“Τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου…” – Duel Hard Core Minnow 210 (S&F)

“Τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου…” – Duel Hard Core Minnow 210 (S&F)

Overview

Αυτή η παρουσίαση αποτελεί μια μόνιμη στήλη του αγαπημένου μας συνεργάτη και συγγραφέα Γιώργου Τυρίκου-Εργά όπου θα μας παρουσιάζει αναλυτικά την γνώμη του για διάφορα τεχνητά δολώματα που χρησιμοποιεί στο ψάρεμα του! Έτσι κατά καιρούς θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να γνωρίσουμε “τα αγαπημένα τεχνητά του Τυρίκου”, χωρίς εμείς να επέμβουμε στα γραφόμενα. Ας μάθουμε λοιπόν την άποψη του! Καλή ανάγνωση!!

DUEL HARDCORE 210 (S&F)
tyricos_duel1pinakas_tyrikos_duel

Προσωπικές Σημειώσεις Πεδίου: Πότε πάμε ψάρεμα; Γιατί πάμε ψάρεμα; Με ποιους πάμε ψάρεμα; Ερωτήσεις στις οποίες ο καθένας δίνει διαφορετική απάντηση ανάλογα με τον χαρακτήρα και τις ανάγκες του. Από παλιά, για να πω την δική μου κουβέντα, πήγαινα ψάρεμα όταν ο καιρός ήταν «φορτωμένος». Το να είμαι κοντά στη φουρτουνιασμένη θάλασσα είχε (και έχει) δυο μεγάλα προτερήματα. Μπορώ και την παρατηρώ σε όλο της το μεγαλείο, όταν είναι «θυμωμένη», μπορώ και νιώθω το δέος της μικρότητάς μου μπροστά στη μεγαλοσύνη της. Αυτό το συναίσθημα για μένα δεν έχει όμοιο. Και κατά δεύτερο λόγο : δεν είναι κανένας άλλος εκεί παρά εγώ και οι άνθρωποι που έχω επιλέξει.

tyrikos_duel1Συστηματικά το βλέπω πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψαράδων επιλέγει τον ήπιο καιρό και τα βατά, εύκολα προσβάσιμα μέρη για να ψαρέψει. Για μένα όμως το ψάρεμα είναι συνδεδεμένο με την περιπέτεια, με τα συναισθήματα και τις εικόνες της άγριας θάλασσας, των απομακρυσμένων ακρωτηρίων και της μοναξιάς. Κάπως έτσι για μένα το ψάρεμα έχει γίνει προσκύνημα, κάτι το ιερό. Στο spinning σε τέτοιες συνθήκες έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις μα θα μείνω σε δυο : τους κόντρα αέρηδες και το μεγάλο κύμα. Στην ουσία τα «χοντρά» υλικά είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν.
tyrikos_duel2Προτερήματα : Το Duel Hardcore 210 είναι ένα μεγάλο σε μήκος, βαρύ σχετικά τεχνητό το οποίο αγαπήθηκε στις δύσκολες συνθήκες που ανέφερα. Όταν το ρίχνουμε ακούγεται έντονο το χαρακτηριστικό χτύπημα των μεταφερόμενων βαρών στο εσωτερικό του. Τα 34 του γραμμάρια, το σχήμα του και η πολύ πετυχημένη μεταφορά βάρους κατά τη βολή κάνει αυτό το τεχνητό κυριολεκτικά να είναι από τα καλύτερα στις βολές ενάντια σε οποιονδήποτε άνεμο. Δίχως υπερβολή έχω ψαρέψει το τεχνητό σε άνεμο με ριπές 7 μποφώρ και τα έχει καταφέρει στο να διατηρεί όμορφες βολές.

tyrikos_duel3Το κυριότερο όμως έρχεται σε δεύτερο επίπεδο, στην πλευστότητά του μέσα στα μεγάλα κύματα. Παρόλο που δεν έχει μεγάλη γλώσσα και ακόμα και στο μοντέλο που δεν είναι βυθιζόμενο (για να μην αναφερθώ στο Sinking) το Hardcore 210 καταφέρνει να κάνει απίθανο «μπάνιο» με διακριτικό rolling και έντονο wobbling όσο αυξάνει η ταχύτητα ανάκτησης. Όλοι ξέρουμε μια βασική αρχή : η κακοκαιρία, το κύμα, η αφρουδιά κάνουν τα ψάρια λιγότερο καχύποπτα, τα εργαλεία μας (νήματα, πετονιές, παραμάνες, σαλαγκιές) πιο αόρατα, ακόμα και τη δική μας παρουσία πιο ανεπαίσθητη. Επιπλέον σε έντονες συνθήκες κυματισμού, οι θηρευτές διατηρούν το πλεονέκτημα της δύναμης και της ταχύτητας έναντι των μικρών θηραμάτων που έχουν να αντιπαλέψουν ρέματα και κύμα κάνοντάς τα πιο ευάλωτα.

tyrikos_duel4Το συγκεκριμένο τεχνητό μας βοηθάει να κάνουμε βολές και να διατηρήσουμε σωστή «παρουσία» στις δυσκολότερες συνθήκες. Έχει δοκιμαστεί τα 5 τελευταία χρόνια και υπό τις προϋποθέσεις που αναφέραμε έχει δώσει πολλά και αξιόλογα ψάρια δικαιώνοντας έτσι την υπομονή και την αντοχή που πρέπει να δείξει κανείς για να ψαρέψει στον δυνατό αέρα και στο μεγάλο κύμα. Μια ακόμα παράμετρος που αναφέρεται σε όλα τα 210 σκληρά τεχνητά : το μεγάλο μέγεθός τους πολλές φορές θα μας βοηθήσει να γλιτώσουμε το παράμαλλό μας από τα κοφτερά σαγόνια ενός μεγάλου γοφαριού ή λούτσου.

tyrikos_duel7Μειονεκτήματα: Αυτά που θα αναφέρουμε δεν αποτελούν κατά βάση μειονέκτημα απλά πρέπει να αναφερθούν καθώς το Hardcore 210 είναι ένα τεχνητό που δεν ταιριάζει στο μέσο «γούστο». Καταρχήν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με μεγάλο τεχνητό που μας παραπέμπει περισσότερο προς τις αρχές του βαριού spinning. Το τεχνητό αυτό, με τις μεγάλες σαλαγκιές και το βαρύ κολύμπι απαιτεί νήματα διαμετρήματος άνω του 1PE (και ανάλογο μηχανισμό) καθώς και ένα καλάμι αρκετά σκληρό για να μπορέσει τόσο να κολυμπήσει όσο και να ανταποκριθεί στα καρφώματα. Το μέσο λαβρακοκάλαμο 14-45 με fast δράση το οποίο είναι αρκετά όμως μαλακό δε θα δουλέψει καλά.

tyrikos_duel6Αντιθέτως το τεχνητό έχει αποδώσει τα μέγιστα με ένα ταπεινό SHIMANO Catana BX300MH 14-45 3m το οποίο ως medium-heavy «κούτσουρο» φαίνεται να μας δίνει ένα απλό και κατανοητό για τον μέσο χρήστη παράδειγμα σωστού καλαμιού για αυτού του είδους το τεχνητό. Τα χαρακτηριστικά του όμως αυτά το κάνουν κάπως κουραστικό. Τα jerks με τόσο μεγάλο τεχνητό (ειδικά στην S έκδοσή του, ακόμα και στο μικρότερο μοντέλο του) καταπονούν τον ψαρά αρκετά ενώ και ακόμα και με σταθερή ανάκτηση απαιτεί αρκετή δύναμη για να δουλέψει. Αυτά όμως σε δύσκολες συνθήκες κάπως απαλείφονται καθώς στον αέρα και στο κύμα είναι θετικό το ότι κανείς έχει μεγάλη (έστω και πιο επίπονη) επαφή με το τεχνητό.

tyrikos_duel5Γενική εκτίμηση: Ένα από τα καλύτερα τεχνητά που έχω πιάσει στα χέρια μου, ιδανικό σε δύσκολες συνθήκες. Άψογο χρωματολόγιο, άψογη κατασκευή, άψογα υλικά και τεράστια αντοχή. Αντίθετα με το μέγεθός του δεν αποθαρρύνει τα μικρότερα θηράματα. Ειδικευμένο τεχνητό που απαιτεί πιο «βαρύ» εξοπλισμό και ίσως η συνεχή χρήση του κουράζει φυσικά τον spinner. Να σημειωθεί πως αν και δεν είναι το φόρτε του, ανταποκρίνεται και σε συνθήκες γαλήνιας ή λίγο ταραγμένης θάλασσας. Γενικά όμως πιστεύω ότι αποτελεί τον απόλυτο σύμμαχο για όσους ενδιαφέρονται για το spinning σε δύσκολες ή ακραίες συνθήκες.

banner_tyrikos_new

 

Tags: DUEL, minnow

About Author

Γιώργος Τυρίκος-Εργάς

Ο Τυρίκος Εργάς Γιώργος έχει γεννηθεί στην Κάλυμνο το 1982. Από τότε που θυμάται τον εαυτό του το πάθος του ήταν τα βιβλία και το ψάρεμα. Έχει σπουδάσει Αιγυπτιακά Ιερογλυφικά, Ασσυριολογία και Συγκριτική Γραμματολογία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Παν. Κύπρου, Notre Dame, Σορβώννη-Paris 3) και είναι διδάκτορας Λαογραφίας του Παν/μιου Ιωαννίνων. Πρόσφατα ανέλαβε Research Assisant στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Παν/μου του Durham. Έχει γράψει πολλά βιβλία τα οποία αντλούν μεταξύ άλλων τη θεματική τους από τον κόσμο της θάλασσας και των ψαρεμάτων. Το μυθιστόρημα φαντασίας «Η Καινούρια Διαθήκη του Σμου» (εκδόσεις «Πατάκη») εξελίσσεται σε ένα ψαροχώρι που θυμίζει ελληνικό νησί : μάγοι, ψαράδες και φανταστικά πλάσματα συνυπάρχουν και φτιάχνουν αλλόκοτες καταστάσεις. Ανάμεσα στις διακρίσεις των έργων του ξεχωρίζει το τελευταίο του βιβλίο «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος : Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου» (μαζί με τον Κ. Ζαφειρίου) το οποίο διακρίθηκε στον κατάλογο «White Ravens» της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου ανάμεσα στα διακόσια σπουδαιότερα παγκοσμίως για το 2014.