Ζωντανή σουπιά… η σταθερή αξία!

Ζωντανή σουπιά… η σταθερή αξία!

Η ζωντανή σουπιά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τεχνική του Heavy Casting και όχι άδικα, γιατί η πλειοψηφία των ψαριών που έχει αλιευθεί τα τελευταία χρόνια με την τεχνική αυτή, είχε ως κύριο δόλωμα την σουπιά. Άλλωστε οι περισσότεροι στο άκουσμα της τεχνικής αυτής φέρνουν στο μυαλό τους ένα δυνατό καλάμι μια καλοδολωμένη σουπιά και κάποιο μεγάλο ψάρι!

Για να εξασφαλίσουμε για το ψάρεμα μας τις ζωντανές σουπιές, μπορούμε να τις αναζητήσουμε σε κάποια παραλία ή σε κάποιο λιμάνι με την βοήθεια των καλαμαριέρων μας. Επίσης μπορούμε να τις προμηθευτούμε από κάποιο μαγαζί ειδών αλιείας ή από κάποιον επαγγελματία ψαρά.

zontani_soupia1Η επιλογή μας εξαρτάται από τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτουμε και από την οικονομική μας κατάσταση. Όπως καταλαβαίνετε δεν είναι και λίγα 6-7 ευρώ για την κάθε σουπιά, πόσο μάλλον όταν ψαρεύουμε με αρκετά καλάμια, ενώ από την άλλη το να βγάζεις μόνος σου το δόλωμα σου προσφέρει μεγαλύτερη ψαρευτική ικανοποίηση!

Υλικά αρματωσιάς

zontani_soupia2Γενικά, τα υλικά που θα χρειαστούμε για τις αρματωσιές μας είναι τα παρακάτω : Πετονιές αόρατες, νήμα, μικρά στριφτάρια μεγάλης αντοχής, δυνατά αγκίστρια και τέλος κάποιο buldo συρόμενο. Τις σουπιές επίσης θα τις κατηγοριοποιήσουμε ανάλογα με το μέγεθός τους σε μικρές (10-12 πόντους), σε μέτριες (13-17 πόντους) και σε μεγάλες (18+ πόντους). Καλό είναι τις πολύ μικρές που θα τύχει να πιάσουμε να τις απελευθερώνουμε. Ο διαχωρισμός στα μεγέθη δεν είναι τυχαίος και έχει γίνει σύμφωνα με το πλήθος των αγκιστριών που θα χρησιμοποιήσουμε.

zontani_soupia3Μετά από δοκιμές διαφόρων εταιριών σε αγκίστρια και πετονιές, έχω καταλήξει στις παρακάτω εταιρίες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις μου στο ψάρεμα. Πολλοί με ρωτούν κατά καιρούς για τα υλικά οπότε θα σας παραθέσω τις προσωπικές μου επιλογές, αν και ο καθένας έχει τις δικές του προτιμήσεις σε αυτό το ψάρεμα. Στις αόρατες πετονιές χρησιμοποιώ την YGK και την Platil, σχετικά οικονομικές πετονιές και αρκετά ποιοτικές. Τώρα, όσον αφορά τα αγκίστρια, τα πρωτεία καταλαμβάνει η Owner μαζί με την Vanfook και μετά ακολουθούν η Sasame και η VMC. Λόγω του ότι οι σουπιές είναι πιο ανθεκτικές από τα καλαμάρια και τα ζωντανά ψάρια, δεν θα αντιμετωπίσουμε απολύτως κανένα πρόβλημα με την χρήση πιο χοντρών αγκιστριών. Έτσι στις προτιμήσεις μου πρώτα είναι τα Owner SJ-41 και τα Vanfook Octapus.

zontani_soupia4Πάμε λοιπόν, να αναλύσουμε τον τρόπο κατασκευής των αρματωσιών τις όποιες θα κατηγοριοποιήσουμε σύμφωνα με το μέγεθος της σουπιάς. Προτού ξεκινήσουμε την περιγραφή πρέπει να αναφέρω ότι τα νούμερα αγκιστριών που θα αναφερθούμε μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία.

Η αρματωσιά της μικρής σουπιάς και ο τρόπος δόλωσής της

zontani_soupia5Αρχικά θα κόψουμε ένα κομμάτι αόρατης πετονιάς 0,60-0,62 mm γύρω στα 3 μέτρα. Στην συνέχεια στο ένα άκρο θα κάνουμε μια θηλιά γύρω στους 25 πόντους. Αφού την κάνουμε θα περάσουμε ένα αγκίστρι νούμερο 5/0 με στραβό κρίκο όπου θα το κάνουμε συρόμενο με την βοήθεια του κόμπου που κάνουμε και στο στόπερ του εγγλέζικου.

armatosia_mikriΜετά, στο τέλος της θηλιάς θα δέσουμε ακόμη ένα αγκίστρι 5/0. Η κατασκευή της αρματωσιάς μας στην περίπτωση αυτή είναι αρκετά εύκολη. Το σταθερό αγκίστρι θα το καρφώσουμε από την πάνω πλευρά του κεφαλιού, όπως έχουμε δείξει και στα καλαμάρια και το συρόμενο πίσω θα το καρφώσουμε στο κόκκαλο της σουπιάς. Έτσι θα έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σκαλώματα.

Η αρματωσιά της μεσαίας σουπιάς και ο τρόπος δόλωσής της

zontani_soupia6Εδώ υπάρχουν δύο παραλλαγές τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να δολώσουμε την ζωντανή μας την σουπιά. Η πρώτη παραλλαγή είναι σχετικά απλή. Θα κόψουμε ένα κομμάτι αόρατης πετονιάς 0,60-0,62mm γύρω στα 3 μέτρα. Στην συνέχεια στο ένα άκρο θα κάνουμε μια θηλιά γύρω στους 35 πόντους. Αφού την κάνουμε θα περάσουμε ένα αγκίστρι νούμερο 6/0 με στραβό κρίκο όπου θα το κάνουμε συρόμενο με την βοήθεια του κόμπου που κάνουμε και στο στόπερ του εγγλέζικου. Στη συνέχεια θα κόψουμε την θηλιά στο άκρο της με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστούν δυο παράμαλλα. Σε κάθε ένα από τα δύο παράμαλλα που θα σχηματιστούν θα δέσουμε από ένα αγκίστρι 5/0.

armatosia_mesaiaΗ άλλη παραλλαγή με την οποία ενισχύουμε την ανθεκτικότητα της αρματωσιάς και συνεχίζουμε παράλληλα να διατηρούμε την διακριτικότητα της είναι η εξής : Θα κόψουμε ένα κομμάτι νήματος 0,60 mm 15 πόντους. Στο κάθε ελεύθερο άκρο του νήματος θα δέσουμε από ένα αγκίστρι 5/0. Στη συνέχεια θα κόψουμε ένα κομμάτι αόρατης πετονιάς 0,60-0,62 mm γύρω στα 3 μέτρα. Στην συνέχεια στο ένα άκρο θα κάνουμε μια θηλιά γύρω στους 20 πόντους. Αφού την κάνουμε θα περάσουμε ένα αγκίστρι νούμερο 6/0 με στραβό κρίκο όπου θα το κάνουμε συρόμενο με την βοήθεια του κόμπου που κάνουμε και στο στόπερ του εγγλέζικου. Τελικά, θα ενώσουμε την πετονιά με το συρόμενο το αγκίστρι μαζί με τα αγκίστρια που είναι δεμένα πάνω στο νήμα με ένα πολύ δυνατό και μικρό στριφτάρι.

zontani_soupia12Φτάσαμε λοιπόν στην δόλωση της σουπιάς. Θα την βγάλουμε από τον συντηρητή, θα την ακουμπήσουμε κάπου κάτω -κατά προτίμηση σε κάποιο βρεγμένο πανί- και θα καρφώσουμε διαδοχικά τα μπροστινά αγκίστρια στα μεγάλα μουστάκια που έχει από κάτω. Πρώτα θα περάσουμε το αγκίστρι από την κουκούλα και μετά θα το βγάλουμε στο μουστάκι. Θα κάνουμε το ίδιο και με τα δύο μπροστινά αγκίστρια. Αυτό γίνεται λόγω του ότι αν τα βάλουμε κατευθείαν στα μουστάκια σε μια άστοχη επίθεση που θα κάνει το ψάρι μπορεί να ξεκαρφώσει τα αγκίστρια πάνω από το κεφάλι και το ψάρι όταν θα ξαναγυρίσει να φάει να μην βρει αγκίστρια.

page_8Έτσι περνώντας τα από την κουκούλα μένουν στην θέση τους ότι και αν γίνει. Τέλος καρφώνουμε το συρόμενο αγκίστρι αφού το έχουμε μετακινήσει στην θέση που πρέπει στην ουρά της σουπιάς διαπερνώντας το κόκκαλο. Η σουπιά δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα αν της τρυπήσουμε το κόκκαλο, αυτό το λέω γιατί πολλά γράφονται και ακούγονται. Η σουπιά αποκτά θέμα αν με το αγκίστρι, προσπαθώντας να καρφώσουμε το κόκκαλο, τρυπήσουμε κατά λάθος τον μελανοφόρο σάκο που έχει.

Η αρματωσιά της μεγάλης σουπιάς και ο τρόπος δόλωσής της

zontani_soupia8Εδώ υπάρχουν επίσης δύο παραλλαγές τις οποίες μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να δολώσουμε την ζωντανή μας την σουπιά. Η πρώτη παραλλαγή είναι παρόμοια με αυτή της μεσαίας. Θα κόψουμε ένα κομμάτι αόρατης πετονιάς 0,60-0,62mm γύρω στα 3 μέτρα. Στην συνέχεια στο ένα άκρο θα κάνουμε μια θηλιά γύρω στους 50 πόντους. Αφού την κάνουμε θα περάσουμε ένα αγκίστρι νούμερο 7/0 με στραβό κρίκο όπου θα το κάνουμε συρόμενο. Στη συνέχεια θα κόψουμε την θηλιά στο άκρο της με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστούν δύο παράμαλλα.

armatosia_megaliΣε κάθε ένα από τα δυο παράμαλλα που θα σχηματιστούν θα δέσουμε από δύο αγκίστρια 6/0, το πρώτο στο ελεύθερο άκρο της πετονιάς και το άλλου περίπου 5 πόντους πιο πίσω. Η άλλη παραλλαγή είναι και αυτή παρόμοια με αυτή της μεσαίας σουπιάς. Θα κόψουμε ένα κομμάτι νήματος 0,60 mm 30 πόντους. Στο κάθε ελεύθερο άκρο του νήματος θα δέσουμε από δυο αγκίστρια 6/0 το πρώτο στο ελεύθερο άκρο της πετονιάς και το άλλου περίπου 5 πόντους πιο πίσω. Στη συνέχεια θα κόψουμε ένα κομμάτι αόρατης πετονιάς 0,60-0,62 mm γύρω στα 3 μέτρα. Στο ένα άκρο θα κάνουμε μια θηλιά γύρω στους 30 πόντους. Αφού την κάνουμε θα περάσουμε ένα αγκίστρι νούμερο 7/0 με στραβό κρίκο όπου θα το κάνουμε συρόμενο.

zontani_soupia10Τελικά, θα ενώσουμε την πετονιά με το συρόμενο αγκίστρι μαζί με τα αγκίστρια που είναι δεμένα πάνω στο νήμα, με ένα πολύ δυνατό και μικρό στριφτάρι. Για να δολώσουμε την σουπιά μας, θα την βγάλουμε από τον συντηρητή, θα την ακουμπήσουμε σε κάποιο βρεγμένο πανί, και θα καρφώσουμε διαδοχικά τα μπροστινά αγκίστρια στα μεγάλα μουστάκια που έχει από κάτω όπως είπαμε παραπάνω. Στη συνέχεια καρφώνουμε στα πλάγια τα άλλα δυο αγκίστρια (που βρίσκονται 5-6 πόντους πιο πίσω) επιδερμικά. Και τέλος καρφώνουμε το συρόμενο αγκίστρι αφού το έχουμε μετακινήσει στην θέση που πρέπει στην ουρά της σουπιάς διαπερνώντας το κόκκαλο.

Μερικά tips για τους… μελανοφόρους καμικάζι

zontani_soupia11Η σουπιά έχει την “κακιά” συνήθεια να παραλλάσσεται σύμφωνα με το περιβάλλον που βρίσκεται την εκάστοτε στιγμή και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το θέλουμε. Εμείς θέλουμε το ζωντανό μας δόλωμα να είναι εμφανές στους θηρευτές του. Έτσι θα την ξύσουμε με το νύχι μας ελαφρά ώστε να φανεί το κόκαλο της. Έτσι δεν θα μπορεί να αλλάξει ολοκληρωτικά χρώμα. Επίσης όταν ψαρεύουμε με μέρη που έχουν φύκια ή έχουμε πληροφορίες για πέρασμα από μαγιάτικα μπορούμε να προσθέσουμε ένα buldo συρόμενο στην αρματωσιά μας ώστε η σουπιά να σηκωθεί ψηλά. Πιστέψτε με τα ψάρια δεν πονηρεύονται από το buldo και επιτίθενται το ίδιο.

zontani_soupia9 Κάτι πολύ σημαντικό είναι το συρόμενο αγκίστρι να είναι ικανοποιητικά μεγάλο ώστε να εξέχει αρκετά πάνω από την σουπιά ώστε να μπορεί να καρφώσει με ευκολία τα ψάρια που έχουν την συνήθεια να καταπίνουν το δόλωμα, όπως μαγιάτικα και μαύρα. Η σουπιά αν δολωθεί όπως αναφέρουμε παραπάνω μπορεί να παραμείνει ζωντανή πάνω από 12 ώρες, αν δεν την ενοχλήσουν βέβαια τα μικρόψαρα της περιοχής. Γενικά καλό είναι κάθε μια ώρα, αν δεν πάρουμε κάποια τσιμπιά, να παίρνουμε το καλάμι στα χέρια μας και να την κουνάμε από την θέση που είναι, μαζεύοντας 2-3 μανιβελιές με τον μηχανισμό μας, ώστε αν είναι κάπου κρυμμένη να την φανερώσουμε στα ψάρια. Προσωπικά επιλέγω να δολώνω πολύ μεγάλες σουπιές γιατί με έχουν δικαιώσει πολλές φορές. Εννοώντας μεγάλες μιλάω για σουπιές μισό κιλό και παραπάνω.

zontani_soupia7Με λίγη προσπάθεια θα μπορέσουμε να περισυλλέξουμε τις σουπιές μας, μιας και έχουν εμφανιστεί για τα καλά εδώ και ένα μήνα περίπου. Πάντα πρέπει να μην το παρακάνουμε όσο αφορά τις σουπιές που παίρνουμε για το ψάρεμα μας. Παίρνουμε όσες χρειαζόμαστε και ΤΕΛΟΣ, για να έχουμε και τις υπόλοιπες φορές. Τώρα με μερικούς που το έχουν κάνει επάγγελμα δεν μπορείς να βγάλεις άκρη…

Categories: Heavy Casting

About Author

Γιάννης Τσίντσης

Τον Γιάννη τον κέρδισε από την αρχή ένα και μόνο είδος ψαρέματος, αυτό που έχει να κάνει με μεγάλα ζωντανά δολώματα δηλαδή το Heavy Casting στην σημερινή του μορφή. Ξεκίνησε το 2007 να ανακαλύπτει τα μυστικά και τις στιγμές αδρεναλίνης απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους, ψαρεύοντας τότε με καρούλια. Με τις άλλες τεχνικές έχει ασχοληθεί με το casting αλλά και με όλες όσες μπορούν να του εξασφαλίσουν το πολυπόθητο ζωντανό δόλωμα για το κύριο ψάρεμα του. Είναι ένας ψαράς ο οποίος παρόλο το μικρό της ηλικίας του έχει ψαχτεί πάρα πολύ ώστε να εξελίξει το ψάρεμα του, ακόμα και σε θέματα όπως η σωστή συντήρηση των ζωντανών, η μεταφορά τους κ.α.. Θα μας μεταφέρει τις γνώσεις και εμπειρίες του τόσο σε τεχνικά όσο και σε ψαρευτικά θέματα.