

Flash FD600 : οικονομικός και αξιόπιστος!

Το καλάμι το σέταρα αρχικά με έναν οικονομικό (35 Ε!!) αλλά αξιόπιστο μηχανισμό της Dragon τον Flash FD600 αλλά αργότερα το αναβάθμισα με ένα πολύ καλύτερο μηχανισμό της ίδιας εταιρείας τον Nano Lite XT60C το μοντέλο 2000 κατάλληλο για Spinning, Light Spinning και LRF. Εκτός από το Gear Ratio που είναι 5:1 -κάτι ενδιάμεσο σε ταχύτητα για να ψαρεύω σωστά σιλικόνες αλλά και surface- το βάρος του βρίσκεται χαμηλά στα 239 γραμμάρια!

Nano Lite XT60C!

Nano Lite XT60C!

Η επιλογή της Dragon να χρησιμοποιήσει υλικά για το σώμα και το ρότορα του μηχανισμού όπως Carbon καθώς και υβριδικό χερούλι αλλά και ελαφριά μπομπίνα, είχε σαν αποτέλεσμα να κρατηθεί το βάρος χαμηλά χωρίς να χαθεί τίποτα από αντοχή. Στα άλλα μέρη, επίσης δεν υστερεί από ποιότητα όπως το κεραμικό ρουλεμάν στο line roller, τα ατσάλινα ρουλεμάν Ιαπωνίας, τα αδιάβροχα carbon φρένα και πολλά άλλα ακόμα. Όλα αυτά δεν μου άφησαν περιθώρια για να διαλέξω κάποιον άλλο μηχανισμό.

Είμαστε απλά επισκέπτες

wtd_10Η συγκεκριμένη κατηγορία τεχνητών δολωμάτων μαζί με έναν LRF εξοπλισμό είναι το ψάρεμα που θα διάλεγα αν έπρεπε να κρατήσω ένα ανάμεσα σε όλες της κατηγορίες του spinning. Ένας επιφανειακός παροξυσμός με αστοχίες, απόνερα, αρπαχτικά που έρχονται πίσω από το surface “βγάζοντας ράχη” όπως λέμε οξύνοντας και άλλο τις αισθήσεις μας. Δυνατά strike, φρένα να σκούζουνε και ένα απίστευτο κοκτέιλ συναισθημάτων που δημιουργείται από άλλα αυτά που μας προσφέρει απλόχερα η θάλασσα!

wtd_11Έχοντας ψαρέψει αρκετά με surface και γνωρίζοντας πόσο αποδοτικά μπορούν να γίνουν, θέλω να κλείσω λέγοντας ότι το C&R πλέον είναι απαραίτητο στις μέρες μας για να μπορέσουμε να έχουμε τέτοιες ανάλογες στιγμές ευχαρίστησης διπλά στην γαλανή Θεά στο μέλλον! Πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι με τον τρόπο μας, να σεβόμαστε την θάλασσα και να καταλάβουμε ότι κάθε ζωντανός θαλάσσιος οργανισμός ανήκει μόνο σε αυτήν… Εμείς είμαστε απλά επισκέπτες στον κόσμο της! Ελπίζω να σας φανούν χρήσιμες οι εμπειρίες μου και να ευχηθώ καλές θάλασσες σε όλους!

rizoulis_banner_arthrou

Categories: LRF

About Author

Μανώλης Αρβανίτης

Ο Μανώλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χίο οπότε από μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με το ψάρεμα όπως άλλωστε κάθε σωστός νησιώτης. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολείται φανατικά με το spinning αλλά έχει περάσει από όλες τις τεχνικές ψαρέματος τόσο από το σκάφος όσο και από την ακτή, παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες. Το μεράκι του όμως για το spinning τον έχει κάνει να είναι από τους πιο ενεργούς spinners του νησιού με αποτέλεσμα να ανοίγει δρόμο στην τεχνική. Όλες αυτές τις γνώσεις θα μοιραστεί μαζί μας ώστε να μην μείνουν μόνο στο νησί της Χίου αλλά να μεταλαμπαδευτούν σε όλη την Ελλάδα. Ο Μανώλης ανήκει στο Dragon Team Hellas και θα αρθρογραφεί για τα προίοντα της εταιρείας.