Λαβράκι: Παρατηρήσεις & εμπειρίες

Λαβράκι: Παρατηρήσεις & εμπειρίες

Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την τεχνική του spinning και LRF τρέφουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία στο λαβράκι, περισσότερο για την εξυπνάδα του και την δυσκολία στο να το ξεγελάσουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα βλέπουμε να σουλατσάρουν μπροστά μας ανενόχλητα μέσα στα λιμάνια και στις παραλίες, χωρίς να δίνουν καμία σημασία στα τεχνητά μας δολώματα.

Σε προηγούμενο μου άρθρο είχα διηγηθεί την πρώτη μου επαφή με τα λαβράκια και το πώς ξεκίνησα να τα ψαρεύω. Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε, με αρκετές αλλαγές στον εξοπλισμό μου αλλά και με παραπάνω ψαρευτικές εμπειρίες, όποτε θα σας διηγηθώ τα καινούργια δεδομένα και πως μπόρεσα να ξεγελάσω αυτά τα ψάρια.

Τα σημαντικά!

empeiries2Το πιο βασικό που με έμαθε η ενασχόληση μου με το ψάρεμα του λαβρακιού ήταν η παρατήρηση. Πολλές φορές όταν πήγαινα σε έναν νέο ψαρότοπο, την περισσότερη ώρα καθόμουν ήσυχα στον ντόκο του λιμανιού διακριτικά και προσπαθούσα να… “σκανάρω” τι γίνεται μέσα στο νερό αντί να ψαρεύω. Έτσι μπόρεσα να συλλέξω αρκετές πληροφορίες ώστε να βρω λύσεις για το πώς θα ξεγελάσω αυτά τα ψάρια. Εκεί έμαθα τις διατροφικές τους συνήθειες, τις ώρες που επέλεγαν να κυνηγήσουν και σε τι συνθήκες ήταν περισσότερο “κινητικά” όσο ήταν δυνατόν. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.

Το ξημέρωμα στην παραλία, μια αποδοτική ώρα!

Το ξημέρωμα στην παραλία, μια αποδοτική ώρα!

Οι επιλογές μου στο ψάρεμα είναι κυρίως βραδυνές ώρες δηλαδή από το σούρουπο έως το ξημέρωμα. Οπότε και οι παρατηρήσεις μου βασίζονται πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο διάστημα του εικοσιτετράωρου και φυσικά δεν ακυρώνουν το ημερήσιο spinning. Οι ώρες που επέλεγαν τα λαβράκια να κυνηγήσουν μέσα στα λιμάνια ήταν μόλις έπεφτε το σκοτάδι και άναβαν τα φώτα του λιμανιού και μέχρι το πρωί που θα έσβηναν, καθώς εκεί συγκεντρωνόταν κοπάδια από μικρόψαρα όπως αθερίνα, κεφαλόπουλα, γόπες και διάφορα άλλα. Στις παραλίες τα πράγματα ήταν διαφορετικά καθώς τα ψάρια έδειχναν να είναι περισσότερο κινητικά το σούρουπο και το ξημέρωμα, ενδιάμεσα σπάνια μπόρεσα να ξεγελάσω κάποιο ψάρι.

Η επιλογή μου του HRF καλαμιού έγινε γιατί χρειαζόμουν δύναμη αλλά και αίσθηση μικρών & μεσαίων δολωμάτων

Η επιλογή HRF καλαμιού έγινε γιατί χρειαζόμουν δύναμη αλλά και αίσθηση μικρών & μεσαίων δολωμάτων

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, η επιλογή του εξοπλισμού μου ήταν πλέον μονόδρομος για το ψάρεμα του λαβρακιού. Ένα HRF ”hard rock fishing” καλάμι με casting weight 2-15 γραμμάρια, σε συνδυασμό με έναν μηχανισμό 2000 έγιναν… προέκταση του χεριού μου στην μάχη με τα πανέξυπνα λαβράκια. Έτσι λοιπόν, θέση στις κασετίνες μου πήραν σιλικόνες από 5 έως 13 εκατοστά που προσομοίαζαν γόνο ψαριού και άλλες που έμοιαζαν με χελάκια ενώ οι μολυβοκεφαλές δεν ξεπερνούσαν τα 7 γραμμάρια. Οι άλλες μου επιλογές ήταν μικρά vibration, μικρά minnow τεχνητά και surface μέχρι 10 εκατοστά.

Πλεύσεις

empeiries12Οι πλεύσεις στα σιλικονούχα δολώματα ήταν αργές κατά κύριο λόγο, αφήνοντας την σιλικόνη να κατέβει στον πάτο και έπειτα με μικρά κοφτά τινάγματα τύπου jerk ( δηλαδή με το καλάμι να κοιτάει προς τα επάνω). Έτσι τα χτυπήματα έρχονται κατά την κάθοδο της σιλικόνης στον βυθό μετά τα jerk.

empeiries4Τα vibration είναι μια ειδική περίπτωση και τα χρησιμοποιώ σε συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, κυρίως όταν τα νερά είναι θολά και ο αέρας δεν με αφήνει να κάνω σωστή πλεύση στις σιλικόνες. Για τον λόγο το ότι είναι θολά τα νερά, επιλέγω και έντονους χρωματισμούς. Η πλεύση που έχει δώσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής, είναι η σταθερή ανάκτηση με μεγάλα jerk ανά πέντε με έξι μανιβελιές. Δεν έχω πολλά strike μέχρι στιγμής με αυτά τα τεχνητά, παρόλα αυτά είναι φορές που με έχουν βγάλει από την δύσκολη θέση όταν τίποτα άλλο δεν δουλεύει και τα λαβράκια τρώνε κοντά στον πάτο.

empeiries5Μικρά minnow που προσομοιάζουν σαρδέλα, μικρά κεφαλόπουλα και γενικά γόνο ψαριού με γρήγορες ανακτήσεις και έντονα χτυπήματα twich είναι ακόμη μια κατηγορία τεχνητών που μπορούμε να προσελκύσουμε τα λαβράκια. Με το καλάμι του HRF όμως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεσαία σε μέγεθος minnow, π.χ. 11 εκατοστά, τα οποία πολλές φορές είναι απαραίτητα για το ψάρεμα μας.

empeiries6Τελευταία κατηγορία άφησα τα αγαπημένα μου τεχνητά, τα surface, τα οποία χωρίζω σε δύο κατηγορίες: αυτά που έχουν μέσα μπίλιες και κάνουν έντονο κροτάλισμα με σκοπό να προσελκύσουν τα ψάρια και εκείνα που είναι αθόρυβα δηλαδή χωρίς μπίλιες. Ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και το τι κυνηγάνε τα λαβράκια θα χρησιμοποιήσω και τα ανάλογα surface.

empeiries7Πιο αναλυτικά, όταν οι συνθήκες της επιφάνειας της θάλασσας είναι μερικώς ταραγμένες δηλαδή έχει μικρό κυματάκι ή “ρεπιδιάζει” όπως το λέμε εδώ στα μέρη μου, χρησιμοποιήσω τεχνητά που κάνουν θόρυβο και παφλασμούς με γρήγορες ανακτήσεις και όχι απαραίτητα πλεύσεις side to side.

empeiries8Όταν όμως τα νερά είναι ήρεμα προτιμώ μικρά τεχνητά που δεν κάνουν θόρυβο και προσομοιάζουν σε μικρά κεφαλόπουλα που τρέχουν στην επιφάνεια ή ακόμη και λίγο κάτω από την επιφάνεια. Σε αυτά δίνω πάλι γρήγορη πλεύση την ημέρα αλλά την νύχτα, οι αργές ανακτήσεις με πλεύση side to side μου έχουν αποδώσει τα μέγιστα.

Τα “τυχερά”

empeiries9Ψαρεύοντας λαβράκια με μικρές σιλικόνες είχα αρκετές απρόοπτες συλλήψεις, όπως μικρούς σκορπιούς, πέρκες, χάνους, μικρές στείρες και σφυρίδες, σάρπες και κοκοβιούς. Το πιο εντυπωσιακό όμως που μου έχει συμβεί μέχρι στιγμής είναι όταν με το ψαρευτικό μου ταίρι Μανώλη είχαμε πάει σε μία παραλία με αμμουδιά με στόχο να ψαρέψουμε λαβράκια με surface.

empeiries10Ενώ η ώρα περνούσε είχε αρχίσει να σουρουπώνει και τα τεχνητά μας δεν τα είχε τιμήσει τίποτα, αποφάσισα να περάσω στην παραμάνα μου ένα χελάκι της εταιρίας delalande το lancon ZX δεκατριών εκατοστών με ένα jighead τριών γραμμαρίων. Έτσι λοιπόν κάνω την πρώτη βολή το αφήνω μερικά δευτερόλεπτα να πατώσει (μιας και το βάθος δεν ξεπερνούσε το ενάμισι μέτρο) και ξεκινάω να το φέρνω με μικρά κοφτά jerk. Ένιωσα ένα βίαιο χτύπημα και κάρφωσα αμέσως! Μια μάχη μερικών δευτερολέπτων ξεκίνησε και μετά από λίγο με έκπληξη είχα στα χέρια μου μία μουρμούρα κοντά στο μισό κιλό!

empeiries11Αφού έβγαλα τις αναμνηστικές φωτογραφίες, άφησα στην παραμάνα μου την ίδια σιλικόνη και είπα στον Μανώλη χαμογελώντας πως πάω να πιάσω άλλη μία και επιστρέφω. Τελικά αποδείχθηκε ότι δεν έκανα πλάκα και στην δεύτερη ρίψη ένιωσα πάλι αυτό το περίεργο βίαιο χτύπημα! Άλλη μια μουρμούρα τίμησε την σιλικόνη!! Αυτά είναι μερικά από τα τυχερά του ψαρέματος του λαβρακιού…

Εις το επανιδείν!!

anoigma_paratiriseisΣας κατέθεσα τις μέχρι στιγμής προσωπικές μου εμπειρίες και παρατηρήσεις για το ψάρεμα του λαβρακιού με τον HRF εξοπλισμό μου, ελπίζοντας να βοήθησα όσους κάνετε τα πρώτα σας βήματα στην τεχνική και έχετε πελαγώσει με αυτό το ψάρι. Μην απελπίζεστε και δοκιμάστε καινούργια πράγματα συνεχώς. Η καλύτερη λύση είναι ο πειραματισμός, η παρατήρηση και η ενημέρωση. Όχι οι “έτοιμες” λύσεις…

empeiries13Σε εσάς που ήδη ασκείτε την τεχνική για χρόνια, ελπίζω να σας έδωσα τροφή για σκέψη. Μην ξεχνάτε να σέβεστε την θάλασσα με την απελευθέρωση των μικρών ψαριών και αυτή θα σας ανταμείψει απλόχερα! Θα τα ξαναπούμε σύντομα με νέες περιπέτειες και εμπειρίες πάνω στην αγαπημένη μας τεχνική, αν και σε λίγες μέρες θα πρέπει να κάνω το χρέος μου στην μαμά πατρίδα! Εις το επανιδείν!!

banner_owls

Categories: LRF

About Author

Γιάννης Τσιμπινός

Ο Γιάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χίο και όπως κάθε νησιώτης η επαφή του με την θάλασσα είναι μια σχέση ιδιαίτερη. Τα ψαρέματα τα ξεκίνησε από… μωρό με τα τότε εργαλεία της εποχής καρούλια και απίκο ενώ μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με τις τεχνικές του casting και εγγλέζικου. Όμως τα τελευταία χρόνια έπεσε θύμα και αυτός της γοητείας του spinning. Αν και στα πρώτα βήματα του ακόμη, δεν έχει πρόβλημα να μοιραστεί μαζί σας τις εμπειρίες από τα ψαρέματα του στο νησί. Μαζί με τον φίλο του Δημήτρη, δημιούργησαν την ομάδα στο facebook «Owls Fishing Team» από όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τα νέα και τις εμπειρίες των ψαράδων της Χίου.