Βήμα 3ο : Ώρα για δράση!

Βήμα 3ο : Ώρα για δράση!

Overview

Από την πρώτη στιγμή που αποφασίζει κάποιος να ασχοληθεί με το Εγγλέζικο ψάρεμα, έχει μία και μόνο εικόνα στο μυαλό του και δεν είναι άλλη από το βύθισμα του φελλού κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Είτε αυτό γίνει αργά και διστακτικά, είτε απότομα και βίαια πάντα τα συναισθήματα που μας πλημμυρίζουν είναι τα ίδια.

Από την απόλυτη ηρεμία και γαλήνη που μας προσφέρει το ψάρεμα, μεταβαίνουμε απότομα σε στιγμές έντασης και εγρήγορσης για να καταφέρουμε αρχικά να συλλάβουμε με το αγκίστρι μας το ψάρι και στην συνέχεια με σωστές και λεπτεπίλεπτες κινήσεις να το φέρουμε στην απόχη μας. Αυτές τις κινήσεις λοιπόν θα συζητήσουμε στην συνέχεια του τρίτου και τελευταίου μέρους της σειράς «Εισαγωγή στο Εγγλέζικο ψάρεμα».

anoigma_bima2anoigma_rekalidis


Έλεγχος φελλού, δόλωση & μαλάγρωμα

Έχοντας εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εργαλεία που αναφέραμε στο πρώτο μέρος και αφού ολοκληρώσαμε το στήσιμο της ψαρευτικής μας θέσης στο δεύτερο, φτάσαμε στο στάδιο της δράσης. Όλες οι θεωρητικές γνώσεις που έχουμε αποκτήσει διαβάζοντας, καλούνται να γίνουν πράξη προσδοκώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Βρισκόμαστε λοιπόν στο στάδιο ολοκλήρωσης της βυθομέτρησης και ήρθε η ώρα να τοποθετήσουμε στο αγκίστρι μας το δόλωμα.

Εξοικειωθείτε με την διαδικασία της βυθομέτρησης και μην διστάσετε να την επαναλάβετέ ξανά και ξανά

Εξοικειωθείτε με την διαδικασία της βυθομέτρησης και μην διστάσετε να την επαναλάβετέ ξανά και ξανά

Πριν από αυτό, θεωρώ σκόπιμο να υπενθυμίσω ότι την διαδικασία της βυθομέτρησης δεν διστάζουμε να την επαναλάβουμε αρκετές φορές ακόμα και κατά την διάρκεια του ψαρέματος μας, αν έχουμε αμφιβολία ότι δεν ψαρεύουμε στο επιθυμητό βάθος. Βέβαια αποκτώντας εμπειρία στο ψάρεμα, με τον καιρό θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε πολύ πιο εύκολα τα σημάδια που μας δίνονται για το αν η βυθομέτρηση μας είναι σωστή ή όχι. Επίσης, εφ’ όσον γνωρίζουμε αρκετά καλά τον τόπο και τα ψάρια που βρίσκονται σε αυτόν, μπορούμε να προσαρμόσουμε την βυθομέτρηση μας στοχεύοντας σε συγκεκριμένα είδη. Αυτό όμως είναι κάτι που θα μας απασχολήσει πολύ αργότερα και όχι στα πρώτα μας ψαρέματα που σκοπό έχουν την εξοικείωση με τον εξοπλισμό και την τεχνική του εγγλέζικου ψαρέματος.

bima3o_1Πάμε λοιπόν στην πράξη. Η πρώτης μας βολή συνήθως είναι δοκιμαστική για να δούμε πώς «κάθεται» ο φελλός και αν χρειάζεται κάποια προσαρμογή στο ερμάτισμα του. Αν η κεραία του είναι αρκετά ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας προσθέτουμε ανάλογο βάρος ώστε να ερματιστεί σωστά. Αν ο φελλός από την άλλη είναι υπερερματισμένος θα βυθίζεται ολόκληρος και εκεί η κατάσταση περιπλέκεται λίγο διότι η αφαίρεση βαριδίων από την πετονιά απαιτεί μεγάλη προσοχή και μπορεί να την τραυματίσει οπότε την στιγμή της μάχης με κάποιο ψάρι να κοπεί στο φθαρμένο σημείο.

bima3o_2Γι’ αυτό τον λόγο υπενθυμίζω ότι πάντα ερματίζουμε τον φελλό λιγότερο από την αναγραφόμενη τιμή για να είμαστε ασφαλείς και αν χρειαστεί προσθέτουμε βάρος. Παράλληλα, στην πρώτη βολή και αφού «καθίσει» ο φελλός ελέγχουμε και για την ύπαρξη ρευμάτων, μία πληροφορία που θα μας φανεί χρήσιμη αν επιλέξουμε την χρήση μαλάγρας. Παρ’ όλα αυτά καλό θα ήταν να μην ασχοληθούμε με αυτό τον τομέα, διότι το μαλάγρωμα απαιτεί εμπειρία και γνώσεις που σίγουρα δεν κατέχουμε στην αρχή.

bima3o_3Μετά και από αυτό το βήμα είμαστε έτοιμοι να ψαρέψουμε. Δολώνουμε το αγκίστρι μας προσεκτικά και ξεκινάμε. Ανάλογα με το μέγεθος του αγκιστριού που έχουμε επιλέξει και φυσικά το δόλωμα, προσαρμόζουμε την δολωσιά μας κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο ώστε η παρουσίαση να μην είναι πάντοτε ίδια, ειδικά όταν στοχεύουμε σε πονηρεμένα ψάρια και βρισκόμαστε σε πολυψαρεμένα μέρη. Παραδείγματος χάριν, όταν ψαρεύουμε με προνύμφη μύγας, το γνωστό Biggatini δολώνουμε περαστά ή κρεμαστά και εναλλάσσουμε την δολωσιά μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

bima3o_4Για αρχή μπορούμε να μαλαγρώνουμε με το ίδιο δόλωμα που ψαρεύουμε και στην περίπτωση της προνύμφης με την ειδική σφεντόνα που έχουμε προμηθευτεί. Προσέχουμε το μαλάγρωμα μας να μην γίνεται σε υπερβολικές ποσότητες, και οι προνύμφες να πέφτουν πάντοτε στο σημείο που ψαρεύει το αγκίστρι μας. Φυσικό είναι ότι στην περίπτωση που στο σημείο επικρατούν ρεύματα να σημαδεύουμε με την σφεντόνα πιο δεξιά ή αριστερά από την ψαρεύτρα μας, ούτως ώστε μέχρι να βυθιστούν οι προνύμφες να έχουν έρθει στο σημείο που ψαρεύουμε.

Tips

  • Να είστε υπομονετικοί με την χρήση μαλάγρας στα πρώτα σας ψαρέματα και καλό θα ήταν να την αποφύγετε, διότι θα σας περιπλέξει και η ενδεχόμενα λανθασμένη χρήση της θα χαλάσει το ψάρεμα σας
  • 10-20 προνύμφες σε κάθε σφεντόνιασμα είναι αρκετές. Υπολογίζουμε την χρονική επανάληψη του μαλαγρώματος ανάλογα με το βάθος του σημείου που ψαρεύουμε γνωρίζοντας ότι το biggatini βυθίζεται με ταχύτητα περίπου 1 μέτρο το λεπτό
  • Η αλίευση μικρών αφρόψαρων όπως οι γόπες και οι σπάροι ή ψαριών που κινούνται αποκλειστικά στον βυθό όπως γύλοι, πέρκες, σκορπίνες μας δείχνουν ότι ψαρεύουμε αρκετά ψηλά από τον βυθό ή ότι το αγκίστρι μας σέρνει σε αυτόν αντίστοιχα


Το “κάρφωμα”

bima3o_5Στην συνέχεια θα επισημάνουμε κάποιες κινήσεις που γίνονται όταν φτάσει η πολυπόθητη στιγμή της βύθισης του φελλού που ισοδυναμεί με τσίμπημα ψαριού στο αγκίστρι μας. Για να πιαστεί το ψάρι στο αγκίστρι μας συνήθως απαιτείται το λεγόμενο «κάρφωμα». Αυτό γίνεται με απότομη αλλά προσεκτική ανύψωση του καλαμιού προς τα πάνω, μία κίνηση που θα την βελτιώνετε με τον καιρό, όσον αφορά τον χρόνο αλλά και την ένταση του καρφώματος.

bima3o_6Σε αυτή την φάση του ψαρέματος απαιτείται συγκέντρωση και υπομονή και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταφέρετε να αποκωδικοποιείτε τα τσιμπήματα και να διορθώνετε τυχόν λάθη στους χειρισμούς σας κατά την διαδικασία αυτή. Σημαντικός παράγοντας για ένα επιτυχημένο κάρφωμα είναι η ρύθμιση των φρένων του μηχανισμού μας. Καλό θα ήταν να ρυθμίσετε για αρχή τα φρένα του μηχανισμού έτσι ώστε να μπορεί να τραβήξει κάποιο ψάρι πετονιά σχετικά εύκολα -νοιώθοντας όμως αισθητή αντίσταση- καθώς στην αρχή δεν βιαζόμαστε να φέρουμε το ψάρι στην απόχη μας και απαιτείται κάποια σχετική εμπειρία μέχρι να μάθουμε τα όρια αντοχής του εξοπλισμού μας και πότε είμαστε κοντά σε αυτά.

bima3o_7Σε αυτή την περίπτωση το «κάρφωμα» γίνεται φρενάροντας την μπομπίνα του μηχανισμού με το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε την παράλληλη απελευθέρωση πετονιάς λόγω ανοιχτών φρένων και χάσουμε το κάρφωμα. Δεν ξεχνάμε ότι το μέρος που επιλέξαμε μας επιτρέπει να δώσουμε χώρο στο ψάρι να κινηθεί και ότι τα εργαλεία μας σε αυτή την τεχνική είναι πολύ μικρού διαμετρήματος, άρα ευαίσθητα σε υψηλές πιέσεις. Ο χρόνος είναι σύμμαχός μας και δεν βιαζόμαστε να φέρουμε το ψάρι γρήγορα στην απόχη μας. Εξάλλου όλη η μαγεία αυτού του ψαρέματος είναι ακριβώς αυτή η στιγμή! Η μάχη δηλαδή ανάμεσα στους δικούς μας χειρισμούς με τα λεπτά εργαλεία που έχουμε στην κατοχή μας και στην δύναμη του ψαριού που παλεύει με μανία να απελευθερωθεί από το αγκίστρι μας.

Tips

  • Κάτι επίσης πολύ σημαντικό από θέμα τεχνικής είναι να θυμόμαστε ότι το καλάμι μας σε αυτό το στάδιο πρέπει πάντα να είναι όρθιο σε γωνία σχεδόν 45 μοίρες και άνω με την επιφάνεια της θάλασσας, ούτως ώστε να εκμεταλλευόμαστε πλήρως την παραβολικότητα του, που συμβάλει στο να δουλεύει αρμονικά το σύνολο που έχουμε στα χέρια μας, καθώς επίσης και για να διατηρείται τεντωμένη η πετονιά και να κοντράρουμε το ψάρι αποσβένοντας με την παραβολή του καλαμιού τα «κεφάλια» που θα κάνει.
  • Ποτέ δεν σηκώνουμε το ψάρι από το νερό με το καλάμι μας, αλλά πάντα με την χρήση της απόχης

 

Μετά την μάχη

bima3o_8Αν ολοκληρωθεί επιτυχημένα η μάχη μας με το ψάρι τότε αυτό θα μπει στην απόχη μας και προσεκτικά με την χρήση του ειδικού απαγκιστρωτή αφαιρούμε το αγκίστρι και τοποθετούμε το ψάρι στο ψαροκάλαθο που έχουμε τοποθετήσει από την αρχή στο νερό, ώστε να αποφασίσουμε στο τέλος του ψαρέματος αν θα το κρατήσουμε ή αν θα το απελευθερώσουμε ξανά στην θάλασσα. Πριν επαναλάβουμε την επόμενη βολή ρίχνουμε στην ψαρεύτρα μας μερικές προνύμφες με την σφεντόνα, διότι στο σημείο επικρατεί πανικός από την προηγούμενη μάχη με το ψάρι και με αυτόν τον τρόπο φροντίζουμε ώστε τα υπόλοιπα ψάρια του κοπαδιού να βρουν τροφή άμεσα και να παραμείνουν στην ψαρεύτρα μας.

bima3o_9Στην συνέχεια ελέγχουμε το παράμαλλο μας κοντά στο αγκίστρι για τυχόν φθορές, μια διαδικασία που δεν αμελούμε κάθε φορά που βγάζουμε κάποιο αλίευμα. Αν παρατηρήσουμε γδάρσιμο της πετονιάς τότε κόβουμε το φθαρμένο σημείο και ξαναδένουμε το αγκίστρι. Αν αυτό επαναληφθεί αρκετές φορές με συνέπεια να μειωθεί το μήκος του παράμαλλου τότε μετακινούμε το στόπερ προς το μέρος μας τόσο όσο το κομμάτι του παράμαλλου που έχουμε αφαιρέσει συνολικά, ώστε να συνεχίσουμε να ψαρεύουμε στο ίδιο βάθος. Στην συνέχεια δολώνουμε και συνεχίζουμε το ψάρεμα μας.

Μερικά “ορθολογικά” Tips

bima3o_10Κλείνοντας, δεν μπορώ να παραλείψω να αναφέρω ότι οφείλουμε να σεβόμαστε την θάλασσα και τα αγαθά που μας προσφέρει για να έχουμε την δυνατότητα να απολαμβάνουμε την συντροφιά της και στο μέλλον. Έτσι οι σωστές βάσεις για την ενασχόλησή μας με οποιαδήποτε τεχνική ψαρέματος δεν θα μπορούσαν να μπουν αν δεν επισημαίναμε ορισμένες συμβουλές σχετικά με την ορθολογικότερη εκμετάλλευση της :

  • Προτού ασχοληθούμε με οποιαδήποτε τεχνική ψαρέματος οφείλουμε να γνωρίζουμε τα επιτρεπόμενα αλιεύσιμα μεγέθη για βασικά είδη ψαριών
  • Καλό θα ήταν να μελετήσουμε ορισμένες βασικές πληροφορίες σχετικά με την ανατομία των ιχθύων για να αποφύγουμε λανθασμένη απαγκίστρωση που θα οδηγήσει στον τραυματισμό και κατά συνέπεια στον θάνατό τους
  • Απαγκιστρώνουμε προσεκτικά τα αλιεύματά μας και τα διατηρούμε τα στο ειδικό ψαροκάλαθο που έχουμε τοποθετήσει εξ αρχής στο νερό και τα μη επιτρεπόμενα μεγέθη τα απελευθερώνουμε προσεκτικά κατά το πέρας του ψαρέματος μας
  • Στην περίπτωση που ένα μικρού μεγέθους ψάρι έχει καταπιεί το αγκίστρι μας και είναι αδύνατη η απαγκίστρωση του με ασφάλεια, τότε κόβουμε το παράμαλλο μας όσο ποιο κοντά στο αγκίστρι γίνεται και απελευθερώνουμε το ψάρι άμεσα
  • Τα ψάρια τα πιάνουμε πάντα προσεκτικά με μία βρεγμένη πετσέτα, αποφεύγουμε να τα πετάμε στο έδαφος και τα απαγκιστρώνουμε το συντομότερο δυνατό για να μην περιέρχονται σε κατάσταση σοκ που είναι η κύρια αιτία θανάτου τους

bima3o_11Η φράση «κάθε αρχή και δύσκολη» ισχύει και στην περίπτωση κάποιου που επιθυμεί να ξεκινήσει τώρα την ενασχόληση του με το Εγγλέζικο ψάρεμα, οι απολαύσεις όμως που θα ζήσει στην συνέχεια αξίζουν τον κόπο και με το παραπάνω. Απλοποιώντας τα πράγματα και ακολουθώντας προσεκτικά τα βήματα που προαναφέραμε, θα οδηγήσουν σύντομα κάθε νέο στον χώρο ψαρά να εκτελεί τις διαδικασίες σχεδόν αυτοματοποιημένα και να χειρίζεται τον εξοπλισμό του με μεγάλη άνεση, επιτρέποντας του να επικεντρωθεί στα επόμενα βήματα της τεχνικής που προσδίδουν την λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά. Και μην ξεχνάτε, αποτυχημένο ψάρεμα δεν υπάρχει, αρκεί κάθε φορά να αντιλαμβάνεσαι και να διερευνάς τι πήγε στραβά και να προσπαθείς να το διορθώσεις μελλοντικά.

Καλή αρχή !!!

arcofil_logo

About Author

Θεόδωρος Ρεκαλίδης

Ο Θοδωρής γεννήθηκε και μεγαλωσε στην Καλαμάτα. Από παιδική ηλικία ζούσε δίπλα στην θάλασσα ενώ ο πατέρας του, ναυτικός στο επάγγελμα, τον μύησε από πολύ μικρό στο ψάρεμα. Οι παιδικές του εικόνες είναι καλοκαίρια με πεταχτάρια στις παραλίες της Καλαμάτας. Μεγαλώνοντας ασχολήθηκε με την τεχνική του Casting και τα τελευταία τέσσερα χρόνια τον έχει κερδίσει η τεχνική του Match Fishing-Εγγλέζικου ψαρέματος την οποία εξασκεί σχεδόν αποκλειστικά. Προσέχει στο ψάρεμα την λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει την διαφορά και συνεχώς διαβάζει και πειραματίζεται. Απολαμβάνει να μοιράζεται τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με νέα στον χώρο άτομα και να τους μεταδίδει την φιλοσοφία του : το ψάρεμα είναι χαρά ακόμα και αν φύγεις με άδειο καλάθι! Το μεράκι του είναι η αποτύπωση των εικόνων που έχει στο χαρτί και η μετατροπή τους σε χρήσιμα κείμενα που θα εμπλουτίσουν την αρθρογραφία πάνω στην τεχνική του φελλού. Συνεργάζεται με την εταιρεία Arcofil και μέσα από τα άρθρα του θα κάνει προτάσεις για τα προϊόντα που αντιπροσωπεύει η εταιρεία στην Ελλάδα.